referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sabína
Nedeľa, 27. októbra 2024
Kaňony - majstrovské diela riek
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: stepik
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 402
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
-Ako vznikajú kaňony?
Prvým predpokladom vzniku kaňonu sú nevyrovnané spádové pomery, teda rýchlo tečúca rieka. Pretože čím rýchlejšie tečie, tým väčší objem kameňov, hrúd a piesku môže unášať. Čím viac úlomkov sa prevaľuje a poskakuje po riečnom dne, tým rýchlejšie sa obrusuje podložie. Rieku tečúcu v prielome možno prirovnať nekonečnému pásu brúsneho papiera, ktorý pomaly ale vytrvalo opracúva dno koryta. Do tohto procesu sa tiež zapájajú zdvihy a poklesy zemského povrchu. Keď sa terén zdvihne, z rieky, ktorá sa v pôvodne v pokoji vinula po pláni sa stáva bystrina, ktorá rýchlo prehlbuje svoje riečisko. Prúd môže preraziť vyčnievajúce rebrá skál a vytvoriť z nich prírodné brány, zatiaľ čo pôvodné vyššie položené korytá vyschnú. Vedľajšie prítoky môžu obtekať odolnejšie vyvýšeniny a tie sa potom týčia z dna ako piliere. Vrstvy hornín odolných proti erózii často vytvárajú na stenách kaňonu rímsy. Kúsok za kúskom tak vzniká rôznorodý vzhľad kaňonu.

-Ako dlho trvá kým rieka vyhĺbi kaňon?
Niektoré kaňony sú mladé a vznikli len pred niekoľkými tisícročiami. Iné sa tvoria stovky storočí. Rýchlosť, s akou rieka hĺbi kaňon, Závisí od mnohých faktorov (rýchlosť prúdu, objem vody, množstvo skalných úlomkov, ktoré unáša). To isté platí o odolnosti podlažia. Ľahšie ako v žulovom prostredí pracuje rieka v íle. No aj tak nieje ľahké zaznamenať postupný vznik kaňonov. Predstavte si napríklad rieku, ktorá si ročne prehĺbi koryto o niekoľko stotín milimetra, teda mieru, ktorá nedosahuje ani hrúbku papiera. Za sto rokov odplaví dva či tri centimetre. Za milión rokov, a aj to je v geologickom živote Zeme len okamih, už môže ísť o dvesto či tristo metrov.

-Aký veľký je Veľký kaňon?
Nijaký zázrak prírody sa zrejme nevyrovná Veľkému kaňonu na rieke Colorado, jednému z najväčších na svete. Kľukatí sa ako strašná jazva na tvári severozápadnej Arizony v dĺžke vyše 440 km. Miestami je skoro 29m široký a 1800m hlboký. Tento kaňon sa začal vytvárať pred vyše 10 miliónmi rokov, keď sa okolitý terén dvíhal a zrýchlil tok Colorada. Rieka sa zarezávala stále hlbšie do podložia, no najprv si zrejme vyhĺbila len úzku štrbinku. Zvetrávanie skál, periodické zosuvy a ďalšie erózie postupne prielom rozširovali a modelovali zložité skalné útvary. Priehrada, nedávno vybudovaná nad kaňonom, znížila prietok vody v rieke, a teda i jej eróznu schopnosť. No i teraz sa kaňon stále vyvíja a mení.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.