referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Bernard
Pondelok, 20. mája 2024
Környezetszennyezés
Dátum pridania: 18.10.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Itauré
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 664
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 3
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 5m 0s
Pomalé čítanie: 7m 30s
 
Globális kiterjedésű környezetszennyezés történt kétezer éve

Könnyen meglehet, hogy a környezetszennyezés mégsem az ipari forradalom „találmánya”. Új-zélandi kutatók ugyanis az Antarktiszon jégbe fagyott légbuborékokat elemezve arra jutottak, hogy jó kétezer évvel ezelőtt legalább annyi metángáz került a levegőbe, mint manapság.

Bár manapság immáron szinte mindenki meg van győződve arról, hogy a felmelegedés és a környezetszennyezés elsősorban az embernek, pontosabban az ember által generált ipari forradalomnak köszönhető, ám halvány kérdőjelek ezzel kapcsolatban azért akadhatnak. Kis jégkorszakról, komolyabb átlaghőmérséklet-emelkedésről az ipari forradalmat megelőzően is tudunk – ezeknek okairól viszont annál kevesebbet. A történészek által legutóbbi kis jégkorszaknak nevezett időszak például jelentősen átrendezte a lassan fejlődő mezőgazdaság technológiai és termesztési térképét.

Kétezer éve is szennyeztük a környezetet

Ezzel párhuzamosan kutatók azt a kérdést is felvetették persze, hogy vajon nem korábban kezdődött-e a légkör ember általi szennyezése? A kutatások a fentebb említett kis jégkorszakra is kiterjedtek ugyan, de egyelőre eredménytelennek mondhatóak ezek a törekvések. Egy új-zélandi kutatócsoport azonban most ugyancsak meglepő eredménnyel állt elő: a wellingtoni National Institute of Water and Atmospheric Research kutatói szerint ugyanis a légköri szennyezésben második legjelentősebb tényező, a metángáz ugyanolyan koncentrátumot ért el jó kétezer évvel ezelőtt, mint manapság.

Az Antarktiszba fagyott légbuborékok elemzése révén Dominic Ferretti csapata persze nem azt állíja, hogy manapság akkor minden rendben lenne: szerintük a légkörbe kerülő metán mennyisége jelentősen változott az elmúlt kétezer év alatt. Körülbelül Krisztus születésétől Kr.u. 1000-ig bezárólag hozzávetőleg ugyanannyi volt a metánkoncentrátum mint mapaság – 25 millió tonna évente. Valamelyest még növekedett ez a mennyiség az 1200-as évek közepéig, ezt követően azonban fokozatosan csökkent, ahogy az időjárás egyre nedvesebb és hidegebb lett. Az 1500-as évektől kezdődően, egészen az 1700-as évek végéig pedig drasztikusan csökkent a légkörben található metán mennyisége.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.