referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Lenka
Nedeľa, 4. júna 2023
Madagaszkár
Dátum pridania: 06.11.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Itauré
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 471
Referát vhodný pre: Gymnázium Počet A4: 2.1
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 3m 30s
Pomalé čítanie: 5m 15s
 
Madagaszkár szigete a Föld 4. legnagyobb szigete, Afrika déli felén, annak keleti oldalán fekszik. Tőlünk 7800 km távolságra van.Területe:587.041 km2Lakossága:12.016.000 fő Fővárosa:AntananarivoÁllamformája:köztársaságPénzneme:1 madagaszkári frank = 100 centimeHivatalos nyelve:malgasNépessége:malgas 98%, francia 1%, egyéb 1%Vallások:törzsi vallású 57%, keresztény 38%, mohamedán 5%TörténelmeMadagaszkár népességének 98%-a a malgas nép. A malgasok legkevesebb1500-2000 éve érkeztek a szigetre, és bennük az ázsiai és afrikaieredet egyaránt kimutatható. Régészetileg igazolódni látszik, hogy enép előtt is már lakott volt a sziget.Európa felé Marco Poló tudósított a sziget létezéséről, ami azonban márismert volt előtte is az arab térképekről. A portugálok voltak, az elsőeurópaiak, akik először léptek a szigetre, nevezetesen Diego Diasvezetésével, kereken 1500-ban. A következő évszázadokban sorra kudarcotvallott a portugálok, hollandok, angolok szándéka, hogy állandómissziót telepítsenek ide, tökös ez a malgas nép... Amikor a kalózok ellettek hajtva a Karib-tengerről, idejöttek élni.

Volt, hogy a ÎleSainte Marie nevű részén a szigetnek (északkelet) több, mint 1000-angol, francia, portugál, holland, és más nemzetiségű- kalóz élt,szóval nem lehetett egy nyugdíjas paradicsom. Főként aJóreménység-fokához jártak le portyázni (ez Afrika egyik legdélebbicsücske, akkor még nem volt a Szuezi-csatorna, szóval meg kellettkerülni a csónakkal az egész Afrikát az Európa-Ázsia viszonylatban).Ahogy teltek az évek és nőtt a kereskedelem a szigettel, egy kis törzs- az itteni 14-ből - kiemelkedett és uralkodni kezdett. Ők voltak aMerina törzsék. Végülis 1820-tól egy békeszerződés alkalmával a britekfüggetlen, merina vezetésű országnak ismerték el a szigetet. 1883-raviszont kacsingatni keztek a szigetre a francák, amire végülis azangolok nem lettek idegesek, hanem elismerték francia befolyásiterületnek Madagaszkárt, cserébe a gallok is rábólintottak az angolgyarmatra: Zanzibárra.1895-ben annak rendje és módja szerint rátörtek a francia csapatok és amegelpődött merena honvédelem hatástalannak bizonyult. Summa, summárum:Madagaszkár francia gyarmat lett, hivatalossá lett pl. a francia nyelv,eltörölve a malagast és gyorsan megteremtették a kávéültetvényekfeltételeit. Névleg eltűnt a rabszolgaság, de a helyzet lett sokkaljobb...Telt múlt az idő és míg az első elkerülte a második világháborúmegtalálta a szigetet. Amikor Franciaországban a németbarátVichy-kormány került hatalomra a nácik bevonulása után, joggal mondtákaz angolok, hogy a sziget ellenséges, így elfoglalták, megakadályozva,hogy nehogy japán bázissá legyen. Végülis a háború végeztévelvisszadták.

Ekkor Madagaszkárra tört a saját kis nacionalizmusa, érthető módonrosszul tűrték a népek, hogy másodlagos állampolgárokbak éreztékmagukat saját hazájukban. Fogták magukat és föllázadtak, a franciák meghirtelenjében 80.000-et megöltek közülük és látszólag minden maradt arégiben, de a függetlenség beindult. 1950-re megalakultak a pártok,'68-ra függetlenséget szavaz magának, és így vértelen átmenet jön létrea függetlenedése során. Akár szerencsésnek is mondható......ám ekkor jött Philibert Tsiranana, az ország első elnöke, és mertutálta az angolokat és a franciákat, hát ki felé nyisson, mint aSzovjetúnió felé... ...szépen lassan ez a jóember elkezdte kiépíteni amaga diktatúráját, amikor is egy újabb véres forradalomban, 1972-ben ahadseregparancsnok elűzte őt... A hetvenes évek második felétől általában a következő zajlik le:tartanak egy választást, amin a nyertes általában csalt, jön egy kisdiktatúra, majd föllázadnak és kezdődik az egész előről. Jelenleg aválasztás utáni résznél tart a ciklusában az ország...
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.