referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Viliam
Sobota, 28. mája 2022
Édes anna
Dátum pridania: 09.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 548
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.99 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
Kosztolányi Dezső: Édes Anna

1919. július 31-én 6kor híre futott, hogy Kun Béla repülőgépen menekül az országból, mert a proletárdiktatúra megbukott. Vizy Kornél miniszteri tanácsos ennek nagyon megörül, mert gyűlölte a vörösöket. A háborúban tönkrement, a bolsevizmus alatt pedig koplalt. Csak a két emeletes háza maradt meg. Első emeletét ők lakják, a másodikat háziorvosa, Moviszter Miklós és Druma szilárd, egy fiatal ügyvéd. Vizy Angéla gyenge idegzetű, hisztériás jellemű nö. Kislányát, Piroskát első elemes korában vesztette el, s azóta sem tudta kiheverni gyermeke halálát és emiatt érzett fájdalmát.

Cselédjeivel állandóan elégedetlen volt. Most is cselédet keres, mert Katicának, a jelenlegi cslédnek kitette a szűrét. Ficsor, a házmester ajánl egy falusi lányt. Vizyné mindent megtesz, hogy megszerezze magának a lányt. A lány azonban makacsul ragaszkodik régi helyéhez. Végül sikerül a 19éves Annát meggyőznie, hogy nála dolgozzon. Vizyné úgy gondolja, hogy megtalálta az igazit. Tanítja, hogy mit hogyan csináljon. Anna éjjel-nappal dolgozik, a lakás csillog-villog. Anna mindent megtesz, a csibét azonban nem meri levágni. Vizyné elégedett vele, de észreveszi, hogy Anna nem eszik. Anna félt, ezért nem evett, majd késöbb megnyugodott és elkezdett enni.

Mikor Vizyékhez vendégek érkeznek, Vizyné úgy mutogatja Annát, mint egy tárgyat. A környéken már mindenki ismeri, hallott Annáról. Egy szeptember reggel Vizy Kornél levelet kap, és az este megérkezik Jancsi, aki Vizy sógorának a fia. Azért küldte ide Jancsit az apja, hogy Vizy embert faragjon belőle. Október elején Vizyéket meghívja Patikárius Ferenc, a sógor, Egerbe a szüretre. Jancsi kihasználja az alkalmat, és meg is kapja Annát. Anna szerelmes lesz, Jancsi azonban csak játszik. Barátjának úgy beszél Annáról, minta egy színésznő lenne. Anna terhes, mérget itatnak vele, elvetél. Jancsi pedig elutazik külföldre.

Anna megismerkedik Báthory Elemérrel, a kéményseprővel, aki megkéri Anna kezét. Anna igent mond, Vizyné azonban nem akarja elengedni. Vizy Kornélt államtitkárrá vállasztják, ezért estélyt adnak. Az estály remek hangulatban zajlik le, a vendégek elégedettek. Az estély után már csak Anna az, aki fenn van. A konyhakéssel leszúrja Vizynét. Vizy Kornél felébred, Anna megijed, és ő tis leszúrja. Reggel a szomszédok hívják ki a rendőrséget. A rendörség rátöri Annára az ajtót, a bíróságon Anna semmit sem mond, senki sem tudja, hogy miért tette. Végül Annát 15év börtönre ítélik. A büntetést Márianosztrán üli le. Annát lassan mindenki elfelejti. A házat Patikárius Ferenc örökli, a házgondnok pedig Druma Szilárd lett.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.