referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Gizela
Utorok, 17. mája 2022
Noszty fiú esete toth marival
Dátum pridania: 09.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 883
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.9
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 4m 50s
Pomalé čítanie: 7m 15s
 
Mikszáth Kálmán: Noszty fiú eseteTóth Marival

Noszty Feri egy huszárhadnagy Trencsénben, Stromm ezredes irányítása alatt. Nagy adóságokba keveredik, gazdag lányok társaságában legyeskedik, végül váltóhamisításra kényszerül, Noszty Feri a trencséni polgármester lányának, Velkovics Rozáliának udvarol, de ez sok pénzébe kerül, ezért Feri az ellenféltöl, Kozsehuba Tivadartól kér kölcsönt, akinek Róza már el volt ígérve. Feri a kölcsönért váltót hamisít Stromm ezredes aláírásával. Feri nagyon félt, hogy kiderül a hamisítás, ezért Trencsénbe hivatta az apját, aki kihúzta a bajból. Közben Stromm ezredes úgy tett, mintha tényleg ö írta volna alá a váltót. Feri apja, Noszty

Pál megszerezte a pénzt, Kopereczky Izsók Izrael bárótól, aki cserébe a lányát kérte. Noszty Pál hozzáadta Vilmát Kopereczkyhez. Feri apja elsimította az ügyet Stromm ezredesnél, aki követelte, hogy a hadnagy mondjon le a tisztségéröl. Noszty Pál miniszteri összeköttetései révén kinevezteti vejét Bontómegye föispánjává. Feri pedig beszerzi Vilma egykori szerelmét, Molinka Kornélt, Kopereczky mellé titkárnak. Kopereczky krapeci birtokán élt a családjával és az alkalmazottakkal. A komornik Bubenyik volt, akinek a föispán gyakran hasznát vette. Kopereczky nagy sikereket ért el politikusként és még a prágai öröksége is az ölébe pottyant. Ennek nagyon örültek Nosztynak, mert így kölcsön tudtak kérni töle. A föispán titokban érkezett meg a hivatalos beiktatásra, Bontóvárra. A beszédnél egy cselt eszeltek ki, így lett Kopereczky hihetetlenül sikeres. Az eseményre a Tóth csalad is elment. A csalad feje Toth Mihaly voit, egyszeru polgar, es hirtelen gazdagodott meg.

Nagy baratsagban alit Velkovics Oyorgyel, akik osszeismerkedtek Frankfurtban Kohlbrumm Frigyessel, egy pozsonyi urral. Mihaly pipametszo voit majd Gyorgy oroksege reven vallalkozasba kezdtek. Kohlbrumm ur a fiuknak adta leanyait, Zsuzsannat es Krisztinat. Egyiitt mentek Parizsba, majd Tothek egesz Amerikaig jutottak. itt gazdagodtak meg, mint pekek. Amikor visszatertek Magyarorszagra, Rehettyesen vettek birtokot, szuletett egy leanyuk, Mari, es botdogsagban eltek. Ferinek a rokonai azt tanacsoltak, hogy probalkozzon Marinal, mivel a leany meg nines ferjnei. Maria, mivel azt gondolta, hogy mindenkinek csak a penze kell, nem engedte magahoz kozel udvarloit. Feri szepnek talalta Marit, nagynenjevel, Homlodyneval egy tervet eszeitek ki, Feri megtudta, hogy Tothek a nyarat Somiyon toltik, ahol vilfajuk es szolojiik volt. Feri vadasznak adta ki magat es 6 is Somlyora utazott. Kozben Mari is kieszelt egy tervet, hogy hogyan tudna maganak szerezni egy olyan fiut, aki onmagaert szeretne.

Ktarival, a szolgaloleannyai kicsereltek a ruhakat, mintha 6 tenne a cseled. De mivel Feri latta a ruhacseret, rajott Mari tervere, A sztiret elott az egyszerubb emberek tancmulatsagot rendeztek. Itt talalkozott Feri Marival, felkerte 6t tancolni, es bizott abban, hogy Mari majd az ove lesz. Feri azonban nem szamitott ra, hogy a szureten Velkovicsek reszt vesznek. Roza elindult, hogy megkeresse Marit, es hogy magyarazatot mondjon neki errol az egeszrol. Feri meglatta Rozat, ezert gyorsan elmenekuft. Az emberek kozben azt hittek Ferire, hogy 6 voit Patko, a hires rablogyilkos, mert meg a puskaiyat is otthagyta. Mari nagyon szomoru voit, mert a vadasz eitiint. Ferit a sogora kinevezte szolgabironak, igy kesobb Noszty Ferenckent ujra visszatert Tothekhoz. Amikor Noszty elkezdi jatszani a szerepet, Mari felismeri 6t, es ujbol egymasra taialnak.

Feri egyre tobbet jar a Tothekhoz, akiknek szimpatikus a fiu. Feri egy rokavadaszaton megkeri Mari kezet. Toth urnak ezt nem tudjak bejelenteni, mert elutazott Trencsenbe, Velkovics temetesere, es az ugyeit intezi. itt tudja meg Toth Mihaly, hogy valojaban ki is Noszty Ferenc. Noszty es Kopereczky biztosak voitak abban, hogy Toth ur Ferinek adja a lanyat. Ez azonban nem ugy tbrtent. Homlodyne egy ujabb tervet gondol ki. Egy partit szervezett, ahol Marit valiasztotta a legszebb palotaholgynek. A partin Mari hidegen es elutasitoan bant Ferivel. Molinka lebontotta azt a hidat, ami Rehettyesre vezet, majd masnap ujra visszaepitette. Homlodyne haza akarta kisérni Marit, aki betegseget szimulait, igy Ferinek kellett hazavinnie a tanyt. A hi'don azonban nem lehetett atmenni, ezert Feri a lanyt Toth ur lakasara vitte, Mezernyere, ahol a szanatorium voit. Majd visszatert nagynenjehez az orvossal.

Feri egy oregembernek adta ki magat, es visszatert a kdrhazba Marihoz. Mindent megbeszeltek, a lany megbocsajtott neki, es belement Feri ujabb tervebe. Mivel a rokonok egyUtt talaitak Ferit es Marit, ezert Toth urat az esktlvore kenyszeritettek. 6 azonban nem akarta Marit Noszty Ferihez adni. mert azt gondolta, hogy Feri csak ki akarja hasznalni a lanyat. Hiaba gyozkddte Toth urat a felesege, meg igy sem engedett, meg Krisztina asszony meg nem akarta magat meigeznt. Vegiil Toth ur beteegyezett az eskitvobe, de nyomozott Feri utan, es bizonyitekokat szerzett ellenne. Nagy volt a kesziilodes, Tothne nagy pompat szeretett volna. Viszont Toth ur leanya es neje is megtudta a Noszty ellen szolo bizonyitekokat, igy Noszty es rkonai hiaba vartak a mennyasszonyt, helyette Toth Mihaiyt kaptak, aki ezzel nagyon megszegyenitette Ferit az egesz csalad elott. Vegiil Noszty Feri nem sokat bankddott, mert uj tervei voitak.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.