referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Viliam
Sobota, 28. mája 2022
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyöje
Dátum pridania: 19.05.2008 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 542
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.4
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 2m 20s
Pomalé čítanie: 3m 30s
 
Mikszáth Kálmán
Szent Péter esernyője

A cselekmény 2 szálon fut. Az egyik Besztercebányán kezdődik. Itt él az öreg Gregorics. Gregorics Pál viszonyt folytat a szakácsnőjével. Kapcsolatukból egy gyermek születik, akit a szülők Wibra Gyurinak neveznek el. A nép megvetette őket, a gyermek nevét nem is édesapjától kapta, hanem anyja vezetéknevét örökölte.
Miután Gregorics Pál megbetegszik és meghal, a sok testvér és rokon abban bízik, hogy a vagyonból ők is részesülnek, csakhogy Gregorics megviccelte öket. Vagyonát értékpapírokba fektette és belecsavarta egy esernyő nyelébe. A ház és a kert pedig Wibra Annáé lett.
A rokonok szembesülve a ténnyel, hogy szinte semmit nem kapnak a vagyonból, elátkozzák a már meghalt Gregoricst. Pár napjára rá a házban lévő tárgyakat elárverezik.
Az esernyőt egy zsidó mindenárus vitte el mindössze 1 forintért.
A másik szál Glogován játszódik. Itt él egy fiatal pap, akinek meghal az édesanyja s így a paphoz kerül kishúga Veronka. Míg a pap bemegy a templomba, hogy imádkozzon egy kicsit, addig kint hagyja Veronkát a templom előtt egy mózeskosárban.Egyik pillanatról a másikra azonban beborul, és elered az eső. A zuhogó esőben éppen arra vetődik a zsidó mindenárus. Meglátja a kis Veronkát és hogy el ne ázzon a kislány, föléteszi az esrnyőt.
A falubéliek Szent Pétert látták az árusban. Ez a téves felismerés hatalmas tanakodást indított el a faluban. Úgy gondolták, hogy az esernyőnek csodás ereje van. Megkívánták, sőt szinte már követelték, hogy a pap mindenhova az esernyővel járjon ,, Szent Péter esernyőjével".
Történt egyszer, hogy egy temetésen miközben szintén a piros esernyőt tartották, feltámadt a halott. Ezek után a nép még inkább ragaszkodott az esernyőhöz. Azt hitték, hogy általa Szent Péter tette a csodát. A pap látva, hogy lelkesednek az esernyőért a helybéliek, tanácsot és segítséget kér feledteseitől, azok pedi azt javasolják neki, hogy tartsa meg az embereket tévhitben.
Az esernyő nyelét közben kicserélik. Ahogy telnek-múlnak az évek, Wibra Gyuriból sikeres ügyvéd lesz. Miután rájön mindenre, ellátogat Glogovára, hogy végére járjon az ügyének. Itt találkozik Veronkával, aki azonnal megtetszik neki. Később Veronka kihallgat egy beszélgetést, amiből megtudja Gyuri titkát. Veronka azt hiszi, hogy a fiatalember cak az esrnyő miatt járt utánna, de végül sikerül tisztázniuk a dolgokat. Gyuri szerelmet vall Veronkának és nem sokkal később el is veszi őt feleségül.

Szereplők:
Gregorics Pál
Wibra Anna /Gyuri édesanyja/
Wibra Gyuri
Bélyi János /pap/
Bélyi Veronka
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.