referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
A reneszánsz
Dátum pridania: 19.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 2 719
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 7
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 11m 40s
Pomalé čítanie: 17m 30s
 

A reneszánsz

A 14.században megerősödött a polgárság. A polgárság létrehozta a maga világnézetét a humanizmust. Ez a világnézet szakít a vallással, középpontjában az ember áll. A humanista ember felismeri a földi élet szépsígét. Kezdetben a humanisták és a reneszánsz művészek azt gondolták, hogy az antik művészetet támasztották fel, pedig egy egészen új művészeti stílust hoztak létre. A reneszánsz szó jelentése újjászületés, Itáliában jött létre.

A reneszánsz építészet:
A reneszánsz építészek tanulmányozták a római építészetet, és onnan veték át a reneszánsz stílust meghatározó elemekat:
-oszloprend
-párkányok
-fargások.
Az építészek nagy gondot fordítottak a szimmetriára. Nagy szerepet kaptak a kertek. Az új művészet elsőként Fillipo Frigyes művein volt látható. A reneszánsz építészet legismertebb emléke a római Szent Péter székesegyház kupolája, ami Michelangelo műve.


Képzőmüvészet:

A művészek a valósághű ábrázolásra törekedtek. A festészetben fellendül a portré-festészet. A festők különösen kedvelték a fény-árnyék hatással történő ábrázolást. A festészetben jelentős volt Masaccio, a szobrászatban Donatello. A reneszánsz két nagy mestere Michelangelo és Leonardo da Vinci.

Leonardo da Vinci
Nem csak képzőművész, hanem tudós, mérnök, építész. A művészet legszebb festményei közé tartozik a Mona Lisa c.festménye. a hölgy alakja gúlába foglalható. Ajkán halvány mosoly látható, mögötte vadregényes táj. A fény az arcot, a nyakat és a kezeket világítja csak meg, a test többi része árnyékban marad.

Michelangelo
Szintén festő, szobrász, építész. Lehíresebb a Dávid c.szobra. Góliátot legyőző pásztort örökíti meg, a küzdelem előtti perceket. Dávid figyeli ellenségét, válláról éppen most veszi le parittyáját, másik kezében pedig kő van.

Zene:
Az első nyomtatott kotta 1501-ben jelent meg. Innentől számítjuk a reneszánsz zenét. Legjelentősebb alakja Palesztrina. A reneszánsz zeneművészek hangszere az emberi hang volt.


A reneszánsz irodalom

Olaszországban alakult ki. A középkorral szemben fontos szerepet játszik az irodalomban a becsvágy. A költészet leggyakoribb tárgya a szellem lett. A reneszánsz költészet udvarló költészet, a vers célja az imádott hölgy meghódítása. A költők dícsérték a hölgyeket, hízelegtek, az angyalokhoz hasonlították őket. Ennek a költészetnek a legnyagyobb mestere Petrarca. Verseit Laurához írta, s ezzel halhatatlanságot szerzett magának. Laura valószínű, hogy Petrarcáról nem is tudott. Laura hús-vér asszonyként jelenik meg a versekben. Petrerca verseinek tárgya az epekedés, a reménytelen szerelem, a szenvedés. Verseit olaszul írta. Alurához írt verseit a Daloskönyvben foglalja össze. 366 költeményt tartalmaz. Áldott a nap – műfaja szoneett, a vers Laurához szól, de Petrarca nem említi a nevet. A vers gondokat,reményeket tartalmaz.

A spabnyol reneszánsz legnagyobb képviselői:

Miquel de Servantes
Fő műve a Don Quijote c.regény. célja kigúnyolni a kor divatos lovagregényeit. La Manche falujában él Don Quijote, aki annyi lovagregényt olvasott, hogy azt hiszi a történetek igazak, és hasonló kalandokra vágyik. Felnyergeli lovát, Rosinantét, fegyverhordozójául Sanchot választja. Egy igazi lovag mindig szerelmes, ezért ő is vállszt magának egy hölgyet, egy tenyeres-talpas parasztlányt, Dulciniat.

 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.