Zaujímavosti o referátoch
Žofia Bosniaková životopis
01.04.2009
Mima + rodina
Reagovať
Zofia Bosniakova - priklad svateho zivota
Dnes nejaky choromyselny clovek podpalil rakvu s telesnymi ostatkami tejto vzacnej zeny.Je nam to luto, spominame si na chvile, ked sme ju v Teplicken.Vahom v lete navstivili.Vyjadrujeme obyvatelom obce svoju lutost nad tym, co sa stalo.
Dufame, ze tato strasna udalost prave este posilni uctu voci Zofii a nie , ako bol asi zamer podpalaca, uvrhne do zabudnutia.
Moja dcera pise prave projekt o tejto vzacnej osobnosti, cerpala aj z tychto zdrojov.Myslim, ze sa nadchla zivotom tejto osobnosti .
Som vdacna vsetkym, ktori nam pripominaju priklad svateho zivota Zofie Bosniakovaj.
Vdaka Ti, Boze, za nu.
Zofia, vieme, ze sa iste prihovaras za nas a iste aj za toho pobludenca.Dakujeme, neprestavaj.
Dufame, ze tato strasna udalost prave este posilni uctu voci Zofii a nie , ako bol asi zamer podpalaca, uvrhne do zabudnutia.
Moja dcera pise prave projekt o tejto vzacnej osobnosti, cerpala aj z tychto zdrojov.Myslim, ze sa nadchla zivotom tejto osobnosti .
Som vdacna vsetkym, ktori nam pripominaju priklad svateho zivota Zofie Bosniakovaj.
Vdaka Ti, Boze, za nu.
Zofia, vieme, ze sa iste prihovaras za nas a iste aj za toho pobludenca.Dakujeme, neprestavaj.
16.09.2010
jeje
Reagovať
Re: Zofia Bosniakova - priklad svateho zivota
ja som z teplicky. a je nam to vsetkym luto
19.03.2010
jana ratkovská
Reagovať
pokoj jej pamiatke
Pokoj a modlitby jej pamiatke.Zena,ktorá v historii slovenskej chudoby tolko znamenala,našla konečne svoj požehnaný odpočinok tam,kde neodmyslitelne telom aj dušou patrila.Na Strečno.
19.06.2009
:))
Reagovať
Priamy potomok
Chcem len potvrdiť, že ešte stále existujú priami potomkovia Žofie Bosniakovej, bývajú v Poľsku, kde sa po odhalení Vešeléniho sprisahania presťahoval jeho syn Ladislav, aby tak predišiel obvineniu , ktoré sa týkalo jeho otca,voči jeho osobe.
Som sprievodkyňa na hrade Strečno, k tejto téme mám veľmi blízko, študujem históriu a špecializujem sa práve na život Žofie Bosniakovej.Fakt, že existujú jej priami potomkovia, dosvedčuje aj ich návšteva Strečna pri príležitosti otvorenia výstavy venovanej 400.výročiu narodenia Žofie Bosniakovej.
Som sprievodkyňa na hrade Strečno, k tejto téme mám veľmi blízko, študujem históriu a špecializujem sa práve na život Žofie Bosniakovej.Fakt, že existujú jej priami potomkovia, dosvedčuje aj ich návšteva Strečna pri príležitosti otvorenia výstavy venovanej 400.výročiu narodenia Žofie Bosniakovej.
27.12.2009
Jiří
Reagovať
Re: Priamy potomok
Viete mi doporučiť nejakú literatúru ktorá svojou autentičnosťou najlepšie vystihuje život Ž.Bosniakovej?
Ďakujem.
Ďakujem.
07.08.2009
Lomtadze
Reagovať
Žofia Bosniaková
článok síce fajn,no stále sa o ňej píše všade inač tak neviem či je tu niečo pravdivé z jej života
27.04.2009
mati
Reagovať
taluna1: neda mi nereagovat
aj mne je velmi luto co sa stalo.
aj pre nas znamena vela. velmi vela.
S jednou vecou vsak nesuhlasim, a to s tou, ze nemozes byt jej potomok, pretoze jej synovia Adam a Ladislav, hoci boli zenati, nezanechali potomstvo.
Mozes byt akurat len jej pribuzna nic viac. Je rozdiel byt rodina a byt potomok. A to nielen v slovach.
aj pre nas znamena vela. velmi vela.
S jednou vecou vsak nesuhlasim, a to s tou, ze nemozes byt jej potomok, pretoze jej synovia Adam a Ladislav, hoci boli zenati, nezanechali potomstvo.
Mozes byt akurat len jej pribuzna nic viac. Je rozdiel byt rodina a byt potomok. A to nielen v slovach.
02.04.2009
taluna1
Reagovať
zofia bosniakova
je mi velmi luuto, co sa stalo, bo do teplicky som chodila skoro kazdyy rok. pre moju rodinku znamena vela, a je skoda jej zniceneho tela. som jej daalekyy potomok
01.04.2009
Miroslav
Reagovať
Žofia Bosniaková-osobnosť našich dejín
Bola to naozaj jedna výnimočná a neskutočne dobrá žena. Zaslúžila si dôstojný a pokojný odpočinok. Som zo Šurian a keďže aj Žofia Bosniaková pochádzala odtiaľto, tým viac ma bolí to, čo sa stalo dnes v Tepličke nad Váhom. Nie som oprávnený súdiť a zvlášť nie nekompletných ľudí. Aj keď vzácne telesné pozostatky už nie sú, aj tak zostane "krásavica zo Šurian" v našich srdciach. Česť jej pamiatke.
01.04.2009
martina
Reagovať
Zofia Bosniakova-sväta zena
Dnes tento clovek ukazal,ze ani telo tejto zosnulej mu nieje sväte.A nehovoriac o tom,ze to bolo telo tejto vzacnej zeny.O zivote tejto vzacnej zeny hovori aj jeden z najlepsich slovenskych autorov Andrej Stiavnicky vo svojej knihe Kliatba Alzbety Batoriovej.V tejto knihe je opisany zivotopis Zofie a uz z toho ma clovek predstavu o tejto zene.Ale aby som bola konkretnejsia.Reagujem na to,ze mozno o Zofii vela Slovakov ani netusi,pretoze doposial nebola ani blahorecena ani sa nejako extra o nej neuci,aj tak si zachovava statut jedinecnej bytosti.Nevadi,ze znicili jej telo,jej duch a odkaz ostava stale zivy.Berme si priklad z tejto mozno nie svätej v pravom zmysle,ale jednoduchej a skromnej zeny.Myslim,ze v tejto pohnutej dobe je to velmi aktualny odkaz.
01.04.2009
Mima + rodina
Reagovať
Zofia Bosniakova - priklad svateho zivota
Dnes nejaky choromyselny clovek podpalil rakvu s telesnymi ostatkami tejto vzacnej zeny.Je nam to luto, spominame si na chvile, ked sme ju v Teplicken.Vahom v lete navstivili.Vyjadrujeme obyvatelom obce svoju lutost nad tym, co sa stalo.
Vdaka Ti, Boze, za nu.
Vdaka Ti, Boze, za nu.