Zaujímavosti o referátoch
Stručné dejiny učenia katolíckej ...
06.10.2014
Hela
Reagovať
Pravda
Je to už davno čo tu boli pridavané príspevky ale musím súhlasiť s autorom lebo už dávnejšie som čítala encilopédiu katolíckej cirkvi ktorú vydali sami katolíci a tam tiež je presne uvedenę ktoré sviatkyi a dogmy boli do učenia zavedené.Takže sami sebe dokázaliže ich učrenie je nebiblické
21.11.2010
Mgr.
Reagovať
citácia
citácia autora z referátu :
A keď jedli, vzal Ježiš chlieb, a keď bol dobrorečil, lámal a dával učeníkom a povedal: Vezmite, jedzte: toto je moje telo.
Potom vzal kalich a poďakujúc dal im so slovami: Pite z neho všetci, lebo toto je moja tej novej smluvy krv, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov. /Mat.26,26-28/;
Mat 26 26-28
správna citácia zo svätého písma znie :
Pri večeri vzal Ježiš chlieb a dobrorečil, lámal ho a dával učeníkom hovoriac : Vezmite a jedzte : toto je moje telo.
Potom vzal kalich, vzdával vďaky a dal im ho, hovoriac : Pite z neho všetci : toto je moja krv novej zmluvy,ktorá sa vylieva za všetkých na odpustenie hriechov.
a ešte jedna vec vôbec nie je jedno aké písmo čítaš.
A keď jedli, vzal Ježiš chlieb, a keď bol dobrorečil, lámal a dával učeníkom a povedal: Vezmite, jedzte: toto je moje telo.
Potom vzal kalich a poďakujúc dal im so slovami: Pite z neho všetci, lebo toto je moja tej novej smluvy krv, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov. /Mat.26,26-28/;
Mat 26 26-28
správna citácia zo svätého písma znie :
Pri večeri vzal Ježiš chlieb a dobrorečil, lámal ho a dával učeníkom hovoriac : Vezmite a jedzte : toto je moje telo.
Potom vzal kalich, vzdával vďaky a dal im ho, hovoriac : Pite z neho všetci : toto je moja krv novej zmluvy,ktorá sa vylieva za všetkých na odpustenie hriechov.
a ešte jedna vec vôbec nie je jedno aké písmo čítaš.
07.05.2013
bádatel
Reagovať
Re: citácia-kanibalizmus
Magistra,katolíci môžu robiť hocičo,páchať ukrutnosti,zabíjať v mene Boha...atd,ale ked si dajú oblátku,tak sú hned čistí,svätí. Ale tak to nie je. Jesť vlastného Boha je morbídne. Ježiš dané slová myslel obrazne. Teda ,máme veriť v jeho preliatu krv a v jeho obeť bezhriešneho tela ,ktoré dal za nás. Už y týchto "Stručných dejín katolíckej cirkvi" ,je zréjme,že RKC nemá nič spoločné s Kristom. Kristus neučil a nerobil to,čo robila a robí/i učí/ RKC. RKC svojím učením,správaním odpudzuje od Krista,stav dnešného sveta to len potvrdzuje. RKC má síce "členov" ale nie kresťanov,nasledovníkov Krista. A RKC tiež nahradila Božie Slovo -ludskými náukami,tradíciami,filozofickými pradstavami...atd. Ale radostné je to,že babylonska neviestka už nebude mať dlhé trvanie.
08.05.2013
Mgr.
Reagovať
Re: Re: citácia-kanibalizmus
vidím, že ešte stále chodíš na tuto stránku...
Ježiš sa nám dáva za pokrm...je pre nás ľudí väzen lásky v bohostánkoch našich kostoloch..
-
učenie od svedkov je ľudská náuka .
-
pre mna je učasť na sv. omši a tiež prijímať sviatosti a tiež pristupovať k Eucharistii veľký dar. Prijímať sv. prijímanie Ježiša v tejto sviatosti je moja utecha a posila..len škodam že si stále na to neprišiel.,
poskytujem ježišovi utulok vo svojom srdci, ked ho prijímam vo sv.prijímaní..
to nie su len obrazne slová, zle si to vysvetluješ .
cirkev tu bola je a bude, a máme príslub od Krista, že pekelné brány ju nepremôžu
Ježiš sa nám dáva za pokrm...je pre nás ľudí väzen lásky v bohostánkoch našich kostoloch..
-
učenie od svedkov je ľudská náuka .
-
pre mna je učasť na sv. omši a tiež prijímať sviatosti a tiež pristupovať k Eucharistii veľký dar. Prijímať sv. prijímanie Ježiša v tejto sviatosti je moja utecha a posila..len škodam že si stále na to neprišiel.,
poskytujem ježišovi utulok vo svojom srdci, ked ho prijímam vo sv.prijímaní..
to nie su len obrazne slová, zle si to vysvetluješ .
cirkev tu bola je a bude, a máme príslub od Krista, že pekelné brány ju nepremôžu
07.05.2013
bádatel
Reagovať
ex catedra
Velmi zábavná úvaha. Tvrdíš:"Neexistuje ani jeden pripad v historii, ze by si "ex catedra" vyroky odporovali." Je to poriadny nezmysel,pretože neexistuje žiadny oficiálny zoznam toho,čo je v RKC výrok ex catedra. Teda,neviem ako si dospel k tomu svojmu tvrdeniu. A toto je ukážkou velkého pokrytectva RKC. Ak v historií RKC urobila mnohé úpravy,zmeny v učení,tak ju nikto nemohol obviniť toho,že RKC nie je neomylná,pretože vždy poukazovala ,že tieto "úpravy,odvolania,omyly" učenia nie sú výroky ex catedra. A tak milý Tomas povedz nám laikom,kde si našiel daný zoznam výrokov ex catedra? Žiadny neexistuje,to je oficiálne stanovisko RKC/pozri-UPC...atd/. A preto,druhýkrát ked niečo napíšeš,tak najprv premýšlaj,aby si sa opať neukázal ako klamár.
10.01.2011
Tomas
Reagovať
Bez odborneho zakladu
Na to, ze clanok ma byt referatom, je v nom mnozstvo odbornych chyb. Reagovat na vsetky, by znamenalo napisat novy clanok. Iba jeden priklad vseobecneho omylu - papezska neomylnost nie je vseobecna, teda neplati vo vsetkom, co papez povie, ale iba na otazky viery a moralky a vtedy, ked papez hovori "ex catedra" (odporucam dostudovat, co to znamena), co sa zase nestava tak casto. Cize ak jeden papez hovori neco ine, ako niektory jeho predchodca, minimalne jeden z nich nehovoril "ex catedra". Neexistuje ani jeden pripad v historii, ze by si "ex catedra" vyroky odporovali.
Tema referatu je narocna, preto su niektore chyby pochopitelne, ale zial, v clanku je ich privela a je napisany tendencne, bez hlbsieho poznania problematiky.
Tema referatu je narocna, preto su niektore chyby pochopitelne, ale zial, v clanku je ich privela a je napisany tendencne, bez hlbsieho poznania problematiky.
21.11.2010
Mgr.
Reagovať
Re: reakcia
Ale Ježiš nezostáva len pri týchto slovách. On dodáva: "Vezmite a jedzte!" Nehovorí: "Vezmite a obdivujte, alebo vezmite a uskladnite", ale hovorí: "Vezmite a jedzte!" Teda nie odporúčanie, ale príkaz.
Ak chceš mať dosť síl na moje nasledovanie, vezmi a jedz, vezmi a pi! Jediné, či Ťa môže od toho oddeliť, je ťažký hriech!
Už toľko krát sme počuli z kňazových úst tieto slová. Ale ruku na srdce, nezovšedneli nám? Nestane sa niekedy aj nám, že nám Eucharistia akosi zovšednieva?
Kto túži po Ježišovi v Eucharistii tomu túžba po svätom prijímani nikdy nezovšednie ani sa nestane rutinnou.
Eucharistia - záruka nebies
Svätým prijímaním sa naša duša stáva podobnejšia samému Spasiteľovi.
Lebo sväté prijímanie dáva a rozmnožuje milosť a Pán Ježiš je zdrojom všetkých milostí; sväté prijímanie nám dáva pomoc k cnostnému životu a Pán Ježiš je vzor všetkých čností.
Každé sv. prijímanie akoby zanechávalo v našej duši odtlačok Kristovej podoby.
Čím častejšie a vrúcnejšie je sväté prijímanie, tým zreteľnejší je aj tento obraz na našej duši.
Snažme sa, aby sme sa Kristu Pánovi, ktorého prijímame, podobali čo najviac. Potom sa nám určite otvoria brány raja a
Nebeský Otec milostivo prijme našu dušu, lebo v nej spozná svojho milovaného Syna.
Umierala starenka, ktorá keď bola ešte zdravá, chodievala často ku sv. prijímaniu. Navštívil ju kňaz a pýtal sa jej:
"Babička a nebojíte sa smrti?"
"Ó velebný otče, prečo by som sa mala báť? Pán Ježiš, môj večný sudca, predsa vie, že tak často som mu poskytovala
útulok vo svojom srdci.
Bolo by možné, aby ma teraz Pán Ježiš vyhnal a neprijal ma k sebe do neba?"
Zvlášť v hodine smrti, keď dušu delí od večnosti len niekoľko okamihov, je nám treba posily svätého prijimania.
Videli ste niekedy ísť pána farára ako ide k chorému? Inokedy, možno, by sa na nás usmial, zastavil by sa, prihovoril.
Ale keď ide zaopatrovať, ide rýchlo, s vážnou tvárou, odkrytou hlavou, lebo nesie najsvätejšiu Sviatosť oltárnu.
Nehanbime sa aj na ulici pokloniť Pánovi Ježišovi, ktorého kňaz nesie, aj keby sa iní smiali. Mnohí ľudia, aj keď sú ťažko chorí, odkladajú stále so zaopatrením svätými sviatosťami a myslia si, že každý,
kto je zaopatrený, musí už zomrieť.
Ak chceš mať dosť síl na moje nasledovanie, vezmi a jedz, vezmi a pi! Jediné, či Ťa môže od toho oddeliť, je ťažký hriech!
Už toľko krát sme počuli z kňazových úst tieto slová. Ale ruku na srdce, nezovšedneli nám? Nestane sa niekedy aj nám, že nám Eucharistia akosi zovšednieva?
Kto túži po Ježišovi v Eucharistii tomu túžba po svätom prijímani nikdy nezovšednie ani sa nestane rutinnou.
Eucharistia - záruka nebies
Svätým prijímaním sa naša duša stáva podobnejšia samému Spasiteľovi.
Lebo sväté prijímanie dáva a rozmnožuje milosť a Pán Ježiš je zdrojom všetkých milostí; sväté prijímanie nám dáva pomoc k cnostnému životu a Pán Ježiš je vzor všetkých čností.
Každé sv. prijímanie akoby zanechávalo v našej duši odtlačok Kristovej podoby.
Čím častejšie a vrúcnejšie je sväté prijímanie, tým zreteľnejší je aj tento obraz na našej duši.
Snažme sa, aby sme sa Kristu Pánovi, ktorého prijímame, podobali čo najviac. Potom sa nám určite otvoria brány raja a
Nebeský Otec milostivo prijme našu dušu, lebo v nej spozná svojho milovaného Syna.
Umierala starenka, ktorá keď bola ešte zdravá, chodievala často ku sv. prijímaniu. Navštívil ju kňaz a pýtal sa jej:
"Babička a nebojíte sa smrti?"
"Ó velebný otče, prečo by som sa mala báť? Pán Ježiš, môj večný sudca, predsa vie, že tak často som mu poskytovala
útulok vo svojom srdci.
Bolo by možné, aby ma teraz Pán Ježiš vyhnal a neprijal ma k sebe do neba?"
Zvlášť v hodine smrti, keď dušu delí od večnosti len niekoľko okamihov, je nám treba posily svätého prijimania.
Videli ste niekedy ísť pána farára ako ide k chorému? Inokedy, možno, by sa na nás usmial, zastavil by sa, prihovoril.
Ale keď ide zaopatrovať, ide rýchlo, s vážnou tvárou, odkrytou hlavou, lebo nesie najsvätejšiu Sviatosť oltárnu.
Nehanbime sa aj na ulici pokloniť Pánovi Ježišovi, ktorého kňaz nesie, aj keby sa iní smiali. Mnohí ľudia, aj keď sú ťažko chorí, odkladajú stále so zaopatrením svätými sviatosťami a myslia si, že každý,
kto je zaopatrený, musí už zomrieť.
17.03.2010
helena
Reagovať
suhlasim
tak to musim suhlasit presnost textov s biblie a naozaj je to tak ako jezis povedal SPOZNAJTE PRAVDU A PRAVDA VAS OSLOBODI..len skoda ze vase mysle su zaslepene lebo to satan obchadza ako revuci lev aby nasiel koho by pohltil. studujem bibliu s jehovovymi svedkami a az teraz mi zacina vsetko do seba zapadat a pritom je to take lahke pochopit len keby ste nemali povysenecke srdce a boli pokorny vo viere aj vy ste to poznali ale namiesto toho ste ako fanatycineviem ...neviem pan kazatel akeho ste nabozenstva ale zda sa mi ze zacinate chapat o com to vlastne jezis hovoril pred cim nas varoval
30.04.2009
Quintus
Reagovať
reakcia
Máte pravdu mám taký pocit, že pápeži ked im niečo nepasovalo, tak na všetko vydávali dogmi až sa do toho zamotali, že teraz je z toho bludný kruh a všetko to ich učenie si protirečí.
13.10.2008
Jana B
Reagovať
charakter
Na tejto stati je zaujímavejší autor, ako jeho článok, ako len mohol zlepiť toľko hllúposti dokolpy, v tom je naozaj majster, daj si tento článok do oblasti historia, nech sa historici zasmejú.
16.01.2007
michal
Reagovať
Nezmysly
Uz len zaciatok, ktory som si stihol precitat su blbosti.
V Jamnii "uzakonili" kanon SZ zidia, ktori odmietli Krista. Stefan v skutkoch o nich hovori, ze oni vzdy odporuju Duchu Svatemu. Takyto zoznam knih nie je pre krestana nijako zavazny, obzvlast, ked sa prve koncili zaoberali aj kanonom stareho zakona.
Aj Laodicea aj Hippo a Kartago schvalili kanon SZ aj NZ. V Hippo a Kartagu boli schvalene tie iste knihy, ake su v RKC doteraz. V Laodicei bola ako kanonicka kniha oznaceny spis Baruch (Zjavenie Jana este chybalo).
To, ako je referat formulovany naznacuje, ze kanon rannej cirkvi mal 66 knih ako maju protestanti. To je uplny nezmysel. Uz apostoli pouzivali grecky preklad SZ - Septuagintu, ktora obsahovala aj deuterokanonicke spisy (protestantmi nazyvane apokryfne). Z cca 350 citatov SZ v NZ je okolo 300 zo Septuaginty.
Cirkevni otcovia tiez pouzivali takyto zoznam knih, hoci pod vplyvom Zidov sa stavalo, ze niektori ich odmietali alebo pochybovali. Ale do konca strvteho storocia je otazka vyriesena prave spominanymi koncilmi v severnej Afrike - schvalenych je 72 knih.
Co som pozeral ostatne tvrdenia v referate, je tam ohromne mnozstvo polopravd, ktore sa tvaria ako objektivna skutocnost a zavadzaju ludi.
Ostava len napisat:
Boze odpust im, lebo nevedia co cinia!
V Jamnii "uzakonili" kanon SZ zidia, ktori odmietli Krista. Stefan v skutkoch o nich hovori, ze oni vzdy odporuju Duchu Svatemu. Takyto zoznam knih nie je pre krestana nijako zavazny, obzvlast, ked sa prve koncili zaoberali aj kanonom stareho zakona.
Aj Laodicea aj Hippo a Kartago schvalili kanon SZ aj NZ. V Hippo a Kartagu boli schvalene tie iste knihy, ake su v RKC doteraz. V Laodicei bola ako kanonicka kniha oznaceny spis Baruch (Zjavenie Jana este chybalo).
To, ako je referat formulovany naznacuje, ze kanon rannej cirkvi mal 66 knih ako maju protestanti. To je uplny nezmysel. Uz apostoli pouzivali grecky preklad SZ - Septuagintu, ktora obsahovala aj deuterokanonicke spisy (protestantmi nazyvane apokryfne). Z cca 350 citatov SZ v NZ je okolo 300 zo Septuaginty.
Cirkevni otcovia tiez pouzivali takyto zoznam knih, hoci pod vplyvom Zidov sa stavalo, ze niektori ich odmietali alebo pochybovali. Ale do konca strvteho storocia je otazka vyriesena prave spominanymi koncilmi v severnej Afrike - schvalenych je 72 knih.
Co som pozeral ostatne tvrdenia v referate, je tam ohromne mnozstvo polopravd, ktore sa tvaria ako objektivna skutocnost a zavadzaju ludi.
Ostava len napisat:
Boze odpust im, lebo nevedia co cinia!
24.10.2006
maria
Reagovať
?????
Prosim vas, o com to tu pisete? Ak chcete pisat o Cirkvi, o jej vzniku, dejinach, uceni a o dogmach, nastudujte si v prvom rade Sv. Pismo a Dejiny Cirkvi.
Ja som otvorena voci inym nazorom, ale toto ma priam zdvihlo zo stolicky. Mate v tom riadny gulas.
Ja som otvorena voci inym nazorom, ale toto ma priam zdvihlo zo stolicky. Mate v tom riadny gulas.
04.07.2006
cleo
Reagovať
Pravde veru
Je to hola pravda o katolicizme. Ja by so to zaviedol na povinne citanie na hodiny nabozenstva.
10.04.2006
sova
Reagovať
dobry clanok, precitajte si ho
je to dobry clanok, necital som ho cely, ale to co som precital bolo dobre a suhlasim s tym.