Zaujímavosti o referátoch
Pamäte
14.03.2012
Nancy
Reagovať
AjplHoIqyaChrO
Z zasady nie pwdooiadam na komentarze do własnych tekstf3w, bowiem każde spostrzeżenie czytelnika jest z definicji trafne i moje tłumaczenia są z gf3ry skazane na niepowodzenie Tym razem jednak zrobię wyjątek.Otf3ż po pierwsze nie jest to recenzja, a jedynie swojego rodzaju refleksja nad pewnym zjawiskiem w kinematografii. Fight Club został tutaj w pewnym sensie użyty dla zaprezentowania pewnego (udanego zresztą) nurtu filmowego. Przywoływałem też inne tytuły, ich plakat mf3głby spokojnie pojawić się obok Fight Clubu. Stąd też nie należy traktować tego krf3tkiego tekstu jako spoilera, a nie daj Boże recenzji, filmu Finchera jest on czymś w rodzaju ogf3lnej refleksji o filmie .Oczywiście nie było moim zamiarem psucie komukolwiek seansu tegoż filmu. Myślę, że publicysta ma prawo wykorzystywać wszelkie wątki kulturowe na tej samej zasadzie, jak wszelkie analizy i interpretacje skazane są na porażkę, gdy analizujemy utwf3r wybif3rczo i pozakontekstowo. A takim byłoby analizowanie filmu w oderwaniu od jego zakończenia.Niemniej, jeżeli jednak ktokolwiek uznał, że mf3j tekst jest napisany źle i nadużywa formuły przywołanego spoilera (swoja drogą fatalne słowo, nie ma polskiego odpowiednika?) to bardzo mi przykro.Jednak podtrzymuje, że mf3j tekst nie jest recenzją i jak każdy inny artykuł ma prawo (a wręcz obowiązek!) korzystania ze wszystkich dostępnych wątkf3w kulturowych.