Zaujímavosti o referátoch
Život habánov na Slovensku (SOČ)
12.11.2019
MC-&-GE
Reagovať
Habáni boli vlastne anabaptisti...
Vynikajúca kniha o anabaptistoch (novokrstencoch):
v knižnej forme:
https://www.teofania.sk/teofania/Pribeh-krtencu-d167.htm?tab=description
a k stiahnutiu v pdf formáte:
http://store.bjb.cz/Pribeh_krtencu.pdf
v knižnej forme:
https://www.teofania.sk/teofania/Pribeh-krtencu-d167.htm?tab=description
a k stiahnutiu v pdf formáte:
http://store.bjb.cz/Pribeh_krtencu.pdf
22.06.2015
Ľudmila Žilinčárová
Reagovať
Po stopách habánov na Slovensku
V 80-tych rokoch som bola na celodennom podnikovom výlete autobusom po stopách habánov. Sprievodkyňa bola veľmi informovaná a celý zájazd bol mimoriadne dobre organizovaný. Predtým som o habánoch nič nevedela, množstvo informácií získaných počas výletu na mňa urobilo veľký dojem, nemala som však žiadny písomný materiál, čiže som si zapamätala len málo. Veľmi rada by som si ten výlet zopakovala. Tento skutočne úžasný referát som objavila náhodou, keď som hľadala, či podobný výlet neorganizuje náhodou niektorá cestovná kancelária. V tomto roku v Čechách pri spomienke 600. výročia upálenia Jána Husa sa v médiách zaoberajú dejinami , na Slovensku sa o habánoch nič neuvádza. Bolo by užitočné keby sa informácie o nich dostali viac do povedomia ľudí.
30.11.2011
Katka
Reagovať
Ďakujem, parádne čítanie
Pred rokom som sa stretla s jedným pánom z Nového Mesta nad Váhom, ktorý mi porozprával o živote habánov s takým záujmom, že teraz neobídem žiadnu ďalšiu informáciu o nich. Je škoda, že naša tolerancia je značne obmedzená a že sme túto komunitu spomedzi seba vyhnali. V mnohom sú mi veľmi blízky, i keď deti by som do jasličiek neodkladala :-)
Ešte raz ďakujem.
katka
Ešte raz ďakujem.
katka
29.04.2010
Milka
Reagovať
Rozhodne úprimné poďakovanie
Milá Krispinka !
Pri pátraní po svojich predkoch som konečne našla niečo ,čo ma utvrdilo že moji prapra..predkovia boli zrejme habáni (príchod na Slovensko,remeslá,miesto usadenia, priezvisko... ...)atď. Vôbec ma netrápi že prešli na katolícku vieru ,ktorá bola pravdepodobne ich pôvodná a splynuli s pôvodnými obyvateľmi aj ked ich kultúra a život bol obdivuhodný. Veľmi ,veľmi mi pomohla Vaša práca .Údaje sa veľmi ťažko zháňajú. Ďakujem
Pri pátraní po svojich predkoch som konečne našla niečo ,čo ma utvrdilo že moji prapra..predkovia boli zrejme habáni (príchod na Slovensko,remeslá,miesto usadenia, priezvisko... ...)atď. Vôbec ma netrápi že prešli na katolícku vieru ,ktorá bola pravdepodobne ich pôvodná a splynuli s pôvodnými obyvateľmi aj ked ich kultúra a život bol obdivuhodný. Veľmi ,veľmi mi pomohla Vaša práca .Údaje sa veľmi ťažko zháňajú. Ďakujem
05.04.2010
oľga
Reagovať
ďakujem za krásny popis habánov
je veľmi dobré, že sa našiel niekto kto sa zaujíma o našu históriu a zaujímavo ju popísa. Mám dojem, že my Slováci na ňu akosi zabúdame. A čudujeme sa, keď cudzí objavia u nás skvosty našej minulosti. Stojí za námahu prísť do Veľkých Levár a pozrieť si Habánsky dvor, nádhernú architektúru habánov. Oči by mala otvoriť i naša vláda a vyčleniť prostriedky na zachovanie týchto pamiatok. Ďakujem Oľga
18.08.2008
Martin Majer
Reagovať
Poďakovanie
Ďakujem za zaujímavú a záslužnú prácu, ktorá komplexne približuje Habánske etnikum na Slovensku.
Počul som, že Habáni okrem iného, na rozdiel od ostatných protestantov svätili ako deň odpočinku biblickú sobotu a nie nedeľu. Mali by stým údajne súvisieť aj miestne názvy, napr. Sobotište, Rimavská Sobota ap. Chcel by som sa spýtať, či ste pri svojom bádaní narazili na zmienky, ktoré by to podporovali ?
Gratulujem a s pozdravom
MM
Počul som, že Habáni okrem iného, na rozdiel od ostatných protestantov svätili ako deň odpočinku biblickú sobotu a nie nedeľu. Mali by stým údajne súvisieť aj miestne názvy, napr. Sobotište, Rimavská Sobota ap. Chcel by som sa spýtať, či ste pri svojom bádaní narazili na zmienky, ktoré by to podporovali ?
Gratulujem a s pozdravom
MM
04.06.2007
Milica
Reagovať
Bravo!
Mila krispinka!
Velmi ma zaujala Vasa praca a to, kolko informacii sa Vam podarilo dat dokopy o Habanoch. Aj ja som este pred par rokmi poznala iba spojenie "habanska keramika". Vsetko sa zmenilo, ked sme si pred par rokmi kupili stary dom v Moravskom Jane a starsi susedia nam povedali, ze je to habansky dom. V Moravskom jane dodnes stoji Habansky dvor aj s kaplnkou (dnes uz samozrejme katolickou), ale nas dom stoji na Hlavnej ulici, t.j. mimo Bruderhofu. Vysvetlenie je proste, postavil ho v roku 1859 "byvaly" Haban, teda uz v case, kedy sa komunita rozpadla a Habani nasilne presli na katolicku vieru. Islo vraj o bohateho sedliaka (aky to rozpor oproti jeho predkom!), ktory si mohol dovolit postavit dom uprostred obce, a to s velmi bohato zdobenym stitom v style sedliackeho baroka.
Je skoda, ze ludia v obciach, kde sa take krasne domy nachadzali, mnohe nemilosrdne poburali a na mieste mnohych stoja "kocky" zo 70-tych rokov minuleho storocia alebo su dost nevkusne "zmodernizovane". Sme preto radi, ze ako Bratislavcania, ktori v tomto regione nemame ziadne korene, sme tento dom zachranili a dnes sa pri nom zastavuju auta i autobusy a ludia si ho aj fotografuju.
Ak by ste mali zaujem, poslem Vam fotku.
Srdecne Vas pozdravujem a este raz vdaka za zaujimave citanie.
PhDr. Milica Hrebickova
Velmi ma zaujala Vasa praca a to, kolko informacii sa Vam podarilo dat dokopy o Habanoch. Aj ja som este pred par rokmi poznala iba spojenie "habanska keramika". Vsetko sa zmenilo, ked sme si pred par rokmi kupili stary dom v Moravskom Jane a starsi susedia nam povedali, ze je to habansky dom. V Moravskom jane dodnes stoji Habansky dvor aj s kaplnkou (dnes uz samozrejme katolickou), ale nas dom stoji na Hlavnej ulici, t.j. mimo Bruderhofu. Vysvetlenie je proste, postavil ho v roku 1859 "byvaly" Haban, teda uz v case, kedy sa komunita rozpadla a Habani nasilne presli na katolicku vieru. Islo vraj o bohateho sedliaka (aky to rozpor oproti jeho predkom!), ktory si mohol dovolit postavit dom uprostred obce, a to s velmi bohato zdobenym stitom v style sedliackeho baroka.
Je skoda, ze ludia v obciach, kde sa take krasne domy nachadzali, mnohe nemilosrdne poburali a na mieste mnohych stoja "kocky" zo 70-tych rokov minuleho storocia alebo su dost nevkusne "zmodernizovane". Sme preto radi, ze ako Bratislavcania, ktori v tomto regione nemame ziadne korene, sme tento dom zachranili a dnes sa pri nom zastavuju auta i autobusy a ludia si ho aj fotografuju.
Ak by ste mali zaujem, poslem Vam fotku.
Srdecne Vas pozdravujem a este raz vdaka za zaujimave citanie.
PhDr. Milica Hrebickova
27.05.2008
Jana
Reagovať
Re: Bravo!
Zdravim,
chcela by som tymto reagovat na prispevok pani Hrebickovej. V sucasnosti pisem bakalarku o habanoch v Moravskom Jane, bola by som rada, keby sme sa skontaktovali: [email protected].
Dakujem.
Jana
chcela by som tymto reagovat na prispevok pani Hrebickovej. V sucasnosti pisem bakalarku o habanoch v Moravskom Jane, bola by som rada, keby sme sa skontaktovali: [email protected].
Dakujem.
Jana