Zaujímavosti o referátoch
Očistec, odpustky: Jaká je ...
30.07.2006
Pavel
Reagovať
Proč?
Nerozumím tomu, proč vlastně jste napsal tak sáhodlouhý referát o spoustě nejistot o pochybnosti církve, hlavně jsem teda pochopil katolické a vlastně nic nevyřešil. Když o něčem referuji, měl bych mít konkrétně u těchto věcí mimořádné znalosti jak písma tak teologie, tak historie a koneckonců filosofie, teodicei, ontologie a dalších věd, které jste s prominutím trošku odflinknul. Jak můžete postavit učení o očistci a Kristovu oběť do protikladu. Kristus svou smrtí otevřel bránu očistce aby jsme všichni mohli přijít do nebe. Co Adam ztratil, Kristus zase získal zpět. Vždyť očistec je jakoby předsíň nebe, kde musíte odložit vše, co vás svazuje a vzdaluje od Boha. Jsou to různé neřesti, egoismy, sobectví, lpění na pomíjivých věcech světa a další duchovní věci, které jsou na vás jakousi duchovní špínou, se kterou k Bohu prostě nemůžete. Není to vůbec proto, že by Kristus jaksi nedotrpěl pro každého z nás a nechal každému něco na triku aby toho na něj nebylo moc, je to proto, protože dobrovolně děláme a přijímáme spoustu věcí, které nás od Boha vzdalují. Člověk, který je od Boha vzdálen vědomně a dobrovolně, těžko půjde okamžitě do nebe jen proto, že Kristus za něj vše odtrpěl. Dovedete si představit nějakého člověka, který dělá věci proti Bohu, různě závažné a hned by přišel do nebe a začal chválit Boha a tvořil s ním v jeho nekonečné lásce jedno společenství. Vždyť si to jen představte: Kněz přijde do vězení jako kaplan a odsouzenci s ním okamžitě zakleknou a v největší pokoře a vroucí lásce k Bohu hodiny a hodiny proklečí v modlitbě a kají se lítostí nad svými hříchym, že Boha zavrhli a hřešili proti desateru a přikázáním lásky.
Podle vás a vašich tezí je to tak. Nemáte žádné duchovní mantinely, máte spoustu vnitřních zranění a váš deficit v lásce je dost znát. Kontradikce vám vzniknou, když postavíte ke srovnání věci, co spolu souvisí jen z určitého hlediska a to se stalo u vás zejména u citátů u sv. Pavla. Protože jste si je postavil ve svém úhlu a důležité vám nějak uniklo. Nic se neděje pokud to je jedna z etap vašeho duchovního hloubání na tom, kde je pravda. Problém je však v tom, že o tom napíšete referát a nemáte to jasné uvnitř. S tak rozervanou duší, co se týče pravd a jistot o Bohu a Bibli si nemůžete dovolit psát o tak vážných soudech nad církví nad očistcem nebo o vině a její míře na kříži Kristově. I ti největší teologové z jakékoliv církve si nedovolí věci postavit k sobě tak jak vy. Promiňte, ale začněte prodlužovat svůj čas, věnovaný Bohu při modlitbě, stanovte si půst minimálně jednou týdně o chlebu a vodě a začněte v tichu naslouchat jak vane Duch Svatý, věřte mi, že se budete velmi divit a spousta tezí, které jste si tady jakoby utvrdil, se vám rozpadne jako balíček karet a až přijmete pravdu o sobě, že jste na začátku cesty a není pro vás zatím kazatelské místo vhodné, v pokoře Bohu děkujte za dar života a všeho, co jste se o Bohu kdy dověděl a začněte pilně a do hloubky studovat znova celou Bibli. Milost a pokoj přeje Pavel
Podle vás a vašich tezí je to tak. Nemáte žádné duchovní mantinely, máte spoustu vnitřních zranění a váš deficit v lásce je dost znát. Kontradikce vám vzniknou, když postavíte ke srovnání věci, co spolu souvisí jen z určitého hlediska a to se stalo u vás zejména u citátů u sv. Pavla. Protože jste si je postavil ve svém úhlu a důležité vám nějak uniklo. Nic se neděje pokud to je jedna z etap vašeho duchovního hloubání na tom, kde je pravda. Problém je však v tom, že o tom napíšete referát a nemáte to jasné uvnitř. S tak rozervanou duší, co se týče pravd a jistot o Bohu a Bibli si nemůžete dovolit psát o tak vážných soudech nad církví nad očistcem nebo o vině a její míře na kříži Kristově. I ti největší teologové z jakékoliv církve si nedovolí věci postavit k sobě tak jak vy. Promiňte, ale začněte prodlužovat svůj čas, věnovaný Bohu při modlitbě, stanovte si půst minimálně jednou týdně o chlebu a vodě a začněte v tichu naslouchat jak vane Duch Svatý, věřte mi, že se budete velmi divit a spousta tezí, které jste si tady jakoby utvrdil, se vám rozpadne jako balíček karet a až přijmete pravdu o sobě, že jste na začátku cesty a není pro vás zatím kazatelské místo vhodné, v pokoře Bohu děkujte za dar života a všeho, co jste se o Bohu kdy dověděl a začněte pilně a do hloubky studovat znova celou Bibli. Milost a pokoj přeje Pavel
18.11.2015
Stano
Reagovať
Re: Proč?
Pavle: křesťanské chápání spásy (záchrany člověka pro nebe) není založeno na tom, co si nedovedeme představit (např. jak by odsouzenec, který uvěří, mohl přijít do Boží přítomnosti), ale je založeno na tom, co říká Písmo. Ale sám Ježíš řekl, že CO NE NEMOŽNÉ U ČLOVĚKA, JE U BOHA MOŽNÉ. Mimochodem hovořil o spasení a odpovídal na otázku, jak je možné vejít do Božího království.
Ve vašem dlouhém příspěvku jsem nenašel žádné biblické argumenty pro očistec, ani jste Písmem nevyvrátil autorův pohled proti očistci. (Mimochodem, to platí i pro některé další příspěvky, např. "Mgr."
Od autora očekáváte hluboké znalosti z různých oborů, ale pro vaše argumenty jste nedoložil žádné texty z Písma; jsou založené jen na tom, že si spasení člověka bez očistce nedovedete ve své mysli představit a místo toho obviňujete autora referátu z toho, že má údajně rozervanou duši, apod.
Ve vašem dlouhém příspěvku jsem nenašel žádné biblické argumenty pro očistec, ani jste Písmem nevyvrátil autorův pohled proti očistci. (Mimochodem, to platí i pro některé další příspěvky, např. "Mgr."
Od autora očekáváte hluboké znalosti z různých oborů, ale pro vaše argumenty jste nedoložil žádné texty z Písma; jsou založené jen na tom, že si spasení člověka bez očistce nedovedete ve své mysli představit a místo toho obviňujete autora referátu z toho, že má údajně rozervanou duši, apod.
10.11.2013
badatel
Reagovať
Nuž jednoducho preto,že očistec je ľudský nález,ktorý zpochybňuje očisťovaciu hodnotu Ježišovej krvi. Pavol,ak si katolík,môžeš študovať Bibliu akokoľvek chceš,aj tak sa neposunieš bližšie k pravde,ale stále budeš obhajovať nebiblické dogmy RKC. Ved pochop,celé učenie RKC je postavené na pohanských dogmách,na ľudských náukach. Všade sa stretávam,ako RKC spochybňuje Bibliu,a viac vyvyšuje svoju nebiblickú tradíciu,a ty tu teraz povzbudzuješ niekoho čítať,hlbať nad Písmom. Je to nepochopiteľný paradox. Ved stačí,ak Písmo tvrdí,že :"Kto zomrel je oslobodený od hriechu", a už nám musí byť jasné,že očistec ,pračka na hriechy,bude len nadbytočná príťaž,ľudská ustanovizeň. Tiež Písmo hovorí,"že nikto nikdy nevystúpil na nebesia..."/Ján 3,13/a vy aj tak hovoríte opak. A tak tomu je takmer vo všetkom. Všetky dogmy RKC sú postavené proti Bohu,proti jeho zrozumiteľnému Slovu.
Preto Pavol,ak sa neposunieš dalej,ale budeš obhajovať nebiblické náuky RKC,tak tvoja "Pravda" bude stáť na vratkých nohách. A to neveští nič dobré pre teba.
Preto Pavol,ak sa neposunieš dalej,ale budeš obhajovať nebiblické náuky RKC,tak tvoja "Pravda" bude stáť na vratkých nohách. A to neveští nič dobré pre teba.
18.11.2011
bič boží
Reagovať
Páči sa mi ten refarát,ale ako už bolo povedané zaslepencov z odpadlíckej cirkvi /KC/to nepresvedčí. Ani logika,ani Písmo im nič nehovorí ,len slepá poslušnosť Pápežovo, a nebiblickým pohanským dogmám. Oni sa nemusia meniť skrze Kristovo evanjelium,oni sa "vyčistia" v očistci. Načo sa namáhať,dám centíky,korunky a šup ho do neba,aj sv.Petra v bráne prerazím ,takou rýchlosťou tam vletím. Ale do ničoty ich Danteovského "pekla",zničenia. To je cesta hlupákov.
26.12.2011
mgr.
Reagovať
Re: Re: Proč?
Ani trochu sa Nehanbíš tu vypisovať takéto veci ?
Niečo sem podhodíš a potom si ticho.
Stále používaš tie isté naučené frázy, ale to ma už teda fakt riadne unavuje.
Už podľa tej istej a ošúchanej terminologie viem s kým mám do činenia.
Prosím ťa bič boží konečne si to poriadne naštuduj, máš v tom teda riadne medzery.
Toto sú len tvoje výmysly.
Niečo sem podhodíš a potom si ticho.
Stále používaš tie isté naučené frázy, ale to ma už teda fakt riadne unavuje.
Už podľa tej istej a ošúchanej terminologie viem s kým mám do činenia.
Prosím ťa bič boží konečne si to poriadne naštuduj, máš v tom teda riadne medzery.
Toto sú len tvoje výmysly.
09.01.2015
Bybi
Reagovať
pre Mgr.
ty si úplne mimo. Začni sa modliť. Ak chceš napíš na [email protected]
21.12.2010
Heffy
Reagovať
Díky autorovi
Díky za referát, který je plný zajímavého obsahu a určitě je za ním mnoho a mnoho hodin práce. Nicméně ani tak silná páka zaslepené oči neotevře. Jedno však je jisté. Vatikán by své knihovny raději spálil než otevřel všem. A pravdou lidi ovládat nelze.
20.03.2007
ancovicka
Reagovať
Dakujem za super referat
Mily kazatel,velmi ma potesil Tvoj referat, pretoze je absolutne logicky, opierajuc sa o verse z Biblie ,teda Bozie slovo ,ktore je jasne, pravdive a nemenne... Boli ma,ked si uvedomim ako za tie starocia sa svojim ucenim katolicka cirkev oddialila od pravdy zjavenej v Bozom slove. ( vid samotna doktrina o ocistci,ktoru vymyslel papez 600 rokov po Kristovi). Absolutne tym znehodnotila obet Pana Jezisa, ktory zomrel za nas vsetkych hriesnikov,aby sme mali vecny zivot, ked ho prijmeme za svojho Pana a Spasitela. .Pre mna,ako byvalu katolicku, ked som prijala Pana Jezisa za svojho Pana, bolo spociatku uplne nepochopitelne,ze si nijako nemozem zasluzit vecny zivot, ze je to jedine a jedine skrze uzasnu Boziu milost.Ale tym nechcem povedat,ze ked som spoznala Boziu milost, budem teraz pasivna a nic nerobit,kedze som uz spasena.Vobec nie, prave naopak, ked som pocitila velkost Bozieho odpustenia,o to viac tuzim zit v blizkosti Boha,teda snazit sa nehresit a robit dobre skutky.Ale viem ze ta sila nepochadza odo mna,to len Boh mi dava silu. " Lebo milostou ste spaseni skrze vieru. A to nie sami zo seba, je to dar Bozi,nie zo skutkov,aby sa nikto nechvalil.Ved sme jeho dielo,stvoreni v Kristovi Jezisovi na dobre skutky, v ktorych nas Boh uz prv usposobil chodit" ( Ef 2,8-10)Tak este raz vdaka a tesim sa ze si sa inspiroval skvelou knihou od D. Hunta- Zena jazdiaca na selme...Budte vsetci pozehnani!
07.11.2010
Mgr.
Reagovať
Re: odkaz pre ancovicka1
V diskusnom príspevku píšeš, citujem pre mňa ako bývalú katolíčku, keď som prijala Pána Ježiša za svojho Pána atď. ..
1, z cirkvi sa nedá vystúpiť.
Viera sa nedá meniť ako špinavé prádlo.
Rodičia keď ťa priniesli na krst predpokladám, že ešte ako malé dieťa prevzali na seba záväzok, že chcú, aby si bol pokrstená a vychovávaná v tejto viere, a že ťa v tejto viere budú aj vychovávať.
( prevzali za teba krstné záväzky )
Krst zanecháva v duši nezmazateľný znak.
Pokrstením sa duchovne rodíme pre nadprirodzený život, čiže pre nebo.
Stávame sa Božími deťmi, kresťanmi katolíkmi, členmi Cirkvi a dedičmi Božieho kráľovstva.
Dostávame tak právo používať aj iné sviatosti na posväcovanie svojej duše, plne sa zúčastňovať na živote Cirkvi (predovšetkým svojej farnosti), pestovať v sebe život milosti a duchovného rastu a tak zabezpečiť spásu pre svoju dušu.
stále mi znejú slová, ktoré som si prečítala, bývalá katolíčka, ale z cirkvi sa nedá vystúpiť
( pri krste dostávame predsa nezmazateľný znak ) a preto môj konečný záver znie, že katolíčkou si aj zostala.
( pozn. ľahostajná, vlažná studená, vo viere a ktorá si prestala plniť aj základné povinnosti :
1, nedeľná účasť na svätej omši ( prvé prikázanie spomni, aby si deň sviatočný svätil )
a ďalšie cirkevné prikázania.
( napr. aspoň raz v roku prijať Eucharistiu vo veľkonočnom čase )
cirkevné prikázania :
Ako znejú cirkevné prikázania?
1. Svätiť prikázané sviatky.
2. V nedeľu a v prikázaný sviatok zúčastniť sa na celej svätej omši.
3. Konať skutky kajúcnosti každý piatok a na popolcovú stredu.
4. Aspoň raz v roku sa vyspovedať a prijať Oltárnu Sviatosť.
5. Podporovať cirkevné ustanovizne.
V krste dostávame na dušu nezmazateľný znak a Kristovu pečať.
katechzmus katolíckej cirkvi 1262-1274 až 1279-1280
citujem :
Krst odpúšťa dedičný hriech, všetky osobné hriechy i tresty za hriechy, dáva účasť na trojičnom Božom živote prostredníctvom posväcujúcej milosti, milosti ospravedlnenia, ktorá včleňuje do Krista a do jeho cirkvi, dáva účasť na Kristovom kňazstve a je základom spoločenstva so všetkými kresťanmi, udeľuje teologálne
/ božské / čnosti a dary Ducha svätého.
Pokrstený patrí navždy Kristovi je totiž označený nezmazateľnou Kristovou pečaťou ( charakterom )
1, z cirkvi sa nedá vystúpiť.
Viera sa nedá meniť ako špinavé prádlo.
Rodičia keď ťa priniesli na krst predpokladám, že ešte ako malé dieťa prevzali na seba záväzok, že chcú, aby si bol pokrstená a vychovávaná v tejto viere, a že ťa v tejto viere budú aj vychovávať.
Krst zanecháva v duši nezmazateľný znak.
Stávame sa Božími deťmi, kresťanmi katolíkmi, členmi Cirkvi a dedičmi Božieho kráľovstva.
Dostávame tak právo používať aj iné sviatosti na posväcovanie svojej duše, plne sa zúčastňovať na živote Cirkvi (predovšetkým svojej farnosti), pestovať v sebe život milosti a duchovného rastu a tak zabezpečiť spásu pre svoju dušu.
stále mi znejú slová, ktoré som si prečítala, bývalá katolíčka, ale z cirkvi sa nedá vystúpiť
( pri krste dostávame predsa nezmazateľný znak ) a preto môj konečný záver znie, že katolíčkou si aj zostala.
( pozn. ľahostajná, vlažná studená, vo viere a ktorá si prestala plniť aj základné povinnosti :
1, nedeľná účasť na svätej omši ( prvé prikázanie spomni, aby si deň sviatočný svätil )
cirkevné prikázania :
V krste dostávame na dušu nezmazateľný znak a Kristovu pečať.
katechzmus katolíckej cirkvi 1262-1274 až 1279-1280
citujem :
Krst odpúšťa dedičný hriech, všetky osobné hriechy i tresty za hriechy, dáva účasť na trojičnom Božom živote prostredníctvom posväcujúcej milosti, milosti ospravedlnenia, ktorá včleňuje do Krista a do jeho cirkvi, dáva účasť na Kristovom kňazstve a je základom spoločenstva so všetkými kresťanmi, udeľuje teologálne
/ božské / čnosti a dary Ducha svätého.
Pokrstený patrí navždy Kristovi je totiž označený nezmazateľnou Kristovou pečaťou ( charakterom )
24.10.2010
Mgr.
Reagovať
Re: odkaz pre ancovicka
V diskusnom príspevku píšeš, citujem pre mňa, ako bývalú katoličku, keď som prijala Pána Ježiša za svojho Pána atď. ..
Rodičia keď ťa priniesli na krst predpokladám, že ešte ako malé dieťa prevzali na seba záväzok, že chcú, aby si bola pokrstená v tejto viere, a že ťa v tejto viere budú aj vychovávať.
Krstom zanecháva v duši nezmazateľný znak.
stále mi znejú sloví, ktoré som si prečítala, bývalá katolíčka, ale z cirkvi sa nedá vystúpiť ( pri krste dostávame predsa nezmazateľný znak ) a preto môj môj konečný záver znie, že katolíčkou si aj zostala. ( pozn. ľahostajná, vlažná studená, vi viere a ktorá si prestala plniť aj základné povinnosti :
cirkevné prikázania :
Rodičia keď ťa priniesli na krst predpokladám, že ešte ako malé dieťa prevzali na seba záväzok, že chcú, aby si bola pokrstená v tejto viere, a že ťa v tejto viere budú aj vychovávať.
Krstom zanecháva v duši nezmazateľný znak.
stále mi znejú sloví, ktoré som si prečítala, bývalá katolíčka, ale z cirkvi sa nedá vystúpiť ( pri krste dostávame predsa nezmazateľný znak ) a preto môj môj konečný záver znie, že katolíčkou si aj zostala. ( pozn. ľahostajná, vlažná studená, vi viere a ktorá si prestala plniť aj základné povinnosti :
cirkevné prikázania :
24.02.2009
Ing. Ján Žitňanský,
Reagovať
Zlý pokus
Jednoducho sa snažíš spochybniť Kristovo učenie a celý zmysel katolíckej cirkvi - si úbohý!!!
07.12.2008
vlasto
Reagovať
počkaj zajac
Každý, aj "kazateľ", zomrie. A potom, pár minút, ako sa uvonia väzby na vädnúce telesné zmysly, a nabehne opäť vedomie duše, uvidí každý, aj "kazateľ", ako to bolo s jeho poznaním o očistci.
Čo sa s ním budeš spóriť. Veď počkaj zajac.
Čo sa s ním budeš spóriť. Veď počkaj zajac.
11.08.2006
Matus
Reagovať
Zaujimave
Text prispevku je akiste zaujimavy, ale teologicky velmi, velmi nevydareny. Viac treba studovat, viac vnimat.
28.09.2005
rika
Reagovať
moj nazor
vazeny kazatel, slova, ktore pouzivas su naplnene tolkymi pochybnostami a osobnym hnevom, ze nemozem povazovat tvoj referat za hodny studia pre ktore som si ho chcela precitat. Jednoducho vsetko posudzovat a kritizovat je najlahsie. Ak sa ti nepaci zivot cirkvi, zi svoj zivot pre Krista a nepozeraj na ine. Obetuj sa mu celym srdcom ak v neho veris, preco ta trapia tieto veci? Ved nemusis cirkvi platit nic. Tvoj referat ma zarazil a nedozvedela som sa z neho nic, len vela kritickych viet a predsudkov. Tiez mam pocit, ze viacej rozoberas zbytocne dohady, ako prezivas lasku k Bohu. Si predsa slobodny, nemusis robit, co nechces, ale nehovor taketo predsudkove komentare plne kritiky, negativizmu a pesimizmu tým, ktorí Krista miluju a vedia, ze on ich na ceste nenecha samých aj keby zastupcovia cirkvi zlyhali. Trocha vaham, ci si naozaj kazatel. Alebo ake mas vlastne vyznanie?