Zaujímavosti o referátoch
Franz Kafka: Zámok (Esej)
12.12.2009
robo
Reagovať
Len tak v skratke
prosim ta pekne, to co si cital/a?? kto ta ucil citat? rozumies umeleckemu textu?? samozrejme z faktovej stranky, parada, ale... preboha hlavny hrdina nevie preco chce ist na Zamok? ak by to nevedel, tak by si nenicil zivot, nesnazil si vytvarat cesty. On chce len svoje pravo na zamestnanie nic viac, a kedze ludia okolo neho su totalne neschopny chce sa porozpravat s Klamomm, ktory je len klam(to by si mal/a zistit podla toho ako casto pouziva to slovicko) K. ako je jasne ma iste crty Kafku, ale nieje to on, dava mu niektore svoje vlastnosti atd., ale prakticky bojuje proti birokratickemu systemu a ludskej s prepacenim debilite, a snazi sa zmenit celu spolocnost(aspon lokalne v dedine), lenze to nieje mozne, aach vid tvoj pripad. Ak som ta urazil je mi to luto, ale aspon sa nauc citat to co chcel autor povedat...
23.04.2010
vinco
Reagovať
Re: Len tak v skratke
Robo, rad by som vedel co si cital ty. Ludia okolo K. niesu totalne neschopny, ale ziju pod vplyvom zamku a to vacsine z nich brani K-ovi pomoct. Klamm podpisuje listiny, niektori ludia sa s nim stretli a K, ho videl, samozrejme jeho existencia sa da spochybnit rovnako ako aj existencia Sortiniho, Schwartzeraa a zamku samotneho, ale to uz je o niecom inom. Tvoj napad s tym ze sa vola Klamm je sice dobry, ale v nemeckom originale sa vola Klamm tiez, pricom klamm znamena uzky/lepkavy/stuhnuty. A to ci nechce nic viac ako zamestnanie a ci bojuje proti ludskej debilite, je skor zalezitostou osobnej interpretacie, kedze toto nedokoncene dielo ich pripusta viacero.
20.05.2008
katka
Reagovať
podstata
nie som si ista, ci je to esej, ale podstata diela je zachytena dokonale.
08.04.2008
belbog
Reagovať
.....
no ja si myslim, ze to celkom dobre no len trosku skratene a zjednodusene