Zaujímavosti o referátoch
Nežná revolúcia - 17. november 1989
15.11.2009
Anfrej Hirko
Reagovať
Historické divadlo
Každú historickú udalosť a teda aj Nežnú revolúciu možno v istom zmysle porovnať s divadelným predstavením. Aj ona má svojich hercov-aktérov i tlieskajúce publikum, dramatické dialógy a monológy, kulisy, heslá,slogany. Keď si po dvadsiatich rokoch premietneme film z nežnorevolučných mítingov, mnohé patetické výzvy, heslá, gestá sa nám budú zdať komické. Pri Nežnej to platí o to väčšmí, že v Bratislave bol moderátorom patetický herec Milan Kňazko (Utvorte koridor, prosím!) a hlavný symbol Nežnej bol dramatik Václav Havel. Bolo to v určitom zmysle historické divadlo - a to nehovorím v negatívnom zmysle. Shakespeare by povedal:súčasť ľudskej komédie a drámy. Túto "divadelnosť" Nežnej som si uvedomil, keď som počúval v rozhlase dokumentárne pásmo Emila Benčíka "Bola raz jedna Nežná", v ktorej autor plne využil autentické zvukové nahrávky z mítingov, reportáže, prejavy tribúnových rečníkov, rozhovory s hlavnými aktérmi, a podobne. Vznikla tým plastická zvuková panoráma Nežnej revolúcie, niečo, čomu sa nevyrovná žiadne divadelné predstavenie. Otázka je, či sa už dokážeme pozrieť na seba a svoje dejiny z nadhľadu as humorom, neznižujúc pritom ich hodnotu. Ak áno, tak potom nám publicistické a dokumentárne pásma renomovaného rozhlasového autora Emila Benčíka pôjdu k duhu a nielen o Nežnej, ale aj mnohé ďalšie, ako napríklad "Akí sme, takí sme", "Vaša výsosť PENIAZE", "Hej rup, vyhrňme si rukávy" a mnohé ďalšie.
04.08.2009
dano
Reagovať
Autor by mohol uviesť zdroje
Strašne by ma zaujímalo z čoho autor vychádzal pri popisovaní konšpračného pozadia "nežnej". Toto má byť myslené vážne, alebo ide o ďalšiu autorovu sci-fi poviedku ?
http://www.svengrosman.szm.sk/
http://www.svengrosman.szm.sk/
24.11.2008
Drisemesku
Reagovať
Realita.
Na odpor proti komunistickému režimu prvýkrát v Prahe postavili sa robotníci a pracujúci občnia na Václavskom námestí. Zato ich milícia poliala vodou a zmlátila pendrekmi. Charta 77 ostala nemá. Keď boli zlátený sinkovia a dcérky papalášov a hercov, Charta 77 ožila. No vtedy už bol zborený Berlínský múr, v Maďasku vládla demokratická vláda a v Poľsku Solidarita. Takže aj pre členov ÚV KSČ bolo jasné, že izolované udržanie moci KSČ je nemožné. Na a proces dobrovolného a organizovaného prechodu moci z KSČ do Občianského Fóra nazýva sa Nežná, či Sametová revolúcia.Tento čin s kategóriou revolúcia nemá nič spoločného.
10.11.2008
elen
Reagovať
PRE BARCU
Barca... na co potom chodis do skolicky ked sa ti nece pisat ??, Proste je to referat taQ sa s tym zmierkay..cmuQiQ
19.11.2008
mana
Reagovať
chyby v referátě
Jan Palach zemřel 25.1.1969.
Studentská demonstrace nebyla na uctění jeho památky, ale u příležitosti Dne studentstva, který se začal slavit u příležitosti uzavření vysokých škol a smrti Jana Opletala v roce 1939. Taková hrubá neznalost! Na kterou školu chodíš? Vrať školné.
Studentská demonstrace nebyla na uctění jeho památky, ale u příležitosti Dne studentstva, který se začal slavit u příležitosti uzavření vysokých škol a smrti Jana Opletala v roce 1939. Taková hrubá neznalost! Na kterou školu chodíš? Vrať školné.
12.11.2008
kixinka
Reagovať
huuuuuh
nekoho to dost zaujíma ale niektorých mozno nie. newem naco to je na internete!!!kix nevladzem dalrj citat nebavi ma to
10.11.2008
barca
Reagovať
hehehreuwr
nechapem preco je otho taQ weal potom musim w skole toho pisat wela joooj!!!! piste toho menej ale ked nieaaky pojekt taQ wela nho!!!=)))))
17.11.2006
maximi
Reagovať
dost bolo konspiracie
tak akoze vazne netusim co si mam mysliet o tomto prispevku ...ono znie to tak medovo...vsetkodo seba pekne zapada...ale akosi uz som unaveny z globalnej teorie konspiracie...my nexcite povedat ze este aj za neznou revoluciou stoju nejaka zidovsko-slobodomurarska suita??...ako sorac ale to je podla mna bagatelizovanie...vsetko sa da zabalit do baliaceho papiera..ale myslim ze zabudate na skutocny obsah...bola to zmena z totalizmu do demokracie...akej takej ale demokracie..a prosim nevravte mi ze za to moze potom marie magdaleny alebo samotny da vinci ...radsej si uctime tento den ...za tych ktori vtedy nieco spravili ...nie len pisali bajky ako autor...dakujem..
17.11.2006
maximi
Reagovať
dost bolo konspiracie
tak akoze vazne netusim co si mam mysliet o tomto prispevku ...ono znie to tak medovo...vsetkodo seba pekne zapada...ale akosi uz som unaveny z globalnej teorie konspiracie...my nexcite povedat ze este aj za neznou revoluciou stoju nejaka zidovsko-slobodomurarska suita??...ako sorac ale to je podla mna bagatelizovanie...vsetko sa da zabalit do baliaceho papiera..ale myslim ze zabudate na skutocny obsah...bola to zmena z totalizmu do demokracie...akej takej ale demokracie..a prosim nevravte mi ze za to moze potom marie magdaleny alebo samotny da vinci ...radsej si uctime tento den ...za tych ktori vtedy nieco spravili ...nie len pisali bajky ako autor...dakujem..
17.11.2006
maximi
Reagovať
dost bolo konspiracie
11.11.2006
anna
Reagovať
reakcia
Vdak velmi pekne ,ale taketo sprostosti nemusim.nemusis znehodnocovat nasu revoluciu .Komunisti boli vsine a tak trebalo nieco robit...;vybojovali sme si to sami
10.11.2006
E Goldstucker
Reagovať
ŠTB nezmysly
Neznámy eštébák tu rozvinul celosvetovú prípravu udalostí 17.novembra do neuveriteľných rozmerov. Doporučil by som mu ich vydať knižne, trošku vypointovať a máme slovenského Dan Browna na svete. S podobnými "teóriami" sa každé 2 roky objaví nejaký tajomný mudrák s cieľom vygumovať mozgy čo najväčšiemu počtu vďačných čitateľov.
15.08.2006
?????
Reagovať
????????
Celkom zaujmavo spracovany referat. Chyba mi tam ale spomienka na stretnutie studentov zo 16.11.1989 v Bratislave. Toto stretnutie bolo rozohnane policiou.
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
to si kde prisla k tomu uvodu? to znie ako zaver XI. zjazdu Komunistickej strany!!!
...dalej nemam odvahu citat
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
to si kde prisla k tomu uvodu? to znie ako zaver XI. zjazdu Komunistickej strany!!!
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????
26.05.2006
Meno
Reagovať
?????