Zaujímavosti o referátoch
Sofokles: Antigona
19.10.2009
niki
Reagovať
pomoc
kto chce tu knihu taq si ju pozicajte u vas v skolskej kniznici tam ju musia mat pretoze je zaradena do povinneho citania....
13.10.2008
mamina prváčky
Reagovať
citáty overené životom
Hoci sa táto kniha odvoláva na božské zákony - a nie všetci sme nábožní, môžem ako zrelá žena povedať, že kniha je svojimi citátmi nadčasová.
Citáty sú od čias Sofoklesa preverené v každodennom živote mnohých z nás. Stačí ich vyhľadať (alebo aj odpísať od kamarátov) ale podstatné je v kľude sa nad nimi zamyslieť a predstaviť si ich v súčasnej reálnej podobe sveta.
Napr.
"Na vrchol odvahy ťa sila vyniesla, no tam narazila na vysoký trón Práva."
Koľkí dnes síce majú silu a odvahu - povedať svoje názory, ale koľkí z nich narazia aj dnes na "vysoký trón Práva" t.j.
"na zákony mocných - mnohokrát tvorené "iba" pre mocných", alebo ktoré "v rukách mocných" nie vždy prinášajú spravodlivosť spravodlivým.
Alebo:
"Ale dobrý môže byť aj názor iného!"
Toto je jeden z problémov v rodinách, práci, školách - prejavuje sa v každonennej komunikácii medzi nami - ľuďmi. Keď nepočúvame argumenty druhého - a "meleme si svoje". Rodičia voči deťom, deti voči rodičom, učitelia voči študentom, ...
K tejto knihe - teda jej citátom je dobré sa hodikedy vrátiť - aj po rokoch. Na túto knihu je treba - nájsť si čas alebo "dozrieť" - tak ako napríklad aj na Malého princa. Sú to útle knižôčky - trvalo hodnotné.
Priznávam, ani ja som ju nečítala ako povinné čítanie. Lebo učítelia aj nás "nútili do povinného čítania". A zrejme sa za 30 rokov nič nezmenilo. Keď Vás prestanú nútiť, tak si ju prečítate radi.
Citáty sú od čias Sofoklesa preverené v každodennom živote mnohých z nás. Stačí ich vyhľadať (alebo aj odpísať od kamarátov) ale podstatné je v kľude sa nad nimi zamyslieť a predstaviť si ich v súčasnej reálnej podobe sveta.
Napr.
"Na vrchol odvahy ťa sila vyniesla, no tam narazila na vysoký trón Práva."
Koľkí dnes síce majú silu a odvahu - povedať svoje názory, ale koľkí z nich narazia aj dnes na "vysoký trón Práva" t.j.
"na zákony mocných - mnohokrát tvorené "iba" pre mocných", alebo ktoré "v rukách mocných" nie vždy prinášajú spravodlivosť spravodlivým.
Alebo:
"Ale dobrý môže byť aj názor iného!"
Toto je jeden z problémov v rodinách, práci, školách - prejavuje sa v každonennej komunikácii medzi nami - ľuďmi. Keď nepočúvame argumenty druhého - a "meleme si svoje". Rodičia voči deťom, deti voči rodičom, učitelia voči študentom, ...
K tejto knihe - teda jej citátom je dobré sa hodikedy vrátiť - aj po rokoch. Na túto knihu je treba - nájsť si čas alebo "dozrieť" - tak ako napríklad aj na Malého princa. Sú to útle knižôčky - trvalo hodnotné.
Priznávam, ani ja som ju nečítala ako povinné čítanie. Lebo učítelia aj nás "nútili do povinného čítania". A zrejme sa za 30 rokov nič nezmenilo. Keď Vás prestanú nútiť, tak si ju prečítate radi.
03.11.2007
Klaudya
Reagovať
presne toto som potrebovala =o)
je to fajn, trochu dlhe, ale mne to presne sedi, diky =o)
18.12.2006
exel007
Reagovať
hmmm dlhee
hmm no ja si myslim ze antigona ako osoba je skvelym prikladom toho ako by sme si mali stat za svojim nazorom a hlavne za svojim srdcom
03.10.2006
fuheR^
Reagovať
??? :-o
kuaaa mohlo by to byt este podrobnejsie .. :DD nevie niekto ci sa da niekde na nete zohnat cela knizka ?? asi nie co ?! :DD
05.10.2006
martin
Reagovať
Re: ??? :-o
http://data1.edisk.cz/stahni/87932/antigona.rar_4.87MB.html
Tu to mas
Tu to mas
03.10.2006
fuheR^
Reagovať
??? :-o
kuaaa mohlo by to byt este podrobnejsie .. :DD nevie niekto ci sa da niekde na nete zohnat cela knizka ?? asi nie co ?! :DD
01.10.2006
EMO_GIRL
Reagovať
AWOOOJKY x))
TAK AKOZE JA BY SOM SI AJ TU KNIZKU PRECITALA...LENTE NIKDE SANEDA ZOHNAT KUA..A TIE OBSAHY CO SU NA NETE :( UFFF NECE SA MI TAKE CITAT :( ALE CO NAROBIM :(( KED INAK SA NEDA
29.10.2005
najlepsejisie
Reagovať
dobreeee
no tak to je haluz....ty musis byt dobry clovek,ked das takto vypracovanu ulohu opisat vsetkym lenivcom...ale myslil,ze by to nemuselo byt az tak do podrobna
02.10.2005
baja
Reagovať
horor
je to zlozite lebo je toho vela a take mena kto si to ma pamatat okrem na maturu nam to je nanic ale zasa je to aj zaujimave no nie
01.10.2005
Lili
Reagovať
Caute studeni!
Caute ľudia, ktorý ste tiež tak týraný ako ja a musíte čítať niečo, čo nechcete. Keďže je môj sen stať sa spisovateľkou a hodlám si ho splniť, tak ja si v žiadnom prípade neželám, aby decká, ktoré nechcú, čítali moje príbehy! Nechcem im predsa znepríjemnovať život!
21.09.2005
Luboss
Reagovať
Kus dlhe??!!!
AK sa mozem spytat tak aku znamku si dostal za toto v skole ? Chelo sa to profesorovi citat?