Zaujímavosti o referátoch
Občiansky zákonník: ...
21.02.2012
Monika
Reagovať
vzdat sa dedicstva
Dobry den chcem sa spytat ci sa da vzdat sa dedicstva po rodicoch ked niesu este po smrti..........a ako potrebovala by som poraditt
05.02.2012
Marika
Reagovať
Užívanie ornej pôdy
Dobrý deň prajem,
v roku 1993 sme si kúpili s manželom starý rodinný domček,ktorý sme si zrekonštruovali. S predávajúcim sme si ústne dohodli, že budeme obrábať aj ornú podu, ktorú sme neodkúpili, preto má veľa spoluvlastníkov.Náš predávajúci bol spoluvlastníkom 1/24 k celku. Ostatní spoluvlastníci nejavili záujem o obrábanie a dokonca neplatili ani daň z pozemku. Túto daň sme si priznali mi ako nájomcovia a platili vlastne aj za ostaných spoluvlastníkov. V tomto čase jeden spoluvlastník ( má 2/24),chce opredať svoj podiel tretej osobe a a prosím o radu, či musia súhlasiť všetci spoluvlastníci (neviem či oboznámili s predajom všetkých, ale viem že ten, s ktorým máme ústnu dohodu) dostal návrh na odkúpenie jeho podielu.
v roku 1993 sme si kúpili s manželom starý rodinný domček,ktorý sme si zrekonštruovali. S predávajúcim sme si ústne dohodli, že budeme obrábať aj ornú podu, ktorú sme neodkúpili, preto má veľa spoluvlastníkov.Náš predávajúci bol spoluvlastníkom 1/24 k celku. Ostatní spoluvlastníci nejavili záujem o obrábanie a dokonca neplatili ani daň z pozemku. Túto daň sme si priznali mi ako nájomcovia a platili vlastne aj za ostaných spoluvlastníkov. V tomto čase jeden spoluvlastník ( má 2/24),chce opredať svoj podiel tretej osobe a a prosím o radu, či musia súhlasiť všetci spoluvlastníci (neviem či oboznámili s predajom všetkých, ale viem že ten, s ktorým máme ústnu dohodu) dostal návrh na odkúpenie jeho podielu.
22.01.2012
Mr. Mark
Reagovať
ÚVER ponuku nízke sadzby Aplikovať teraz
ahoj
Snažíte sa modernizáciu vášho domova? Už ste sa snažil začať podnikať? Bol ste chcel zaplatiť účet? Už ste treba hľadať finančnú pomoc? Už ste bol s napätím v získanie úveru? Kontakt MARK Investment Limited pre jednoduché a
bezpečné pôžičky. Dávame sa úver za nízke sadzby vo výške 3%. Ak máte záujem, kontaktujte nás na e-mail: [email protected]
Snažíte sa modernizáciu vášho domova? Už ste sa snažil začať podnikať? Bol ste chcel zaplatiť účet? Už ste treba hľadať finančnú pomoc? Už ste bol s napätím v získanie úveru? Kontakt MARK Investment Limited pre jednoduché a
bezpečné pôžičky. Dávame sa úver za nízke sadzby vo výške 3%. Ak máte záujem, kontaktujte nás na e-mail: [email protected]
22.10.2011
alina
Reagovať
odovzdanie súkromných vecí
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako môžem dostať osobný veci odsúdeného a rozvedeného z bytu od exmanželky. Jedná sa o osobné oblečenie, vojenskú knižku, sociálne záležitosti firmy a pod. Nemá ešte vysporiadané spoluvlastníctvo, a mám obavu, že počas výkonu tresru príde o všetký dôležitíé a osobné veci. Ďakujem
13.10.2011
xxx
Reagovať
dedicstvo
Dobry den,chcela by som sa opytat ako postupovat ak manzelovi zomrel otec po roku ako sme sa vzali a boli na dedicskom konani s mamou ktora darovala dom synovi s tym ze ma dozivotne byvanie.Cize vlastnikom je len manzel.Ako postupovat v pripade rozvodu,mam nejaky narok aj ja nakolko sme si uz spolocne pristavili a trochu poprerabali?
24.08.2011
zuzana
Reagovať
Majetok po rozvode
Prajem dobrý den,
chcela by som sa informovať, či mám nárok po rozvode na veci ktoré sme počas manželstva dali na prerobenie domu, ktorého majitelom domu su exmanželoví rodičia.
Prerobili sme strechu, kupelnu, fasádu .....a chcem sa informovať či mám nárok na vyplatenie z týchto vecí ked na liste vlastníctva figurujú exmanželoví rodičia. My sme bývali u nich.
Vopred dakujem za radu
chcela by som sa informovať, či mám nárok po rozvode na veci ktoré sme počas manželstva dali na prerobenie domu, ktorého majitelom domu su exmanželoví rodičia.
Prerobili sme strechu, kupelnu, fasádu .....a chcem sa informovať či mám nárok na vyplatenie z týchto vecí ked na liste vlastníctva figurujú exmanželoví rodičia. My sme bývali u nich.
Vopred dakujem za radu
20.06.2011
lubica
Reagovať
dedicstvo
dobry den mame uz dlhorocny problem prosim o radu.Moja starka zrusila mojmu otcovi spoluvlastnictvo to co mal po otcovi.Nasledne uzatvorila s 3 ludmi zaopatrovaciu zmluvy kde bola podmienka ze sa onu do smrti postaraju a urobia jej aj pohreb .Tyzden pred smrtou starka pisomne zrusila zaopatrovaciu zmluvu a dala cely dom synovi a jeho manzelke cize mojim rodicom bolo to overene notarom ale nestihli sme to podat na sud lebo starka po tyzdny zomrela nasledne aj moj ocino cize jej si za polroka zomrel.Tahame sa po sudoch aby sme docielili ze ti traja porusili zmluvu a nestarali sa o starku ale starala sa o nu moja mama ktora bola aj na opatrovatelskej a poberala aj prispevok.Nevieme si rady ci mi ako vnuci mame na nieco narok kedze starka uz nemala nikoho a ocino bol jediny syn.Prosim poradte nam co dalej ako mame postupovat uz sme dali aj vydrzanim je to uz 11 rokov .Dakujem za skoru odpoved
12.04.2011
sarah
Reagovať
Dedičske konanie
Dobrý deň, od roku 2009 sa nemoze dockat osvedcenia o dedicstve po zomrelom otcovi, pretoze jeden z dedicov je zbaveny svojpravnosti, poradte ako postupovat. Dakujem.
10.03.2011
Škondejová
Reagovať
Dedičstvo
Brat je zbavený svojprávnosti, je v opatere DDS,sú mu aj poručnici, ďalši brat zomrel a jeden žije. Mali spoločný dom. Ako je to s dedičstvom po nebohom bratovi?
13.01.2011
pintek
Reagovať
vyplatenie polovice z domu
Dobry den,
dostal som od rodicov dom s pozemkom este za slobodna. Mam na to darovaciu zmluvu a pôvodny list vlastnictva. Nasledne som sa ozenil a zacali sme rekonstrukciu domu. Vymena krytiny bez vymeny krovu a prizemna pristavba cca 30m štvorcovych. Ziadost o stavebne povolenie sme podali obidvaja manzelia a tak po kolaudacii sa dostala na list vlastnictva (k domu)aj manzelka. Po 15 rokoch si nasla priatela a mna a deti opustila. Ziada polovicu domu lebo je na liste vlastnictva. Ma na to pravo?
Velmi pekne dakujem a prajem pekny vecer
dostal som od rodicov dom s pozemkom este za slobodna. Mam na to darovaciu zmluvu a pôvodny list vlastnictva. Nasledne som sa ozenil a zacali sme rekonstrukciu domu. Vymena krytiny bez vymeny krovu a prizemna pristavba cca 30m štvorcovych. Ziadost o stavebne povolenie sme podali obidvaja manzelia a tak po kolaudacii sa dostala na list vlastnictva (k domu)aj manzelka. Po 15 rokoch si nasla priatela a mna a deti opustila. Ziada polovicu domu lebo je na liste vlastnictva. Ma na to pravo?
Velmi pekne dakujem a prajem pekny vecer
01.08.2010
janka
Reagovať
Nevysporiadane bsm
Minuleho ruoku som sa s manzelom rozviedla.Kupili sme si pocas manzelstva dom,ktory sme si prerobili a on si teraz tam nastahoval svoju rodinu-sestru s jej manzelom,vymenili mi zamok a ja sa nemozem dostat do svojho domu!!!Poradte mi ci ma na to pravo!!!
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: ako a kedy sa vzdať dedičstva
uz je to stara otazka, 3 roky, ale vzdat sa dedicstva mozes na mieste ked ta zavolaju na notarske konanie.
16.06.2009
Ivana
Reagovať
Vysporiadanie BSM
V roku 2008 sme sa s manželom rozviedli.
Môj bývalý manžel počas nášho manželstva podnikal ako SZČO. Na svoje podnikanie minul všetky naše spoločné úspory dokonca predal náš spoločný byt a peniaze použil na jeho podnikanie. Keď už nemal žiadne finančné prostriedky vzal si bezúčelú pôžičku vo výške 400 000,. Sk zo SLSP pri ktorej som sa mu podpísala ako spoludžník. Po rozvode nám nezostalo nič . Byt sme nemali bývali sme v podnájme, zostali nám len naše súkromné veci.
Dnes po rozvode chce vysporiadať BSM kde odo mňa žiada aby som splatila polovicu jeho pôžičky. Má na toto nárok ?
V dobe nášho mnaželstva nám vo veľlej miere finančne pomáhali moji rodičia. Možem žiadať aby aby sa do BSM započítali finančné pôžičky od mojich rodičov .
Ďakujem za rýchlu odpoveď.
Môj bývalý manžel počas nášho manželstva podnikal ako SZČO. Na svoje podnikanie minul všetky naše spoločné úspory dokonca predal náš spoločný byt a peniaze použil na jeho podnikanie. Keď už nemal žiadne finančné prostriedky vzal si bezúčelú pôžičku vo výške 400 000,. Sk zo SLSP pri ktorej som sa mu podpísala ako spoludžník. Po rozvode nám nezostalo nič . Byt sme nemali bývali sme v podnájme, zostali nám len naše súkromné veci.
Dnes po rozvode chce vysporiadať BSM kde odo mňa žiada aby som splatila polovicu jeho pôžičky. Má na toto nárok ?
V dobe nášho mnaželstva nám vo veľlej miere finančne pomáhali moji rodičia. Možem žiadať aby aby sa do BSM započítali finančné pôžičky od mojich rodičov .
Ďakujem za rýchlu odpoveď.
24.09.2009
helena hlavnová
Reagovať
ako vyplatit brata z rodinného domu
Vlastním 3/4 rodinného domu a brat 1/4 ako zistiť skutočnú cenu za m2 bez odhadcu?
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: ako vyplatit brata z rodinného domu
nijako.Existuju sice tzv cenove mapy Vypracuju ti ich za poplatok. Na nich je ozajstna trhova cena .Riadia sa podla trhu..
ale cenu zistis az ked budes predavat dom.Ceny sa velmi hybu...{smerom dole}
Spolocnost co robi cenove mapy si vygooglis...
ale cenu zistis az ked budes predavat dom.Ceny sa velmi hybu...{smerom dole}
Spolocnost co robi cenove mapy si vygooglis...
13.01.2010
Viera Pozníková
Reagovať
prepis majetku
Pekný deň,
mama je vlastníčkou nehnutelnosti 1/2 po sestre a druhú polovicu má jej dalšia sestra . Ako mám postupovať alebo čo potrebujem / aké doklady treba priniesť notárke / ak mi mama chce prepísať svoju polovicu.
Ďakujem za info
Viera
mama je vlastníčkou nehnutelnosti 1/2 po sestre a druhú polovicu má jej dalšia sestra . Ako mám postupovať alebo čo potrebujem / aké doklady treba priniesť notárke / ak mi mama chce prepísať svoju polovicu.
Ďakujem za info
Viera
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: prepis majetku
Darovaciu zmluvu .L.V. a najlepsie tam chod s mamou ,ohladom podpisov a overenia podpisov a totoznosti.
01.02.2010
EVA
Reagovať
Obnoviť dedičske konanie.
Po 4 rokoch by som chcela otvoriť dedičské konanie . Po smrti mojej matky bolo dedičské konanie a napriek tomu ,že môj otec ešte žil ,notár trval na tom ,ze hned´vysporiada aj dedičstvo po mojom otcovi ,ktorý toho času bol na psychiatrickej klinike v Michalovciach . neviem ako potom mohol splnomocnit môjho brata ,ktorý už bol vopred dohodnutý s notárom a notár ma pre sviečal ,že jemu stačí otcov občiansky preukaz na to aby všetok majetok okrem jednej osminy previedol na brata . mam aj druhého brata a ten nezdedil nič ,lebo sa dedičstva vzdal v prospech staršieho brata ale za určitych podmienok ,ktoré samozrejme nedoržal a chybou bolo ,že dohoda bola len ústna a tým nemá nič čim by podložil svoje tvrdenia a tak prišiel o svoj podiel dedičstva aj ked´ otec zomrel v tom istom roku ako mama a každý z troch súrodencov mal z dediť jednu tretinu z domu a pozemku. Preto sa obraciam na Vás s prosbou o radu ako by som mala postupovať. Vopred ďakujem za každú radu poskytnutú od Vás.
P.S. E-mail je na môjho manžela.
P.S. E-mail je na môjho manžela.
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: Obnoviť dedičske konanie.
mala by si sa obratit na komoru notarov {mozno sa to vola asociacia sudnych notarov...tak nejak je to notarom nadriadeny organ} ,nech daneho notara preskumaju -inspekciou, ci konal v sulade zo zakonom .Myslim ze notar konal protipravne ,ale to by ti na komore notarov povedia ako postupovat. Sidlia myslim v Ba.Zaroven je dolezite ci otec bol zbaveny SUDNE svojpravnosti, ak nebol zabaveny SUDNE
18.04.2010
Walter
Reagovať
spor o dom
z manzelkou sme sa rozisly po 11 rokoch.kupily sme si stary kamenny dom ktory je napisany len na nu lebo ja som bol vtedy vzahranici.potom som cely dom zbural a postavil od znova.vrazil som dotoho dost aj som sa poriadne nadrel ateraz mi manzelka aj zo svojim otcom dali odkazat ze nedostanem stoho domu ani cent.neviem co mam robit.som zufaly lebo som sa tam poriadne nadrel.
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: spor o dom
ak kupa domu prebehla pocas manzelstva ,je to vas spolocny majetok a je jedno ci tam ona je napisana.Mas na neho z 1/2 narok.Nedaj sa pravo je na tvojej strane. Samotny rozvod by to mal delit a pre to nemusi byt dalsi sud.Ale pravnika by si si mohol najat aby si aj ty bol na LV. toho domu.
03.04.2009
Peter
Reagovať
Prepis majetku
S manželkou sme si prerobili starší dom po jej strýkovi s tým, že nám chalupu prepíše! Do dnešného dňa sme do prístavby a prerobenia celého domu investovali cca 900 tis. korún. Prišlo ku prepisu majetku a manželkin strýko dom nechce prepísať na mňa a manželku, ale iba na neho a na moju manželku v pomere 1/1. Neviem čo mám robiť, lebo som investoval svoje peniaze, rok života stavaním a opravovaním a v podstate nemám nič. Poraďte mi prosím ako ďalej postupovať. Ďakujem. Peter
05.05.2010
eva
Reagovať
Re: Re: Prepis majetku
Ten prepis na manzelu, to by som nevidela tragicky ,lebo co je jej je aj tvoje nadobudla ho v manzelstve.Skus dokazat svoju investiciu do domu.Obvinit ho z obhoatenia sa.Ak sa o chalupu nestaral viac ako 10 rokov ,pouzit na neho narok VYDRZANIM.Takze momentalne netlacte na neho.... , a presne 10 rokov ak neopravil nic a neprejavil zaujem pozaidajte sud o vydrzanie .prestuduj si ten paragraf o vydrzani.
05.11.2009
Praznovský Ľubomir
Reagovať
spoluvlastnicke podielnictvo
som spoluvlastnikom 1/4 bytu. Byt vylučne užíva sestra.Vyzval som ju aby my platila za užívanie mojej 1/4 ďaľej som navrhol vysporiadanie a zrušenie spoluvlastnictva aby ma vyplatila. akukoľvek dohodu odmieta.akú mam šancu na súde ak podám žalobu aby ma vyplatila za užívanie odkedy som vlastníkom,a by my vyplatila trhovú cenu bytu.Ďakujem ,s pozdravom Praznovsky
04.10.2009
matus gniastko
Reagovať
ako vyplatit dlhy
zdravim Vas,chcem sa opytat a poradit co mam robit...mam toho dost na krku a nesplacam dlhy asi 1rok aj nieco,nie zeby som nechcel ale nevychadza mi to nejak a tak by som chel zobrat uver na vyplatenie dlhov.ALE SERIOZNE uz neviem ako mam zit ostava mi mesacne 180eur.nemam nic len ruky ktore robia od nevidim do nevidim.dakujem