referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Ľudo Ondrejov - Zbojnícka Mladosť
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
01.10.2007
nikto    Reagovať
nikto
Jerguš Lapin býva na samote, ktorá sa volá Zbojnícky tanec, pár kilometrov za dedinou. Autor nám opisuje detstvo so všetkými šibalstvami, lapajstvami, figliarstvami a huncútstvami, ktoré tento chlapec zažije, ako napríklad chytanie sýkoriek, korčuľovanie.

Na jar Jerguš stretáva dedinské deti, ktoré sa mu vysmejú . Rozhodol sa preto ísť do dediny prvýkrát v živote. Tu hneď zachráni topiaceho sa chlapca v rieke. V dedine spozná pastierika Paľka Stieranku, ktorý sa stane jeho najlepším priateľom a svoju krstnú mať, ktorej začne chodiť pomáhať. Jerguš raz zaskočí aj do mesta, tam sa mu ale nepáči .
Neskôr sa Jerguš zahľadí do kamarátky jeho sestry – Zuzky Košaľkuľky, na ktorú skúša jeden zo svojich obľúbených trikov – chytá vtáka sediaceho na strome .. V auguste celá dedina odchádza kosiť trávu, Jerguš sa tu dozvedá, že jeho otec bol zbojník , ktorého zabili jeho vlastní priatelia. Časom prišla zima, Štedrý deň... Jerguš už nemyslí na Zuzku. Koncom zimy Jerguš a niekoľko jeho kamarátov ide pracovať do továrne . Tu Jerguš stretáva meštianske dievča, ktoré mu je znovu sympatické a tak jej zas ukazuje ten svoj trik s vtákom. Malej sa to síce zapáči, ale jej mama ju odvedie, aby sa nezahadzovala so zamestnancom. Ale hneď v ten prvý deň Jerguša a jeho priateľov, majster pretiahne, gumenou palicou, pretože sa hrali na pracovisku. To sa Jergušovi príliš nepáči a s myšlienkou, že biť sa nedá odchádza a prichýli ho až bača. Spolu s jeho odchodom dospieva a symbolicky nastáva nová jar.
Povesť v poslednej kapitole naznačuje, že sa z mladého Lapina, rovnako ako z jeho otca, stáva zbojník.
Citáty:

Jergušove dospetie v závere knihy – vyvrcholenie príbehu:

Jerguš zhlboka vydýchol, pobral sa hore kopcom. Skalnatým chodníčkom. hore -hore. Smerom na Studenú jamu a bokom od nej -na salaš. A ako kráčal z nohy na nohu, ako sa vzďaľoval mestu, za každým krokom väčšmi zatínal zuby, väčšmi stískal vyk1benú ruku. Z tvári zmizli všetky znaky radostného detstva. Ono umieralo -náhle a nenávratne. A ku kolibe miesto dieťaťa blížil sa zatrpknutý tvor s bičom tvrdosti na tvári.

Autorov veľmi morbídny zmysel pre humor – Jergušova reakcia v Deň všech svätých, keď sa dozvedá, že jeho kamarát nemá pochovaného nikoho na cintoríne:

-Ja už nepasiem, -nadhodil Paľo. -Včera som bol ostatný raz. A na cintoríne nemám nikoho, lebo sme tu len nedávno. Našich, čo pomreli, pochovali sme v Sielnici, keď sme tam bývali. A to je veľmi ďaleko...
Jerguš ľutoval Paľa. Neborák, nemá na cintoríne nikoho...
CAWES Zdeno

01.10.2007
Hunter1500    Reagovať
haluuuuuuuuuuuuuuuz!!!!!!!
je to dobre ale dufam ze na to nepride ucka
27.06.2007
Pietr    Reagovať
bez nadpisou
celkom ok ak na to nepride ucitel ale asi nie.dikiiiiiiiiiiii pozdravujem vsetkych!
17.06.2007
miso...    Reagovať
bez nadpisu...=ä
dufam ze mi ucka na to nepride lebo inka som mrtvy...=ä
12.06.2007
lili    Reagovať
ucka -fuj
skoli to ucku ,,,,dufam!!!!!
12.06.2007
lili    Reagovať
nooooo.....
pouzijem... ...preco nie
05.06.2007
parazit V    Reagovať
co ja viem
asi pouzijem do skoly
29.05.2007
jaroslav    Reagovať
fuj fuj
je to strasne bla na grc
27.05.2007
SDK    Reagovať
blbeeee
boze je to kratke to je super ale troska pometene nechapem tomu trocha kurňik
15.05.2007
jfhkf    Reagovať
dsgdsf
je to ble a bleeeeeeee
15.05.2007
syko    Reagovať
woooow
je to O.K. :):):):)
26.04.2007
patrik    Reagovať
jooooooo
je to fakt bomba diki
11.04.2007
super    Reagovať
chcem spoznat autora
podla mna je tento clanok genialne jednoducho napisany....mne to maximalne vyhovuje...
26.03.2007
Kuko    Reagovať
No teda...
Stakou nadsadzou sa tiez da pristupiť ku klasike...Ale vdaka, aspon som si obcerstvila pamat , aj naladu...:)
21.06.2006
martin    Reagovať
ahojte
je to super
06.03.2007
lucinka    Reagovať
Re: ahojte
chcelo by to šmrnc
01.02.2007
Hana    Reagovať
pomoc
Neverim, ze niekto moze mat tak chatrnu slovnu zasobu a vyjadrovanie...trosku kulturnosti by nezaskodilo, ved je to klasiky citania pre deti a mladez...
06.11.2006
123    Reagovať
12345
bbbbbbbbllllllllllllllllllbbbbbbbbbbbbbbbbvvvccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccccciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
21.06.2006
martin    Reagovať
ahojte
je to super
19.06.2006
Samo    Reagovať
Na to aka nudna kniha SUPER!!!
Jedno z mala povinnych citani, ktore (ne)vyslo nazamar :-)
11.06.2006
zuzana    Reagovať
hmmmmmmmmmmm
Velmi mi to pomohlo.Keby tu toto nebolo,musela by som citat 212stranovu knihu a to by sa mi teda nechcelo.kniha bola o nicccom.

späť späť   1  |   2  |  3    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.