referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Emília
Nedeľa, 24. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
31.05.2013
Vysoky_japonec    Reagovať
Aby sme vedeli, čo kto vlastne myslíme...
Slovo "kúzlo" má na Slovensku význam v zmysle ilúzia. To čo tu chce každý vyjadriť, na to sa používa v slovenčine slovo "čaro, čarovný". Význam slova "čaro" a jeho odvodeniny v češtine znie "kouzlo".
23.05.2006
lesnehuu    Reagovať
hmm....
Mystika ako určitý prejav ideologických nedostatkov je veľmi života schopná. Je gnoseologickým základom náboženstiev, je schopná prežívať v najskrytejších zákutiach ľudskej psychyky.

Mágia a zázrak
Čo môže byť zlé na poznaní, veď všetko sa dá použiť na konanie dobra. A mať moc konať dobro, uzdravovať ľudí, pomáhať pomocou magických techník je veľmi lákavé. Nemali by sme túto šancu využiť? Mnoho z nás si kladie otázku ako zmeniť svet. Kde nájsť odpoveď na biedu, násilie, choroby, nespravodlivosť, vojny...?

Ježiš povedal: „Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme každý deň svoj kríž a nasleduje ma. Lebo kto by si chcel život zachrániť stratí ho, ale kto stratí svoj život pre mňa, zachráni si ho“. (LK 9 , 23-24)
Na túto cestu sa vydali matka Tereza, sv. František, sv. Terézia z Liesieux, páter Pio. Ale kráčajú ňou aj tisícky misionárov vo svete, kňazov, laikov žijúcich zasväteným životom, v manželstve , v kresťanských spoločenstvách. Oni svojim životom vo viere preniesli množstvo vrchov nenávisti a nespravodlivosti. Nikde v celom Písme nenájdeme tvrdenie, že máme používať svoju vôľu, svoj rozum, svoje schopnosti, aby sme zmenili svet okolo nás, ale musíme mať vieru. Tu môžeme nájsť základný rozdiel medzi mágiou a zázrakom. Ako sa môžeme naučiť rozlišovať? Skúsme porovnať dve knižné postavy: Harryho Pottera od J. K. Rowlingovej a Hobita Pána prsteňov od J. R. R.Tolkiena. Skúsme porozumieť, čím sa odlišujú spôsoby akými sa vyrovnávajú so zlom tieto dva veľmi známe prototypy hrdinov.
Harry Potter mladý chlapec, utláčaný svojimi nevlastnými rodičmi sa dostáva do sveta mágie, kde sa naučí ovládať tajné kúzla, magické knihy a teší sa na nové dobrodružstvo, stáva sa obľúbenejším, známejším, a zároveň obávanejším pre svoje okolie. Vlastnými silami zvláda všetky ťažkosti.
Na druhej strane stojí malý, neskúsený hobit Frodo. Hobiti si žijú nerušene v Hobitíne. O veľkom zle, ktoré sa rodí v Stredozemí nemajú ani tušenia. V tom Frodo prijíma nebezpečnú a ťažkú úlohu niesť prsteň. Na svojej ceste niekoľko krát podľahne zvádzaniu zla. Viac krát padá, no opakovane vstáva, aby nakoniec prišiel do ciela svojho putovania.

Ako jasne tu vidieť kontrast medzi tým ako sa so zlom vysporiadavajú títo dvaja hrdinovia. Ľahko tu rozoznať silné kresťanské zázemie J.R.R.Tolkiena, ktoré sa odráža v celom príbehu. Obidve diela využívajú stále základy mágie v zariekavadlách a kúzlach. A to je ďalší rozdiel medzi zázrakom a mágiou. Viera v Krista, skrze ktorého sme všetci obdarení mocou konať zázraky nieje formulkou v tajných spisoch. Boh nás pozýva na úžasné dobrodružstvo života s Ním. Na tejto ceste sa môžeme stretnúť so zázrakmi, s nepriateľmi na každom rohu, ale mali by sme ich vedieť rozoznať. Rozoznať rozdiel medzi zázrakom a mágiou.
05.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: proti 1.prikázaniu
Nebudeš mať iných bohov okrem mňa

Prvé prikázanie zakazuje uctievať iných bohov okrem jediného Boha.

Hriechy proti prvému prikázaniu sú:

a) Povera - dopúšťa sa jej ten, kto tvorom pripisuje takú moc, akú im Boh nedal

b) Modloslužba - spočíva v zbožšťovaní toho, čo nie je Boh. Modloslužbou je, keď si človek uctieva stvorenia namiesto Boha, či už ide o bôžikov, zlých duchov, rasu ... Modloslužba je ťažkým hriechom, lebo ide o vonkajšie zapretie viery

c) Veštenie - človek sa chce dozvedieť nejaké tajomné veci, ktoré nie je možné poznať prirodzeným spôsobom

d) Mágia - človek chce dosiahnuť nejaký vonkajší účinok, ktorý nie je možné dosiahnuť prirodzeným spôsobom.
Ak to chce dosiahnuť pomocou zlého ducha - ČIERNA MÁGIA - je ťažkým hriechom. Ak to robí pomocou magnetických a hypnotických síl, ide o BIELU MÁGIU.

e) Špiritizmus - je snaha vyvolať duchov zosnulých pre poznanie tajomných vecí. Venovať sa špiritizmu a zúčastňovať sa na ňom je ťažkým hriechom.

Zúčastniť sa na špiritistickom sedení zo zvedavosti nie je ťažkým hriechom.

f) Pokúšanie Boha - spočíva v tom, že človek skutkom alebo slovom skúša Božiu dobrotu a všemohúcnosť, napr. keď je ochotný uveriť len vtedy, keď Boh urobí zázrak. Výslovné pokúšanie Boha je ťažkým hriechom.

g) Svätokrádež - spočíva v znesväcovaní sviatostí a iných liturgických úkonov, ako aj osôb, predmetov a miest, ktoré sú zasvätené Bohu. Svätokrádež je ťažký hriech, najmä keď sa pácha proti Eucharistii.

h) Svätokupectvo - simónia - je predávanie alebo kupovanie duchovných skutočností. Kodex kánonického práva zdôrazňuje, že vysluhovateľ nemá žiadať za vyslúženie sviatosti nič, okrem príspevkov, ktoré určila cirkevná vrchnosť na základe Ježišových slov: "Robotník si zaslúži svoj pokrm." Ale nikomu nesmie byť odopreté vyslúženie sviatosti pre jeho chudobu.

i) Ateizmus - spočíva v tom, že človek odmieta alebo popiera jestvovanie Boha. Úmysel a okolnosti môžu znížiť zodpovednosť za túto vinu, napr. z dôvodu, že samotní veriaci nedávajú dobrý príklad svojho kresťanského života a tak robia vieru málo príťažlivou.
23.05.2006
lesnehuu    Reagovať
hmm....
milá/ý Miris,

prepáč, ale nemôžem s tebou súhlasiť! Už dlhší čas sa venujem mágii a rozdiel medzi mágiou a zázrakom nie je veľký. Aj pri mágii musíš veriť. Rozdiel medzi tým je, že mágia je pre ľudí neskutočná, preto jej veci pripisujú zázraku.A taktiež sa Kristus považuje za jedného z mnohých mágov (vedel liečiť,...). Taktiež tam patrý Mohamed,...

A odpoveď pre Tosera:
jedno poznám. Znie: Keď máš malý nezúfaj, strč do úlu pobúchaj. prajem príjemnú zábavu :)
28.03.2006
Juraj Toser    Reagovať
Metodka 2005/06 mame maturitu
Tento referat bol urcite niecim zaujimavy, aj ked teraz hned neviem, ze cim. Mohla si tam aspon napisat dake kuzla. Jedno by sa mi zyslo. Mam 11cm dlhy penis, a bol by som rad, keby som mal vasci. Je na to dake kuzlo. Ja viem, ze teraaz ho uz vsetci co to citate chcete citit v puse ale nejde to. Nechce mi stat.

P.S. Hladam dievca 8-12 rocne, ktore mi vyfajci aj ked mi nestoji dobre jej zaplatim. Ozvi sa pls.

Juro
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.