referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Klement
Sobota, 23. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Vrodená dysplázia bedrového kĺbu
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
26.06.2010
Eva    Reagovať
Rovnaka diagnoza-dysplazia
Ahoj Jena!
Tvoj prispevok ma velmi zaujal a mam pocit, ze mi pomoze aspon trochu vyrovnat sa s danou diagnozou. Mam 32rokov a dysplazia mi bola diagnostikovana pred 2tyzdnami. Nikdy som nemala bolesti bedrakov, len kolien. Lavy bedrak ma zacal vyraznejsie pobolievat pred asi 3mesiacmi. Kedze som v zahranici,rozhodla som sa odletiet domov a navstivit reumatologa. Ten na zaklade RTG stanovil diagnozu. Povedal, ze si mam setrit klby, vela nechodit (co som sa ja uz nachodila, po horach i po cestach, chodzu mam rada), nepriberat (na to si davam pozor uz dlhodobo), nezatazovat klby, nebehavat, bicyklovat, plavat..presne, ako pises. Jooj, ono je take jednoduche pre doktora stanovit diagnozu, ale zit s nou je tazsie. Som len na zaciatku cesty...Velmi sa mi paci, ako si napisala, ze klby treba pouzivat s laskou. Chcem sa to naucit, aby moj zivot nebol prilis obmedzovany. Myslim si, ze to bude pre mna dost tazke, kedze pohyb milujem...behavala som, chodila na hory a strasne mi to chyba. S priatelom planujeme babatko. Dufam, ze to zvladnem a ze babatko bude v poriadku.
Prosim Ta,mohla by si mi poradit nejake stranky, kde najdem cviky, ktore pomahaju mojej diagnoze? Dakujem velmi pekne!

S pozdravom a prianim vsetkeho dobreho!

Eva
10.02.2010
Eugenia    Reagovať
dysplazia
Mo Monika uz asi mas aj 29 rokov ale mozno tuto odpoved najdes.
Ja mam podobny problem od narodenia, hoci bolesti nemam az take velke ako pises alebo som tak zvyknuta ze to uz ignorujem, tazko povedat, to je individualne. V prvom rade, porad sa s dobrym ortopedom a fyzioterapeutom ohladom toho ako sa o klb starat. Su specialne cviky ktore Ti posilnia ligamenty a svaly okolo klbu a pomozu femor drzat v spravnej pozicii. Hlavne bedra prilis nezatazuj - cize koniec s lyzovanim, dialkovymi behmi, skokmi, kajakarstvom, jazdou na koni, narocnou atletikou, napriklad aj trekmi (nenos tazke veci), narocnejsim horolezectvom, a podobne. Viem ze to je na Slovensku tazky udel (sama nelyzujem a trpela som tym v detstve lebo vsetci okolo mna ano..) ale bohuzial mnohe sporty iba s mierou. Zameraj sa skor na plavanie (voda Ta odlahcuje co potom klb nezatazi), byciklovanie a vodne sporty a napriklad aj lahka forma jogy, ale to asi s dohladom a vzdy povedz ake mas problemy cvicitelovi. Proste si musis zvyknut davat pozor na svoje klby vzdy ked nieco narocnejsie robis.
Strava pomoze, dostatok mineralov a latok na udrziavanie tkaniva a tekutin v klbovych jamkach ako chondroitin a podobne. Toto vsetko vsak treba robit dlhodobo.
S bolestami bohuzial budes musiet zit, najma ak sa meni pocasie to je bolestive, ale mozes ich zmiernit touto spravnou dlhodobou zivotospravou, pravidelnym cvicenim na posilnenie ligamentov a mozno obcasnym pobytom v kupeloch, pravda ak sa da, to nie je podmienkou. Pocitaj s tym ze vekom sa to bude zhorsovat, ved klby sa opotrebuvaju aj zdravym ludom a mnohi maju operacie v starsom veku. Mysli na ne ako na ine veci v domacnosti - ak sa pouzivaju s laskou, vydrzia dlhsie ;-)
Mne najviac vyhovuje plavanie, to sa mi vzdy ulavi aj mam ten sport rada a v poslednom case aj joga ked vedena dobrym instruktorom, na vyske som vela chodila po horach co nebolo najlepsie ale nelutujem lebo spomienky ostali, neskor uz len na chaty ale vzdy na prechadzky. Aj Ty si najdes svoju cestu ako sa zmierit s tymto nedostatkom, ale ved kto je dokonaly ;-)

Vela stastia, Jena
18.05.2009
Monika    Reagovať
bedrove klby
mam 28 rokov mávam velké bolesti zistili mi že mám ľavé acetabulum plytšie,hlavica ľavého femoru mierne oploštená. prosim vás čo mám robiť
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.