Zaujímavosti o referátoch
Martin Buber Ja a Ty
28.05.2007
Štefan Kohút
Reagovať
Buberovsky dialog
Hladal som v clanku odpoved na otazku co je to "Buberovsky dialog" - Odvodil som si z napisaneho, ze v systeme Ja - Ty je to "vztah", ktory umozni komunikaciu dvoch subjektov. Vztah musi byt ale obojstranny, lebo ak existuje system Ja-Ty, potom existuje aj Ty-Ja, inak by nemohjol vzniknut pozadovany "vztah" ako podmienka zmysluplnej komunikacie. Cize aj strana Ty musi byt aktivna a schopna komunikacie. V mnozine Ty v Ono je to isto mozne najst take Ty, ktore tejto podmienke vyhovuje.
Podla toho co som si precital Buber a priori predpoklada v komunikacii Ja-Ty aktivnych ucastnikov, teda oboch schopnych a motivovanych komunikovat. A co ti neschopni, hluchi, slepi, uzavreti, autisticki, negramotni - ti nemaju narok na Ja-Ty, Ja-Ono ...? Mozno este skor ako ti schopni. Mozno sa Buber zaoberal len filozofiou komunikacie schopnych jedincov.
Podla toho co som si precital Buber a priori predpoklada v komunikacii Ja-Ty aktivnych ucastnikov, teda oboch schopnych a motivovanych komunikovat. A co ti neschopni, hluchi, slepi, uzavreti, autisticki, negramotni - ti nemaju narok na Ja-Ty, Ja-Ono ...? Mozno este skor ako ti schopni. Mozno sa Buber zaoberal len filozofiou komunikacie schopnych jedincov.