referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Piatok, 22. októbra 2021

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Rad: Tučniaky (Sphenisciformes)
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
11.02.2009
imbizkit    Reagovať
Re: Tučniak.
ty blaho:)
20.01.2009
Jarmila Svrčková    Reagovať
Tučniak.
Tučniak je veľmi sympatické, inteligentné, starostlivé a spoločenské zvieratko, žijúce v obrovských kolóniách. Živí sa prevažne rybami a hlavonožcami a v dobe, keď je na pevnine a rastie mu perie, je schopný dlhodobo hladovať (niektoré Antarktické tučniaky hladujú až 4 mesiace). Tučniaky druhotne stratili schopnosť letu, vďaka zmenám, ktoré z nich urobili výborných plavcov a potápačov. Sú monogamickí a ku hniezdeniu sa vracajú vždy na rovnaké miesto. Mláďatá sa liahnu slepé a porastené prachovým perím. Spočiatku ho jeden rodič stráži a druhý loví, neskôr mláďatá tvoria „škôlky“ a lovia obaja rodičia. O škôlky sa starajú buď mladí nehniezdiaci jedinci, alebo tí, ktorí o svoje mláďa prišli. Rodičia sú schopní v škôlke nájsť svoje mláďa a kŕmia iba to. Globálne zmeny životného prostredia zapríčinené činnossťou človeka môžu ohroziť krehkú rovnováhu prírodných podmienok, v ktorých sa tučniak prirodzene pohybuje.
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.