Zaujímavosti o referátoch
Zádielská dolina
16.12.2008
Makenzen
Reagovať
este_upresnenie
To, kolko ma kvarter rokov nie je prijimane vseobecne a vsade. Medzinarodne sa uznava cca 1,8 mil. rokov, ine udaje udavaju o cosi dlhsi interval - az 2,2 mil. rokov myslim.
16.12.2008
Makenzen
Reagovať
este_som_zabudol
Este zakladna chyba v nadpise - nie je to Zádielská tiesnava, ale Zádielska t. Rytmicke kratenie, ZŠ
16.12.2008
Makenzen
Reagovať
nedosledny_zavadzajuci_referat
V tomto referate je popisanych vela nezmyslov, kazdy ucitel zemepisu, co len trochu problematike rozumie, by videl, ze je to zbuchane na kolene, bez blizsieho studia. Podme poporiadku. Najužšie miesto ma cca 3 - 5 m, "utesy na vrchole" nemaju nijake krasove jamy, ani skrapove polia. Obe geomorfologicke formy su az hore na plosine planiny. Na plosine Zadielskej planine je len jedna priepast, nie "dve"(horizontalnych jaskyn je tam niekolko desiatok, v svahoch su este dve dalsie priepasti). Ake miliony rokov sa Blatnica zarezavala - ved Zadielska tiesnava je mlada kvarterna dolina, cely kvarter ma dva miliony aj daco rokov. A to ci vznikla prepadávanim poval jaskyn vobec nie je iste. Dodnes sa nenasli ziadne dokazy, ktore by to potvrdzovali. V odbornej literature sa skor objavuje predpoklad, ze Blatnica erodovala oslabenu zonu, ktora mohla mat charakter drvenej zony. Asi to je nejpriatelnejsie vysvetlenie. V Zadielskej tiesnave su desiatky predovsetkym rozsadlinovych a koroznych subtypov podzemnych priestorov, dodnes sa prakticky ani jedna nepreukazala ako zvysok niekdajsej fluvialnej (riecnej) jaskyne. Cize taketo silne vyhlasenia, ze Zadiel ´a la´ Rakov-Skocjan, prinajmensom nie su podlozene. Sutovisko nie je slovensky vyraz, ale deformovany bohemizmus. Sutinovy kuzel je uz onakvejsie oznacenie blizke geomorfologickej terminologii. Dalsia hlupost, Cukrova homola nie je nijaka skala, ale erozno-denudacny zvysok krasoveho masivu, akysi svedecky utvar po ustupe planiny v dosledku podrezavania, rutenia a evakuacie rezidui rutenia. Ano, v stenach tiesnavy skutocne vidiet mladsie i starsie erozne formy fluvialnej modelacie. neexistuje prava a lava strana tiesnavy (z akeho pohladu? Vo vztahu k comu), len vychodna a zapadna. Pri tom odlesňovani akurat upresnim, ze je stare (resp. trvalo nesuvisle) az niekolko tisic rokov; porasty sa najskor vypalovali a velke plochy spasali ovce a kozy a to uz v pripade davnych pastierskych kultur. Zeminu nic neodplavilo, ale ju erodovali exogenne cinitele ako su zrazky, topenie snehu, vietor, kryogenne zvetravanie, celkovo denudacia, gravitacny odnos atd. V Zadielskej tiesnave nie je niekolko jaskyn, ale k decembru 2008 cca 80 jaskyn. Najväcsiu pozornost (z hladiska archeologickeho resp. geomorfologickeho) si zasluhuju Kostrova j. a Tajna jaskyna. velmi zaujimavu historiu ma Lozkova jaskyna. ku Kralovskej sa vztahuje nepotvrdena legenda (Belo IV.). Nie je pravda, ze na severnom okraji rezervacie sa jaskyniari snazia dostat do vchod do predpokladanych podzemnych priestorov ZP. Snazili sa, ale v r. 1967. Odvtedy uplynulo more casu...uz roky tam nikto (na Vizavate) nekope. Ani nemoze. V SPR je velmi komplikovane taketo povolenie vybavit. A tych valov sa zachovalo viac, nie len ten uvedeny a nie len na adileskej strane. Pozdravujem a prijemne prechadzky nadhernou Zadielskou tiesnavou zelam.
18.05.2008
luka
Reagovať
hmm...
chcela som si z toho spraviť referát .. tá mapa VkÚ č.139 ma dohnala k smiechu:D:D:D
18.05.2008
luka
Reagovať
hmm...
chcela som si z toho spraviť referát .. tá mapa VkÚ č.139 ma dohnala k smiechu:D:D:D