referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Klement
Sobota, 23. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Ako zlepšiť životné prostredie
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
31.10.2019
Ing. Ján Baďura    Reagovať
SMOG v Senici
Slovensko dusí smog !
SHMÚ odporúča obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností. Upozornenie na smogovú situáciu je platné pre okolie Košíc,Jelšavy,Malaciek, Prešova, Trenčína, Senice, Ružomberka a Veľkej Idy. Zhoršenie kvality ovzdušia spôsobuje zvýšená koncentrácia prachových častíc Pm10 a zhoršené rozptylové podmienky.
Nebezpečný prach v ovzduší ohrozuje zdravie najmä v zime. Prispieva k tomu inverzia, kúrenie drevom, posypy ciest a doprava.
Prachové častice PM10 sú zákerné v tom, že sú veľmi jemné a pri vdychovaní prenikajú až do dolných dýchacích ciest a čiastočne cez pľúcne mechúriky až do krvi. Sú nosičmi ďalších škodlivín prítomných v ovzduší.
Prachové častice PM10 ovplyvňujú zdravie u starších ľudí, ďalej u osôb, ktoré majú problémy s dýchacími cestami, trpia ochoreniami srdcovo-cievnej sústavy, alergikov, astmatikov, najmenších detí či tehotných žien.
Priveľa smogu sa prejavuje vo forme dráždenia očí, slizníc nosa a hrdla a vyvolávajú kašeľ a pocit tlaku na hrudi. To môže prerásť do akútneho zápalu dýchacích ciest. Astmatikov môžu potrápiť záchvaty kašľa.
V menších mestách a v obciach sú zdrojom rodinné domy, ktoré sú vykurované tuhým palivom, najčastejšie drevom. „Drevo by malo byť suché. Keď sa totiž kúri mokrým, dosahuje jednak menšiu výhrevnosť, a tiež vyššie emisie pre nedokonalé spaľovanie. Spaľovanie nábytku, oblečenia, oleja, pilín alebo plastov nepripadá do úvahy. Emisie sa dajú znížiť zateplením domu či výmenou kotla.Ľudia si dostatočne neuvedomujú nebezpečenstvo nekvalitného ovzdušia pre ich zdravie. Pritom na následky znečistenia ovzdušia ročne na Slovensku zomrie viac ako päťtisíc ľudí.
Senicu dusí smog !
Najznečisťujúcim ovzduším v Senici sa pýšia ulice Kaplinská a Muškátová !
Apelujem na všetky inštitúcie, ktoré sa za zaoberajú ovzduším v Senici aby tento problém riešili.
Riešenia na zlepšenie smogového stavu existujú.
Ako príklad by som uviedol plošný zákaz spaľovania pevných palív v kotloch a krboch tam kde je zavedený zemný plyn. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ďakujem za odpoveď

Senica 26.10.2019
Ing. Ján Baďura, Muškátová 1104, Senica
02.12.2010
kaludia    Reagovať
:) poradíte mi?????
A mohla by som to použit aj ako projek ako ja prispievam k zivotnemu prostrediu???????
10.06.2010
Domino    Reagovať
Presne toto som hľadal
Ďakujem našiel som to čo som hľadal
05.11.2009
Maria    Reagovať
MOC ĎAKUJEM=D
Ahoj moc velmi pekne dakujem ze si mi pomohol ked som to potrebovala na chemiu!!! MOC DIKI DIKI DIKI!!! =D
09.06.2008
stanka    Reagovať
ok referat
tento referat mi velmi pomohol.- dik
24.09.2007
Klesk    Reagovať
Moc Diky
dobrý príspevok moc mi pomohol práve Keď som ho potreboval a pekná myslienka
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.