Zaujímavosti o referátoch
Logistika
20.05.2008
Iveta Mravcová
Reagovať
Logistika versus malá firma
Uviedli ste, že problém s využívaním logistických služieb majú najmä malé a stredné podniky.Je dostačujúce ak zamestnanec firmy absolvuje školenie v danej oblasti alebo na výkon logistických služieb potrebuje zamestnať odborníka na logistiku?Nemám presnú predstavu o objeme problematiky logistiky ale problém vidím v tom, že malé firmy zamestnávajú len nevyhnutný počet ľudí potrebných pre chod firmy.Zaujímalo by ma do akej miery by bol takýto odborník osožný práve pre malú firmu.
20.01.2009
tibor sujan
Reagovať
Re: Logistika versus malá firma
Oneskorene, ale predsa. V naších zemepisných šírkách veľa ľudí podceňuje význam logistiky. Keď poviem, že logistika je v súčasnej dobe posledná možnosť kde ušetriť veľké peniaze nebudem ďaleko od pravdy. Logistika môže byť veľkou konkurenčnou výhodou a tu nie je veľkosť podniku rozhodujúca. Malý či veľký podnik potrebuje obstáť v konkurncii. Vzhľadom k veľkosti podniku odpovedajú aj možné úspory v prípade že na logistike pracuje odborník. Tu je ale problém, lebo u nás neexistuje VŠ, ktrá by pripravovala odborníkou na tieto pozície. druhý problém je v pochopení úlohy logistiky. Logistika zahrňa nákup, dopravu do firmy a von z firmy k zákazníkovy, skladovanie a distribúciu v rámci podniku do miest spotreby. Mnohé spoločnosti toto ešte nepochopili a v tom je kameň úrazu. Mnohé išli ešte ďalej a tempo výrobe (plán výroby) stanovuje logistika pretože tá vie čo má dodať zákazníkovy a kedy. To som už ale na inej úrovni tzv. lean logistike. Dufam že som vám aspoň trochu pomohol objasniť prečo je odborník potrebný aj do malej firmy.