referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Elvíra
Štvrtok, 21. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
16.06.2010
gfjgfh    Reagovať
Re: a kde ho najdem?
to by aj mna zaujimalo
07.02.2010
Palo    Reagovať
/1/ B-)
mam za referat 1 :)
12.01.2010
Palo    Reagovať
no ale...
referat je celkom supis ale vojde sa len na
2 strany v PowerPointe...ale ja ho musim
mat na 10-20 stran
10.01.2010
Palo    Reagovať
super!
:P :) :) :D :")
27.03.2009
marianna    Reagovať
a kde ho najdem?
a kde najdem ten supris referat??
04.02.2009
silva    Reagovať
Super komentár
Je to veľmi dobrý referát dostala som zaň +
26.05.2008
Miso    Reagovať
tsunami
Tinussska, referát je výborný, termíny a všetko sedí, pomýlila si sa len v dátume zemetrasenia v zálive Lituya Bay, v relatívnej blízkosti hlavného mesta štátu Aljaška - Juneau, je to asi 200 km. Stalo sa to v 9. júla 1958 okolo 21 hodiny a podľa meraní a deštrukcie vedci vypočítali výšku vlny na 524 m. Takáto obrovské tsunami má aj svoj názov - "megatsunami", po japonsky "iminami". Bola to doposiaľ najvyššia videná vlna tsunami. Dodnes je v tom zálive vidieť stopy po ničivej vlne, porast zo skál bol vlnou zmytý až do výšky 400 metrov. Vlnu na vlastné oči videlo 6 rybárov na troch lodiach. Dve z nich, akoby zázrakom vlnu prežili, tretiu však vlna prevrátila a dvaja chudáci sa utopili. Tí, čo prežili hovorili o obrovskej stene valiacej sa vody, loď majúca spustené kotvy strhla vlna ako hračku. Rybári tvrdili, že sa plavili 24 m nad vrcholkami stromov rastúcich v zálive, tie stromy samotné dosahovali výšku asi 30 m. Vlna loď otočila z predu do zadu, loď sa prevrátila, ale títo dvaja vlnu prežili, tí z onej tretej lode dostali priamy zásah a nemali žiadnu šancu. Vlnu všetci z nich mohli dobre pozorovať, lebo deň trvá na Aljaške v porovnaní s nami oveľa dlhšie, noc je v tejto zemepisnej šírke naozaj kratučká. Keď som bol v septembri minulého roka v Anchorage, najväčšie mesto na Aljaške, ležice severným smerom, bola tma okolo 22:00. Čo je však zaujímavé, je, že takáto veľká vlna nie je v tomto zálive nijakou zvláštnosťou. V roku 1853 sa za podobných podmienok vytvorila asi 120 m vlna, v roku 1899 to boli vlny o výške 60 m a v roku 1936 narástli do výšky 150 m. Dá sa očakávať, že ani vlna z júla 1958 nebude poslednou. Chvalabohu je oblasť okolo Lituya Bay neobývaná a aj 524 m vysoká vlna sa po opustení zálivu plynule rozleje do Tichého oceánu a vo vzdialenejších oblastiach nespôsobí ďalšie škody. To, že tá vlna naozaj vznikla potrvdili aj prístroje na detekciu prílivu na Havaji. Ale referát bol výborný, tak sa nemáš za čo hanbiť. Oceánografia je len moje veľké hobby. Info nájdeš na: http.//www.prenhall.com/thurman, alebo vo vyhľadávači aj s fotkami, ktoré sú veľmi zaujímavé. :-)
11.05.2008
sarika    Reagovať
tsunani
je to suprovsky referat
22.01.2008
hanka    Reagovať
je to supis pupuis
supisssss je to fakt fajn
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.