referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Oliver
Pondelok, 7. júla 2025

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Materský a rodičovský ...
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
18.04.2017
Lucia    Reagovať
rodicovsky prispevok
Dobry den.Chcela by som sa spytat ze dostavala som doteraz matersku vo vyske okolo 500€ teraz posledny mesiac som dostala 256€ kedze mi uz skoncila materska a dostavam rodicovsky kedze dcerku mam uz 8mesacnu .. No tento mesiac som nedostala nic .. Mam cakat alebo musim ist vybavovat aby som dostala prniaze ? Dakujem za odpoved
10.12.2012
nikola    Reagovať
mam velki problem
na sturovej v kosiciach mi neviplatili matersky prispevok za 18 mesiace len za mesiac a teras sa neviem kde obratit prosim pomostemi dostat svoje penaze naspet dakujem
06.07.2012
kamila kovalova    Reagovať
rodicovski prispevok
ja som sa roshodla nahlasit mena ktore poberaju tu penize a zija vaglicku poberaju aj tam martina gunarova ostrov viera fenisova bunkovce petra banomova bunkovce martina geciova bunkovce verim ze zrobite poriadok
31.01.2012
Slávka    Reagovať
Materský príspevok 2.dieťa
Dobrý deň, mám 14mesačné dieťa, na kt. poberám rodičovský príspevok tých 190,... Eur, v júni mám ísť na materskú dovolenku- chcela by som sa spýtať, či mi bude tento rodičovský príspevok na 1.dieťa vyplácaný, ak budem na MD s 2.dieťaťom, na ktoré budem dostaváť materský príspevok? Ďakujem
11.01.2012
Erika    Reagovať
Rodicovsky Prispevok
Dobry den,
ja chcem vediet ako je to so Slovenkou zijucou v zahranici, mam narok na Rodicovsky prispevok?
syn sa narodil v Oktobri 2010-Matersku som 1 Rok dostala tu v Nemecku-pracovala som 5 rokov a teraz vsetko plati manzel. Momentalne ocakavame 2 dieta-dnes -zajtra....
Ake mam prava, lebo ani Materskej moc nedostanem ako pri prvom dietati pretoze medzi Detmi nepracovala. To su zase nemecke zakony.
Vopred Dakujem
12.03.2011
Monika7    Reagovať
materský príspevok
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať koľko budem dostávať materský príspevok 7 rokov robím v nemenovanej firme aké mám splňať podmienky je moje prvé dieťa.ďakujem
13.12.2010
adela    Reagovať
prispevok
dobry vecer chcela by som sa spytat ze aka bude vyska rodicovskeho prispevku +priplatok od 1.1 2011 pri druhom dietati dakujem.
19.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: prispevok
Príspevky, ktoré poskytuje úrad práce sociálnych vecí a rodiny:

1, príspevok pri narodení dieťaťa :

Žiadateľom o príspevok je matka
( popr. iná osoba, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti, ktorá nahrádza starostlivosť rodičov právoplatným rozhodnutým súdu ),
dokladuje sa rodný list dieťaťa- fotokópia + originál na overenie, občiansky preukaz matky.
Výška príspevku je 151,37 €
4 560,-Sk,

2, Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa:

Novelizácia zákona č. 235/1998 Z. z. o príspevku pri narodení dieťaťa sa od 1. januára 2009 sa poskytuje príplatok k príspevku v sume 678,49 €
20 440,- Sk, ktorým štát pripláca na zvýšené výdavky spojené so zabezpečovaním nevyhnutných potrieb dieťaťa, ktoré sa matke narodilo ako prvé, druhé, tretie dieťa a dožilo sa aspoň 28 dní.

V prípade splnenia podmienok nároku na príspevok a príplatok k príspevku oprávnenej osobe bude vyplatená štátna sociálna dávka vo výške 829,85 €
25 000,- Sk.

Aby takýto príspevok získali, matka sa musí od začiatku 4 mesiaca tehotenstva až do pôrodu zúčastňovala raz mesačne preventívnych prehliadok.

Priamo na žiadosti to potvrdí ošetrujúci gynekológ.

Materský príspevok sa bude bude vyplácať nie 28 týždňov, ale 34 týždňov.
Výška materského príspevku nie 55 % z denného vymeriavacieho základu ale 60 % vymeriavacieho základu od 1.1.2011.
( vymeriavaci základ berme ako hrubý plat )

V roku 2014 by poberali, matky na materskej dovolenke dávku vo výške 75 % z vymeriavacieho základu.
25.10.2010
daniela    Reagovať
Rodičovský príspevok
Dobrý den, chcem sa opýtat na aký rodičovský príspevok mám nárok ked na materskú dov. odchádzam v decembri, dieťa sa narodí až začiatkom februára. Pani Radičová totiž povedala, že tie čo idu na materskú ešte v roku 2010 budú dostávat príspevok 256€ aj po novom roku. Ďakujem
05.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Rodičovský príspevok
Najskôr tu bode vyplácaný materský príspevok počas obdobia 6-tych mesiacov a to vo výške 50 percent z denného vymeriavacieho základu.

( dávka materský príspevok sa vypláca z dávok nemocenského poistenia. )

Aj dobrovoľne nemocensky poistená osoba musí spĺňať základnú podmienku nároku na materské a to, že bola v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Zamestnankyňa, zo svojej výplaty si časť odvodov odvádza do druhého piliera.

Môže si do druhého piliera sporiť aj naďalej. V čase materskej za ňu odvody platí štát, podobne aj za živnostníčku.
Ani jedna sa však nemusí sporenia v druhom pilieri vzdávať.
Štát ho v čase materskej dovolenky platí za nich.

Ak chce, aby za ňu príspevok do druhého piliera platil štát treba, aby podala pobočke Sociálnej poisťovni podľa miesta trvalého pobytu písomne:
–oznámenie sporiteľa o účasti na starobnom dôchodkovom sporení ( časť A ) - do 30 dní odo dňa, v ktorom nadobudlo právoplatnosť rozhodnutia o priznaní materského.
Prihlásiť sa treba nielen do druhého, ale aj do prvého piliera. Aby dôchodkové poistenie pokračovalo ďalej, je potrebné sa prihlásiť najneskôr v posledný deň poberania materského s dátumom vzniku od prvého dňa po ukončení poberania materského.

Zároveň podáva:
–Oznámenie sporiteľa o účasti na starobnom dôchodkovom sporení ( časť B )
Ak nepoberala materské, ale hneď rodičovský, musí si podať prihlášku do prvého piliera do 45 dní od narodenia dieťaťa.
V takomto prípade bude za ňu štát platiť poistné do prvého piliera ale aj príspevky do druhého piliera až do skončenia starostlivosti o dieťa.

To je najdlhšie do veku 6 rokov.
Dôležité je teda v sociálnej poisťovni oznámiť, že mamička má záujem o sporenie v druhom dôchodkovom pilieri aj počas poberania materského a rodičovského príspevku.

1, do druhého dôchodkového piliera je možné sporiť aj počas poberania materského a rodičovského príspevku,
2, platí to aj pre živnostníčky aj pre zamestnankyne,
3, dôležité je to oznámiť Sociálnej poisťovni, tá to automaticky neurobí.

Vždy sa príspevok posudzuje podľa platného a účinného zákona, kedy vzniká matke nárok na materské a rodičovské.
25.08.2010
Anna Zemanová    Reagovať
Materský príspevok
dobrý den chcela by som opýtat či nemáte niekto skúsenosti s tým že som bola DNP pred nástupom na materskú 420 dni ael pani na socialnej positovni my povedala že my nárok nevzniká vzhladom k tomu že som tri splátky zaplatila nie k 31.7 ale až 2,8 pričom viem že do socialnejpoistovne sapredsa uhrádzado8 dna v mesiaci podotýkam že tie tri platby nechýbali k 270 dnom čiže to bolo splnené už pred tým dakujem za každú odpoved
23.08.2010
Anikó Siffelová    Reagovať
Rodičovský príspevok
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či by som mohla dostať rodičovský príspevok a rodinné prídavky na deti u nás, aj v tom prípade, ak som zamestnaná v maďarskej firme? Nie som vydatá, pôrod budem mať na konci októbra, ale veľké problémy mám, že mi neposielajú pravidelne nemocenské, nedá sa vyznať na výplatnej páske, na e.maile, na listy , na telefonáty odpoveď nedostanem. Preto by som chcela vyhýbať ďalším problémom a dostať rodičovský príspevok u nás. Poistená som viac ako 270 dní. Ďakujem.
17.06.2010
Viera    Reagovať
Rodičovský príspevok
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či mám nárok na rodičovský príspevok 256EUR,keď som na úrade práce od 1.9.2009 a predtým som bola zamestnaná od 23.4.2007 do 31.8.2009. Termín pôrodu mám v septembri 2010. či splňám tých 270 dní počas posledných 2 rokov pred pôrodom. Ďakujem
09.06.2010
Zuzana Laurincová    Reagovať
Rodičovský príspevok
Poberateľka rodičovského dôchodku si môže privyrobiť formou DVP a ak áno , do akej výšky?
07.06.2010
mária 81    Reagovať
príspevok
Dobrý den. Chcela by som sa spýtat, že ci mám nárok na zvýšený materinský príspevok, ked som pracovala v zahraničí. Dakujem
01.06.2010
Zuzana    Reagovať
matersky prispevok
Dobry Den, chcela by som sa opytat, ci mam narok na matersky alebo iny prispevok. Mam 16 mes. dcerku narodenu v zahranici, kde momentalne aj zijem s nou. Pri narodeni sme jej dali taktiez urobit rodny list/slovensky/. Vela znamych nam zo zaciatku povedalo, ze narok nemame ale uz som pocula taktiez, ze narok mame ak rodicia su slovaci. Mohli by ste nam vysvetlit alebo podat nejake podrobne informacie?? S pozdravom Zuzana, Dakujeme
26.05.2010
marcela    Reagovať
Informacia
Dobry den.Chcem sa opytat ci mam narok na materske,ked sa mi narodilo babetko.V sucastnosti som na rodicovskej dovolenke s prvym dietatkom.Na matersku dovolenku som isla zo zamestnania,ale pocas jej trvania mi sk oncil pracovny pomer.Mam narok na matersky prispevok?A v akej vyske?
25.05.2010
maricek    Reagovať
otazka
Dobry den chcem sa spýtat ako to je s vyplácaním materského príspevku ? Od 15 augusta 207 som bola szčo do decembra2009. Teraz som evydovaná na urade práce. Mam nedoplatok v socialnej poistovni 6 mesiacov požiadala som o splátkovy kalendár zatial mi neprišlo vyjadrenie. Jedná sa o obdobie 07 do 12 mesiaca 2009. Mám narok na matersky prispevok a na jednorázovy príspevok pri narodení dietata? Bude to moje 3 narodene dieta ale som mala 1 spontálny potrat.Dakujem
22.02.2010
emília    Reagovať
príspevok
je pravda, že momentálne je výška príspevku pri narodení dieťaťa cca 1327 Eur?
21.05.2010
Mgr.    Reagovať
Re: príspevok
Výška príspevku pri narodení dieťaťa je 151,37 € (4 560,- Sk)
Príplatok k tomuto príspevku je 678,49 €
(20 440,- Sk)

Výška príspevku pri narodení dieťaťa je
25 000,- Sk 829,85 €.

Nie je pravda, že výska príspevku pri narodení dieťaťa je 1327,- €.

Tento príspevok sa poskytuje pri narodení
prvého, druhého a tretieho dieťaťa.

Ďalšou podmienkou je že dieťa sa dožilo aspoň 28 dni.
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.