referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Rodičovská dovolenka a jej zápočet ...
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
20.03.2013
andrea    Reagovať
preplatené dovolenky
Dobry den, vie niekto, ze kolko dostanem za 1 den dovolenky, ked to nevyberiem, ale zamestnávatel mi prepláca? Dakujem..
22.03.2013
Mgr.    Reagovať
Re: preplatené dovolenky
Náhrada za čerpanie dovolenky :
Počíta sa z priemernej mzdy za predchádzajúci štvrťrok
( t.j. ako priemerná hodinová mzda za posledné 3 mesiace )
Po odmenách sa priemerná hodinová mzda zvyšuje vplyvom odmien
09.03.2013
katarína    Reagovať
podpora
dobrý večer,ako mi budú počítať výšku podpory
po ukonč. rod. dovolenky, ak ešte odpracujem výpovednú dobu 3 mesiace + 3 mes.odstupné, môj plat 700 eur v hrubom, ďakujem pekne
11.03.2013
katarína    Reagovať
Re: podpora
počíta sa odstupné do denného vymer. základu pre výpočet podpory, ďakujem
09.03.2013
Mgr.    Reagovať
Dávka v nezamest. sa bude počítať z platu tkz. denný vymeriavací základ sa dá určiť a vypočítať. Dá sa v tomto prípade, zistiť denný vymeriavací základ..Takže aj dávka v nezamestnanosti by mala byť vyššia.
27.02.2013
Gabika    Reagovať
Podpora
Dobrý deň,počas rodičovskej dovolenky môj zamestnávateľ ukončil výrobu na Slovensku,vyplatil mi odstupné a dali mi doklad k výpočtu podpory,povedali mi,že tam mám odrobené potrebné roky a mám nárok na podporu.Bola som tam zamestnaná od 10.10.2007.Veľmi pekne ďakujem za odpoveď...
01.03.2013
Mgr.    Reagovať
Re: Podpora
Ano nárok na podporu v nezamest vznikne, ale len veľmi nízka. Matky po rodičovskej dovolenke, chráni zákon. Výška dávky v nezamestnanosti ženy po RD, kde sa bude brať vymeriavací základ minimálna mzda.
Keby ste po RD nastupili do zamestnania, ako pre výpočet dávky v nezamest. by služil vymeriavací základ z vášho platu..
t.j. denný vymeriavací základ.
ale všetky informácie vám poskytnu urad práce soc,vecí a rodiny a tiež aj sociálna poistovna. Najskôr je potrebne sa zaregistrovať na urade práce soc.vecí, kde dostanete rozhodnutie do evidencie občanov hľadajucich si zamestnanie.
S týmto dokladom - rozhodnutie že ste v evidencii nezamest. občanov, alebo občanov, hľadajucich si zamestnanie
pôjdete do sociálne poistovne.
09.02.2013
Silvia    Reagovať
neviem si rady
dobrý večer, hoci je to tu rozpísané ohľadom výšky podpory po skončení RD, nemôžem sa v tom nájsť. Skúsite mi prosím poradiť? Prac.pomer mi trvá od 18.04.2006, 1.4.2007 som išla na PN, 28.8.2007 sa mi narodilo prvé dieťa, bola som 6 mesiacov na MD a potom som poberala rod.príspevok, dňa 13.4.2010 sa mi narodilo druhé dieťa a to isté, prac.pomer mi trvá a rd mi končí 13.4.2013, mám 32 rokov, mám nárok na dovolenku? koľko mi vychádza? mám nárok na odstupné? (prac.pomer chcem ukončiť, lebo prácu som vykonávala v inom meste a mám toto pracovisko aj v zmluve a navyše ma nebude mať kde zamestnať-nadbytočnosť. mám nárok na vyššiu podporu, hoci predtým som mala minim.mzdu? krásne ďakujem za pomoc, silvia
10.02.2013
Mgr.    Reagovať
Re: neviem si rady
Už to tu bolo viac krát písané, že je dôležité po ukončeni RD nastúpiť do práce, aj ked na 1 den, popr. hned po ukončení RD čerpať dovolenku. Dávka v nezamest. bude vyššia, a bude sa počítať z denného vymeriavacieho základu. Nárok na počet dní nevyčerpanej dovolenky je potrebné zistiť u zamestnávateľa...
07.02.2013
ela    Reagovať
ako je to s výpočotm podpory
Dobrý deň, možno si na mňa pamätáte, ku koncu roka som riešila nárok na podporu po skončení rd. Rada by som vaše rady trošku upresnila, ak sa neurazíte.
1. veľmi dôležité je po ukončení Rd odpracovať 1 deň / napríklad čerpať RD /, vtedy sa výška podpory počíta za posledné 2 roky. Ak žena ukončí pp ešte pred ukončením rd, do úvahy sa berie príjem za posledné 2 roky pred nástupom na MD.
2.jednoduchý výpočet na výšku podpory:
Dôležitý údaj je max vz na platenie poistného v nezamestnanosti 3930 € na mesiac, 3930 / počet kalend dní v mesiaci x počet odpracovaných dní - to je max. suma z ktorej sa platí poistné vo výške 1 %. / je úplne zbytočné odpracovať viacej dní, môže to aj uškodiť, a hlavne sa platia vyššie odvody.
príklad:
RD končí v stredu, vo štvrtok si vyberie dovolenku a týmto dňom končí pp.,
hrubá mzda 1000 €
napríklad za mesiac január by max vz bol 126,77, odvody budú zo sumy 126,77 € len 1,27 €.
Ak za jeden deň dostane menej ako 126,77 €, odvody platí z hrubej mzdy, akú má na výplatnej páske.
Na tlačivo na sociálnu poisťovňu sa uvedie suma, z ktorej sa platilo poistné, / nie hrubá mzda v prípade odstupných platov!!!! / a 1 odpracovaný deň. V tomto prípade vyjde maximálna podpora.
príklad:
v piatok končí rd, v sobotu je pracovníčka prihlásená do SP, aj keď je víkend, v pondelok si čerpá dovolenku a týmto dňom aj ukončí pp,
hrubá mzda 1000 €
3930 / 31 dní x 3 odpracované dni / so, ne a pondelok /. odvody platí zo sumy 126,77 x 3 =380 €.
Na tlačivo na SP sa uvedie VZ 380 € a 3 odpracované dni.
Pozor treba dávať aj pri prelome mesiacov.
Príklad
vo štvrtok končí rd, čerpá 20
dní dovolenky, dostane odstupné spolu 1000€
3930 / 31 dní x 20 odpracovaných dní / bez soboty a nedele, tá sa tu neráta / = 2535 max vz na výpočet odvodov, keďže hrubá mzda bola iba 1000 táto suma sa uvedie na tlačivo na sp, počet dní poistenia bude 20 dní dovolenky / + soboty a nedele, ktoré pripadali k daným týždňom , teda teraz 8 / a rovnako sa z nej aj odvedú odvody. čiže 1000 / 28 dní, podpora sa počíta 1000 / 28 dní = 35,71 x 50% x počet kalendárnych dní v mesiaci, čiže cca 553 €.
3. Veľmi dôležité je, aby matka, ktorá končí rd a dostane výpoveď, za posledné 2 roky pred ukončením pp nemala žiaden príjem / ani dohoda, ani tpp /, ten jej bude v každom prípade vstupovať do výpočtu podpory a z maximálnej podpory sa razom stane minimálna.
v žiadnom prípade neodporúčam pracovať popri rd, nikdy neviete, či vás náhodou neprepustia!!!!!!!!

a ešte jedna rada pre pána milana, ak si to prečíta: treba skontrolovať výplatnú pásku aj tlačivo na sp s vymeriavacími základmi, či mzdárka nespravila nejakú chybu.
aj mne mzdárka zle vypočítala výplatu a tým pádom mám aj zle vymeriavacie základy.
10.02.2013
Mgr.    Reagovať
Re: ako je to s výpočotm podpory
Maximálny vymeriavací základ

Maximálnym VZ je zákonom stanovená suma, z ktorej je platiteľovi poistného „dovolené“ odviesť poistné za všetky kalendárne mesiace daného roka, počas ktorých mal platiteľ povinnosť platiť poistné.

Maximálnym VZ je u všetkých platiteľov poistného (za celý rok) rovnaká suma, ktorá predstavuje 36 - násobok priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza rozhodujúcemu obdobiu.

maximálny vymeriavací základ - z ktoreho je dovolené odviesť poistné...
ešte neznamená, že maximálny vymeriavací základ pokial nebol zaplatený a odvedený napr. matky po MD a RD, bude sa brať aj ako podklad pre výpočet dávky v nezamest. po MD a RD.
To by bolo nespravodlivé, keby matke po RD a MD počítali dávku v nezamest. z maximálneho VZ,. 3930 € ked z tohto vymeriavacieho základu neplatila poistné...
23.01.2013
micko    Reagovať
materska dovolenka
dobry den,
chcela by som spytat, ci mi prinalezi nejaka dovolenka, ked som 26.11.2009 nastupila na matersku dovolenku, po siestich mesiacoch som nastupila na rod.dovolenku a po dovrsetni 3 rokov dietata som sa vratila do zamestnania. Pocas trvania materskej dovolenky mi prinalezi dovolenka, cize by mi mal zamestnavatel teraz dodatocne poskytnut? dakujem krasne
15.01.2013
Lubica    Reagovať
Vzniká mi nárok na nejake dávky?
Pekný deň, chcela by som sa opýtať či mám nárok na sociálne dávky alebo podporu v nezamestnanosti. V súčastnosti som nezamestnana ,evidovaná na RD do 6 roku dieťata.Syn mal v oktobri 2012 päť rokov,a dovtedy som poberala prispevok z dôvodu nepriaznivého zdr. stavu dieťata. Mám nárok na nejaký príspevok.
Ďakujem za odpoveď.
16.01.2013
Mgr.    Reagovať
Re: Vzniká mi nárok na nejake dávky?
Po ukončení RD ako píšete do 6., roku dieťaťa, sú možnosti byť zaevidovaná na úrade práce,.ako občan, hľadajúci si zamestnanie, v tomto období platí štát zdravot.poistenie.
Predpokladám, že po ukončení RD by mohol vzniknuť aj nárok na dávku v nezamest, zákon takto chráni matky po rodičov. dovolenke.
Ked sa zaevidujete na urade práce soc.vecí a rodiny, po ukončení RD mohol by vzniknúť aj nárok na dávku v nezamest. , ale nízky, ktorý sa bude vypočítavať z minimal,.mzdy.
Z rozhodnutím o evidencii na úrade práce ako občan hľadajúci si zamest. vás usmernia do sociálnej poistovni, ktorá túto dávku v nezamest. vypláca.
Informácie poskytne urad práce podľa miesta bydliska, a sociálna poistovna ako inštitucia, ktorá dávky vyplatí.
-sociálne dávky pokial ste vydatá a máte manžela, tak tam na túto dávku nárok nevznika.
Dávka v nezamest. sa potom vypláca po dobu 6-tych mesiacov. po uplynutí tejto lehoty, už nie je možné dostať sociálne dávky a dávku v hmotnej. nudzi, ak máte manžela, ktorý pracuje.
08.01.2013
Jana    Reagovať
privyrábanie na rodičovskej
prajem pekný deň, chcela by som sa opýtak ako je to v prípade ak by som sa napríklad rozhodla ísť rok po pôrode do práce na 4 hodiny, budem mať nárok aj na rodičovský alebo mi tým pádom hned zanikne. a ešte jedna vec ak by som sa rozhodla po roku vrátiť do prace na plný úväzok a dieťa by som chcela nechať mojej mame. mala by ona nárok na nejaký príspevok. ked je nezamestnaná. dakujem velmi pekne za odpoved
11.01.2013
Mgr.    Reagovať
Re: privyrábanie na rodičovskej
Matka na RD môže pracovať, a nie je v tomto už žiadny problém, a môže poberať aj rodičov.príspevok
-príspevok môže dostať napr.
1, príspevok na starostlivosť o dieťa
Oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa je rodič.

Ak súd zveril dieťa do starostlivosti jednému z rodičov, oprávnená osoba na uplatnenie nároku na príspevok na starostlivosť o dieťa je rodič, ktorému je dieťa zverené.

Príspevok na starostlivosť o dieťa patrí oprávnenej osobe na každé dieťa.

Ak je viac oprávnených osôb, ktoré spĺňajú podmienky nároku na príspevok, patrí príspevok na to isté dieťa len jednej z nich.

Výška príspevku

Príspevok na starostlivosť o dieťa za kalendárny mesiac je

a) v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby, najviac v sume 230 Eur,

b) 41,10 Eura, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje iná fyzická osoba
(starý rodič...) a nevypláca sa jej rodičovský príspevok alebo rodič, ktorý vykonáva zárobkovú činnosť a nezabezpečí starostlivosť o dieťa inak
08.01.2013
Jana    Reagovať
privyrábanie na rodičovskej
prajem pekný deň, chcela by som sa opýtak ako je to v prípade ak by som sa napríklad rozhodla ísť rok po pôrode do práce na 4 hodiny, budem mať nárok aj na rodičovský alebo mi tým pádom hned zanikne. a ešte jedna vec ak by som sa rozhodla po roku vrátiť do prace na plný úväzok a dieťa by som chcela nechať mojej mame. mala by ona nárok na nejaký príspevok. ked je nezamestnaná. dakujem velmi pekne za odpoved
29.12.2012
Milan    Reagovať
ešte otázočka
manželka si platila aj dobrovoľné iba zo základu. na jednom fóre bolo uvedené, že môže dobrovolne poistenie aj znížiť podporu, čo sa mi zdá blbosť, resp ak manželka pracovala 3 dni, tak sa jej to dobrovolne ani nemusí brať na zreteľ, nakoľko DVZ jej mali vypočítať z tých 3 dní?
30.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: ešte otázočka
Naozaj mi to pripadá, ako keby tu dávku v nezamest. počítali a brali do uvahy obdobie 2 rokov, kedy brali počas poberania maters. a rodič. príspevku len z minim. mzdy.
Dávky v nezamest.sa bedu do uvahy odvody zo všetkých pracovných pomeru na tomto fore to už jedna z diskut. overovala v sociál. poistovni.
Tak potom, aký vplyv má na výšku dávky to, čo umožnuje zákon, aby matky po RD, ak prídu o prácu dostávali dávky v nezames. , a ak aj do práce nastupia a odpracuju pár dní, aby mohli zistiť vymeriavací základ, a aby aj tuto dávku dostávali z platu, a zároven aj vyššiu.
Tak potom to má aký význam, ked aj matka po RD odpracuje napr. 3 dni, dostane náhrady za dovolenky a nakoniec bude mať dávku cca 200 € a táto výška je zase len na urovni rodičovskeho príspevku ? Tak ako to potom v praxi funguje. Tak človek ktorý sa snaží potom nie je nijak motivovaný ?
-Tiež tu písala v diskusii kolegyna, ktorá mala viac prac.pomerov a hovorila, že dostane dávku v nezamest. zo všetkých zaplatených odvodov, a ešte spomeula, že sa to nejako spiemeruje...
29.12.2012
Milan    Reagovať
podpora-ďakujem
Ano pani magisterka odvoláme sa, aj ke´d v úspech moc neverím, na odvolanie máme 30 dní ako je uvedené. Tiež neviem prečo jej zarátali 2 roky, keď bola na rodičovskej a vlastne ten vymeriavací získali asi z minimálnej mzdy? Neviem surfoval som po internete a je tam v niektorých fórach, že odstupné je akási satisfakcia a na výšku a dlžku podpory nemá vplyv.
28.12.2012
Milan    Reagovať
Podpora
Dobrý pani magisterka, dňa 03.12.2012 ste mi vypočítali výšku podpory pre moju manželku. do 28.10.2012 bola na rodičovskej dovolenke a 3 dni teda do konca mesiaca bola ako zamestnaná, čerpala dvolenku, daľšie dni jej boli preplatené a taktiež dostala odstupné, tak ako som uviedol v príspevku. šok nastal keď je prišla podpora nie 1000 ale 210 EUR. Takže poprosím, ste si istá, že jej mali vyrátať DVZ z tých troch dní, a zarátať aj odstupné ? - platí to ešte?lebo jej uviedli súčet vymeriavacich základov za rozhodujúce obdobie ( to obdobie určili od 1.11.2010 do 31.10.2012-nechápem prečo) 930-EUR a nie 2000. ďakujem
29.12.2012
Mgr.    Reagovať
Proti každému vydanemu rozhodnutiu je možné podať odvolanie.
Rozhodnutie má tieto hlavne časti :
1, Výrok / schavuje, Neschvaľuje,../
2, odvôvodnenie
3, poučenie

Tak v tom poučení je :
je možné podať opravný prostriedok vo forme odvolania. Odvolanie sa podáva na správnom orgáne, ktorý napadnutí rozhodnutie vydal.
Odvolanie treba podať do 15 dní odo dna oznámenie rozhodnutia
vo vašom prípade do 15 dní odo dna prevzatia rozhodnutia / doručenia /
zákon č. 71/1967 par - odvolanie
V tom rozhodnutí je naozaj to poučenie a treba si to pozrieť a prečítať.

dalšia možnosť opravného prostriedku je :
preskumanie rozhodnutia mimo odvolacieho inštitutu../ tiež podľa zákona č-71/1967 správny poriadok alebo zákon o správnom konani.
28.12.2012
Mgr.    Reagovať
Tak to je naozaj veľmi nízka dávka v nezamest. Denný vymeriavací základ jej naozaj mali vypočítať :
- z príjmu za odpracované dni
-z náhrady čerpania dovolenky
- z odstupného.
tak to určené obdobie 1.11.2010 nie je to chybne ?
podľa mna sociál poist. mala brať DVZ z posledných dní v mesiaci oktober 2012.
Nerozumiem prečo brali obdobie 1.11.2010 staré z pred dvoch rokov ?
do DVZ mali zarátať aj odstupné.
Pokial sa z odstupného platia aj odvody na SP, tak na druhej strane odstupné je súčasťou vymeriavacieho základu.
Z odstupného sa platia odvody od 1.1.2011.
20.12.2012
Peter Beer    Reagovať
podpora
Poprosím o radu.Do koľkých dní sa mám hlásiť na úrade práce...ak mám výpoveď k 1.12.2012..ale ešte mi nebola doručená?A ďalej je to výhodnejšie v tomto roku?alebo až od 1.1.2013..myslím výška podpory v nezamestnanosti.
20.12.2012
Mgr.    Reagovať
Ten termín na nahlásenie na urad práce soc. vecí a rodiny je 7 kalendárnych dní od rozviazania prac.pomeru.

Prihlásenie na urad práce ci už v decembri alebo v januári nebude mať vplyv na výšku podpory.

Pozor ak je už výpoved doporučene podaná a je zásielka na pošte,. ale ak si ju aj nevyzdvihnente bude sa postupovať podľa :
zákon o správnom konaní t.j správny poriadok č. 71/1967 - správne konanie
Doručenie do vlastných rúk
§ 24

(1) Dôležité písomnosti, najmä rozhodnutia, sa doručujú do vlastných rúk adresátovi alebo osobe, ktorá sa preukáže jeho splnomocnením na preberanie zásielok.

(2) Ak nebol adresát písomnosti, ktorá sa má doručiť do vlastných rúk, zastihnutý, hoci sa v mieste doručenia zdržiava, doručovateľ ho vhodným spôsobom upovedomí, že písomnosť príde znovu doručiť v určený deň a hodinu.

Ak nový pokus o doručenie zostane bezvýsledný, doručovateľ uloží písomnosť na pošte a adresáta o tom vhodným spôsobom upovedomí.

Ak si adresát nevyzdvihne písomnosť do troch dní od uloženia, posledný deň tejto lehoty sa považuje za deň doručenia, aj keď sa adresát o uložení nedozvedel.

(3) Ak adresát bezdôvodne odoprel písomnosť prijať, je doručená dňom, keď sa jej prijatie odoprelo; na to musí doručovateľ adresáta upozorniť.
16.12.2012
Jana    Reagovať
Ďakujem za radu
Poprosím o radu, 29.01.2013 mám nastupiť do práce po rodičovskej dovolenke. U zamestnávateľa som pracovala 11 mesiacov za minimálnu mzdu. Momentálne je potrebné na výkon práce vykonať kurz,ktorý si mám podľa zamestnávateľa uhradiť sama, aj keď počas mojej materskej dovolenky tento kurz pracovníčkam hradil zamestnávateľ. Zamestnávateľ chce so mnou ukoniť pracovný pomer, nakoľko nespĺňam potrebnú kavalifikáciu. Momentálne od mňa požaduje stanovisko k môjmu nástupu. Mám možnosť odpracovať aspoň 1 deň? Je zamestnávateľ povinný vyplatiť mi odstupné? Ak sa mi podarí zamestnať budem mať nárok na dávku v nezamstnanosti už od nového zamestnávateľa, alebo z akého obdobia by sa dávka vypočítavala? Ďakujem veľmi pekne.
17.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Ďakujem za radu
Už som o tom písala nižšie : nástup do práce, čakám ako sa zachová zamestnávateľ takto podľa mna nič nestratíte. A koľko bude stát ten kurz je to fin.náročne.-
Zamestnavateľ je povinny vyplatiť odstupne, ked ruší miesto, dôvody podľa zákonníka práce. Ešte si zistite koľko je nevyčerpaná dovolenka. Ja by som nastupila a čakala ako sa zachová zamestnávatel. Odpracovala pár dní, čerpala dovolenku, popr vaplatené odstupné.
Kedže ženy po ukončení RD sú chránené., a ked nastupia do práce, a odpracuju čo i len jeden den,. a po RD dostanu výpoved v tomto prípade maju nárok na dávku v nezamest. Ale tu je podmienka, ukončiť RD nastupiť do práce, čerpať napr. dovolenku.
dávky v nezamest. sa bude počítať :
1, mzda odpracovaná za 1 den
2,náhrady za čerpanie dovolenky
3, odstupné
dávka v nezamest. sa v tomto prípade bude počítať z toho zamestnania, kde ste nastupili po RD.
popr. keby ste si našli novu prácu, mohlo by sa aj toto zobrať do uvahy.
-dôležité pri nároku a výpočte dávky v nezamest je :
že :
-z odpracovaného jedného dna v zamestnaní sa dá zistiť denný vymeriavací základ DVZ
-da dalšia dôležitá vec je , že budete evidovaná u zamestnávateľa.
pozrite si príspevky ktoré som písala v mnohé su rovnaké,podobne....
17.12.2012
Mgr.    Reagovať
dávka v nezamestnanosti a možnosť práce
Nezamestnaní si tak budú môcť privyrobiť na dohodu najviac 75 percent životného minima. Bez toho, aby prišli o podporu tak môžu zarobiť najviac 145,94 eura mesačne.
09.12.2012
ela    Reagovať
ešte jedna otázočka
Trošku sme sa nepochopili, ja mám v pláne ukončiť TPP dohodou z dôvodu nadbytočnosti a zároveň skončiť aj dohodu o pracovnej činnosti, ktorú mám popri RD. Ale pochopila som, čo ste mi napísali, ďakujem.
Ale ešte jednu vec potrebujem vysvetliť:
Konkrétny príklad:
Som po skončení RD, mám nárok na 15 dni dovolenky za obdobie MD, zamestnávateľ so mnou ukončí PP dohodou z dôvodu nadbytočnosti. Môžu nastať 2 prípady pri ukončení prac. pomeru:
1. prípad
10 dní dovolenky si vyčerpám po nástupe z RD
5 dní dovolenky mi preplatí v poslednej výplate
3 mesačné odstupné

2. prípad
1 deň dovolenky si vyčerpám po návrate z RD
14 dní dovolenky mi preplatí v poslednej výplate
3 mesačné odstupné

V oboch prípadoch na výplatnej páske bude rovnaká suma náhrad a odstupného.
Dostanem v oboch prípadoch rovnakú výšku podpory napriek skutočnosti, že v prvom prípade budem pracovať 10 dní a v druhom prípade 1 deň?/ čerpanie dovolenky sa berie ako keby som pracovala?/???????
09.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: ešte jedna otázočka
Skuste si to prepočítať a dosadiť jednotlivé zložky mzdy podľa tých vzorcov, ktoré som napísala.
A podľa toho zistíte aká výška bude dávky v nezamest, a poprípade zistíte, ktorá dávka vyjde lepšie.
Možno to vyjde naozaj rovnako.
Asi budete vedieť koľko je náhrada za dovolenku, a tiež preplatenie dovolenky a odstupné.
Dá sa to jednoducho vypočítať-. najskôr denný vymeriavací základ a ten sa dosadí do vzorcov.
10.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: ešte jedna otázočka
Dnes som bola na Sociálnej poisťovni a veľmi sklamaná som odišla. Bola som sa osobne informovať, ako budú postupovať pri výpočte podpory. Ešte raz to zhrniem:
V prvej firme si riadne čerpám RD bez prerušenia. Súčasne som počas čerpania RD pracovala na TPP v inej firme.
Za obdobie, čo som pracovala na TPP v druhej firme mi vypočítajú denný vymeriavací základ z príjmu, ktorý som tam dosiahla za tento rok. Za obdobie, čo som pracovala v prvej firme a kde som si aj čerpala RD, mi vypočítajú DVZ z poslednej výplaty vrátane odstupného. Tieto dva VZ a spočítajú a spriemerujú a z toho sa mi bude počítať podpora. Ide vraj o súbežný pracovný pomer a treba brať do úvahy všetky príjmy dosiahnuté za obdobie posledných dvoch rokov. V mojom prípade to bude vyzerať asi takto:
VZ z PP, ktorý bude končiť 28.12.2012:
cca 2400 eur:28 dní = 85.71eur
VZ z PP, ktorý trval od 2.4. do 31.10.2012:
cca 2450 : 213 kalend.dní = 11.50 eur
neviem, ako sa to zaokrúhľuje, tak je to len orientačné.
Tieto dva VZ by sa mali spočítať a vydeliť 2, ale neviem, či sa berie do úvahy VZ 85,71 alebo doterajší max. 77 eur, takže to bude buď:
85,71 + 11,50 / 2 = 48,61 eur alebo:
77 + 11,50 / 2 = 44,25 eur.
Prosím mohli by ste sa mi k tomu vyjadriť? čo si o tom myslíte, je to v súlade so zákonom?
Napísala som aj mail do soc. poisťovne, tak čakám ako sa mi k tomu vyjadria, pretože pracovníčka pri okienku, si nebola celkom istá ako postupovať, ešte sa s takouto situáciou nestretla. Skutočne veľmi dobre nastavený systém. Ak by som pracovala na dohodu a štát by naďalej za mňa platil poistné, tak by všetko bolo ok, ale keď som si poistné platila sama z výplaty z tpp, a štát za mňa nemusel platiť nič, tak ma to v konečnom dôsledku poškodilo. Tomu hovorím vysoká politika..........
11.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: ešte jedna otázočka
Ako sa vypočíta výška dávky v nezamestnanosti v prípade súbehu pracovných pomerov? Zohľadnia sa pri výpočte výšky dávky v nezamestnanosti v takomto prípade všetky vymeriavacie základy získané v súbežných pracovných pomeroch?

Pri výpočte výšky dávky v nezamestnanosti v prípade súbehu pracovných pomerov sa započítajú všetky vymeriavacie základy, z ktorých bolo odvedené poistné na poistenie v nezamestnanosti, avšak konečná suma denného vymeriavacieho základu nesmie byť v zmysle § 108 ods. 5 zákona o sociálnom poistení vyššia ako je podiel trojnásobku všeobecného vymeriavacieho základu a čísla 365.

paragra 108 odst. 5 zákona č. 461/2003 s učinnosťou od 1.1.2013 novela 27.11.2012
Denný vymeriavací základ na určenie výšky dávky v nezamestnanosti je najviac vo výške určenej ako podiel trojnásobku 2-násobku(!!!zmena nadobúda účinnosť 1.januára 2013!!!) všeobecného vymeriavacieho základu a čísla 365. Denný vymeriavací základ podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na štyri desatinné miesta nahor.
neviem, či to pomohlo a je to, čo hľadáte podľa zákona, lebo naozaj od 1.1.2013 je uprava zákona o sociálnom poistení č. 461/2003 novela bola schválená 27.11.2012
11.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Re: Re: ešte jedna otázočka
ďakujem, len neviem či som to právne pochopila.
Ak by som sa šla zaregistrovať na ÚP do konca roka, tak sa na mňa vzťahuje max VZ vypočítaný nasledovne: 3 x priemerná ročná mzda v hospodárstve za rok 2012 : 365=77 eur
Ak by som sa šla zaregistrovať na ÚP od 1.1.2013, tak sa max Vz vypočíta nasledovne:
2 x priemer. ročná mzda v hospodárstve x : 365 dní=51 eur
Ale mňa zaujíma nasledovné:
Z 1. TPP mám dvz 11,50 eur
z 2. tpp bude dvz cca 85,71 eur
tieto dve sumy sa mi spriemerujú na 48,61 eur
alebo
z 1. TPP mám dvz 11,50 eur
z 2. TPP bude dvz 85,71 eur, ale použije sa 77 eur max dvz a potom bude priemer 44,25 eur.
Ide mi o to, že ak mi dajú lepšie odstupné z druhého tpp, či mi to bude niečo platné.
V zákone o sociálnom poistení sa hovorí len o maximálnom celkovom DVZ, nie o čiastkovom max DVZ z jednotlivých zamestnaní. Mám prosím pravdu, alebo nie?
A ešte sa chcem spýtať, ak začnem poberať podporu v nezamestnanosti, a po napr. mesiaci sa zamestnám, platí, že ak by som znova žiadala o podporu, tak si jednoducho dovyčerpám túto vypočítanú podporu do dĺžky max. 6 mesiacov, najneskôr do dvoch rokov od priznania podpory?Alebo mi vypočítajú novú podporu, ak mi na ňu vznikne nárok?
12.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: ešte jedna otázočka
Ked budete poberať dávku v nezamest., a po nejakom časi si nájdete prácu a zamestnáte sa, urad práce bude skumať :

Podmienkou na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti je:

1. ak poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní alebo

2. poistenec, ktorý po skončení pracovného pomeru na určitú dobu bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ak v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie

a) bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t.j. 730 dní a
09.12.2012
Mgr.    Reagovať
diskusia
Páči sa mi, že sme to tu tak živo rozdiskutovali, chcela som si to overiť, ako to funguje v praxi rôzne situácie, s ktorými sa matky počas RD a po ukončení RD stretávajú. Táto diskusia mi dala veľa zaujímavých prakticých a empirických poznatkov.
01.12.2012
ela    Reagovať
Ako postupovať
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, ako postupovať:
dieťa dňom 27.12.2012 dovřši 3 roky a končí mi RD. zamestnávateľ ma plánuje prepustiť / ešte neviem akým paragrafom, ale pravdepodobne dohodou /. Dočítala som sa, že by bolo vhodné odpracovať aspoň ešte jeden deň po návrate z RD kvôli lepšej podpore, dá sa aj čerpať dovolenka za obdobie MD. viete mi prosím vypočítať, aký nárok mi vznikol?
Od 22.1.2008 do 4.8.2008 som bola na MD,
od 5.8.2008 do 22.11.2009som bola na RD,
od 23.11.2009 do 6.6.2010 znova na MD a
od 7.6. 2010 som znova na RD, ktorá mi končí 27.12.2012.
Aký mám nárok na dovolenku za roky 2008,2009,2010,2011,2012?
za mesiac január roku 2008 som mala nárok na dovolenku 1 deň a to mi bolo vyplatené v januárovej mzde.
Mám 32 rokov - teda základná výmera dovolenky na kalend. rok 20 dní, v pracovnom pomere som nepretržite od 2.11.2001.
Môžem si vyčerpať aj 4 dni dovolenky, tak aby som ukončila čerpanie dovolenky v roku 2013? / ak som dobre čítala, tak pri ukončení prac. pomeru v roku 2013 by to pre mňa mohlo znamenať vyššie odstupné a dlhšiu výpovednú dobu, je to tak? /.
Žiadnu prácu na prac. pomer nemám, tak sa pôjdem hlásiť na úrad práce. Momentálne pracujem na dohodu o pracovnej činnosti. Môžem popri podpore v nezamestnanosti poberať aj príjem z dohody v roku 2012 a v roku 2013? Ak áno, do akej výšky, aby som neprišla o podporu?Ešte pre úplnosť doplním od 2.4.2012 do 31.10.2012 som pracovala na TPP plný úväzok počas čerpania RD v inej firme, súbežne teda vo firme A som čerpala RD a vo firme B som mala TPP. Ako tento príjem ovplyvní podporu? Ďakujem za odpoveď.
04.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Ako postupovať
PRÁCA NA DOHODU 139,90 €

- suma, ktorú môže zarobiť evidovaný nezamestnaný a popri tom môže poberať dávku v nezamestnanosti.
-určite dohodu treba hlásiť na urade práce social. vecí a kopiu dohodu si treba dať potvrdiť uradu práce soc.vecí a rodiny.
ak by to nezamest.nehlásil, že pracuje na dohodu alebo inak, a urad práce soc.vecí by na to prišiel, že nezamest. pracuje a má iný príjem, a taktiež by nevedel UPSVaR, koľko zarobil na prácu na dohodu, môže ho vyradiť nezamestnaného na dobu 6.mesiacov.
-v roku 2012 je možné pracovať na dohodu a tiež poberať dávku v nezamest.
Takto príde nezamest. napr. o zdravotné poistenie, ktoré platí za neho štát.
Neviem ako to bude od nového roka, či bude môcť nezamest. pracovať a zároven poberať dávku v nezamest.
-myslím, že nový návrh z minister.práce soc. vecí a rodiny nemá pochopenie pre prácu na dohodu a zároven poberať dávku v nezamest.
( neviem ako to bude v roku 2013)
-
k tej dovolenke
Informujte sa u zamestnávateľa.
Ked by ste odpracovali čo i len jediný den, dá sa zistiť dený vymeriavací základ
/ tento služi na výpočet dávky v nezamest./
-dalej výpočet dávky v nezamest. môže zlepšiť a zvýšiť aj čerpanie dovolenky nakoľko náhrada za dovolenku je vyššia.
vymeriavací základ by tvorilo :
1, náhrada za dovolenku
2, preplatenie nevyčerpanej dovolenky
3, odstupné
tieto zložky mzdy by tvorili aj vymeriavací základ / denný vymeriavací základ / ,ktorý tvorí podklad pre výpočet dávky v nezamest.
-od nového roka je a bude platiť aj nový zákonník práce, ktorý vracia do platnosti súbeh výpovednej doby a taktiež aj odstupného,.

výška odstupného ja predpokladám ked ste pracovali u zamestnávatela 5 rokov a viac je 3 mesiace.-
-
Nárok na dávku v nezamest. vznikne, ked ste za posledné 3 roky odpracovali aspon 2 roky.
-Kedže ste matka po RD, a zamestnávatel ako píšete a predpokladáte rozhodol s vami rozviazať pracov.pomer.
vy ste ako matka a po RD, chránená tak, že aj po rozviazaní prac.pomeru od zamestnávateľa, budete mat nárok na dávku v nezamest.
-
-ak by ste neodpracovali ani jeden den
a tiež by ste už nebola vedená u zamestnávateľa
/ vznikne dávka ale len veľmi nízka /
podklad tvorí minimálna mzda
-jednodňový vymeriavac,. základ
/ zistí sa z minimálnej mzdy/
- dávka v nezamest počítaná :
- odpracovaný 1 den
/ jednodnový vymeriavací základ/
-náhrady za dovolenku
-preplatená nevyčerp.dovolenka
-odstupné
tu vyjde v tomto prípade lepší a vyšší jednodnový vymer. základ ale aj vyššia dávka v nezamest.
07.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Ako postupovať
Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.
Ešte sa chcem len uistiť, či vôbec budem mať nárok na podporu.
Som v pracovnom pomere nepretržite od 1.11.2001.
Od 22.1.2008 som na MD a RD, ale počas poslednej RD som pracovala na TPP, od 2.4.2012 do 31.10.2012 som mala prerušené sociálne poistenie - nebola som poistencom štátu. V prvej firme som si čerpala RD a v inej som dočasne pracovala na TPP. Na Sociálnu poisťovňu som sa zahlásila až 5.11.2012. Obdobie od 1.11 do 4.11 nemám zaplatené sociálne poistenie, nedá sa to spätne doplatiť. Mám aj napriek tejto skutočnosti nárok na podporu? Bude mať aj príjem z druhej firmy vplyv na podporu? ďakujem za odpoveď.
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Ako postupovať
Na dávku v nezamest. by mohol vzniknúť.
Každý prípad pri posudzovaní nároku na dávku sa posudzuje individuálne.
Tak ako píšete, že ste pracovali a ste aj po RD, tam by mal vzniknút nárok na dávku v nezamest.
-a posudzuje sa to podľa toho, či ste odpracovali po Rd aspon jeden alebo viac dní a čis te boli vedená u zamestnávateľa.
-tu sa počíta dávka v nezamest. zo mzdy
-druhý prípad nastane vtedy , ked ste počas Rd dostali výpoved a nie je možné nastúpiť do zamestnania.
-tu sa bude dávka v nezamest. počítať z minim. mzdy.
V tomto prípade by som sa informovala na pobočke sociálne poistovne, ktorá v tomto prípade vypláca dávku v nezamest.
ešte by mohlo pomocť zistenie diskutujúcej jully zo 6.12.2012, ktorá niečo podobné zistovala na soci.poistovni
08.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Ešte raz ďakujem, prečítala som si príspevok od Jully, malo by to byť OK. Ešte jedna vec ma zarazila a to zníženie max jednodnového VZ od nového roka na 51 eur. Ak mi teda končí RD 27.12.2012, 28.12 si budem čerpať dovolenku a k 31.12.2012 ukončím pracovný pomer, teda na podporu budem mať nárok až od 1.1.2013 a bude sa ma teda týkať už znížený VZ? A čo keby som ukončila Rd k 20.12.2012, vyčerpala by som si 1 deň dovolenky, zvyšok by mi preplatili + odstupné, výpoveď by bola k 28.12.2012 a na úrad práce by som sa išla zahlásiť 31.12.2012, mala by som v tomto prípade nárok na podporu a vyšší jednodňový vymeriavací základ? Prepáčte, asi veľa špekulujem, ale snažím sa z podpory vyťažiť čo najviac, pretože neviem, čo ma čaká budúci rok čo sa týka financií.
08.12.2012
jully    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Ano tak by to potom bola vyssia podpora. Ja som to mohla taktiez takto vyriesit, no rozhodla som sa pockat a predlzim si podporou este pobyt doma. Tebe to urobi par dni, no mne az 5 mesiacov. Ja keby som bola na tvojom mieste tak ukoncim RD k 10.12. teraz v pondelok. a nech ti zamestnavatel napise, ze si uz 11.12. cerpas dovolenku atd. a k 14.12. vypoved. No a na to by som hned dalsi pondelok sla na UP. A mas istu vyssiu podporu, teda ak budes mat DVZ vyssi ako 51€. Uplne najlepsi by bol asi 75€. To by ti vysla az 1200€
08.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Vdaka Jully, ved o to práve ide. Pripadám si ako totálne nenažratá na peniaze, ale tomuto štátu už nič len tak nedarujem. Ak som to dobre počítala, tak s odstupným a dovolenkou by som mohla mať nárok práve na tých 75 eur. a kvôli 1 dňu čo mi bude chýbať v decembri kvôli vianociam by som mohla o to prísť. Každý sa snažíme zabezpečiť ako sa dá. Takže zhrniem to: ak k 21 decembru ukončím pp, vyberiem si povedzme 5 dní dovolenky, zaplatia mi odstupné, preplatia mi nevyčerpanú dovolenku, čo by teda mohlo byť aj max podpora / neviem si to presne vypočítať/, bude mať dĺžka čerpania dovolenky vplyv na výšku podpory? ak sa rozhodnem skôr ukončiť RD musím to hlásiť na UPSVAR?/Dieťa chodí do škôlky./Momentálne mám dohodu o prac. činnosti, ktorá mi končí 21.12.2012. z tohto dôvodu by mi asi nepriznali podporu. Koľko dní mám na nahlásenie na ÚP? rátajú sa do toho aj sviatky?
09.12.2012
jully    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
No len si daj pozor na tu subeznost vypovede a odrobenych dni. Ano RD musis ist NAJPRV ukoncit. Az potom nech ta zamestnavatel zamestna na par dni alebo si cerpaj dovolenku. No neviem ci sa na teba nebudu pozerat ako na divnu ak poziadas o ukoncenie par dni pred koncom RD. No skus. Dni odrobene pocas RD sa ti do DVZ ratat nebudu.!!!!!!!!!
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Ten termín na nahlásenie na urad práce soc. vecí a rodiny je 7 kalendárnych dní od rozviazania prac.pomeru.

Počas poberania dávky v nezamest. môže občan aj pracovať, ale pozor každu dohodu treba hlásiť na UPSVaR, a dala by som si ju potvrdiť na urade práce, že bola včas nahlásená a doručená.
-myslím, že je tam aj hranica, ktoru môže zarobiť., najviac 139,90 €.
Ak nesplní tuto podmienku, že príjem nie je nahlásený, poruší jednu z podmienok, a urad práce môže nezamestnaného vyradiť z evidencie nezamest.občanov.
opätovne ho môže zaradiť do evidencie až po 6-tych mesiacoch.
-myslím, že od nového roku nebude môcť nezamestnaný občan pracovať.
-
- dávka v nezamest. sa poberá počas 6-tych mesiacov a za toto obdobie platí štát za nezamestnaného zdravotné poistenie.
-toto obdobie poverania dávky v nezamest. sa nezapočítava napr. do dôchodku.

príklad výpočtu dávky v nezamest. ktorý som použila nižšie ako príklad :
1, náhrada za dovolenku 85 €
2, preplatená nevyčer.dovolenka 56 €
3, odstupné 2000 €
-----------------------------------------
2141 €
DVZ-denný vymeriavací základ
Dávka v nezamest. sa vypočíta nasledovne :
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci
Maximálna mesačná dávka v nezamestnanosti sa pohybuje na úrovni 1100 €.

50 % x DVZ x počet dní v mesiaci
50 % x 2141 € x 31 dní v mesiaci

DVZ sa vypočíta :
2141 : 31 dní v mesiaci je 69,06 €
denný vymeriavací základ je 69 €
50% x 69 x 31 dní vmesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 1069,5 €

ak to bude mesiac kde je 30 dní :
DVZ sa vypočíta :
2141 : 30 dní v mesiaci je 71,3 €
denný vymeriavací základ je 71,3 €
50% x 71,3 x 30 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 1069,5 €

treba si tam dosadiť svoje čísla.
08.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu trpezlivosť. Ste úžasný človek, ktorý svojimi radami pomáha nám neznalým a bezbranným, na úradoch Vám po Väčšine úradníčky nie sú ochotné poradiť vo Váš prospech.
Takže ak ukončím PP aj dohodu 21.12. tak by som mala nárok na podporu? A na úrad práce mi stačí ísť 27.12., prípadne môžem už aj 21.12.?
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Ako som už písala dohoda je obojstranný akt, kde s takýmto ukončením pracov. pomeru musia suhlasiť obe strany. Už som o tom, ale písala. nižšie,. v príspevkoch.
pozrute si môj príspevok z 5.12.2012 snázvom Re : odprac.dni - tam som sa vyjadrila ako ukončenie práce na dohodu.
počítaju sa kalendárne dni od skončenia prac.pomeru.
ja som tiež mala s tým menší problém, ale to už bolo dávno, ked som skončila prac.pomer tak som išla na urad práce v utorok a mala som to od utorka do utorka dalšieho týzdna a povedali mi, že utorok je už 8. den.
Akurát som dávku dostala od dňa kedy som sa na urade práce zaregistrovala, a nie od druhého dna skončenia prac.pomeru.
08.12.2012
ela    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Trošku sme sa nepochopili, ja mám v pláne ukončiť TPP dohodou a zároveň skončiť aj dohodu o pracovnej činnosti, ktorú mám popri RD. Ale pochopila som, ďakujem.
ešte jednu vec potrebujem vysvetliť:
Som po skončení RD, mám nárok na 15 dni dovolenky za obdobie MD, zamestnávateľ so mnou ukončí PP dohodou z dôvodu nadbytočnosti. Môžu nastať 2 prípady pri ukončení prac. pomeru:
1. prípad
10 dní dovolenky si vyčerpám po nástupe z RD
5 dní dovolenky mi preplatí v poslednej výplate
3 mesačné odstupné

2. prípad
1 deň dovolenky si vyčerpám po návrate z RD
14 dní dovolenky mi preplatí v poslednej výplate
3 mesačné odstupné

Dostanem v oboch prípadoch rovnakú výšku podpory napriek skutočnosti, že v prvom prípade budem pracovať 10 dní a v druhom prípade 1 deň?/ čerpanie dovolenky sa berie ako keby som pracovala?/
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Naozaj je rozdiel v tomto prípade kedy sa zaregistruje človek na dávku v hmotnej nudzi po RD
su tam dve varianty
1, registrácia dávky v nezamest. do 31.12.2012 DVZ - je vyšší až 75 €
2, registrácia dávky v nezamest. od januára 2013 DVZ - je tých spomínaných 51 €
je to na stránske sociálne poistovne tam som si to overila.
Bola som si to prečítať teraz druhý krát a tam som si to overila, že naozaj po 1.1.2013 bude nižší denní vymeriavací základ, ktorý sa berie ako podklad na výpočet dávky v nezamest.
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
opravujem
nie na dávku v hmotnej nudzi ale na dávku v nezamestnanosti.
08.12.2012
ela    Reagovať
A neviete náhodou, že ak by mi bola priznaná podpora do 31.12.2012, bude sa mi po Novom roku prehodnocovať na max 51 eur?
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ako postupovať
Predpokladám, že už by sa to nemalo prehodnocovať. Schválená dávka v nezamest. a jej výpočet by sa už nemal meniť.
08.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Ako postupovať
Veľmi ma zaujíma sociálna oblasť, dávky a príspevky v hmotnej nudzi,. a oblasť sociálnej politiky. Vyštudovala som tuto oblasť, ale momentálnej v nej nepracujem.
Tak si vždy niečo o tejto oblasti prečítam a naštudujem.
Aj odpovede na tieto vaše otázky, mi
k tomu dopomáhaju, lebo táto oblasť ma naozaj dosť zaujíma a to už dlhšiu dobu,.
06.12.2012
jully    Reagovať
odprac. dni
Tak som dnes pre pokoj v dusi zabehla na SP. Takze DVZ by sa mi za tie odrobene dni pocas RD neratal. Dostala by som podporu z minim.mzdy. Jedine ak by som sa z RD odhlasila a nasledne odrobila co i len jeden den, vtedy ano. No tak bohuzial alebo bohuvdaka, ze som sa spytala priamo v SP a natrafila som naozaj na mimoriadne ochotnu milu a usluznu pani. To sa len tak nevidi, velmi mi pomohla a poradila. A dakujem aj Vam za ochotu vobec prispievat na nase doterne a opakujuce sa otazky. Dakujem.
06.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: odprac. dni
Dakujem za spätnu väzbu. Tiež som predpokladala, že to takto bude. Ak tam nie je riadne skončenie RD nastupenie do práce, odpracovanie 1 alebo viac dní, a potom následná výpoved od zamestnávateľa tak až vtedy je možné dostať dávku v nezamest. zo mzdy,. a tiež bola aj druhá podmienky pred výpovedou byť evidovaná u zamestnáv. v sociáln.poistovni.
-druhý prípad nastane,. ked matka po RD nenastúpi do práce a takto nastane skončenie pracov. pomeru, - potom sa dávka v nezamest. počíta z minimálne mzdy a dávka v nezamest. vyjde tiež,ale veľmi nízka.
06.12.2012
jully    Reagovať
Re: Re: odprac. dni
Nakoniec som sa so zamestnavatelom dohodla, ze ma po ukonceni prijme do prace a budeme to riesit potom tou vypovedou. Aspon si teda predlzim pobyt doma a budem mat aj vyssiu podporu. ice uz nie taku aka by bola este tento rok, ale aspon nieco. pekny vecer.
06.12.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: odprac. dni
To je pravda v tomto roku by to bola vyššia dávka v nezamest. po skončení RD.
Ale nakoľko pre buduci rok bude znížený jednový vymeriavací základ najviac 51 €.
Dakujem za spätnu väzbu.
06.12.2012
kika    Reagovať
podpora
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti v prípade že:
Bola som cca. mesiac dobrovolne nezamestnaná ( v poisťovni som zaplatila poistné), 16.1.2012 som nastúpila do práce a teraz chcem dať výpoveď a evidovať sa ako nezamestnaná. Mám nárok na dávku?
ďakujem
06.12.2012
dominika    Reagovať
A pred dobr.nezamestnanou si bola niekde zamestnana? Lebo podmienkou na poberanie podpory je aby si za posledne tri roky ku dnu nastupu na UP bola zamestnana alebo odvadzala do SP poistne v nezamestnanosti 2 roky.

späť späť   1  |   2  |  3  |  4  |  5  |  6    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.