Zaujímavosti o referátoch
Rodičovská dovolenka a jej zápočet ...
05.12.2012
jully
Reagovať
odprac. dni
Ako myslite, ze neexistuje vypoved dohodou? Ak bude uvedeny dovod ukoncenia prac.pomeru dohodou tak nedostanem podporu? alebo ako to myslite? prepacte za tolke otazky?
05.12.2012
Mgr.
Reagovať
Re: odprac. dni
Výpovedou na dohodu musia suhlasiť obidve strany, ak zamestnanec nesúhlasím tak takáto doho neexistuje. Ešte raz opakujem s výpovedou dohodou musia suhlasiť obidve strany tak zamestnávateľ ako aj zamestnanec.
Ak nesuhlasí zamestnanec a vo vašom prípade matka na RD. Ešte raz si prečítajte môj príspevok.
Na vypoved dohodou musia suhlasiť obidve strany. / tu je háčik/
výpoved dohodou je súhlas oboch strán.
Takže kedy vy ako zamestnanec by ste nesúhlasili a žiadnu vypoved dohodou nepodpísali nemôže dôjsť k ukončeniu prac. pomeru, a tobôž nie počas rodičovskej dovolenky, ste chránená a zamestnavateľ nemôže takto s vami rozviazať prac. pomer.
Pracovný pomer môže rozviazať vtedy, ak by ste po RD nastúpili do práce. Tak za to som napísala čakajte, čo urobí zamestnávateľ.
Na urad práce sa môžete prihlásiť do 7.pracovn.dní od skončenia pracov., pomeru teda do 7.12.2012 a potom budete dávku nezamest.dostávať z platu teda z tých 2 odpracov.dní. a z tohto vymeriavacieho základu.
Ak nesuhlasí zamestnanec a vo vašom prípade matka na RD. Ešte raz si prečítajte môj príspevok.
Na vypoved dohodou musia suhlasiť obidve strany. / tu je háčik/
výpoved dohodou je súhlas oboch strán.
Takže kedy vy ako zamestnanec by ste nesúhlasili a žiadnu vypoved dohodou nepodpísali nemôže dôjsť k ukončeniu prac. pomeru, a tobôž nie počas rodičovskej dovolenky, ste chránená a zamestnavateľ nemôže takto s vami rozviazať prac. pomer.
Pracovný pomer môže rozviazať vtedy, ak by ste po RD nastúpili do práce. Tak za to som napísala čakajte, čo urobí zamestnávateľ.
Na urad práce sa môžete prihlásiť do 7.pracovn.dní od skončenia pracov., pomeru teda do 7.12.2012 a potom budete dávku nezamest.dostávať z platu teda z tých 2 odpracov.dní. a z tohto vymeriavacieho základu.
05.12.2012
jully
Reagovať
odprac. dni
A nevadi, ze zamestnavatel mi da vypoved este 5 mesiacov pred skoncenim RD? K 30.11.2012. 28.a29.11 2012 som este u neho odrobila 2 dni. Chcem ukoncit RD a poziadat o podporu. Alebo mam cakat kym mi skonci RD? Budem mat potom na podporu narok? Az do vypovede som nepretrzite zamestnana asi 8rokov.
05.12.2012
Mgr
Reagovať
Neexistuje výpoveď dohodou. Zamestnávatelia zneužívajú neznalosť zamestnancov o podmienkach skončenia pracovného pomeru.
Zamestnávateľ môže dať výpoveď, ale vzťahuje sa na vás výpovedná lehota a odstupné. To on vie, že ju nemôže len tak prepustiť.
Dohoda je o niečom inom. Na dohodu sú potrební dvaja a ak manželka nebude súhlasiť s rozviazaním pracovného pomeru dohodou, tak si zamestnávateľ musí hľadať vhodný výpovedný dôvod.
takže moja rada je:
- nepodpisovť dohodu o skončení pracovného pomeru
- nastúpiť po skončení rodičovskej dovolenky do zamestnania
- čakať, čo urobí zamestnávateľ.
Tým sa problém so získaním aspoň jedného dňa poistenia v nezamestnanosti vyrieši.
Dobrovoľné poistenie jej nepomôže, potrebuje získať dva roky poistenia a tie môže získať len z prerušenia PvN počas rodičovskej dovolenky.
-na výpoved dohodou musia súhlasiť obidvaja učastníci.
-
-ja by som sa informovala v sociálnej poistovni. / ukončenie RD a nárok na prípadnu dávku v nezamestnanosti /
nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne v každom prípade matke ktorá dostala po RD výpoved a ide sa prihlásiť do evidencie občanov hľadajucich si zamestnanie na UPSVaR.
-pokiaľ sa bude dať zistiť vymeriavací základ s tých posledných novembrových dní, a vznikne nárok na dávku v nezamest.
tu je dôležité zistiť denný vymeriavací základ, a ak sa dá zistiť budu sa brať do uvahy odpracované dní 28 a 29. novembr, alebo poprípade ešte čerpanie dovolenky alebo preplatenie zostatku dovolenky.
-ak správne uvažujem asi by ste sa mali v tomto období prihlásiť na urad práce, ak má byť táto dávka v nezamest. počítaná z týchto odpracov. dní, ale na to sa informujte na UPSVaR a zároven aj v sociálne poistovni
Dávku v nezamest. vypláca sociálna poistovna na základe, totho že budete v evidencii občanov,. ktorí si hľadajú zamestnanie.
Zamestnávateľ môže dať výpoveď, ale vzťahuje sa na vás výpovedná lehota a odstupné. To on vie, že ju nemôže len tak prepustiť.
Dohoda je o niečom inom. Na dohodu sú potrební dvaja a ak manželka nebude súhlasiť s rozviazaním pracovného pomeru dohodou, tak si zamestnávateľ musí hľadať vhodný výpovedný dôvod.
takže moja rada je:
- nepodpisovť dohodu o skončení pracovného pomeru
- nastúpiť po skončení rodičovskej dovolenky do zamestnania
- čakať, čo urobí zamestnávateľ.
Tým sa problém so získaním aspoň jedného dňa poistenia v nezamestnanosti vyrieši.
Dobrovoľné poistenie jej nepomôže, potrebuje získať dva roky poistenia a tie môže získať len z prerušenia PvN počas rodičovskej dovolenky.
-na výpoved dohodou musia súhlasiť obidvaja učastníci.
-
-ja by som sa informovala v sociálnej poistovni. / ukončenie RD a nárok na prípadnu dávku v nezamestnanosti /
nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne v každom prípade matke ktorá dostala po RD výpoved a ide sa prihlásiť do evidencie občanov hľadajucich si zamestnanie na UPSVaR.
-pokiaľ sa bude dať zistiť vymeriavací základ s tých posledných novembrových dní, a vznikne nárok na dávku v nezamest.
tu je dôležité zistiť denný vymeriavací základ, a ak sa dá zistiť budu sa brať do uvahy odpracované dní 28 a 29. novembr, alebo poprípade ešte čerpanie dovolenky alebo preplatenie zostatku dovolenky.
-ak správne uvažujem asi by ste sa mali v tomto období prihlásiť na urad práce, ak má byť táto dávka v nezamest. počítaná z týchto odpracov. dní, ale na to sa informujte na UPSVaR a zároven aj v sociálne poistovni
Dávku v nezamest. vypláca sociálna poistovna na základe, totho že budete v evidencii občanov,. ktorí si hľadajú zamestnanie.
05.12.2012
jully
Reagovať
odprac. dni
Dobry den, prosim Vas, ak som cez RD este pred vypovedou, ktoru dostanem cez tuto RD odpracovala 3 dni, bude sa mi to pocitat do vymeriavaceho zakladu? Naozaj sa DVZ rata iba za posledne 2 roky pred podanim ziadosti o podporu?
05.12.2012
Mgr.
Reagovať
To obdobie ako podmienka pre získanie nároku na dávku v nezamest. , že žiadateľ o tuto dávku musel odpracovať za posledné 3 roky, mal odpracovať 2 roky.
Túto podmienku mal splniť ten kto pracoval a dostal výpoved napr. pre nadbytočnosť alebo rušenie pracov,.miesta.
-
u žien po RD stači odpracovať 3 dní a dávka v nezamest sa bude počítať z tohto obdobia, dá sa zistiť a vypočítať dávka v nezamest. a tiež sa z týchto 3 dní dá sa zistiť denný vymieravací základ.
Dávka v nezamest. po RD sa bude počíta z tohto príjmu za 3 odprac.dni.
U matiek po RD sa postupuje takto a ináč ako pri zamestnanc. ktorý končí prac. pomer.
Túto podmienku mal splniť ten kto pracoval a dostal výpoved napr. pre nadbytočnosť alebo rušenie pracov,.miesta.
-
u žien po RD stači odpracovať 3 dní a dávka v nezamest sa bude počítať z tohto obdobia, dá sa zistiť a vypočítať dávka v nezamest. a tiež sa z týchto 3 dní dá sa zistiť denný vymieravací základ.
Dávka v nezamest. po RD sa bude počíta z tohto príjmu za 3 odprac.dni.
U matiek po RD sa postupuje takto a ináč ako pri zamestnanc. ktorý končí prac. pomer.
03.12.2012
Milan
Reagovať
Ďakujem pekne - ešte maličkosť
Ďakujem pekne za odpoveď. Čo sa týka podpory, myslel som, že kedy, teda do koľkých dní ( týždnov) dávka príde, napríklad za mesiac november, nakoľko manželka je od 1.11.2012 zaevidovaná. Ďakujem.
04.12.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Ďakujem pekne - ešte maličkosť
Dávka podpory v nezamestnanosti sa vypláca mesačne pozadu takže, ked je evidovaná od 1.11.2012 dávka jej bude vyplatená v decembri 2012 - termín výplaty určuje sociálna poistovna.
ked som si našla tieto príspevky bol už pokročilý čas, takže odpovedala som na ten výpočet.
ešte k tomu odstupnému. Kedže odstupné je sučasťou odvodov, tak na druhej strane je aj súčasť vymeriacieho základu pre výpočet napr. aj tej dávky v nezamest.
ked som si našla tieto príspevky bol už pokročilý čas, takže odpovedala som na ten výpočet.
ešte k tomu odstupnému. Kedže odstupné je sučasťou odvodov, tak na druhej strane je aj súčasť vymeriacieho základu pre výpočet napr. aj tej dávky v nezamest.
03.12.2012
Hela
Reagovať
výška podpory v nezamestnanosti z min.mzdy
Dobrý deň,pracovala som za minimálnu mzdu,teraz som evidovaná na úrade práce,koľko dostanem podporu?
03.12.2012
Mgr.
Reagovať
Re: odpoved hela
Výpočet je rovnaký a tiež jeho vzorec
minimálna mzda 327,0 €
denny vymeriavací základ
327 : 30 dní v mesiaci - 10,90 €
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci
50 % x 10,90 € x 30 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti pokial bude mať mesiac 30 dní bude 163,50 €
ak bude mesiac 31 dni
327 :31 - 10,54 €
denný vymeriavací základ 10,54 €
50 % x 10,54 € x 31 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 163,37 €
Vznikne dosť nízka dávka v nezamestnanosti.
minimálna mzda 327,0 €
denny vymeriavací základ
327 : 30 dní v mesiaci - 10,90 €
50 % x 10,90 € x 30 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti pokial bude mať mesiac 30 dní bude 163,50 €
ak bude mesiac 31 dni
327 :31 - 10,54 €
denný vymeriavací základ 10,54 €
50 % x 10,54 € x 31 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 163,37 €
Vznikne dosť nízka dávka v nezamestnanosti.
03.12.2012
Milan
Reagovať
oprava
takže pardon, manželka neskončila rodičovský v septembri, ale v oktobri od 29 do 31 mala tú dovolenku a od 01.11.2012 je na urade práce evidovaná.
03.12.2012
Mgr.
Reagovať
Re: oprava
Oprava
Dávky v nezamestnanosti bude poberať od 1. novembra po dobu 6-tych mesiacov.
Dávky v nezamestnanosti bude poberať od 1. novembra po dobu 6-tych mesiacov.
03.12.2012
Milan
Reagovať
prosím o Váš odhad
Dobrý deň pani, moja manželka skončila v septembri rodičovskú dovolenku, pričom nastúpila ešte do práce a to rak, že 3 posledné dni cerpala dovolenku za ktorú dostala 85-EuR a 2 dni dovolenky jej preplatili 56-EURa dostala odstupné 2000-EUR. od 1. oktobra je nezamestnaná. Prosím aka asi bude dávka v nezamestnanosti a odhadom kedy jej bude prvá dávka vyplatená. ďakujem pekne
03.12.2012
Mgr.
Reagovať
Re: prosím o Váš odhad
Všetky príjmy, a to náhrada za čerpanie dovolenky, preplatená dovolenka a odstupné tvoria vymeriavací základ. Tieto zložky mzdy sa beru ako základ pe výpočet dávky v nezamestnanosti.
zložky mzdy :
1, náhrada za dovolenku 85 €
2, preplatená nevyčer.dovolenka 56 €
3, odstupné 2000 €
-----------------------------------------
2141 €
Dávka v nezamest. sa vypočíta nasledovne :
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci Maximálna mesačná dávka v nezamestnanosti sa pohybuje na úrovni 1100 €.
50 % x 2141 € x 31 dní v mesiaci
DVZ sa vypočíta :
2141 : 31 dní v mesiaci je 69,06 €
denný vymeriavací základ je 69 €
50% x 69 x 31 dní vmesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 1069,5 €
ak to bude mesiac kde je 30 dní :
DVZ sa vypočíta :
2141 : 30 dní v mesiaci je 71,3 €
denný vymeriavací základ je 71,3 €
50% x 71,3 x 30 dní v mesiaci
Predpokladám, že je evidovaná na urade práce, kde po zaradení do evidencie nezamest. občanov hľadajucich si zamestnanie, ju urad práce odkázal aj s rozhodnutím, ktoré vydal urad práce na sociálnu poistovnu.
Dávky v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna. Dávky by mala dostať od 1. oktobra po dobu 6-tych mesiacov,.
zložky mzdy :
1, náhrada za dovolenku 85 €
2, preplatená nevyčer.dovolenka 56 €
3, odstupné 2000 €
-----------------------------------------
2141 €
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci Maximálna mesačná dávka v nezamestnanosti sa pohybuje na úrovni 1100 €.
50 % x 2141 € x 31 dní v mesiaci
DVZ sa vypočíta :
2141 : 31 dní v mesiaci je 69,06 €
denný vymeriavací základ je 69 €
50% x 69 x 31 dní vmesiaci
DVZ sa vypočíta :
2141 : 30 dní v mesiaci je 71,3 €
denný vymeriavací základ je 71,3 €
50% x 71,3 x 30 dní v mesiaci
Predpokladám, že je evidovaná na urade práce, kde po zaradení do evidencie nezamest. občanov hľadajucich si zamestnanie, ju urad práce odkázal aj s rozhodnutím, ktoré vydal urad práce na sociálnu poistovnu.
Dávky v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna. Dávky by mala dostať od 1. oktobra po dobu 6-tych mesiacov,.
29.11.2012
Mgr.
Reagovať
obdobie
Pre priznanie dávky v nezamestnanosti je potrebné, aby človek odpracoval za posledné 3 roky, musel byť zamestnaný a odpracovať najmenej 2 roky, aby mál nárok na dávku v nezamestnanosti.
27.11.2012
Jana Mala
Reagovať
Narok na davky v nezamestnanosti
Dobry den,
Chcela by som sa spytat ci mam narok na podporu ak som za posledne tri roky pracovala 1 a pol mesiaca na dobu neurcitu u jedneho zamestnavatela a 1 rok a 10 a pol mesiaca u druheho /pricom prvy rok som u tohto pracovala na dobu urcitu a zvysok na neurcitu/
Chcela by som sa spytat ci mam narok na podporu ak som za posledne tri roky pracovala 1 a pol mesiaca na dobu neurcitu u jedneho zamestnavatela a 1 rok a 10 a pol mesiaca u druheho /pricom prvy rok som u tohto pracovala na dobu urcitu a zvysok na neurcitu/
27.11.2012
Jana Mala
Reagovať
Narok na davky v nezamestnanosti
Dobry den,
24.11.2012
Ani
Reagovať
Davky v nezamestnanosti
Dobry den, rada by som sa spytala: som zamestnana od 1.9.2008 na dobu neurcitu. Od aprila 2009 PN rizikove tehot. nasledovala MD a RD. V praci som dala ku dnu 3rkov synceka vypoved dohodou. Tj.2.12.2012. Mam podla vas narok na davky v nezamestnanosti?
21.11.2012
jully
Reagovať
zamestnanie
Dobry den, chcela by som sa opytat na moznost zamestnat sa pocas rd u manzela, ktory je zivnostnik. Je to mozne ked je iba zivnostnik a nema ziadnu firmu?
21.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: zamestnanie
Ked vás je ochotný zamestnať ako živnostník, naozaj v tom nevidím žiadny problém.
Nikde nie je napísané, že živnostník nemôže mať zamestnancov.
Nikde nie je napísané, že živnostník nemôže mať zamestnancov.
19.11.2012
dominika
Reagovať
Podpora
Bude mat niaky vplyv na podporu ak vypoved podam ja pocas RD? Proste by som chcela poberat tu podporu kedze teraz potrebujem peniaze teraz, ale neviem ako mam postupovat ci dat vypoved ja pocas tej RD kedze viem, ze uz aj tak ma potom prepusti alebo mi ju moze dat zamestnavatel a z akeho dovodu ma uviest, aby som o podporu neprisla.
19.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Podpora
Ja by som sa išla prihlásiť na úrad práce ako dostanem rozviazanie pracov. pomeru
/ teda tú výpoved. /
predpokladám, že dôvod výpovede bude rušenie pracovného miesta, zrušenie alebo premiestnenie prevádzky, organizačné dôvody, ...atd
Predpokladám, že nebudete chcieť prísť o rodičovský príspevok do 3. rokov veku dieťaťa.
Ked budete evidovaná na urade práce, ako občan hľadajuci si vhodne zamestnanie - t.j.evidencii nezamestnaných občanov, bude štát za vás nadalej platiť zdravotné poistenie.
Ešte raz dôvod rozviazania pracovného pomeru musí byť daná podľa zákonníka práce a presné uvedený dôvod. Treba si to pozrieť v zákonníku práce - výpoved dana zamestnávateľom.
Dávka v nezamest. sa poberá najviac pol roka. / 6 mesiacov /
Určite bližšie informácie vás poskytnu pracovníci na úrade práce soc. vecí a rodiny, podľa miesta trvalého pobytu.
/ teda tú výpoved. /
predpokladám, že dôvod výpovede bude rušenie pracovného miesta, zrušenie alebo premiestnenie prevádzky, organizačné dôvody, ...atd
Predpokladám, že nebudete chcieť prísť o rodičovský príspevok do 3. rokov veku dieťaťa.
Ked budete evidovaná na urade práce, ako občan hľadajuci si vhodne zamestnanie - t.j.evidencii nezamestnaných občanov, bude štát za vás nadalej platiť zdravotné poistenie.
Ešte raz dôvod rozviazania pracovného pomeru musí byť daná podľa zákonníka práce a presné uvedený dôvod. Treba si to pozrieť v zákonníku práce - výpoved dana zamestnávateľom.
Dávka v nezamest. sa poberá najviac pol roka. / 6 mesiacov /
Určite bližšie informácie vás poskytnu pracovníci na úrade práce soc. vecí a rodiny, podľa miesta trvalého pobytu.
19.11.2012
dominika
Reagovať
podpora
Dobry den, prosim Vas, chcem sa spytat na poberanie podpory v nezamestnanosti. Som este na RD, ale konci mi 16.4.2013. Od decembra ma ide zamestnavatel prebustit s tym, ze mi vyplati odstupne, zost.dovolenku a jeden odrobeny den v novembri. Chcem sa teda ist zaevidovat na UP. Ako mam postupovat ak teda este poberam rod.prispevok. Odhlasit sa a dat na manzela alebo pockat kym mi skonci a az potom ist. Budu mi podporu aj vtedy ratat este z poslednej vyplaty? co je za november 2012? dakujem za vsetky odpovede na moje otazky.
19.11.2012
dominika
Reagovať
Re: podpora
Dakujem pekne za odpoved, ale ako mam postupovat ak dostanem vypoved este teraz tento rok k 1.12.2012 a RD mi konci az v aprili?Viete, chcem odrobit aspon jeden dej, dajme tomu 29.11.2012 aby som mala ten prijem. Neviem ako mam postupovat. Do prace po RD uz ma nezoberie a tu vypoved dostanem k tomu 1.decembru. Takze ist na UP hned alebo cakat az ked mi skonci ta RD.
19.11.2012
Mgr.
Reagovať
Musíte sa rohodnut, čo chcete :
1, zostať na RD do dovršenia 3 rokov veku dieťaťa, na čo je v podstate nárok zo zákona.
2, alebo bude na RD dovolenke otec dieťaťa a on bude aj poberat RD.
Alebo :
Ked nastúpite po RD do práce k zamestnávateľovi, tak budete mať nárok na dávku v nezamest., aj ked odpracujete
1 den,.
-po obdržaní ukončenia pracov.pomeru po RD musí tam byť uvedený dôvod podľa zákonníka práce
-hlásite sa na urade práce soc. vecí a rodiny
a až ked budete zaradená do evidencie nezamest.občanov -
/ dostanete rozhodnutie / potom vás odkážu na sociálnu poistovnu, lebo dávku v nezamest. vypláca sociál.poistovna.-
-dôležité bude, že po návrate z RD
budete :
-evidovaná u zamestnávateľa,
-a bude sa dať zistiť denný vymeriavací základ
už som to písala v príspevku nižšie a to, že odstupné je súčasť vymeriavacieho základu pre určenie a vypočet denného vymeriavacieho základu a tak isto aj dalšie nárokovateľné zložky miezd ako dovolenka a mzda za odpracovaný den.
príklad ako vypočítať denný vymeriavací základ z jednotlivých zloežiek mzdy je nižie v príspevku stačí si to len pohľadať.
1, zostať na RD do dovršenia 3 rokov veku dieťaťa, na čo je v podstate nárok zo zákona.
2, alebo bude na RD dovolenke otec dieťaťa a on bude aj poberat RD.
Alebo :
Ked nastúpite po RD do práce k zamestnávateľovi, tak budete mať nárok na dávku v nezamest., aj ked odpracujete
1 den,.
-po obdržaní ukončenia pracov.pomeru po RD musí tam byť uvedený dôvod podľa zákonníka práce
-hlásite sa na urade práce soc. vecí a rodiny
a až ked budete zaradená do evidencie nezamest.občanov -
/ dostanete rozhodnutie / potom vás odkážu na sociálnu poistovnu, lebo dávku v nezamest. vypláca sociál.poistovna.-
-dôležité bude, že po návrate z RD
budete :
-evidovaná u zamestnávateľa,
-a bude sa dať zistiť denný vymeriavací základ
už som to písala v príspevku nižšie a to, že odstupné je súčasť vymeriavacieho základu pre určenie a vypočet denného vymeriavacieho základu a tak isto aj dalšie nárokovateľné zložky miezd ako dovolenka a mzda za odpracovaný den.
príklad ako vypočítať denný vymeriavací základ z jednotlivých zloežiek mzdy je nižie v príspevku stačí si to len pohľadať.
19.11.2012
dominika
Reagovať
Re: Re: podpora
Dakujem pekne za odpoved, ale ako mam postupovat ak dostanem vypoved este teraz tento rok k 1.12.2012 a RD mi konci az v aprili?Viete, chcem odrobit aspon jeden dej, dajme tomu 29.11.2012 aby som mala ten prijem. Neviem ako mam postupovat. Do prace po RD uz ma nezoberie a tu vypoved dostanem k tomu 1.decembru. Takze ist na UP hned alebo cakat az ked mi skonci ta RD.
19.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: podpora -ešte niečo
Dávka v nezamest. počítaná z odstupného a náhrad za dovolenku a tak isto za odpracov. den bude vyššia ako RD príspevok vo výške cca 190 €.
14.11.2012
micko
Reagovať
narok na odstupne?
Dobry den, dakujem za predoslu odpoved. potrebovala by som este poradit, nakolko moj zamestnavatej mi oznamil, ze nerataju so mnou po rodicovskej dovolenke, cize 11.1.2013, kedy moje dieta dovrsi 3 roky by so mnou ukoncili pracovny pomer. Podla zak.prace, ktory bude platit od 1.1.2013 mam narok na odstupne, ale neviem v akej vyske? U terajsieho zamestavatela som podpisovala prac. zmluvu 1.9.2007 a na mater. dovolensku som nastupila 25.11.2009. Neviem na aku vysku odstupneho mam narok, nakolko u zamestnavatela som neodpracovala presne dva roky (chyba mi par dni), ale som stale v pracovnom pomere ... cize k 11.1.2013 budem mat viac ako 5 rokov odpracovanych. Rata sa do odracovanych rokov aj rodicovska dovolenka, ci iba skutocne odpracovane roky?
14.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: narok na odstupne?
Počítajú sa odpracované roky, ale ak si to správne myslím a predpokladám tak aj rodičovská dovolenka.
-až do skončenia RD a trvá pracovný pomer malo by sa to počítať.
Výška odstupného je určená v zákonníku práce, alebo v kolektívnej zmluve, ak ju má zamestnávateľ podpísanu.
Podľa novej zmeny v zákonníku práce, od januára 2013, dostáva zamestnanec aj odstupné ale aj výpovednú lehotu.
Odstupné ( od január 2013 )
-nový zákonník práce
bude sa vyplácať, len ak sa firma ruší alebo premiestňuje, z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca a pre zdravotné dôvody na jeho strane. Bude:
Pri výpovedi
-jeden priemerný mesačný zárobok, ak zamestnanec odpracoval od 2 do 5 rokov
2–násobok, ak odpracoval od 5 do 10 rokov
ak bude u zamestnávateľa odpracovaných viac ako 5 rokov budu to dva mesačné platy.
-až do skončenia RD a trvá pracovný pomer malo by sa to počítať.
Výška odstupného je určená v zákonníku práce, alebo v kolektívnej zmluve, ak ju má zamestnávateľ podpísanu.
Podľa novej zmeny v zákonníku práce, od januára 2013, dostáva zamestnanec aj odstupné ale aj výpovednú lehotu.
Odstupné ( od január 2013 )
-nový zákonník práce
bude sa vyplácať, len ak sa firma ruší alebo premiestňuje, z dôvodu nadbytočnosti zamestnanca a pre zdravotné dôvody na jeho strane. Bude:
Pri výpovedi
-jeden priemerný mesačný zárobok, ak zamestnanec odpracoval od 2 do 5 rokov
2–násobok, ak odpracoval od 5 do 10 rokov
ak bude u zamestnávateľa odpracovaných viac ako 5 rokov budu to dva mesačné platy.
12.11.2012
ELEN
Reagovať
Podpora z odstupneho???
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som na RD, ktorá mi končí 15.11.2012 , (16.11.2012 má mala 3 roky). Pracovný pomer skončím na dohodu s tým že mi zamestnávateľ vyplatí 3-mesačné odstupné. Chcem sa vás spýtať: v prípade ze by som u tohto istého zamestnávateľa odpracovala aspoň jeden deň, čiže toho 16.11.2012, bude sa mi počítať podpora z tej výšky toho 3-mesačného odstupného alebo to nemá žiaden vplyv na výpočet podpory? Za rýchlu odpoveď vám veľmi pekne ďakujem.
12.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Podpora z odstupneho???
Z hľadiska platenia odvodov je odstupné súčasťou vymeriavacieho základu pre poistné.
Teda, ked je odstupné súčasťou vymeriavacieho základu pre poistné, tak potom tento vymeriavaci základ, by mal slúžiť aj ako výpočet pre výšku dávky v nezamestnanosti.
-jednodnový vymeriavací základ.
Informácia poskytne pobočka Sociálnej poistovne.
Teda, ked je odstupné súčasťou vymeriavacieho základu pre poistné, tak potom tento vymeriavaci základ, by mal slúžiť aj ako výpočet pre výšku dávky v nezamestnanosti.
-jednodnový vymeriavací základ.
Informácia poskytne pobočka Sociálnej poistovne.
12.11.2012
ELEN
Reagovať
Re: Re: Podpora z odstupneho???
Dobry večer. Chcem sa spytať, či mi viete vypočitať výsku DvN, keď nastúpim po rodičovskej dovolenke do práce. Budem pracovať len jeden deň a zamestnávateľ som mnou ukončí pracovný pomer. Príjem za tento jeden bude 23,- €, budem mať preplatenú zostávajucu dovolenku a to 124,- €, a taktiež odstupné vo výške 1500,-€.
Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.
Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.
13.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Re: Re: Podpora z odstupneho???
denný príjem 23 €
dovolenka 124 €
odstupné 1500 €
-----------------------
1647 €
50 % x 1647 € x 31 dní v mesiaci
DVZ sa vypočíta :
1647 : 31 dní v mesiaci je 53 €
denný vymeriavací základ je 53 €
50% x 53 x 31 dní vmesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 821,50€
DVZ sa vypočíta :
1647 : 30 dní v mesiaci je 54,9 €
denný vymeriavací základ je 54,9 €
50% x 54,9 x 30 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 823,50€
dole nižšie v tejto diskusii som uviedla takýto príklad výpočtu.
dufam, že som pomohla
denný príjem 23 €
dovolenka 124 €
odstupné 1500 €
-----------------------
1647 €
50 % x 1647 € x 31 dní v mesiaci
DVZ sa vypočíta :
1647 : 31 dní v mesiaci je 53 €
denný vymeriavací základ je 53 €
50% x 53 x 31 dní vmesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 821,50€
DVZ sa vypočíta :
1647 : 30 dní v mesiaci je 54,9 €
denný vymeriavací základ je 54,9 €
50% x 54,9 x 30 dní v mesiaci
dávka v nezamestnanosti bude 823,50€
dole nižšie v tejto diskusii som uviedla takýto príklad výpočtu.
dufam, že som pomohla
12.11.2012
luci
Reagovať
návrat do práce po rodičov. dovolenke
Dobrý deň, chcela som sa opýtať zamestnávateľ avizuje zrušenie môjho miesta po RD, zostalo mi 6 dní dovolenky. RD mi končí 30.12. 2012, ako má postupovať vzhľadom na nový zákonník práce platný od 1.1. 2013.
Za rýchlu odpoveď Vám ďakujem.
Za rýchlu odpoveď Vám ďakujem.
12.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: návrat do práce po rodičov. dovolenke
Už o čerpaní dovolenky po RD som už písala.
čerpanie dovolenky
V prípade, ak ste na RD nastúpili bezprostredne po skončení materskej dovolenky, tak máte nárok na vyčerpanie dovolenky, ktorá vám prislúcha za obdobie, kedy ste boli na materskej dovolenke. Kedže priemer na výpočet dovolenky je vyšší ako váš riadny mesačný príjem,tak ak máte podozrenie, že môže byť váš pracov.pomer ukončený v krátkej dobe po ukončení RD , tak vám odporúčam túto dovolenku čerpať, čo najskôr po nástupe do zamestnania.
Je pravda, ak by ste nastúpili a odpracovali čo i len pár dní dá sa určiť vymeriavací základ pre výpočet dávky v nezamestnanosti.
dávka v nezamestnanosti by sa počítala zo mzdy.
čerpanie dovolenky
V prípade, ak ste na RD nastúpili bezprostredne po skončení materskej dovolenky, tak máte nárok na vyčerpanie dovolenky, ktorá vám prislúcha za obdobie, kedy ste boli na materskej dovolenke. Kedže priemer na výpočet dovolenky je vyšší ako váš riadny mesačný príjem,tak ak máte podozrenie, že môže byť váš pracov.pomer ukončený v krátkej dobe po ukončení RD , tak vám odporúčam túto dovolenku čerpať, čo najskôr po nástupe do zamestnania.
Je pravda, ak by ste nastúpili a odpracovali čo i len pár dní dá sa určiť vymeriavací základ pre výpočet dávky v nezamestnanosti.
06.11.2012
dominika
Reagovať
Podpora
Dobry den, chcem sa opytat na to ci mozem ukoncit RD a preniest ju na manzela a ja ci sa mozem prezamestnat na par dni a rozviazat prac.pomer a tym zacat poberat podporu? dakujem za odpoved
10.11.2012
Mgr.
Reagovať
Popri poberaní rodičovského príspevku môže matka aj pracovať. Len musí byť zabezpečená starostlivosť o dieťa.
( napr. starý rodič, otec )
Podpora matiek, ktoré sa chcu vrátiť po RD do práce a dostanú po nástupe výpoved, zákon v tomto prípade na to pamätá, a v tomto prípade majú nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorá sa vypočíta z platu
v tomto prípade sa dá zistiť vymeriavací základ. Dávka je v nezamestnanosti je vypočítaná z platu.
/ zistí sa denný vymeriavací základ /
( napr. starý rodič, otec )
Podpora matiek, ktoré sa chcu vrátiť po RD do práce a dostanú po nástupe výpoved, zákon v tomto prípade na to pamätá, a v tomto prípade majú nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorá sa vypočíta z platu
v tomto prípade sa dá zistiť vymeriavací základ. Dávka je v nezamestnanosti je vypočítaná z platu.
/ zistí sa denný vymeriavací základ /
06.11.2012
dominika
Reagovať
to prezamestnat na par dni myslim preto, aby som mala z niecoho vymeriavaci zaklad je to tak nie? lebo by sa mi inac ratal z min. mzdy. uz som 2,5roka na RD
01.11.2012
micko
Reagovať
koniec rod.dovolenky
dobry den, chcela by som sa opytat, som na rodicovskej dovolenke a moje dieta 11.01.2013 dovrsi 3 roky. pred materskou dovolenkou som bola riadne zamestnana. Rodicovska dovolenka mi konci dnom dovrsenia 3 r. mojho dietata? akym datumom by som mala nastupit do zamestnania a od kedy prestava platit stat za mna odvody? Dakujem pekne.
03.11.2012
Mgr.
Reagovať
Re: koniec rod.dovolenky
Oznámenie zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť do práce po úplynutí 3.roč.rodičovskej dovolenky, je v zákonníku práce parag.166 odst 3 ,ktorý pojednáva o tom, že jeden mesiac pred návratom do zamestnania po uplynutí rodičovskej dovolenky je potrebné ozámiť zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť do práce.
Takže 1.mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť do zamestnania.
Nástup do práce je den, ked dieťa dovrší 3 roky. Aspon aj u nás to kolegyna riešila tak, že nastúpila, ked dieťa dovršilo 3 roky.
Takže 1.mesiac vopred oznámiť zamestnávateľovi, že chcete nastúpiť do zamestnania.
Nástup do práce je den, ked dieťa dovrší 3 roky. Aspon aj u nás to kolegyna riešila tak, že nastúpila, ked dieťa dovršilo 3 roky.
25.10.2012
sona
Reagovať
podpora
zdravim, chcela by som sa opytat na poberanie podpory. som zamestnana na dobu neurcitu a teraz na RD. ked mi skonci asi dostanem vypoved. ak by ma hned niekto zamestnal aspon na par dni, mohla by sa mi podpora vyratat z tohto prijmu?alebo uz nebudem mat narok na nu?
26.10.2012
Mgr.
Reagovať
Pokial to bude aj iný zamestnávateľ nevidím v tom problém. Dôležité je, že budete evidovaná u zamestnávateľa v sociálnej poistovni.
Nárok na dávka v nezamestnanosti po RD by vznikol aj v tom prípade, keby ste boli evidovaná po RD na úrade práce soc.vecí a rodiny.- / dávka by sa ale počítala z minim.mzdy/
dobré rady sú aj na poradni na stránke hospodárskych novin.
Nárok na dávka v nezamestnanosti po RD by vznikol aj v tom prípade, keby ste boli evidovaná po RD na úrade práce soc.vecí a rodiny.- / dávka by sa ale počítala z minim.mzdy/
dobré rady sú aj na poradni na stránke hospodárskych novin.
25.10.2012
Mgr.
Reagovať
Neviem ako je to u vás s čerpaní dovolenky
Z jednom diskusných príspevkoch sa venujem aj výpočtu dávky v nezamestnanosti.
-môže nastať aj iná varianta, keby bol pracovný pomer ukončený ešte počas RD
-tak potom pre výpočet dávky v nezamest. by sa bral ako základ minim.mzda a tá je 327,2- €
Z jednom diskusných príspevkoch sa venujem aj výpočtu dávky v nezamestnanosti.
-môže nastať aj iná varianta, keby bol pracovný pomer ukončený ešte počas RD
-tak potom pre výpočet dávky v nezamest. by sa bral ako základ minim.mzda a tá je 327,2- €
26.10.2012
sona
Reagovať
Re: Re: podpora
ano chapem, a keby ma potom ako dostanem po RD vypoved zamestnal niekto INY aspon na par dni? tak by sa mi to ratalo z tych par dni?