Zaujímavosti o referátoch
Rodičovská dovolenka a jej zápočet ...
23.10.2012
jully
Reagovať
DOHODA
Dobry den, chcem sa spytat ci mozem pracovat na dohodu u byvaleho zamestnavatela ak poberam podporu. dakujem
23.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: DOHODA
Za uchádzača o zamestnanie sa považuje občan, ktorý môže a chce pracovať, hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:
• nie je zamestnanec,
• neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
• nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
• vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov (za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo iného právneho vzťahu); skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v termíne určenom úradom.
-dohodu treba nahlásiť na úrad práce soc.vecí a rodiny.
-dohodnutá odmena práce na dohodu môže byť najviac 65 % život.minima
životné minimum je od 1.7.2012 194,58 € na jednu plnoletu osobu
-zárobok na dohodu a zároveň ak chcete poberať dávku v nezamest a byť v evidencii úradu práce ako osoba, ktorá si hľadá zamestanie nesmie prevýšiť 120 €
-zárobok na dohodu do 120 €.
1, dohodu určite a bezpodmienečne nahlásiť na úrad práce soc.veci a rodiny.
2, zárobok na dohodu nesmie prekročiť 120 €
• nie je zamestnanec,
• neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
• nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
• vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov (za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo iného právneho vzťahu); skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v termíne určenom úradom.
-dohodu treba nahlásiť na úrad práce soc.vecí a rodiny.
-dohodnutá odmena práce na dohodu môže byť najviac 65 % život.minima
životné minimum je od 1.7.2012 194,58 € na jednu plnoletu osobu
-zárobok na dohodu a zároveň ak chcete poberať dávku v nezamest a byť v evidencii úradu práce ako osoba, ktorá si hľadá zamestanie nesmie prevýšiť 120 €
-zárobok na dohodu do 120 €.
1, dohodu určite a bezpodmienečne nahlásiť na úrad práce soc.veci a rodiny.
2, zárobok na dohodu nesmie prekročiť 120 €
22.10.2012
Mgr.
Reagovať
dovolenka
Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.
V praxi uvedené ustanovenie znamená toľko, že ak ste si dovolenku nevyčerpali, zamestnávateľ Vám dovolenku neurčil prípadne Vám ju určil, ale vy ste boli v tom čase napr. PN, môžete si preniesť celú dovolenku do nasledujúceho kalendárneho roka. Takýto prenos dovolenky je možný len z jedného roka do nasledujúceho roka, t.j. prenesené dni musíte vyčerpať najneskôr do konca roka, inak Vám prepadnú. Výnimkou je len situácia, ak ste si nemohli vyčerpať dovolenky kvôli čerpaniu materskej alebo rodičovskej dovolenky; v tom prípade Vám zamestnávateľ musí umožniť jej dočerpanie po materskej rodičovskej dovolenky.
V praxi uvedené ustanovenie znamená toľko, že ak ste si dovolenku nevyčerpali, zamestnávateľ Vám dovolenku neurčil prípadne Vám ju určil, ale vy ste boli v tom čase napr. PN, môžete si preniesť celú dovolenku do nasledujúceho kalendárneho roka. Takýto prenos dovolenky je možný len z jedného roka do nasledujúceho roka, t.j. prenesené dni musíte vyčerpať najneskôr do konca roka, inak Vám prepadnú. Výnimkou je len situácia, ak ste si nemohli vyčerpať dovolenky kvôli čerpaniu materskej alebo rodičovskej dovolenky; v tom prípade Vám zamestnávateľ musí umožniť jej dočerpanie po materskej rodičovskej dovolenky.
22.10.2012
Andrea
Reagovať
Čerpanie dovolenky počas RD
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: pracujem ako personálna a mzdová účtovníčka a mám zamestnankyňu - učiteľku, ktorá je na RD a má 75 dní dovolenky. Môžem jej dať čerpať aspoň 30 dní do konca roka, aby som nemusela prenášať toľko dní dovolenky do budúceho roku?
21.10.2012
Maria
Reagovať
podpora
Dobry den, chcela by som sa spytat, ci sa mi podpora v nezamestnanosti bude pocitat z vymeriavacieho zakladu alebo z minimalnej mzdy, ak mi k 23.9.2012 skoncila rodicovska dovolenka a k tomuto datumu som aj ukoncila pracovny pomer dohodou, ale este za september mi bolo od zamestnavatela vyplatene odstupne 3mesacneho platu a preplatena nevycerpana dovolenka. dakujem za odpoved...
20.10.2012
dominika
Reagovať
Podpora
Dobry vecer, este by som sa chcela spytat na manzela. Minuly rok v auguste dal vypoved v praci kde pracovat asi 5 rokov a zacal pracovat na zivnost u ineho zamestnavatela.1. Teraz ak by chcel zrusit zivnost mal by narok na podporu, kedze ju pri poslednej vypovedi nevyuzil? 2.bude sa tato podpora ratat aj zo zarobku na zivnost? 3. DVZ sa rata z hrubej mzdy?
21.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Podpora
Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká po zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie, ak bol uchádzač v posledných 3 rokov pred zaradením do evidencie poistený v nezamestnanosti najmenej 2 roky
-alebo pri pracovnom pomere na dobu určitú bol poistený najmenej 2 roky, teda
( 730 dní )
otázka na stránke sociálnej poisatovne - poradna :
Vykonávam činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, avšak pre prevádzkové problémy zvažujem ukončenie tejto činnosti, budem mať nároky na dávky v nezamestnanosti?
Podľa § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky.
Za rok poistenia v nezamestnanosti sa v zmysle § 104 ods. 7 zákona o sociálnom poistení považuje 365 dní.
To znamená, že poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch kalendárnych rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní.
V tom zmysle som aj na začiatku odpovedala.
-alebo pri pracovnom pomere na dobu určitú bol poistený najmenej 2 roky, teda
( 730 dní )
otázka na stránke sociálnej poisatovne - poradna :
Vykonávam činnosť samostatne zárobkovo činnej osoby, avšak pre prevádzkové problémy zvažujem ukončenie tejto činnosti, budem mať nároky na dávky v nezamestnanosti?
Podľa § 104 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky.
Za rok poistenia v nezamestnanosti sa v zmysle § 104 ods. 7 zákona o sociálnom poistení považuje 365 dní.
To znamená, že poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti, ak v posledných troch kalendárnych rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní.
V tom zmysle som aj na začiatku odpovedala.
14.10.2012
Xenia
Reagovať
Re: Re: podpora
Dakujem za odpoved.Ale ja som už dala výpoved s dátumom 16.10.2012,a vtedy mi povedali že mi potom vyplatia dovolenku.A teraz preto neviem,že z čoho mi budú vyrátať podporu.Už som aj podpísala výpoved.Dakujem za odpoved
14.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Re: Re: podpora
Predpokladám, že to bude počítané z dovolenkovej priemernej mzdy.
Informovala, by som sa v sociálnej poistovni.
Informovala, by som sa v sociálnej poistovni.
14.10.2012
Xenia
Reagovať
podpora
Dobrý den!Chcela by som sa spýtať na nárok na podporu.16.10.2012 mi končí RD.Do práce sa nevrátím dala som výpoved ku dnu 16.10.2012,ale mi asi ešte vyplatia dovolenku.Aj tak mi budú vyrátať podporu nazamestnanosti z minimálnej mzdy?Dakujem za odpoved
14.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: podpora
už som napísala :
V prípade, ak ste na RD nastúpili bezprostredne po skončení materskej dovolenky, tak máte nárok na vyčerpanie dovolenky, ktorá vám prislúcha za obdobie, kedy ste boli na materskej dovolenke. Kedže priemer na výpočet dovolenky je vyšší ako váš riadny mesačný príjem,tak ak máte podozrenie, že môže byť váš pracov.pomer ukončený v krátkej dobe po ukončení RD , tak vám odporúčam túto dovolenku čerpať, čo najskôr po nástupe do zamestnania.
V prípade, ak ste na RD nastúpili bezprostredne po skončení materskej dovolenky, tak máte nárok na vyčerpanie dovolenky, ktorá vám prislúcha za obdobie, kedy ste boli na materskej dovolenke. Kedže priemer na výpočet dovolenky je vyšší ako váš riadny mesačný príjem,tak ak máte podozrenie, že môže byť váš pracov.pomer ukončený v krátkej dobe po ukončení RD , tak vám odporúčam túto dovolenku čerpať, čo najskôr po nástupe do zamestnania.
09.10.2012
dominika
Reagovať
Podpora
Dobry den, chcela ba som sa spytat na narok na podporu. Som zamestnana na dobu neurcitu. 16.4. 2013 mi konci rodicovska dovolenka. Zamestnavatel ma ale uz asi neprijme spat. Chcem sa spytat keby ma zobral aspon na 2 dni s dennym prijmom 70 eur, ci by mi bola priznana podpora a kolko? Ked som na MD a RD tak za mna plati poistenie socialna poistovna nie zamestnavatel vadi to??? dakujem
10.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Podpora
Návrat do práce aj ked na 2 dni, by pomohol v tom, že dávka v nezamestnanosti by sa vypočítavala z platu, boli by ste počas tých dvoch dní vedená u zamestnávateľa v Sociálnej poistovni. Dávka v nezamestanosti, by sa vypočítavala z vymeriavacieho základu a nie, z minimálne mzdy.
10.10.2012
dominika
Reagovať
Re: Re: Podpora
dakujem za odpoved. Este som sa pytala na tu mzdu, keby som mala za tie dva dni prijem 140 euro. ako by mi to vyratali a kolko by to asi vyslo, vopred dakujem.
11.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: Re: Re: Podpora
Pracov.pomer bude ukončený z RD po nástupe do zamestnania :
V tomto prípade bude rozhodovacie obdobie totožné s dlžkou trvania pracov.pomeru.
Výška dávky v nezamest.bude závislá od :
1, od výška vášho prijímu
2, od počtu odpracovaných dni
Denný vymeriavací základ /DVZ/ sa určí ako podiel výšky príjmov a počtu odpracovaných dní. Dávka v nezamest. sa vypočíta nasledovne :
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci Maximálna mesačná dávka v nezamestnanosti sa pohybuje na úrovni 1100 €.
príklad :
po ukončení RD budete pracovať 30 dní
príjem bude 900 €
DVZ sa vypočíta 900 : 30 dní
DVZ - bude 30 €
mesačná dávka v nezamest., v mesiaci ktorý má 31 dní : 50% x 30 x 31
Dávka v nezamestnanosti bude 465 €
Príjem 140 €
odpracovaní dni zamestnaní 2
počet dní vmesiaci poberania dávky v nezamest. 30
výpočet : 50 % x 70 x 30
dávka v nezamestnanosti 1050 €
informáciu poskytne každá pobočka sociálnej poistovne.
V tomto prípade bude rozhodovacie obdobie totožné s dlžkou trvania pracov.pomeru.
Výška dávky v nezamest.bude závislá od :
1, od výška vášho prijímu
2, od počtu odpracovaných dni
Denný vymeriavací základ /DVZ/ sa určí ako podiel výšky príjmov a počtu odpracovaných dní. Dávka v nezamest. sa vypočíta nasledovne :
50 % x DVZ x počet dní v mesiaci Maximálna mesačná dávka v nezamestnanosti sa pohybuje na úrovni 1100 €.
príklad :
po ukončení RD budete pracovať 30 dní
príjem bude 900 €
DVZ sa vypočíta 900 : 30 dní
DVZ - bude 30 €
mesačná dávka v nezamest., v mesiaci ktorý má 31 dní : 50% x 30 x 31
Dávka v nezamestnanosti bude 465 €
Príjem 140 €
odpracovaní dni zamestnaní 2
počet dní vmesiaci poberania dávky v nezamest. 30
výpočet : 50 % x 70 x 30
dávka v nezamestnanosti 1050 €
informáciu poskytne každá pobočka sociálnej poistovne.
09.10.2012
dominika
Reagovať
Podpora
Dobry den, chcela ba som sa spytat na narok na podporu. Som zamestnana na dobu neurcitu. 16.4. 2013 mi konci rodicovska dovolenka. Zamestnavatel ma ale uz asi neprijme spat. Chcem sa spytat keby ma zobral aspon na 2 dni s dennym prijmom 70 eur, ci by mi bola priznana podpora a kolko? Ked som na MD a RD tak za mna plati poistenie socialna poistovna nie zamestnavatel vadi to??? dakujem
04.10.2012
Katarina
Reagovať
vypoved počas materskej z dôvodu zruš.firmy
Dobry den,chcem sa opytat ci mam narok na podporu v nezamest.po skonceni RD.V 2005 som nastupila do prace po MD a v juli 2009 nastupila na PN-rizikove tehotenstvo.Vo febr.2010 sa mi narodili dvojičky a v maji 2010 mi dali vypoved,ze firma ide do konkurzu,skrachovala.Dali mi 2mesač.odstupné.RD mi konči 16.2.2013.Poradte mi co ako mam urobit.Dakujem za skoru odpoved
05.10.2012
Mgr.
Reagovať
Re: vypoved počas materskej z dôvodu zruš.firmy
Predpokladám, že po skončení RD by ste sa mali zahlásiť na úrade práce a sociálnych vecí a rodiny. Vznikne nárok aj dávku v nezamestnanosti.
Najskôr na úrade práce je potrebné sa prihlásiť do evidencie hľadajúcich si zamestnanie. Urad práce vás usmerní nakoľko dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.
Tam preveria či ste vedená u zamestnávateľa.
Ak nie predpokladám, že dávku v nezamestnanosti vám bude počítaná z minimálne mzdy / ako vymeriavací základ /
síce vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti,
ale veľmi nízku cca okolo 190 €.
-ak by ste nastúpili po rodičovskej dovolenke do zamestnania tak ako základ pre vymeriavací základ sa bude brať denný vymeriavací základ z platu.
Mali by ste sa informovať na urade práce soc.vecí a rodiny a v sociálnej poistovni podľa miesta trvalého pobytu.
Najskôr na úrade práce je potrebné sa prihlásiť do evidencie hľadajúcich si zamestnanie. Urad práce vás usmerní nakoľko dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.
Tam preveria či ste vedená u zamestnávateľa.
Ak nie predpokladám, že dávku v nezamestnanosti vám bude počítaná z minimálne mzdy / ako vymeriavací základ /
síce vznikne nárok na dávku v nezamestnanosti,
ale veľmi nízku cca okolo 190 €.
-ak by ste nastúpili po rodičovskej dovolenke do zamestnania tak ako základ pre vymeriavací základ sa bude brať denný vymeriavací základ z platu.
Mali by ste sa informovať na urade práce soc.vecí a rodiny a v sociálnej poistovni podľa miesta trvalého pobytu.
21.09.2012
Eva Horvathova
Reagovať
patri mi rodicovsky prispevok
Dobrý den som slovenka ale pracujem v cechach a som tehotna porodit by som chcela na slovensku a ostat uz na slovensku ale neviem ci mam narok na rodicovsky prispevok so slovenska ked v cechach mam odpracovane 2 roky,dakujem za skoru odpoved
12.09.2012
Lucia
Reagovať
dostanem podporu po skončení RD?
Dobrý den chcem sa opýtať či mám nárok na podporu v nezamestnanosti nakolko mi 7.10.2012 končí RD a 8.10.2012 idem podpisovať výpoved u zamestnávatela nakolko som nadbytočná, som tam zamestnaná od 1.10. 2008 čiže 4roky, dakujem za skorú odpoved
15.09.2012
Mgr.
Reagovať
Re: dostanem podporu po skončení RD?
odpoved je rovnaká, ako dolu nižšie.
Ano vznikne nárok na podporu, ale veľmi nízku. Myslím, že výška podpory bude cca 190 €.
Keby ste boli evidovaná u zamestnávateľa, tak by výška podpory v nezamestnanosti bola vypočítaná z denného vymeriavacieho základu. / z platu /
Informácie a evidencia na úrade práce soci.vecí a rodiny - zaevidovať sa do evidencie nezamest.občanov.
Štát bude platiť za vás odovody do zdravot.poistovne.
Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna, takže na základe evidencie nezamest.občanov vás pošlú do sociálnej postovne.
Ano vznikne nárok na podporu, ale veľmi nízku. Myslím, že výška podpory bude cca 190 €.
Keby ste boli evidovaná u zamestnávateľa, tak by výška podpory v nezamestnanosti bola vypočítaná z denného vymeriavacieho základu. / z platu /
Informácie a evidencia na úrade práce soci.vecí a rodiny - zaevidovať sa do evidencie nezamest.občanov.
Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna, takže na základe evidencie nezamest.občanov vás pošlú do sociálnej postovne.
28.08.2012
katka
Reagovať
dostanem podporu?
poprosim o radu niekoho kto sa vyzna v zakonoch alebo ma osobnu skusenost. o dva tyzdne my konci rodicovska dovolenka pred nastupom na nu som bola zamestnana na dobu urcitu ktora my skoncila v tom case ked som bola na materskej . teraz po skonceni rodicovskej dovolenky sa idem zaevidovat na urad prace nakolko nemam zamestnanie budem mat narod na podporu? pred materskou som robila 4 roky. Dakujem za vsetky odpovede
01.09.2012
Mgr.
Reagovať
Re: dostanem podporu?
28.08.2012
katka
Reagovať
dostanem podporu?
poprosim o radu niekoho kto sa vyzna v zakonoch alebo ma osobnu skusenost. o dva tyzdne my konci rodicovska dovolenka pred nastupom na nu som bola zamestnana na dobu urcitu ktora my skoncila v tom case ked som bola na materskej . teraz po skonceni rodicovskej dovolenky sa idem zaevidovat na urad prace nakolko nemam zamestnanie budem mat narod na podporu? pred materskou som robila 4 roky. Dakujem za vsetky odpovede
07.07.2012
lenka
Reagovať
ukoncenie RD
Dobry den, prosim o radu, v auguste by mi mala koncist RD a ja neviem, ci musim na urade prace nieco nahlasit, alebo ma jednoducho sami bez mojho pripomenutia vyradia z evidencie a prestanu mi vyplacat rodicovsky prispevok. dakujem
04.07.2012
Monika
Reagovať
Ako mam postupovať konči materská dovolenka.
Dobrý deň.konči mi materská dovolenka 20.07.2012 mali bude mať 3 roky. žijem s zdruhom a on je zamestnaní ma minimálnu mzdu. Na jaku sumu mam nárok od štátu
04.07.2012
Monika
Reagovať
Re: Ako mam postupovať konči materská dovolenka.
Dobrý deň.konči mi materská dovolenka 20.07.2012 mali bude mať 3 roky. žijem s zdruhom a on je zamestnaní ma minimálnu mzdu. Na jaku sumu mam nárok od štátu?Mam 23 rokou a nemám skúsenosti s úradmi a ani som nepracovala.Jak mam postupovať po ukončení MD?
22.06.2012
Renata
Reagovať
dobrovolne poistena
Dobry den.ukoncim rodicovsku dovolenku dna 04.09.2012.Pred materskou som bola dobrovolne poistena 16 mesiacov z toho 8 mesiacov na SZCO.Narok na davku v nezamestnanosti budem mat, ked manzel je zamestnany?
22.06.2012
Mgr.
Reagovať
Re: dobrovolne poistena
Dávku v nezamestnanosti , vznikne nárok, ale len veľmi nízku.
Neviem, či sa bude dať zistiť vymeriavací základ, s ktorého sa vychádza pri výpočte dávky v nezamestnanosti.
Ak sa nedá zistiť vymeriavací základ, bude sa na výpočet pre dávku v nezamestnanosti brať výpočez z minimálnej mzdy. Informujte sa na urade práce soc.vecí a rodiny. Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.-
Neviem, či môžete po RD nastúpiť do práce.
Neviem, či sa bude dať zistiť vymeriavací základ, s ktorého sa vychádza pri výpočte dávky v nezamestnanosti.
Ak sa nedá zistiť vymeriavací základ, bude sa na výpočet pre dávku v nezamestnanosti brať výpočez z minimálnej mzdy. Informujte sa na urade práce soc.vecí a rodiny. Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.-
Neviem, či môžete po RD nastúpiť do práce.
17.06.2012
Dagmar
Reagovať
skoncila mi RD
Dobry den.Dna 21.5..2012 som ukoncila rodicovsku dovolenku.Manzel je zamestnany pise sa mu minimalna mzda.Poradte mi prosim...ist sa nahlasit na zdravotnu poistovnu do 6 rokov dietata aby som si neplatila odvody alebo na urad prace ?iba neviem ci mi nejaka davka v nezamestnanosti vyjde kedze som nikde nepracovala a jedinym zivitelom je manzel.cize sme posudzovane 4 osoby ja ,dve deti a manzel???co sa oplati
19.06.2012
Mgr.
Reagovať
Re: skoncila mi RD
Mali by ste sa isť prihlásiť na úrad práce sociálnych vecí a rodiny do evidencie nezamestnaných, alebo hľadajúcich si zamestnanie.
Tak automaticky budete aj zdravotne poistená a budete poistenec štátu aj do zdravotnej poistovne.
Na dávku v nezamestnanosti , predpokladám, že nárok nevznikne preto, lebo za posledná 3 roky bolo potrebne 2 roky odpracovať a platiť odvody do fondov.
Tak automaticky budete aj zdravotne poistená a budete poistenec štátu aj do zdravotnej poistovne.
Na dávku v nezamestnanosti , predpokladám, že nárok nevznikne preto, lebo za posledná 3 roky bolo potrebne 2 roky odpracovať a platiť odvody do fondov.
16.05.2012
Gvenda
Reagovať
predlzena RD
Dobry den, v septmbri min roka syn nastupil do skolky. No velmi casto byva chory, lekarka mi odporuca predlzenu RD. Som zamestnana a nerada by som prisla o pracu. Bolo by mozne, aby na predlzenu matersku dovolenku nastupila moja mama? Momentalne je nezamestnana. Ratalo by sa jej to do dochodku? Dostavala by nejaky prispevok?...dakujem!
16.05.2012
Mgr.
Reagovať
Re: predlzena RD
Myslím, že predlžená RD je až ked dieťa dosiahne 3 roky.
Predpokladám , že o predlženej RD rozhoduje UPSVaR.
Predlžená RD je možná, keď je dlhodobo nepriaznivý stav dieťaťa najdlhšie do 6 rokov veku dieťaťa.
-je možné dostať príspevok na starostlivosť o dieťa, keď sa stará iná fyzická osoba
( napr. starý rodič ) vo výške 41,10 €
Pokiaľ viem, podľa platnej legislatívy môže matka na Rodič.dovol. pracovať., o dieťa sa môže starať iná fyzická osoba / starý rodič / a matka môže poberať aj Rodič.prísp. do 3 rokov veku dieťaťa.
Predpokladám , že o predlženej RD rozhoduje UPSVaR.
Predlžená RD je možná, keď je dlhodobo nepriaznivý stav dieťaťa najdlhšie do 6 rokov veku dieťaťa.
-je možné dostať príspevok na starostlivosť o dieťa, keď sa stará iná fyzická osoba
( napr. starý rodič ) vo výške 41,10 €
Pokiaľ viem, podľa platnej legislatívy môže matka na Rodič.dovol. pracovať., o dieťa sa môže starať iná fyzická osoba / starý rodič / a matka môže poberať aj Rodič.prísp. do 3 rokov veku dieťaťa.
08.05.2012
Lubica
Reagovať
Narok na davku v nezamestnanosti
Dobry den, vie mi niekto poradit ako je to s davkou v nezamestnanosti, kedze momentalne poberam rodicovsky prispevok (od septembra 2011) ale v tomto istom obdobi mi skoncila zmluva na dobu urcitu u zamestnavatela, bolo by mozne zrusit poberanie RP a evidovat sa na urade prace kvoli davke v nezamestnanosti? Pred nastupom na matersku som pracovala rok a pol, dakujem!