referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Rodičovská dovolenka a jej zápočet ...
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
18.04.2012
Mgr.    Reagovať
výška
návrhu bude ešte v auguste rokovať vláda a musia ho schváliť aj poslanci parlamentu. Materská dovolenka by sa mala od 1. januára 2012 predĺžiť o ďalších šesť týždňov.
Namiesto terajších 34 až na 40 týždňov. Súčasne sa zvýši aj výška materského príspevku, a to zo súčasných 60 na 65 percent z denného vymeriavacieho základu.

Koľko dostanete po novom

Hrubý mesačný príjem Materská dávka v roku 2012

350 eur 231,90 eura

500 eur 331,30 eura

750 eur 496,90 eura

1 000 eur 662,50 eura

1 116,75 eura a viac 739,90 eura

( Výpočty materského príspevku sú uvedené pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci)
ešte som nevidela, aby váška materského príspevku činila 1000 €.

treba rozlišovať pojmy vymeriavací základ a výška materského príspevku.
08.03.2010
romana    Reagovať
výpočet podpory
dobrý deň! Ja by som sa k tejto téme chcela opýtať, ako sa vypočíta výška podpory v nezamestnanosti žene po rodičovskej? Je to rovnaká suma pre všetky? V televíznych správach raz hovorili že udajne sa bude treba po rodičovskej zamestnať ešte aspoň na 1-2 dni kvôli tomu aby sme mali akože nejakú mzdu, z ktorej sa vypočíta podpora. Ale to sa mi nejako nezdá, lebo by sa to mohlo zneužívať. Tak čo, vie niekto, ako to je?
31.03.2012
roman    Reagovať
pozor
upozornujem všetky mamičky že v niektorých komentaroch od MGR su veci vysvetlene len čiastočne, sam som podaval otazku 27.7.2011 pod menom roman, neviem kto je MGR ale jej vysvetlenie a ak čitam i vysvetlenia iných pripadov su len čiastočne , a neuplne* a niekedy aj zavadzajuce napriklad nespravne pisala že nebudem nam narok na max davku..pretože davka sa vyratava trochu inak ako tam prezentovala,
môžete mi svoje prípady písať na [email protected] skúsim poradiť...mam s týmto osobnú skúsenosť ako to funguje
18.04.2012
Mgr.    Reagovať
Re: pozor
Pán kolega ja som sa snažila len pomôcť.
Stále sem píšete dookola tie isté otázky.
Viac informácii otázky a odpovede nájdete aj spolu s poradnou na stránke hospodárskych nován HNporadna-sociálne veci a dôchodky.
Mám skušku zo sociálnej práce a sociálnej politiky,.. Naozaj som sa snažila len pomôcť, ako vidím o tejto problematike nemáte ani páry.
31.03.2012
roman    Reagovať
Re: výpočet podpory
ano viem ako to funguje
napiš mi na [email protected]
04.03.2012
Mata    Reagovať
praca na RD
Dobry den. Je mozne pracovat na RD na dohodu, alebo nastupit normalne na pracovne miesto so skratenym uvazkom? Pobera sa stale rodicovky prispevok? Zamestnavatel ale ziada, aby som napisala list, ze ukoncujem rodicovsku dovolenku.
29.02.2012
Mirka    Reagovať
Ako postupovat
Prosim Vas chcem sa opytat ako postupovat teraz v marci my dieta dovrsi 3roky a nejde do skolky a druhe je na ceste a pred nastupom na prvu rodicovsku dovolenku som nebola zamestnana.ake mam povinosti?
01.03.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Ako postupovat
Tu treba rozlišovať 2 dávky :
1, materský príspevok
-/ vypláca sa z nemocenského poistenia /
-vypláca sociálna poisťovňa
2, rodičovský príspevok
dostáva každá matka, aj keď nepracovala
Teraz je rodičovský príspevok vo výške
194,70 € od 1.1.2012.

doba poistenia :
najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom

Do obdobia 270 dní sa započítava:

-obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky

Teraz ministerstvo práce ide meniť zákon, kde stanoví, že :
- kde poberateľ rodičovského príspevku , teda jeden z rodičov musí byť za posledné 4 roky zamestaný aspoň 270 dní.
Keď nebude splnená táto podmienka vykázania práce, bude rodič dostávať rodičovský príspevok vo výške 100 €.
/ platiť bude od jula 2012/
Informáciu o nároku na materský príspevok vám poskytne sociálna poisťovňa.
Rodičovský príspevok vypláca Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.
-/ nárok, podmienky pre získanie RP / informácie vám poskytne podľa UPSVaR podľa vášho trvalého pobytu.
07.02.2012
Veronika    Reagovať
Rodičovská dovolenka
Dobrý deň chcem sa spýtať,chcem požiadať o rodičovskú dovolenku do 6 tích rokov dieťaťa môže dieťa navštevovať materskú škôlku aspoň na 4 hodiny?neviem ako je to podla nového zákona. Ďakujem
28.02.2012
Jana    Reagovať
Re: Rodičovská dovolenka
Dobrý deň, včera som si to takisto zisťovala v zdravotnej poisťovni, áno dieťa može chodiť do školky na 4 hodiny denne.
09.02.2012
Zuzana    Reagovať
z rodičovského príspevku na matersku dovolenku
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu: Dňa 29. juna 2012 mi končí rodičovská dovolenka, nakoľko s manželom sme sa rozhodli pre daľšie dieťa, pri nástupe do zamestnania budem na konci 6. mesiaca, v tom by ani tak nebol problem ale sme sa presťahovali do iného mesta a dochádzať za prácou cca 3O kilometrov v 6 mesiaci sa mi nepozdáva a dať výpoveď pred porodom... nieje asi tiež dobrý nápad
07.02.2012
Veronika    Reagovať
Rodičovská dovolenka
Dobrý deň chcem sa spýtať,chcem požiadať o rodičovskú dovolenku do 6 tích rokov dieťaťa môže dieťa navštevovať materskú škôlku aspoň na 4 hodiny?neviem ako je to podla nového zákona. Ďakujem
19.01.2012
Irena    Reagovať
Práca počas RD
Je možné nastupiť do zamestnania a súčasne byť na rodičovskej dovolenke od 1.1.2012
21.01.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Práca počas RD
Ano je možné pracovať a nastúpiť do zamestnania a popri tom poberať aj rodičovský príspevok.

Existuje aj príspevok na starostlivosť o dieťa výška príspevku je najviac 230 €, kde sa preplácajú skutočné náklady na starostlivosť o dieťa, napr. v škôlke, jasliach.
18.01.2012
Maria    Reagovať
nárok na podporu v nezamest.
Dobry den!Dna 12.8.2012 mi konci RD,chcem sa opytat co mam robit,odstahovala som sa do druheho okresu, od mojho pracoviska ,bydliska cca 70km,moj pracovny pomer trva,ale ako dalej,ked dam vypoved,dostanem len to minimum podpory,pracovala som 3 roky pred porodom,na dobu neurcitu,alebo mam poziadat dovolenku,a chodi mi?A potom dat vypoved?Dakujem za odpoved.
08.01.2012
Vandula    Reagovať
Existuje premlčacia doba na vyplatenieodstupného?
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať - momentálne som na rodičovskej dovolenke do 17.02.2012. Moje miesto bolo z org.dôvodov zrušené. Čiže po nástupe by mi patrilo odstupné. Avšak situácia je taká, že čakáme druhé bábätko a ide o rizikové teho. Ak predložím PN-ku vo februári čo sa bude diať a dokedy mám nárok na odstupné. Je tam nejaká premlčacia doba na jeho vyplatenie? Ďakujem
04.01.2012
Iveta    Reagovať
Aká výpoveď a podpora..
Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. 5.3.2012 mi končí RD, do práce som nastúpila 6/2007. Som osamelá matka a zamestnávateľ mi odmieta vyjsť v ústrety s úpravou pracovnej doby, kedže sa pracuje na smeny. Moja otázka je: akú výpoveď si mám žiadať od zamestnávateľa (kedže sa nevieme dohodnúť), a ako prípadne získať čo najvyššiu podporu v nezamestanosti (keďže mám ešte nárok na dovolenku z materskej-či si ju najprv vyčerpať..) Ďakujem
04.01.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Aká výpoveď a podpora..
Iveta najskôr upovedomte svojho zamestnávatela, že porušuje zákonník práce, keď vám nechce vyhovieť úpravou pracovného času.

Ďalší podnet môžete podať na Inšpektorát práce, ktorý váš podnet prešetrí a vydá svoje záväzné stanovisko a rozhodnutie.
04.01.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Aká výpoveď a podpora..
Úprava pracovného času :
V zmysle ustanovenia § 164 ods. 1 a 2 Zákonníka práce, :
Ak žena alebo muž starajúci sa o dieťa mladšie ako 15 rokov požiadajú o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu týždenného pracovného času, je zamestnávateľ povinný žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Existenciu vážnych prevádzkových dôvodov, ktoré bránia jeho vhodnej úprave, musí zamestnávateľ preukázať.

Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi / zamestnankyni vyhovieť, ak je to možné a môže sa tejto povinnosti zbaviť, len ak mu to neumožňujú jeho prevádzkové možnosti bez ohrozenia plnenia jeho úloh.

Na záver s tou výpovedou si to dobre rozmyslite.
02.01.2012
Mickaela    Reagovať
Podpora v nezamestnanosti po rodič dovolenke do 6rokov
Dobrý večer, chcela by som poprosiť o radu, na SP mi povedali, že nie je nárok na podporu v nezamestnanosti po ukončení RD ale predlzenej do 6 rokov, nakoľko už išlo o prerušenie dôvod 1...poradte mi prosím. Upresnenie : PP trvá od 2006, MD potom RD do 3rokov a momentálne RD do 6 rokov, ked ju ukočím a ukončím aj PP budem mať nárok na podporu? Ďakujem.
03.01.2012
Mgr.    Reagovať
Re: Podpora v nezamestnanosti po rodič dovolenke do 6rokov
Matka po rodičovskej dvolenke, ak chce mať nárok na podporu v nezamestnanosti, musí odpracovať aj keď 1 deň.
S tohto odpracovaného 1 dňa sa bude počítať dávka v nezamestnanosti, máme aj údaj, s ktorého vieme vypočítať aj denný vymeriavací základ.

Dôležité je pri posúdení na dávku v nezamestnanosti, či bol zamestnanec evidovaný u zamestnávateľa v sociálnej poisťovni.

ak nastane druhá situácia, že matka nemôže nastúpiť k zamestnávateľovi :

Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, aj keby ste po rodičovskej dovolenke nenastúpili do práce.

--pozn. v tomto prípade sa počíta z minimálnej mzdy.

Táto dávka v nezamestnanosti, po rodičovskej dovolenke, bude však nízka, okolo 190 €.
/ vychádza sa z minimálnej mzdy 317 €/
V tomto prípade sa počíta z minimálnej mzdy.
Minimálna mzda od 1.1.2012 je 327, 20 €.
18.12.2011
Anita    Reagovať
Urcenie vymeriavacieho zakladu na dovolenku po RD
Dobry vecer, som na RD do 1.1.2012. Moja situacia zo zamestnavatelom je zlozita. Pocas MD nastali zmeny u mojho zamestnavatela-nedostal licenciu dalej prevadzkovat znackovu predajnu kde som robila aj ja,nakolko som bola na MD ostala som jeho zamestnankynou ,uz len jedinou. Ostatne odisli na ine pracovisko alebo ostali pracovat u noveho majitela. Moj zamestnavatel ma este obchod kde pracuje sam s manzelkou, tzn. ze ma nechce tam zamestnat ale nechce mi zaplatit ani odstupne lebo nato nema peniaze:-) Povedal mi ,ze keby som nastupila do prace tak mi vie platit len min.mzdu aj tak,ale predtym som zarabala dost slusne. Uz sa snim nemienim hadat lebo nikam to nevedie ,zatial ustne sme sa dohodli,ze mi zaplati dovolenku,mam staru 5 dni a uctovnicka mi povedala,ze na 37 tyzdnovu MD mam 25 dni,ALE zase je v tom problem nakolko mi nevedia povedat z coho by mali vychadzat na urcenie vymeriav.zakladu,nakolko som posledne 3roky nepracovala a nevedia to ani prirovnat nikomu,nakolko nema ziadnych zamestnancov,ale zistuje to u odbornika a da mi vediet medzi sviatkami. Ako tu citam ked budem mat od neho prijem tak vyska davky v nezamestnanosti sa vypocita z tohto prijmu potom,len sa bojim,ze on mi urci vym.zAklad na dovolenku z minimalnej mzdy hoci som ja nemala min.mzdu pred materskou. Dufam,ze mi budete vediet poradit,uz som pisala aj inde len nedosla odpoved. Dakujem
19.12.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Urcenie vymeriavacieho zakladu na dovolenku po RD
Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, aj keby ste po rodičovskej dovolenke nenastúpili do práce.

--pozn. v tomto prípade sa počíta z minimálnej mzdy.

Táto dávka v nezamestnanosti, po rodičovskej dovolenke, bude však nízka, okolo 190 €.
/ vychádza sa z minimálnej mzdy 317 €/
V tomto prípade sa počíta z minimálnej mzdy.

Dúfam, že to pomohlo.
18.12.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Urcenie vymeriavacieho zakladu na dovolenku po RD
Minimálna mzda od 1.1.2012 je 327, 20 €.

Dôležité je pri posúdení na dávku v nezamestnanosti, či bol zamestnanec evidovaný u zamestnávateľa.

existuje aj taký termín ako predpokladaný vymeriavací základ.
Výška dávky bude určená z priemernej mzdy , ktorú ste mali 2 roky pred nástupom na rodičovskú dovolenku.
Ak ste pracovali kratšie ako 2 roky, priemer sa zistí z tejto kratšej doby.

Informujte sa v sociálnej poistovni.
12.12.2011
erincek    Reagovať
prijem na materskej
Dobry den, som na materskej dovolenke. Chcela som sa spytat, ak by som si teraz pred sviatkami chcela trosku privyrobit v akej vyske moze byt moj zarobok, aby som nemala problem s rodicovskym prispevkom. Dakujem
13.12.2011
Mgr.    Reagovať
Re: prijem na materskej
Myslím, že už nie je problém privyrobiť si a zároveň poberať rodičovský príspevok.

Nemal, by nastať nijaký problém.
Matka môže poberať rodičovský príspevok a zároveň aj pracovať. Musí, ale zabezpečiť, aby bolo o dieťa postarané napr. starým rodičom.
03.12.2011
Renata    Reagovať
sociálne dávky po skončení rodičovskej dovolenke
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať či mám nárok na nejaké sociálne dávky keď mi teraz v októbri t.h. skončila materská dovolenka a pred ňou som bola evidovaná na úrade práce. teraz je to mesiac čo som opäť evidovaná na úrade práce. Som slobodná ale s otcom môjho dieťaťa spolu bývame a je zapísaný aj v rodnom liste a pracuje v zahraničí?
09.12.2011
Mgr.    Reagovať
Re: sociálne dávky po skončení rodičovskej dovolenke

Prečítajte si aj iné diskusné príspevky, myslím, že všetko je tam rozpísané.
Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.

Najskôr je potrebné sa prihlásiť na úrade práce sociálnych vecí a rodiny.
08.12.2011
Martina Krsikova    Reagovať
RD a davka v nezamestnanosti
Dobry den, chcela by som sa spytat ci budem mat narok na podporu v nezamestnanosti po skonceni rodicovskeho prispevku,ked pocas MD bola zrusena firma v ktorej som pracovala. dakujem
09.12.2011
Mgr.    Reagovať
Re: RD a davka v nezamestnanosti

Prečítajte si aj iné diskusné príspevky, myslím, že všetko je tam rozpísané.
Dávku v nezamestnanosti vypláca sociálna poistovna.

Najskôr je potrebné sa prihlásiť na úrade práce sociálnych vecí a rodiny.
27.10.2011
Mirka    Reagovať
Pn po rodičovskej dovolenke
Dobrý deň , chcela by som sa spýtat:dňa 10.9.2011 my skončila rodičovská dovolenka a zároven so mnou zamestnavatel rozviazal pracovný pomer 10.9.dohodou. Následne na to som šla v ochrannej lehote na PN a ešte pred tým som sa zaregistrovala na úrade práce. Zo sociálnej poistovne prišla odpoved, že mám nárok na dávku v nezamestnanosti, ktorá my bude vyplácaná pol roka, ale vzhladom na to že som PN pozastavujú vyplácanie. Budem mat nárok na vyplácanie pn-ky ak som počas rodičovskej dovolenky bola poistencom štátu?
02.09.2011
jana    Reagovať
mzda po rodicovskej dovolenke
Dobry den.
Chcela by som sa spytat ked po rodicovskej dovolenke nastupim do prace a koli pracovnej dobe (praca na zmeny) nemozem vykonavat svoju pracu a zamestnavatel mi ponukne nizsiu poziciu ale s pracovnou dobou vyhovujucou na aku mzdu mam narok?
27.07.2011
roman    Reagovať
dopl. poistenie v nezamestnanosti
dobrý deň, mam len doplňujúcu otázku či som to správne pochopil

Keď matka po rodičovskej dovolenke nastúpi napr. 27,3,2011, čo i len na jediný deň do práce do napr30,3,2011-vyčerpá si napríklad dovolenku+dostane odstupné, a je evidovaná u zamestnávateľa, aj v sociálnej poistovni je evidovaná u zamestnávateľa mala by dosťať dávku v nezamestnanosti......
v prípade že si za marec zaplatí doplnkové poistenie v nezamestnanosti v max. výške bude mať podporu +-1100 e?
30.07.2011
Mgr.    Reagovať
Re: dopl. poistenie v nezamestnanosti
Keď je na rodičovskej dovolenke je poistencom štátu.
Nemusí si doplatiť dplnkov. poistenie v nezamestnanosti, keďže ako píšete nastúpi do práce, ona je už poistená v nezamest. u zamestnávateľa.

Výška dávky v nezamestnanosti

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za dni a jej výška je 50 % denného vymeriavacieho základu.

50 % x DVZ x počet dní v mesiaci.

Denný vymeriavací základ (DVZ) na určenie sumy dávky v nezamestnanosti je podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti v rozhodujúcom období, a počtu dní rozhodujúceho obdobia.

Rozhodujúce obdobie na zistenie denného vymeriavacieho základu je obdobie dvoch rokov predchádzajúcich dňu, v ktorom vznikol nárok na dávku v nezamestnanosti. Z rozhodujúceho obdobia na zistenie denného vymeriavacieho základu sa vylučujú obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na poistenie v nezamestnanosti

Ak v rozhodujúcom období nie sú dva roky, za ktoré možno zistiť denný vymeriavací základ na určenie sumy dávky v nezamestnanosti, denný vymeriavací základ sa zistí z tohto kratšieho obdobia.

Neviem z akého titulu, by si mala doplatiť doplnk. poistenie v nezamest.
A o akú čiastku do fondu nezamest. za ten marec by išlo.
Pochybujem, že by štát vyplatil takú veľkú dávku v nezamestnanosti.
Vždy sú dané mantinely v zákone pre odvody do fondov na úrovni minimalnej a maximálnej.
Informujte sa v sociálnej poistovni.
24.07.2011
Lenka    Reagovať
Výpočet dávky v nezamestnanosti
Dobrý večer. Rada by som sa opýtala na dávku v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke. Od augusta 2007 som bola na materskej a rodičovskej dovolenke. Teraz v auguste 2011 so mnou zamestnávateľ ukončí pracovný pomer dohodou z organizačných dôvodov s vyplatením odstupného. Pracovný pomer končí 13/08/2011. V prípade, že budem čerpať ešte 5 dní dovolenky, teda pracovný pomer skončí 18/08/2011 bude mi dávka v nezamestnanosti vyplácaná z príjmu týchto piatich dní? Ak áno, vymeriavací základ za 5 dní dovolenky by mal byť zhruba 500 €, ako sa potom počíta denný vymeriavací základ? Ďakujem veľmi pekne.

späť späť   1  |  2  |  3  |  4  |   5  |  6    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.