referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Rodičovská dovolenka a jej zápočet ...
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
15.07.2011
Dana    Reagovať
vypocet davky v nezamestnanosti po RD
Dobry den. Chcem sa opytat ci mam narok na davku v nezamestnanosti ak som na materskej 4 roky, matersku planujem ukoncik k 31.8.2011 a k tomuto datumu mi zamestnavatel dava vypoved z organizacnych dovodov. pred RD som tam pracovala rok a pol a pat rokov u ineho zamestanavatela. z akeho zakladu sa vyrata podpora? dakujem.
21.07.2011
Mgr.    Reagovať
Re: vypocet davky v nezamestnanosti po RD
Myslím, že som to viac krát vysvetlovla.

Ak do práce po rodičovskej dovolenke nenastúpite do práce, tak nárok na podporu v nezamestnanosti síce vznikne, ale veľmi nízka.
17.07.2011
Vandula    Reagovať
odstupné
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať na nárok na odstupné. Momentálne som na rodičovskej dovolenke do februára 2012. U zamestnávateľa som odpracovala 14 rokov. Mám vedomosť , že od januára 2012 bude moje miesto zrušené. Chcem sa spýtať či budem mať nárok na odstupné ja keď nastúpim do zamestnania vo februári, alebo má nárok na odstupné osoba ktorá tam je momentálne na zastupovanie do skončenia mojej materskej resp. rodičovskej dovolenky.
Ďakujem
21.07.2011
Mgr.    Reagovať
Re: odstupné
Pracovníčka, ktorá vás zastupuje počas materskej a rodičovskej dovolenke, nemá nárok na odstupné, predpokladám, že je tam prijatá na dobu určitu na zastupovanie počas vašej materskej a rodičovskej dovolenky.

Pokiaľ, je možné nastúpila, by som do práce aj skôr, takto by ste mohli dostať aj rodičovský príspevok.

Ak matka po rodičovskej dovolenke, odpracuje čo i len pár dní, má nárok na dávku v nezamestnanosti z platu, a pokiaľ je v sociálnej poistovne vedená u zamestnávateľa.

Keď takto odpracuje čo i len pár dní, dá sa zistiť denní vymeriavací základ, ako podklad pre výpočet dávky v nezamestnanosti z platu.
/výška podpory v nezamest. 50 % z platu./

Počas RD má takáto pracovníčka chránené miesto.
Keby vaše miesto v januári 2012 bolo zrušené, a do práce ak sa dá nastúpite napr. v novembr alebo v decem 2011, a vaše miesto v januar. 2012 bude zrušené potom by ste vy mali nárok na odstupné.

Myslím, že teraz platí, buď 3 mesačná výpovedná doba alebo odstupné je to na výber pracovníka.

môže nastať aj iná situácia :
do práce po rodičovskej dovolenke vo febr 2012 nenastúpite :
- nárok na dávku v nezamestnanosti síce vznikne, ale veľmi nízka. / cirka 190 € /

môžte si pozrieť nižšie príspevky, už som to tam viac krát vysvetlovala.
30.06.2011
Monika Ančícová    Reagovať
nárok na rodičovský príspevok
Rada by som sa informovala. Od roku 2003 do 2006 (necelé 3 roky) som pracovala v jednej firme, potom som nastúpila na materskú, na ktorej som doteraz s druhým dieťaťom, pracovný pomer trvá, ale predpokladám, že po ukončení materskej bude z určitých dôvodov skončený výpoveďou zo strany zamestnávateľa. V auguste 2011 sa mi materská končí, tak by som sa chcela spýtať, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti, kedže som už 5 rokov na materskej. S deťmi som zostala sama. Ďakujem za odpoveď.
01.07.2011
Mgr.    Reagovať
Re: nárok na rodičovský príspevok
Stačí odpracovať čo i len pár dní.
Keď matka po rodičovskej dovolenke nastúpi, čo i len na jediný deň do práce, a je evidovaná u zamestnávateľa, aj v sociálnej poistovni je evidovaná u zamestnávateľa mala by dosťať dávku v nezamestnanosti.
-keď po nástupe z RD dostane od zamestnávateľa výpoveď, a odpracuje v zamestaní, čo i len pár dní, mala by dostať dávku v nezamestnanosti 50 % z platu.
Keď odpracuje čo i len pár dní, dá sa zistiť denný vymeriavací základ.

už som o tom písala stačí si prečítať niektoré príspevky.
30.06.2011
Rada by som sa informovala. Od roku 2003 do 2006 (necelé 3 roky) som pracovala v jednej firme, potom som nastúpila na materskú, na ktorej som doteraz s druhým dieťaťom, pracovný pomer trvá, ale predpokladám, že po ukončení materskej bude z určitých dôvodov skončený výpoveďou zo strany zamestnávateľa. V auguste 2011 sa mi materská končí, tak by som sa chcela spýtať, či mám nárok na podporu v nezamestnanosti, kedže som už 5 rokov na materskej. S deťmi som zostala sama. Ďakujem za odpoveď.
30.06.2011
17.06.2011
iveta    Reagovať
Vypočet vyšky podpory
dobry den,chcela by som sa opytat z čoho mi bude vypočitana vyška podpory ak som zamestnana na dobu neurčitu ale momentalne do 26.6.2011 na rodičovskej dovolenke,no do prace nastupit nemožem a musim si dat vypoved dohodou od 1.7.2011,posledne tri dni v juny si vyberiem staru dovolenku,zamestnana som od marca 2006,dakujem za odpoved
18.06.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Vypočet vyšky podpory
Podľa, mňa má žena na rodičovskej dovolenke, chránené miesto a zamestnávateľ ju musí prijať na to isté miesto, podľa zmluvy.

Ak to nie je možné, môže ju preložiť na iné miesto podľa pracovnej zmluvy.

Ja by som určite výpoveď dohodou nedávala, to je akurát tak dobré a výhodne pre zamestnávateľa, ale nie pre vás.

Neviem s akých dôvodov nemôžete nastúpiť na svoje pôvodné miesto pred rodičovskou dovolenkou.

Od 1.2.2010 máme zákon, keď žena po rodičovskej dovlenke nástúpi do zamestnania, a po nástupe do práce dostane výpoveď a odpracuje, čo i len jedin deň, dostane podporu z nezamestnanosti z tohto vymeriavacieho základu.
/ vymeriavací základ zo mzdy / - aj keď len jeden / dá sa určiť denný vymeriavací základ
-výška z 50% z platu

Ďalšia situácia môže nastať, že žena po rodičovskej dovolenke, neodpracuje, bude mať nárok na podporu v nezamestnanosti, ale veľmi nízku.
v tomto prípade bude slúžiť pre denný vymeriavací základ minimálna mzda je od 1.1.2011 317 €.
Nárok na dávku v nezamestnanosti vznikne, ale bude nízka t.j 190 €.

V zmysle § 56 Zákonníka práce dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Takže ak má zamestnávateľ so zamestnancom záujem meniť dohodnutý obsah pracovného pomeru, t. j. meniť pracovné podmienky, práva a povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru, môžu tak urobiť len na základe dohody o zmene pracovných podmienok.

Počas materskej aj rodičovskej dovolenky pracovný pomer stále trvá, preto v konkrétnom vyššie popísanom prípade sa uplatní trojmesačná výpovedná doba.

Jednu zo základných povinností zamestnávateľa počas trvania pracovného pomeru, t.j. aj počas výpovednej doby, je povinnosť prideľovať zamestnancovi prácu.

V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov organizačných zmien.

Ak ku skončeniu pracovného pomeru došlo z dôvodu tzv . organizačných zmien, ktoré sú uvedené v § 63 ods. 1 a) a b) Zákonníka práce t.j. z dôvodu že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, alebo že sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách; a jeden z týchto dôvodov je súčasne uvedený aj v dohode o skončení pracovného pomeru, zamestnanec má nárok na odstupné.

Ak v dohode nie je uvedený dôvod skončenia pracovného pomeru „z organizačných dôvodov“, zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné.
16.06.2011
miriama kulpova    Reagovať
narok na rodicovsk& prispevok
dobry den mam jednu otazku ohladom rodicovskeho prispevku.chcela by som vediet ci mam narok namatersku.som trety rok nezamestnana v hmotnej nudi ale priatel je styri roky uz zivnostnikom.musime byt zosobaseny aby som dostala plnu vysku?pred tym som bola 6 rokov na predlzenej materskej dakujem za odpoved
16.06.2011
Mgr.    Reagovať
Re: narok na rodicovsky prispevok
Tu treba rozlišovať 2 dávky :
1, materský príspevok
-/ vypláca sa z nemocenského poistenia /
2, rodičovský príspevok
dostáva každá matka, aj keď nepracovala
Teraz je rodičovský príspevok vo výške
190 €.

doba poistenia :
najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom

Do obdobia 270 dní sa započítava:

-obdobie prerušenia povinného nemocenského poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky

Teraz ministerstvo práce ide meniť zákon, kde stanoví, že :
- kde poberateľ rodičovského príspevku , teda jeden z rodičov musí byť za posledné 4 roky zamestaný aspoň 270 dní.
Keď nebude splnená táto podmienka vykázania práce, bude rodič dostávať rodičovský príspevok vo výške 100 €.

Informáciu o nároku na materský príspevok vám poskytne sociálna poisťovňa.
Rodičovský príspevok vypláca Úrad práce sociálnych vecí a rodiny.
-/ nárok, podmienky pre získanie RP / informácie vám poskytne podľa UPSVaR podľa vášho trvalého pobytu.
04.06.2011
Mgr.    Reagovať
nároky
Jednotlivec s nezaopatreným dieťaťom
Životné minimum jednotlivca, t. j. plnoletej fyzickej osoby, s jedným nezaopatreným dieťaťom sa vypočíta takto:
185,38 € + 84,61 € = 269,99 € mesačne.

Životné minimum sa upravuje každoročne od 1.7. bež.roka. Teraz by sa malo upravovať k 1.7.2011.

Zákon o životnom minime ustanovuje životné minimum ako spoločensky uznanú minimálnu hranicu príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze.
Za životné minimum fyzickej osoby alebo fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú, sa považuje suma alebo úhrn súm (platné od 1. 7. 2010):

Vždy sa to posudzuje spätne.
Napr. K. 1.7.2011 sa prehodnotí finač.situácia na posudzované osoby k I.polroku.

Neviem koľko má dieťa. Vždy sa dá s tým niečo urobiť, nájsť si krátkodob.brigádu, alebo prácu, a popritom sa dá poberať aj rodičovský príspevok.
Ak sa vám zdá, že vás úradníčka odbila, chodiť za jej vedúcou, nech vám to vysvetlí a objasní. Tiež som riešila podobný prípad, pre známu, a tiež išla za vedúcou, a tá jej to vysvetlila.
Uradníčka na UPSVaR je tam pre klientov aby im pomohla, vysvetlila, poradila, že musia spĺňať základné a zákonné kritéria pre priznanie dávok a príspevkov v hmotnej núdzi, aby nedochádzalo k zneužívaniu pomoci od štátu.
/ zneužívanie sociálneho systému od štátu /

Tiež mám skúsenosť, že matka na rodičovskej dovolenke poberala rodičov.príspevok 165 €, manžel zarábal minim.mzdu, a tiež im dávky a príspevky v hmotnej núdzi nevyšli a neboli poskytnuté.
Išlo vtedy o 4 posudzované osoby
2 dospelí a 2 deti.
03.06.2011
petra    Reagovať
Dávka v hmotnej nudzi počas rodičovskej
Dobrý deň. Som na rodičovskej dovolenke, rozvedená, exmanžel prispieva výživné 50E na syna. Nemám žiaden majetok, auto, byt, žijem momentálne u rodičov- otec dochodca, matka nezamestnaná, sestra študent VŠ. Na internet. stránke UPSVaR som si zistila, že nárok na dávku v hm. núdzi má osamelá/rozvedená osoba s dieťaťom, kt. príjem nepresahuje 269E. Môj príjem vrátane výživného je 260E. Uradníčka ma odbila s tým, že mám žiadať súd o zvýšenie výživného na syna aj na seba( ale exmanžel má min.mzdu, nechcem sa ťahať po súdoch)a že mám predať majetok( kt. nemám)Na príspevok na bývanie tiež nemáme nárok, kedže žijeme u rodičov. Viete mi poradiť ako to naozaj je a ako sa to posudzuje? Nechcem vyzerať, že chcem zdierať štát, ale ťahať byt, potraviny, starat sa o malého a 4 ludí len z dochodku a materskej.. Ďakujem za odpoveď, pekný deň
02.05.2011
Ivana    Reagovať
nárok na poporu v nezamestnanosti
Dobrý deň. Dňa 3.6. 2011 mi skončí rodičovská dovolenka. Chcela som sa zamestnať u iného zamestnávateľa preto som so svojím doterajším zamestnávateľom rozviazala pracovný pomer dohodou k 31.3.2011. Zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť si nové zamestnanie. Chcem sa spýtať či aj napriek tomu mám nárok na podporu. Ďakujem za odpoveď.
04.05.2011
Mgr.    Reagovať
Re: nárok na poporu v nezamestnanosti
Bude nárok na podporu v nezamestnanosti, ale veľmi nízky.
Vypočítavať sa bude z minimálnej mzdy 317 €.
Výška podpory v nezamestnanosti bude cirka 190 €.

Už som na túto otázku odovedala v predchádzajúcom príspevku nižšie.
09.04.2011
Vandula    Reagovať
nárok na poporu v nezamestnanosti
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti. Do zamestnania som nastúpila v lete 1995 a 9.1.2009 som nastúpila na materskú dovolenku. Pokračujem rodičovskou dovolenkou. Táto mi skončí 17.2.2012. Ako som sa dozvedela, z dôvou rušenia štátnozam.miest sa ruší aj toto moje miesto, takže nástupom do práce dostanem určite výpoveď. Akú výšku podpory by mi vyrátali v tomto prípade?

A ak by som po nástupe z rodičovskej dovolenky prijala prípadne inú pozíciu v zamestnaní a po krátkom čase by som dala ja výpoveď - či mám nárok na podporu a v akej výške. Ďakujem
13.04.2011
Mgr.    Reagovať
Re: nárok na poporu v nezamestnanosti
Po ukončení rodičovskej dovolenky, keď matka nastúpi do zamestnania, aj keď v práci odpracuje čo i len jediný deň, bude mať nárok na dávku z nezamestnanosti z platu.

Musí sa dať zistiť denní vymeriavací základ pre výpočet dávky v nezamestnanosti. Preto treba odpracovať aspoň jeden deň.
Takto to bolo upravené v zákone zhruba pred rokom.

Potom bude dávka v nezamestnanosti vypočítaná z platu. A ešte bude dôležité, či je zamestnanec v sociálnej poisťovni evidovaný u zamestnávateľa.

Dávka v nezamestnanosti bude predstavovať 50 % z platu.

základná podmienky pre čerpanie dávky v nezamestnanosti je :

Mať odpracované za posledné 3 roky, je podmienka, aby poberateľ dávky v nezamestnanosti odpracoval minimálne dva.

S tou výpoveďou si to rozmyslite.
14.01.2011
hanka    Reagovať
ci mam narok na rd.
ahojte chcela by som sa opytat ci mam narok na matersky prispevok ked sa my konci 10.2.2011 vasa otaska by ma potesila dakujem za precitaniu mojej otazky.
13.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ci mam narok na rd.
Na rodičovský príspevok majú nárok všetky matky, aj ktoré pracovali a aj tie ktoré nepracovali, lebo je to štátna dávka, ktorá nie je zásluhová.

Materský príspevok dostávajú matky, ktoré pred tým pracovali, táto dávka sa vypláca z nemocenského poistenia.

Od 1.1.2011 predstavuje výška materského 60 % z vymeriavacieho základu.
Predstavuje výšku 60 % z vymeriavacieho základu, a vypláca sa teraz nie 28 týždňov, ale je o 6 týždňov dlhšia.

rodičovský príspevok :
-nikoho nezvýhodňovať a umožniť poberať rodičovský príspevok vrovnakej sume všetkým rodičom, preto od 1. januára 2011 sa ustanovuje jedna výška rodičovského príspevku v sume 190,10 eur.

Rodičovský príspevok vsume 190,10 eur od januára 2011 patrí aj terajším poberateľom rodičovského príspevku vsume 164,22 eur.

-ak si rodič uplatňuje nárok na rodičovský príspevok za obdobie pred 1. januárom 2011, t. j. v prípadoch uplatneného nároku na rodičovský príspevok v roku 2010, o ktorom do konca roka 2010 úrad nerozhodol alebo ak si nárok na rodičovský príspevok uplatňuje rodič v roku 2011 spätne v šesť mesačnej lehote aj za obdobie v roku 2010, úrad nárok na rodičovský príspevok za obdobie roku 2010 posudzuje podľa legislatívy platnej do
31. decembra 2010.

ak rodičovi, ktorému vznikol nárok na rodičovský príspevok vo výške 164,22 eur pred 1. januárom 2011, takto poskytovaný rodičovský príspevok sa po 1. januári 2011 považuje za rodičovský príspevok podľa novej legislatívy.

Uvedené znamená, že po 1. januári aj tento rodič môže popri poberaní rodičovského príspevku pracovať, je na jeho rozhodnutí akou formou zabezpečí starostlivosť odieťa. Rodičovský príspevok mu patrí už vo výške 190,10 eur alebo zvýšený o25 % na ďalšie súčasne narodené dieťa.

ak rodičovi, ktorému bol priznaný rodičovský príspevok do 31. decembra 2010 vo výške 256 eur, sa tento príspevok po 1. januári 2011 neznižuje a v tejto sume sa rodičovi naďalej vypláca až kým dieťa nedovŕši vek dvadsiatich mesiacov.

Po dvadsiatich mesiacoch veku dieťaťa patrí aj tomuto rodičovi príspevok vsume 190,10 eur mesačne.

Nové podmienky nároku na príspevok, včítane možnosti poberať rodičovský príspevok aj popri výkone zárobkovej činnosti, sa po 1. januári 2011 vzťahujú aj na tohto rodiča, a to aj v období, keď mu je ešte vyplácaný rodičovský príspevok vo výške 256 eur.
24.01.2011
Maria    Reagovať
Nárok na podporu v nezamestnanosti
Rodičovská dovolenka mi končí 28.2.2011. Materskú dovolenku som poberala v Anglicku kde som v tom čase pracovala štvrtý rok, po ukončení materskej dovolenky 31.10.2008 som 11.11.2008 ukončila pracovný pomer, lebo sme sa presťahovali späť na Slovensko. Odvtedy poberám rodičovský príspevok na Slovensku. Vie mi niekto poradiť či mám nárok na podporu v nezamestnanosti po ukončení rodičovskej dovolenky?
13.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Nárok na podporu v nezamestnanosti
Na dávku v nezamestnanosti treba splňať zákonom stanovené podmienky.

Mať odpracované za posledné 3 roky, je podmienka, aby poberateľ dávky v nezamestnanosti odpracoval minimálne dva.

Túto podmienku samozrejme nesplňali ženy na rodičovskej dovolenky,kedže posledné 3 roky poberali rodičovský príspevok.

od 1.2.2010 nastala zmena v legislatíve, kde obdobie poberania rodičovského príspevku sa započítava do obdobia pre poistenie.

Tu treba rozlišovať dve veci :
1, keď po rodičovskej dovolenke žena nenastúpi a neodpracuje ani jeden deň v zamestnaní / nedá sa zistiť denní vymeriavací základ, nedá sa zistiť podklad pre výpočet pre dávku v nezamestnanosti /

v tomto prípade sa bude pri výpočte dávky v nezamestnanosti vychádzať z minimálnej mzdy, ktorá je 317€.
Dávka v nezamestnanosti predstavuje 50 % z vymeriavacieho základu.

Kedže po rodičovskej dovolenke matka nenastúpi do práce vymeriavací základ pre výpočet dávky v nezamestnanosti bude slúžiť minimálna mzda.

nárok na nejakú dávku v nezamestnanosti vznikne, ale veľmi nízku cirka 190 €.

2, keď matka po rodičovskej dovolenke nastúpi do zamestnania a odracuje čo i len jedinný deň / a viac mesiacov / po čase dostane výpoveď napr. jej miesto sa zruší

-v tomto prípade ak matka po rodičovskej dovolenke pracovala, jeden deň alebo niekoľko mesiacov, má nárok na dávku v nezamestanosti a vymeriavací základ predstavuje mzda.
V tomto druhom variante matka po rodičovskej dovolenke dostane dávku v nezamestanosti 50 % ale zo svojho platu.

dúfam, že som to jasne vysvetlila a pomohla.
12.01.2011
Eva    Reagovať
Narok na podporu v nezamestnaosti
Dobry den chcela by som sa opytat,ci budem mat narok na davku v nezamestnanosti ak mi rodicovska dovolenka konci v auguste.Predtym som bola zamestnana ale na dobu urcitu ktora mi skoncila pocas rodicovskej dovolenky.Ale teraz uz je moje miesto zrusene z dovodu zatvorenia prevadzky.dakujem
13.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Narok na podporu v nezamestnaosti
Na dávku v nezamestnanosti treba splňať zákonom stanovené podmienky.

Túto podmienku samozrejme nesplňali ženy na rodičovskej dovolenky,kedže posledné 3 roky poberali rodičovský príspevok.

od 1.2.2010 nastala zmena v legislatíve, kde obdobie poberania rodičovského príspevku sa započítava do obdobia pre poistenie.

Tu treba rozlišovať dve veci :
1, keď po rodičovskej dovolenke žena nenastúpi a neodpracuje ani jeden deň v zamestnaní / nedá sa zistiť denní vymeriavací základ, nedá sa zistiť podklad pre výpočet pre dávku v nezamestnanosti /

v tomto prípade sa bude pri výpočte dávky v nezamestnanosti vychádzať z minimálnej mzdy, ktorá je 317€.
Dávka v nezamestnanosti predstavuje 50 % z vymeriavacieho základu.

Kedže po rodičovskej dovolenke matka nenastúpi do práce vymeriavací základ pre výpočet dávky v nezamestnanosti bude slúžiť minimálna mzda.

nárok na nejakú dávku v nezamestnanosti vznikne, ale veľmi nízku cirka 190 €.

2, keď matka po rodičovskej dovolenke nastúpi do zamestnania a odracuje čo i len jedinný deň / a viac mesiacov / po čase dostane výpoveď napr. jej miesto sa zruší

-v tomto prípade ak matka na rodičovskej dovolenke pracovala, jeden deň alebo niekoľko mesiacov, má nárok na dávku v nezamestanosti a vymeriavací základ predstavuje mzda.
V tomto druhom variante matka po rodičovskej dovolenke dostane dávku v nezamestanosti 50 % ale zo svojho platu.

dúfam, že som to jasne vysvetlila a pomohla.
20.09.2010
Alena Kulaková    Reagovať
výpočet podpory
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti v prípade, že ma zamestnávateľ prepustí po ukončení RD, čo by malo byť cca 08.09.2011. Som zamestnaná na dobu neurčitú od 03/1994 a od 03/2006 som bola na materskej dovolenke s jedným, teraz už RD s druhým dieťaťom. ďakujem
12.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: výpočet podpory
Uvediem nasledovný príklad :

zamestnankyňa sa vrátila z rodičovskej dovolenky v mareci 2010 a septembri 2010 dostala výpoveď rušenie pracovného miesta a tiež mala pracovnú zmluvu na dobu neurčitú.

Keďže bola evidovaná u zamestnávateľa v databáze sociálnej poisťovni po zaregistrovaní na úrade práce by mala dostať dávku v nezamestnanosti 50 % z platu.
24.09.2010
Mgr.    Reagovať
Neviem nakoľko je to reálne to prepustenie z pracovného pomeru po rodičov.dovolenke. Ja by som takto neuvažovala. To je ešte daľeko zhruba rok.

Ak by ste toho 8.9.2011 nastúpili do práce a odpracovali 1-2 dni vznikol by nárok na podporu v nezamestnanosti žene, ktorá bola na rodičovskej dovolenke a po návrate do práce dostala od zamestnávateľa výpoveď.
píšete že zmluva je na dobu neurčitú.
-poznámka : ( pokiaľ vás zamestnávateľ neuvažuje o zrušení pracovného miesta alebo racionalizácii )

Výška podpory v nezamestnanosti ako už píšem by bola 153,85 €.
-pozor počas poberania podpory v nezamestnanosti sa toto obdobie nezapočítava do obdobia dôchodkového poistenia.
( toto obdobie sa nezapočítava do dôchodku )
-nie ste dôchodkovo poistená.
-akurát urad práce platí zdravotné poistenie cca 29 €.
06.09.2010
lenka hudecová    Reagovať
výpočet podpory
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či na podporu budem mať nárok keď po skončení materskej nemám zamestnanie respektíve som pracovala pred materskou rok mala som zmluvu na dobu určitú, ktorá mi počas materskej skončila a ja sa do práce nevraciam teda som nezamestnaná. Platí to len pre tie, ktoré dostanú výpoveď len po skončení rodičovskej dovolenky?
24.09.2010
Mgr.    Reagovať
Po návrate z rodičovskej dovolenky do práce, ak takáto matka dostane výpoveď stačí ak odpracuje 1-2 dni najmenj a môže dostať polovicu minimálnej mzdy.
( minim. mzda 307,70 € ) t.j 153, 85 €.

Platí to len pre tie, ktoré po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke dostanú výpoveď.

zjednodušene povedané musí mať nejaký vymriavací základ ( mzdu ) aj keď 1-2 dni po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke dostane výpoveď.
21.05.2010
Mgr    Reagovať
Výška podpory po rodičovskej dovolenke je 153,- €. Je správne uvedení, že stačí po nástupe po rodičovskej dovolenke odpracovať 1-2 dni.
/ t.j. polovica z minimálnej mzdy z 307,- €. /
Výška podpory po rodičovskej dovolenke a následne keď nastúpite do práce a dostanete výpoveď je 153,- €. Polovica z minimálnej mzdy.
17.02.2010
Lenka    Reagovať
potešil ma zakon platný od 1.2.2010 -som po RD
Pekný deň, najskôr chcem poďakovať za úpravu zákona, týkajúceho sa nároku na dávku v nezamestnanosti po skončení rodičovskej dovolenky. Konečne sa ide v ústrety ženám, ktoré sa ocitli po RD bez práce a nemali nárok ani na podporu... Len preto, že sa starali o bábo? Ja konkrétne som bola zamestnaná v jednej firme od r. 2004, odišla som v novembri 2006 na MD a následne RD do 3 rokov dieťaťa a potom, keďže som bola stále zamestnankyňou, som informovala o svojom nástupe šéfa. Bác - 8.1.2010 mi šéfko dal dočerpať starú dovolenku (cca do 1/2 februára) a potom som dostala výpoveď. Našťastie v polke februára! Tak som sa zaevidovala na ÚP a tešila sa, že aspoň nejaké financie budem dočasne dostávať. No stretla som sa s veľkým problémom- nikto na úradoch (či ÚP, alebo SOCIAL.) NEVEDEL POVEDAŤ, či TO Už FUNGUJE PO NOVOM, lebo vraj nemajú nijaké informácie o tom, čI Už PLATí NOVý ZáKON od 1.2.2010. A to už bolo 12.2.2010! Vôbec im to nevadilo. A tak ma milé tety informovali po starom,že nárok na dávku v nezamestnanosti žiaľ nemám. Tak som pátrala sama a volala som do BA na ústerdie Soc. atď., aby som zistila ako to je. Tety pravdu nemali, zákon normálne platí od 1.2.2010... Tak hurááá.
20.02.2010
Brigita    Reagovať
Re: potešil ma zakon platný od 1.2.2010 -som po RD
Ahoj Lenka, som veľmi rada, že si tu napísala, pretože začiatkom marca mi končí materská dovolenka?! a už som sa bola informovať ohľadom môjho nástupu do práce, kde sa asi nebudem môcť vrátiť, a tak som zašla aj na úrad práce či budem mať nárok na dávky v nezamestnanosti. Samozrejme mi povedali, že nie, vraj mna sa to ešte netýka. Tak som trochu surfovala po nete a našla som informácie, ktoré si protirečia. Jedny, že máme nárok iné, že nie. Tak som rada, že som sa dostala práve na tento a už viem, že áno. Dakujem a dúfam, že aj ostatné mamičky si to prečítajú a budú múdrejšie.

späť späť   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |   6   
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.