referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Homosexualita
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
23.03.2011
lulu    Reagovať
vyučovanie
Podľa mňa, nemá čo náboženská výchova na škole hľadať. Už len to je diskriminačné, že je výlučne katolícka. A Tí ostatní veriaci ako k tomu prídu?
No zvolia si etiku a na svoje náboženstvo chodia vo svojom voľnom čase. Väčšinou to berú oveľa vážnejšie, ako katolícky spolužiaci, ktorí sa akože učia v triede.
Realita býva na míle vzdialená teórii.
Tým sa znova dostávam k tomu, že katolícka cirkev má nároky, ktoré prekračujú jej právomoci. Cirkev nemá čo diktovať štátu normy, lebo pokiaľ viem, tak tu nežije 100% katolíkov.
Prečo sa stará do interupčného zákona? Veď hádam naozaj veriaca kresťanka by to nikdy neurobila nie? Alebo neverí vlastným ovečkám, a chce nastoliť stredovek?

A správne si vystihla, prečo cirkev tlačí náboženskú výchovu do škôl v rámci vyučovania. "Aby to deti brali vážne."
To je jasný signál, že veriacich ubúda, tak sa snažia manipulovať už deti, pretože deťom sa ľahšie vymývajú mozgy.

Sexuálna výchova je veľmi dôležitá, lebo len z modlenia sa ľudská rasa nezachová. A aby bola aj inteligentná a na úrovni, potrebujú deti poznať aj túto časť života.
Možno by potom nebola 50%-tná rozvodovosť. A ževraj katolícka krajina. Asi tak akurát na papieri (cirkevnom)
23.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: vyučovanie
Dovoľ, aby som ťa vyviedla z omylu.

Na školách je možné vyučovať aj evanjelické náboženstvo, ale musí sa prihlásiť myslím, aspoň 6 žiakov, aby sa mohla vyučovať.
To platí aj pre iné vierovyznania.
( pokiaľ viem, pre katolícke náboženstvo, by sa malo prihlásiť aspoň minimálne 12 žiakov a viac )
toľko na vysvetlenie.

Nie nezvolia si etiku, len pre to, že je len katolícke náboženstvo, to je omyl.
Tu je jasný výber medzi etikou a náboženstvom, kde sa prihlási aspoň 6 žiakov. / napr. pre evanjelikov je počeť minim. 6 žiakov /

náboženstvo nemôžu chodiť vo voľnom čase, viem, že niekde to začali dávať ako posledné vyučovacie hodiny, napr 5 hodinu, ale stále to bolo v rámci vyučovania.

Aj do tohto príspevku napíšem, aby sa ľudia pri sčítaní obyvateľov,domov a bytov v máji 2011 prihlásili a do dotazníka vyplnili aj svoju náboženskú príslušnosť a priznali sa k svojej cirkvi v ktorej boli pokrstení a vychovaní, a tak sa jasne priznali k Ježišovi Kristovi.

Nehanbite sa za evanjelium a za nášho Pána Ježiša Krista.
Prihláste sa k svojej cirkvi
/ rimskokatolíckej, pravoslávnej, grekokatolíckej tam kde ste boli pokrstení.
23.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: vyučovanie
"Je možné" a naozaj sa vyučuje, je podstatný rozdiel. Ty žiješ asi na inom Slovensku, ako ja.
S vyučovaním iného náboženstva sú značné problémy. Nie je priestor atd... Lebo katolícka cirkev je dominantná a tlačí aj tu.
No čo už, aj tak jej to nepomôže. Speje k zániku.

Áno, väčšinou býva náboženstvo na poslednej hodine, čiže aj na 6. alebo 7. Ale nevidím dôvod, aby v škole v tom čase sedeli aj deti, ktoré na náboženstvo nechodia. Aj tak tam nič nerobia, len čakajú, kedy zazvoní. Potom majú svätuškárov ešte viac v zuboch a rozdiely sa len prehlbujú.

Ty tu stále vystupuješ ako niekto, kto je v realite. Tak neviem, kde presne pôsobíš, ale reálna situácia na školách Ti zjavne veľa nehovorí.
24.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: vyučovanie
Viem aj u nás na ZŠ v mieste môjho bydliska sa okrem katolíckeho náboženstva vyučuje aj evanjelické náboženstvo.
Viem to , lebo keď sa rozprávam s ľuďmi tak mi prehodia, že evanjlick.farárka je prísna na deti na náboženstve.
/ chce si udržať rešpekt, a autoritu /

To je pravda, že vyučovanie náboženstva v rozvrhu je dané aj na 6 a 7 vyučovaciu hodinu.
Deti, ktoré sa na nábožensk výchovu katolícku aj prihlásili, musia na ňu chodiť.
Môžu na nej zostať aj tie deti, ktoré prejavia záujem napr. ostanú ticho počúvať. veď ich nikto s tade vyhadzovať nebude, aby sa niekde len tak bezcieľne potulovali po našich mestách a dedinách.

Alebo potom nech idú do školského klubu, ktorý vytvára oddelenia pre deti :
1-4 alebo
5-9 roč.
Veď katolícka náboženská výchova slúži aj na prípravu na prijatie sviatostí
( u treti roč. prvé sv. prijímanie, )
/ u 7-9 roč. je to sviatosť birmovania /

Cirkev nikde netlačí.
Cirkev tlačí iba teba, a máš s tým teda poriadny problém, keď si schopná, napísať, že speje k zániku.

Ja nesúhlasím, že speje k zániku.
Cirkev je tu 20 storočí.
A bude tu stále.
Veď v písme je napísané, Peter ty si skala a na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.

Dnes bolo moje obľúbené čítanie o báhačovi a Lazárovi. Veď vieš už som to písala ako príklad.

Ano ja žijem v realite. Mama dlhoročná učiteľka, už síce v dôchodku, ale o školstve veľa diskutujeme.
Ja mám za sebou tiež jedno učiteľské štúdium.

Neviem, ako je to na iných školách. Je možné, kde na školách je málo detí napr. u evanjelikov, že keď je ich menej ako 6 tak náboženskú výchovu evanjl.cirkvi ani nezaradia do rozvrhu.
21.03.2011
lulu    Reagovať
Tvoje a moje
Aby so to uviedla na pravú mieru. Jediné, čo mi na veriacich vadí je, že chcú riešiť veci aj za mňa.
Ja nechcem vstúpiť s mužom do manželstva a pred Bohom už vôbec nie.
Chcem sa chrániť pred nechceným tehotenstvom dostupnými prostriedkami.
V krajnom prípade chcem aj interupciu.
Nechcem náboženskú výchovu na školách. Kto chce, nech chodí, kto nechce, nech ide domov.
Nechcem prispievať na žiadnu cirkev z mojich daní.
Výhradu svedomia akceptujem, ak výhradu môjho svedomia akceptuje veriaci s tým rozdielom, že moja výhrada vzhľadom na moje presvedčenie a svetonázor je iná.
Atd, atd, atd.....

Stará múdrosť že nič nie je len biele, alebo čierne, Ti zjavne nič nehovorí. Lebo "Ale Vaša reč nech je ano-ano, nie-nie. Čo je navyše, pochádza od Zlého.
Tento výrok presne poukazuje na slepé vedenie Vašej mysle. Rozmýšľať, je nežiadúce. Žiadne rozvíjanie alternatív, žiadne zváženie okolností.
Ak by som chcela uveriť, musím si dať odrezať polku mozgu.
22.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Tvoje a moje
Veď ja nič za teba predsa neriešim.
Ľudský život je hodný ochrany už aj pred narodením.
Pokiaľ viem, že nás systém umožňuje výber medzi náboženskou výchovou a etikou.
Ja pri sčítaní ľudu označím políčko a priznám sa ku katolíckemu vierovyznaniu.

Mt 10, 33
Ale toho, kto mňa zaprie pred ľuďmi, aj ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach.

Lk 12, 9
Ale kto mňa zaprie pred ľuďmi, bude zaprený pred Božími anjelmi.
2 Tim, 2-12
Ak vytrváme, s ním budeme aj kraľovať.
Ak ho zaprieme, aj on zaprie nás.

Tu ide o to, aby naše ano bolo jasné a zreteľné ano.
Aj pri diskusii keď poviem, že s niečim nesúhlasím tak moje nie je predsa nie.
Neviem, čo je na to slepe.
22.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Tvoje a moje
Tebe to stále nedochádza. Pokiaľ viem, neútočila som priamo na Teba. Ty predsa nespisuješ zmluvu s Vatikánom. Ale štát áno.
Cirkev sa do všetkého mieša a chcela by to tu riadiť. To mi vadí. Nie Ty a Tvoje presvedčenie.

Ešte k tej náboženskej výchove. Ja keď chcem, aby deti navštevovali nejaký krúžok, musím si to zaplatiť a deti ho navštevujú vo svojom voľne.
Tak keď niekto chce náboženstvo, nech sa stará a deti tam chodia vo svojom voľne, nie v rámci vyučovania.
Na etike aj tak nič nerobia, len zabíjajú čas.
Radšej by mali mať sexuálnu výchovu.
23.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Tvoje a moje
Veď ja som sa o zmluve s vatikánom v mojom poslednom príspevku vôbec nezmienila.
Ako viem v systéme školstva je náboženská výchova zaradená do učebných osnov a plánov ako povinne voliteľný predmet.
Ja viem, že si neútočila na mňa.

Cirkev je povinná sa vyjadrovať k dôležitým spoločenským, sociálnym a ekonomickým témam.
Veď žijeme tu na zemi, tak cirkev má právo a povinnosťa sa vyjadrovať k týmto témam ako napr. rodina, politika, sociologia - sleduje správanie a chovanie sa ľudí v spoločnosti.

Čo ti vadí, že Cirkev sa vyjadruje k dôležitých celospoločenským otázkam.
Si síce pokrstená, ale cirkev a viera sú pre teba niečo cudzie a ešte vôbec nepraktizuješ vieru.

Nesúhlasím, že hodiny náboženstva, by mali byť pre deti v čase voľna.
( výchova vo voľnom čase )

Hodiny náboženstva sú v čase vyučovania a sú hodnotené, aby to deti brali vážne.

Výchova vo voľnom čase teda krúžky, majú :
1, voľnejší charakter,
2, zábavnejšiu formu
3, prevládajú iné metody hodnotenia
4, činnosť nie je záväzne stanovená
5, oddychovejší spôsob a charakter činnosti
6, hodnotenie je orientované na motiváciu a má prevažne pozitívny charakter

výchova vo voľnom čase, mimo školy a vyučovania má :
1, prehlbovať a rozvíjať vedomosti a zručnosti získané v škole cez praktické činnosti
2, umožniť žiakom primerané rekreačné a oddychové činnosti po vyučovaní.
3, prispievať k vytváraniu kladných mravných vlastností osobnosti
4, pomáhať k príprave na vyučovanie,a pri osvojení si návykov samostatnej učebnej práce.

Krúžky a výchova vo voľnom čase, slúži pre deti ako kompenzácia a vyrovnávanie zaťaženia pri štúdiu v škole, cez oddych, odpočinok, rekráciu a uvoľnenie.

Výchova vo voľnom čase nepodlieha učebným osnovám, pretože sa uskutočňuje mimo záväzných povinností detí.

Za to som napísala nejaké teoretické poznatky o výchove vo voľnom čase.
Uvádzala som to s toho dôvodu, že aby si videla, že výchova vo voľnom čase a krúžky, akú úlohu plnia v našom školskom systéme.

A je dobré, že náboženská výchova je zaradená do riadneho vyučovacieho rozvrhu, či už na základných a stredných školách.

Mám prehľad v tejto o téme voľný čas a výchova v čase mimo vyučovania, funkcie voľného času, výchova k voľnému času, ciele a úlohy výchovy mimo vyučovania, obsah výchovy, princípy a špecifiká vo
voľnom čase, záujmová činnosť žiakov, školské výchovno-vzdelávacie zariadenia,
-na túto tému som písala diplomovú prácu.
Školský klub detí plní túto rekreačnú, oddychovú a záujmovú činnosť žiakov.

Nesúhlasím s tou sexuálnou výchovou.
19.03.2011
lulu    Reagovať
iná viera
Ja vnímam chrámy ako umelecké dielo. Vôbec neriešim význam nejakých sôch, iba ich umeleckú hodnotu.
Ak by som mala riešiť ich význam, tak za najstrašnejšiu sochu považujem Krista na kríži. Koľko vyžívania sa v priklincovaných údoch a tŕňovej korune na hlave. Nechutné. A ešte si to aj doma vešiate na stenu.

Medzi nami je hlavný rozdiel v tom, že ja pristupujem ku každej viere rovnako. Nie je horšia, ani lepšia.
Jediné čo od veriacich očakávam je, že mi nebudú tú svoju vieru akože jedinú pravú vnucovať. Čoho som sa zatiaľ nedožila. Stále len ako sa rúham, a veď uvidím.
Pre "BOHA" prestaňte sa už starať o ateistov. Lezú mi na nervy všelijaké zmluvy s Vatikánom, výhrady svedomia, pomaly už aj zákaz antikoncepcie atd.
Vy si robte so svojím Telom čo chcete, ale nás nechajte na pokoji.

Už sa teším na sčítanie ľudu, ako tam začmáram, že som ateista. Dúfam, že tak urobia všetci s rovnakým svetonázorom, napriek nejakému nezmyselnému krstu.
19.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: iná viera
Lenže Ježiš Kristus na kríži to je historický fakt, moja pokiaľ ti to ešte nedošlo.
Ano v každej dobrej kresťanskej rodine, by mal byť v domácnosti zavesený kríž.
Stále nosím krížik aj na krku, je stále so mnou, aj keď spim.
Ja ti predsa nič nevnucujem, my sa spolu iba rozpávame a diskutujeme.

Lenže to nie je náhoda, že my dve spolu toľko diskutujeme. Ja ako veriaca sa musím o teba starať, a musím Ti napísať a sprostredkovať niektoré veci, inak by som neskôr mohla niesť za to zodpovednosť.
Na niektoré veci musím upozorniť, a tiež musím povedať, že s tým nesúhlasím.

Pri niektorých veciach ti musím aj napísať, že si aj opovážlivá. Nechcem sa ničím vyhrážať, lebo sa som až príliš slušná.
Ja som nikde nenapísala, že sa rúhaš, a že uvidíš...atď
Nanajvýš keď použijem, že si opovážlivá, ale, že musíš cítiť, vo svedomí, že to čo hovoríš o kríži nie je správne.
Lenže ukrižovanie Ježiša a kríž to je historický fakt.

Nemôžeme si so svojim telom robiť, čo chceme.

1.Kor. 15
Vari neviete, že vaše telá sú Kristovými údmi?
1.Kor. 19-20
A neviete, že vaše telo je chrámom Ducha Svätého, ktorý je vo vás, ktorého máte od Boha, a že nepatríte sebe?
Draho ste boli kúpení. Oslavujte teda Boha vo svojom tele.
20.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: iná viera
Ježiš Kristus je asi taký historický fakt, ako Achyleus. Niečo sa popísalo, ale sú to len dohady.
Čo nosíš na krku je Tvoja vec. Ľudia si vešajú na seba všeličo.

Správne si vystihla, že so mnou diskutuješ, lebo by si inak mohla niesť zodpovednosť. Takže so mnou nediskutuješ z vlastnej vôle, ale máš na to zištné dôvody. Ja diskutujem, lebo ma to baví.

Ty veríš v stvorenie, ja že sme sa vyvinuli. Moje telo patrí len mne, môžem si s ním robiť čo chcem. Som len inteligentný cicavec.
Ale rozdiel medzi nami je ten, že ja Ti nevnucujem svoj názor, len Ti ho hovorím. Ži si ako chceš.
Mne je jedno či chodíš do kostola a čo všetko prežívaš. Ale Vy si nemôžete pomôcť a stále nás chcete privádzať na správnu cestu. Načo? A prečo? Lebo sa bojíte nejakej zodpovednosti?
Celá táto myšlienka je zlá. Ak si myslela, že mi niečo ako Boha priblížiš, tak prepáč, som ešte viac utvrdená v tom, že je to hlúposť.
20.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: iná viera
Samozrejme, že diskutujem z vlastnej vôle.
Aké zištné dôvody ?
Veď toto sa nedá nijako zištne odmerať.
Ja s vierou nekalkulujem.
Niesť zodpovednosť, to bolo myslené, aby som, sa vždy vyjadrila tak ako to cítim v tej chvíli vo svojom svedomí. A či je to v súlade s vierou.
Mt 5, 37

Ale Vaša reč nech je ano-ano, nie-nie. Čo je navyše, pochádza od Zlého.
pozri ešte /Jakub. list 5, 12 /

Čo je zlé na zodpovednosti ?
A nesúhlasím, že moje telo patrí len mne a môžem si s ním robiť, čo chcem.

1.Kor. 15
Vari neviete, že vaše telá sú Kristovými údmi?

1.Kor. 19-20
A neviete, že vaše telo je chrámom Ducha Svätého, ktorý je vo vás, ktorého máte od Boha, a že nepatríte sebe?
Draho ste boli kúpení. Oslavujte teda Boha vo svojom tele.
18.03.2011
lulu    Reagovať
ach ach ach
Viera má veľa spoločného so spravodlivosťou, čestnosťou, ...atď sú to základné charakterová a morálne, etické vlastnosti, ktoré sú akceptovateľné aj pre neveriacich.
Akceptovateľné!? To ako keby bol strpiteľné.
Lebo Vy ste dobrí atd. máte v srdci Boha, ale my to len akosi akceptujeme.
Ale to sa teda riadne mýliš. Ja akurát akceptujem veriacich a dobrá a morálna som aj bez bubáka Boha.
Kresťanská morálka sa aj tak pohybuje na bode mrazu. Ale škoda hovoriť, aj tak to prejdeš bez povšimnutia.

K tomu kostolu. Svoj svetonázor budem prezentovať svojim deťom ako ja chcem. Do toho nikoho nič. Ak sa v kostole správam slušne, tak isto ako napríklad v múzeu, nevidím dôvod, aby ma niekto vyháňal.
Už pri dverách na mňa zazerali, lebo som nedovolila dcére namáčať ruku do vody. Je špinavá, všetci tam pchajú ruky a bohvie, kde ich pred tým mali.
Vôbec sme neboli hluční, ani sme nikoho nevyrušovali, len máme iný názor. Neviem ako by sa Ti páčilo, keby si si išla prezrieť budhistický chrám ako kultúrnu pamiatku a nejaký iniciatívny mních by Ťa vyhodil, lebo by si mala nevhodnú poznámku k existencii samotného Budhu.

Vo vzťahu k svojej viere sú veriaci (akýkoľvek) najväčší rasisti.
18.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ach ach ach
Máš riadny otlak, ale na duši. Akceptovateľné znamená to, že sú vo všeobecnosti prijateľné.
veď akceptovať znamená prijať, uznať.

Prečítaj si Mar 10, 17-19

Učiteľ dobrý, čo mám robiť, aby som obsiahol večný život ? Ježiš mu povedal : Prečo ma nazývaš dobrým ? Nik nie je dobrý jedine Boh.

Nie ja sa nemýlim. Ty si riadne pomýlená.
A keď svojim deťom o kríži rozprávaš, čo si mi napísala, tak cítiš vo svojom svedomí, že im to zle rozprávaš.
Budeš niesť za to aj príšlušnú zodpovednosť, za to, čo svojim deťom o kríži rozprávaš.

Rimania používali ukrižovanie od dôb púnskych vojen (3. stor. pr. Kr.); zrušil ho až Konštantín Veľký v 4. stor. po Kr.
Židia poznali ukrižovanie ako trest za velezradu, avšak len v dobe pred Herodesom Veľkým.
Židia ho však už nepoužívali po príchode Rimanov do Júdska.

Vtedy jestvovali rôzne druhy kríža:

- crux immissa alebo capitata, tzv. latinský kríž, ktorý sa skladal zo štyroch ramien;

- crux commissa, ktorý mal tri ramená a podobal sa litere T;

- crux decussata, zvaný kríž sv. Andreja, mal podobu litery X.

Stará kresťanská tradícia, ktorú spomína už sv. Ambróz na konci 4. storočia., pripisuje cisárovnej Helene nájdenie sv. Kríža a nástrojov Kristovho umučenia na Golgote.

A ešte niečo do budhistického chrámu by som nikdy nevošla.
18.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: ach ach ach
Tvoja posledná veta hovorí za všetko. Áno, takí ste. Už tu na zemi sa vyhlasujete za jediných pravoverných.
A že ja som neúctivá voči krížu. Ty si neúctivá voči všetkému ostatnému.
Začínam si myslieť, že mi tú ľahkosť žitia závidíš. Ty sa vláčiš s tou božskou guľou na nohe a si naštvaná, že niekoho také blbosti netrápia.
Ja by som sa strašne rada pozrela do budhistického chrámu, hinduistického, alebo do mešity.
Som dobrá, Tvoj Boh ma nezaujíma. V Tvojom slovníku je dobrý iba on, ale v mojom sú dobré aj moje deti, muž a veľa iných ľudí. Hádam sa nebudeš starať ešte aj do toho, aké prídavné mená používam.

Dávno som nestretla naivnejšieho človeka ako Ty ak si vážne myslíš, že ja vo svojom svedomí cítim, že rozprávam deťom niečo zlé o kríži. Môžeš byť rada, že som sa ešte nedostala k pedofilným kňazom a nekázala im, nech utekajú, ak uvidia niekoho v sutane.
19.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: ach ach ach
Vôbec necítim žiadnu guľu na nohe.

veď aj sv. Písme sa píše :
Ježiš volá k sebe preťažených
Mt 11, 28-30
Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení, a ja vás posilním.
Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom; a nájdete odpočinok pre svoju dušu.
Moje jarmo je príjemné a moje bremeno ľahké."
Veď aj ja sa snažím byť dobrá.

To nie je zloba k iným náboženstvám, ale tým, že som povedala, že by som nevošla do budhistického ani hinduistického chrámu, ani do mešity, som len vyjadrila svoje základné a principiálne stanovisko.

Keď vidím tie ich sochy,
/ napr. budhizme alebo hinduizme/ akože ich bohov a bôžikov, tak mi to pripadá ako pohanské modly.

uvediem aj nejaké príklady :
Váráhí, ktorá predstavuje energiu smrti; táto bohyňa nosí čierne šperky a tvár má divej svine.

chrámy pozostávajú zo sôch ženských bohýň so zvodnými telami a aj so zvieracími tvárami.
Tieto modly a pohanstvo musím jednoznačne odmietnuť.

Toto je podľa teba normálna viera ? Tak sa prosím nad tým zamysli. Stačí iba prelúskať internet.
18.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: ach ach ach
Ja vôbec nie som naštvaná. Tak tu niet, naozaj čo závidieť, a ešte vôbe nie tú tvoju ľahostajnosť. To je skôr na zamyslenie, aby si s tým niečo začala robiť.

A ešte niečo, budhistická, hinduistická a islamská kultúra je pre nás tak vzdialená.

Hinduisti veria :
Hinduisti veria, že život sa opakuje v cykle znovuzrodení.
Reinkarnácia (lat. reincarnatio) znamená znovuvtelenie, prevtelenie.
Táto náuka ako súčasť hinduistického cyklického spôsobu myslenia.

reinkarnácia je neprijateľné a nezlučiteľná s kresťanstvom.

Aký je rozdiel medzi kresťanským konceptom vzkriesenia a učením o reinkarnácii?

Ježiš v Jánovom evanjeliu vraví: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie. A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky“ (Jn 11, 25 – 26).

To znamená, že Kristus je našou spásou, jeho milosťou sme spasení, nie našimi skutkami, askézou, rituálmi či očisťovaním. To je podstatný rozdiel.
18.03.2011
lulu    Reagovať
:)))))
Ja viem v čo veria Hinduisti, Budhisti atd... ale o tom to nie je.
Znova dokazuješ, že sa hrabkáš len na svojom vysnívanom piesočku. Neakceptuješ iné kultúry. Náboženská zaslepenosť sa tomu hovorí. Ak by si mohla, zbúraš všetky "iné" chrámy, lebo len ten Tvoj je dobrý, pravý. Nevidíš za dvere kostola. Vôbec si ma neprekvapila. Koľká zloba k ostatným náboženstvám. Ateistov to netrápi. Len sa nad Vami pousmejeme.

Neviem prečo by som nemohla obdivovať a oceňovať ľudskú dokonalú prácu, ktorá stvorila krásne chrámy. Mne je jedno, v čo veria. Ja sa rada pokochám tou nádherou. Je to umenie.
A toto sa mi celkom pozdáva: „Ja som vzkriesenie a život. Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie. A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky“ Tak to som za vodou, ja neverím, tak hádam budem mať aspoň po smrti pokoj.
18.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: :)))))
Vôbec necítim zlobu. Len som poukázala na učenie hinduizmu.
Ty hľadáš všetko ostatné, hinduizmus, budlizmus, islam, len kresťanstvo Ti akosi nevonia.
A, čo robíš ty len sa snažíš v tejto nevere upevňovať, rob ako chceš.

Kto verí vo mňa, bude žiť, aj keď umrie.
A nik, kto žije a verí vo mňa, neumrie naveky“

Tak to som za vodou, ja neverím, tak hádam budem mať aspoň po smrti pokoj.
Naozaj ?
to si myslíš len ty.

- ešte by som chcela povedať, že Ježiš bol umučený a ukrižovaný, a zomrel na kríži, za všetkých ľudí, za veriacich aj neveriacich, ľahostajných a tiež aj za teba.
Je to tak či sa ti to páči alebo nie

Ale Ježiš tretieho dňa vstal z mrtvych.
A ešte zduplujem citát :
Ja som vzkriesenie a život.
18.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: :)))))
Ty si stále nechceš uvedomiť, že ja žiadnu vieru nehľadám. Ak poukazujem na iné viery, tak len z toho dôvodu, že tu sú a existujú.
Mne "nevonia" žiadna z nich. Je to len všeobecný prehľad.
Ešte som nepočula slovné spojenie že "upevňovať sa v nevere". Ja sa nemusím upevňovať. Ja som dokonale presvedčená. To veriaci sa musia stále upevňovať vo svojej viere. Tuším nemálo je o tom písané aj v Biblii. Je na Vás neskutočne tlačené, aby ste neprestali veriť. Tie nenormálne rituály, modlenie, hrešenie, odpúšťanie.. Z psychologického hľadiska dokonalá manipulácia.

Ježiš za mňa určite na kríži netrpel. Trpel asi tak, ako tisíce upálených inkvizíciou a mučených v mene Boha.
18.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: :)))))
Ano veriaci, by sa mali upevňovať a napredovať vo svojej viere.
Necítim to ako nátlak.

Ja nechcem byť sviatočný a výročný kresťan. v poznámke mám na mysli, že
/ niektorí kresťania vidia chrám z vnútra iba počas vianočných a veľkonočných sviatkov /

chcem robiť aj vo vzťahu k vieru a k Bohu aj čosi viac a nad rámec, a nie len to, čo som bola povinná úrobiť.
/ je to pre mňa úplne niečo prirodzené /
Luk 17, 10

Tak aj vy, keď urobíte všetko, čo sa vám prikázalo, povedzte : Sme neužitoční sluhovia, urobili sme, čo sme boli povinní urobiť.

Aj v práci a zamest. to uplatňujem podobne, pracujem nad rámec pracov.povinností, a nielen to, čo som bola povinná urobiť.

Ako som už napísala, že Ježiš zomrel a trpel na kríži za všetkých ľudí veriacich, neveriacich, ľahostajných, je to tak, aj keď viem, že ty to neprijímaš.
17.03.2011
Mgr.    Reagovať
kríž
Čo hovorí Biblia o ukrižovaní.
Mt 23, 33-46
Ukrižovanie

Keď prišli na miesto,ktoré sa volá Lebka, ukrižovali jeho i zločincov: jedného sprava, druhého zľava. Ježiš povedal:

"Otče, odpusť im, lebo nevedia, čo robia." Potom hodili lós a rozdelili si jeho šaty. Ľud tam stál a díval sa. Poprední muži sa mu posmievali a vraveli: "Iných zachraňoval, nech zachráni aj seba, ak je Boží Mesiáš, ten vyvolenec." Aj vojaci sa mu posmievali. Chodili k nemu, podávali mu ocot a hovorili: "Zachráň sa, ak si židovský kráľ!" Nad ním bol nápis: "Toto je židovský kráľ."

Kajúci zločinec

A jeden zo zločincov, čo viseli na kríži, sa mu rúhal: "Nie si ty Mesiáš?! Zachráň seba i nás!" Ale druhý ho zahriakol: "Ani ty sa nebojíš Boha, hoci si odsúdený na to isté? Lenže my spravodlivo, lebo dostávame, čo sme si skutkami zaslúžili. Ale on neurobil nič zlé." Potom povedal: "Ježišu, spomeň si na mňa, keď prídeš do svojho kráľovstva."
On mu odpovedal: "Veru, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji."

Ježiš na kríži umiera

Bolo už okolo dvanástej hodiny a nastala tma po celej zemi až do tretej hodiny popoludní. Slnko sa zatmelo, chrámová opona sa roztrhla napoly a Ježiš zvolal mocným hlasom: "Otče, do tvojich rúk porúčam svojho ducha." Po tých slovách vydýchol.
17.03.2011
lulu    Reagovať
o ničom
Pre mňa je viera, ako viera.
Všetci sú veriaci a pokiaľ viem, žiadna súčasná viera nedovoľuje zabíjať.
Že "Viera má veľa spoločného so spravodlivosťou, čestnosťou, ...atď sú to základné charakterová a morálne, etické vlastnosti"
Tak kde sú ???
Nikde. Niet väčšieho zvrhlíka, ako veriaceho. Potom sa hádže na kolená, odprosuje a čojaviem čo.

K tomu Írsku: To mi presne pripomína iniciatívnu babku, ktorá nás vyhnala z kostola, lebo sme si ho chceli len tak pozrieť.
Lebo ak by katolíci nechali prejsť ulicami protestantov bez povšimnutia, nič by sa nedialo. Vôbec nechápem, o čom to vlastne je.
Vlastne o ničom, len ľudia sa potrebujú baviť.
17.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: o ničom
To máš nejaké mylné informácie, neviem o tom, že by sa niekto v kostole len tak hádzal na kolená.

Prečo Ti tí veriaci ležia tak v žalúdku ?
Co ti urobili ?
Veriaci sa aspoň o niečo snažia, aj keď majú svoje chyby, ale aspoň sa chcú na sebe pracovať a niečo zmeniť k lepšiemu.
No a čo keď odprosujú, ľutujú aj za iných ľudí, ktorí tejto ľútosti ani nie sú schopní.

K tomu Irsku :
Ja som napísala, že protestanti si 12. júla v roku pripomínajú víťazstvo nad katolíkmi, tak, v tento deň chcú demonštratívne a provokatívne pochodovať cez katolícku štvrť.
Ten pochod protestantov súvisí s bitkou a históriou z roku 1690.

A toto len vyvoláva nepokoje medzi ľuďmi, a samozrejme, že úrady im to nechcú povoliť.

Neverím, že by len tak niekto vyháňal ľudí s kostola, pokiaľ sa tam chovajú prvom rade ticho a slušne, a zo všetkou úctou.
17.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: o ničom
"Hádzanie a kolená" je obrazné. Jasné, že si ich nikto pri tom nerozbije, hrozia jedine nejaké otlaky.
A prečo mi veriaci ležia v žalúdku? No Ty sama si to napísala " Veriaci sa aspoň o niečo snažia, aj keď majú svoje chyby, ale aspoň sa chcú na sebe pracovať a niečo zmeniť k lepšiemu. "
Lebo neveriaci sú nesnažiaci sa odpad. Neznabohovia, rúhači. Lebo len Vy máte svoju jedinú pravdu. Nedokážete akceptovať iné vnímanie sveta, o čom svedčí aj ten nezmyselný spor medzi katolíkmi a protestantmi.
O čo sa vôbec sporia? O nič.

A možno by si nás aj Ty sama vyháňala z kostola, keby si počula, že ja vysvetľujem deťom Krista na kríži ako nepodložený fakt, náboženský výmysel, niečo ako Herkules, alebo Achyleus. Pre mňa proste legenda.
17.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: kríž.
Pri kľačaní nehrozia ani tie otlaky.
Ja som nikde nenapísala, že neveriaci sú nesnažiaci sa odpad.

pokiaľ si dobre spomínam, môžeš si to nájsť, čo som napísala nižšie asi o 4 príspevky v diskusii :
-tak dovoľ, aby som Ti to pripomenula.
Viera má veľa spoločného so spravodlivosťou, čestnosťou, ...atď sú to základné charakterová a morálne, etické vlastnosti, ktoré sú akceptovateľné aj pre neveriacich.

Ja som Ti to uviedla ako príklad
pozn. / má na mysli to Irsko / aby si aspoň z časti niečo pochopila. Ved s tým Irskom pokiaľ viem si začala ty.

To, čo si mi v závere napísala, mi doslova vyrazilo dych.
Kristus sa za nás obetoval a zomrel na kríži, aby nás vykúpil a spasil.

Ja vie, že čo som Ti ja napísala, že nemáš na to argumenty, tak začínaš byť nejpríjemná a útočná.

Vidíš, stále som nevedela pochopiť, že prečo ťa vyháňajú z toho kostola, tak teraz,keď si mi napísala, že čo svojim deťom rozprávaš o kríži, na ktorom zomrel Ježiš, tak sa tomu ani nečudujem.

To je veľká opovážlivosť, toto rozprávať svojim deťom.
To je fakt, že Ježiš bol umučený, a zomrel na kríži, o tom píše biblia.

Mt 23, 26-29
Krížová cesta

Ako ho viedli, chytili istého Šimona z Cyrény, ktorý sa vracal z poľa, a položili naň kríž, aby ho niesol za Ježišom. Šiel za ním veľký zástup ľudu aj žien, ktoré nad ním kvílili a nariekali. Ježiš sa k nim obrátil a povedal:

"Dcéry jeruzalemské, neplačte nado mnou, ale plačte samy nad sebou a nad svojimi deťmi. ...atď
12.03.2011
lulu    Reagovať
neviera
Tak veriaci človek má isté mantinely a bariéry?
Ale veď tomu ani Ty sama neveríš.
Tak prečo sa stále vraždia v Palestíne a Izraeli? A to je vraj zem zasľúbená a žijú tam hádam najsilnejšie veriaci ľudia. Boh JE na nič. Slúži len k nenávisti.

Koľko neveriacich ľudí je čestných a spravodlivých, nezištných atd... Už si uvedom, že to nemá nič spoločné s vierou.

Ozaj a kúp si psa a potom mi napíš, či nie sú zvieratá schopné niekoho milovať a myslieť.
13.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: neviera
Palestína a Izrael poznáš náboženské zloženie týchto štátov. A určite v nich kresťania tvoria mizivú menšinu.

Izrael :
Židia 76,4 %
Muslimovia 16 %
Kresťania 1,7
Ostatní kresťania 0,4 %

Palestína :
Západ. Breh :
Muslimovia 75 %
Židia 17 %
Kresťania a ostat. 8 %

Pásmo Gaza :
Muslimovia 98,7 %
Kresťania 0,7 %
Židia 0,6 %

Kresťania v Palestíne a v Izraeli predstavujú menšinu.

Musíš poznať históriu a s čoho to pramení, a kde to vzniklo a má svoj pôvod.
Za to som uviedla synov Izáka a Izmaela.

Muslimovia predsa veria v svojho Alaha.
Ano modlia sa 5 x za deň k svojmu Alahovi.
Prečo potom každý terorista je moslim.
A Židia žijú stále v starom zákone, lebo nový zákon vôbec neprijali.

A ešte k tomu Irsku
Moja vieš kde je pôvod nepokojov medzi protestantmi a katolíkmi.
Protestanti vždy každoročne 12.júla pochodujú, kde si pripomínajú víťazstvo nad katolíkmi.
Pre oranžistov / t.j. protestantov / je 12. júl sviatok organizujú oranžisti čiže protestanti pochody na tento deň pripadá výročné víťazstvo protestantov pod vedením princa Willama nad katolic. kráľom Jakubom II počas bitky z roku 1960.

Provokatívne v tento deň chcú pochodovať cez katolícke štvrťe napr. v meste Belfast.

Viera má veľa spoločného so spravodlivosťou, čestnosťou, ...atď sú to základné charakterová a morálne, etické vlastnosti, ktoré sú akceptovateľné aj pre nevriacich.

Ale ano vlastnosti, ktoré som vymenovala majú spoločné body s vierou ako spravodlivosť, viesť usporiadaný život, čestnosť, miernosť, nezištnosť, mravnosť, skromnosť, pracovitosť, spoľahlivosť mať pevné charakterové, morálne a etické vlastnosti -- toto všetko predsa súvisí s vierou, ja to takto vnímam.
13.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: správne je rok 1690.
Opravuje ten rok je správne 1690 a nie 1960.
V tej rýchlosti som zamenila čísla.
12.03.2011
Mgr.    Reagovať
viera
Presne tak veriaci človek musí mať mantinely. Verím tomu.
V Palestníne a Izraeli je problém medzi arabmi a židmi. / izraeliti a izmaeliti /

Židia sú potomkami Abrahámovho syna Izáka. Arabi sú potomkami Abrahámovo syna Izmaela.
Je jasné, že nastane nepriateľstvo medzi dvoma synmi, keďže Izmael bol synom otrokyne (Genesis 16:1-16) a Izák synom zasľúbenia, ktorý mal zdediť Abrahámove požehnania (Genesis 21:1-3).

Po tom, ako sa Izmael vysmieval Izákovi Sára prehovorila Abraháma, aby poslal Hagar a Izmaela preč (Genesis 21:11-21). Je pravdepodobné, že toto spôsobilo v Izmaelovom srdci ešte väčšie pohŕdanie Izákom.

Máme doma psa. Musím obmedziť kontak so psom, spôsobuje mi alergickú reakciu.

Ale ano vlastnosti, ktoré som vymenovala majú spoločné body s vierou ako spravodlivosť, viesť usporiadaný život, čestnosť, miernosť, nezištnosť, mravnosť, skromnosť, pracovitosť, spoľahlivosť mať pevné charakterové vlastnosti -- toto všetko predsa súvisí s vierou, ja to takto vnímam.
Ora et labora - Modli sa a pracuj.
13.03.2011
lulu    Reagovať
Re: viera
Veriaci človek "musí" mať mantinely? Tak prečo ich nemá?
Ja viem. Lebo viera nemá nič spoločné s čestnosťou, dobrotou, slušnosťou... Ľudia sú dobrí a zlí. Nie veriaci a neveriaci.

Koho zaujíma, kto je koho synovým potomkom, keď sa navzájom zabíjajú. Oni majú dovolené zabíjať v mene viery? Oni nie sú silno veriaci, každý deň sa modliaci a čojaviem čo?
A keď sa Ti nepáčil príklad araby a židia, tak čo Írsko, kde sa lomia kresťania s katolíkmi? To je priamo z Tvojich radov. To nie sú veriaci?
Ešte som nevidela, aby sa do krvi pobili dva tábory ateistov, lebo jedni veria v ufo a druhí nie.

Nič horšie ako náboženstvo s vymysleným Bohom na tejto planéte neexistuje.
11.03.2011
lulu    Reagovať
koláč
Celá Biblia je napísaná v prirovnaniach, nejasne, nekonkrétne. Dá sa vysvetľovať na 1000 spôsobov. Aj moje vysvetlenia sú len obrazné. Samozrejme, že som to nemyslela doslovne.
Žiaľ, absolútne nechápeš o čom píšem.
Až ma striasa pri vete " Pokrstený patrí navždy Kristovi. " To hraničí s fanatizmom.
Ak prímem iného Boha ako rozumný mysliaci dospelý človek, tak potom čo? To sa Tí dvaja tam hore pobijú, že komu patrím?
Jáj, zabudla som, že len ten Váš je ten pravý.

Neboj sa, nebudem sa vyhovárať. Nebude pred kým.
11.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: je len jeden Boh
Ale Boh je len jeden.
12.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re:nie je žiaden Boh
O prímaní nejakého Boha som písala hypoteticky. Ja nechcem prijať žiadneho, lebo žiadny neexistuje.
Stále tvrdím, že bez ľudskej inteligencie žiadny Boh nie je, lebo je to len výplod rozvinutého myslenia.
Len človek sa vyvinul k vyššiemu stupňu myslenia. Zvieratá to netrápi.
Inak je zaujímavé, že zvieratá sú vlastne v chovaní oveľa čestnejšie než ľudia. Ten Boh je vlastne na nič, lebo vôbec nebráni ľuďom robiť horšie zverstvá, ako tie zvieratá. Práve naopak. Veď " V mene Božom".
Chvála "Bohu" som ateista.
12.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Boh je láska
Ty si veľmi trúfalá. Tvoja nevera je až zarážajúca.
Nedá sa porovnávať človek a zviera.
Človek je najvyššia a najdokonalejšia bytosť. Iba človek dokáže myslieť, tvoriť, milovať, má slobodnú vôľu, a je stvorený na obraz Boží.
Iba človek dokáže milovať Boha.

Zviera sa správa pudovo a inštinktívne.

Nesúhlasím, že Boh je na nič.

Veriaci človek, má isté mantinely a bariéry, ktoré nesmie prekročiť.

Koľko veriacich ľudí je čestných, skromných, pracovitých, mravných, pomáhajú nezištne, majú usporiadané rodiny, a vidieť, že to sú veriaci ľudia, denne chodia do chrámu, lebo cítia potrebu tam chodiť.
Prečo nepíšeš o tomto ?

Mt 5, 45 ( pozri si )
Veď on dáva slnku vychádzať nad zlých i dobrých a posiela dážď na spravodlivých i nespravodlivých.

Soľ zeme a svetlo sveta
Mt,5 13-16
Vy ste soľ zeme. Ak soľ stratí chuť, čím ju osolia? Už nie je na nič, len ju vyhodiť von, aby ju ľudia pošliapali. Vy ste svetlo sveta. Mesto postavené na návrší sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým, čo sú v dome. Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach.
11.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: koláč
Akého Boha chceš prijať ? Napíš mi niečo o tom ?.
11.03.2011
lulu    Reagovať
ospravedlnenia
Zaujímavé je, že veriaci ako Ty, teda silne veriaci si nedokáže pripustiť, že niekto naozaj nemá potrebu v niečo ako Boh veriť.
Vyjadrenia že "človek by aj chcel veriť" sú z môjho pohľadu až urážajúce. Vy ste tak neskutočne netolerantní a zahľadení do seba, že Vám uniká realita.
Ako by sa Ti páčilo, keby som tvrdila, že človek vlastne aj tak ničomu neverí, len sa schováva za akúsi vieru, ale najradšej by sa jej zbavil. Je to však strachopud a slaboch, tak radšej ďalej verí, aj keď nechce.
11.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ospravedlnenia
Neviem, čo je na tom urážajúce, keď som napísala, že človek by aj chcel veriť, ale nemôže, lebo je to pre neho neskôr nesmierne ťažké.

Práveže ja som až príliž tolerantná.
Ja to vidím až príliž reálne čo sa deje v tomto svete.

Vieš čo, tá veta ťa sčasti celkom vystihuje, v tom zmysle, že bola si pokrstená,
/ rodičia ťa priniesli na krst,.teda dali pokrstiť, / ničomu neveríš, občas čítaš písmo, a tiež by si sa tejto "viery" najradšej zbavila.

Vidím a viem to, že ty žiješ v akomsi falošnom a klamlivom pokoji. Ale ten pravý pokoj a nádej môže dať len Boh a viera.
11.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: ospravedlnenia
Ty si fakt neskutočná.
To, že som bola pokrstená, nič neznamená. Bola som bábätko. Keby so mnou rodičia vykonali zasvätenie Satanovi, aj to by podľa Teba platilo?
Čítam písmo tak isto, ako kuchársku knihu. Ako môžem diskutovať o najlepšom recepte na jablkový koláč, a nemať o tom koláči ani šajnu. A hádam preto verím v jablkový koláč?

A vieš v čom si netolerantná? Lebo Ty nechceš pripustiť, že niekto neverí a je mu to vážne šumafuk. Lebo ja Ti verím, že veríš. Ale ty máš stále problém pochopiť ateistu.

Len tak na okraj, nemôžem sa zbaviť niečoho, čo som nikdy nemala.
11.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: ospravedlnenia
Zase si uviedla niečo čo sa v protiklade nedá porovnávať krst ako základná sviatosť kresťana. Pokrstený patrí navždy Kristovi.

Nemôže a nesmieš porovnávať krst a zasvätenie ...atď ani to nemám odvahu napísať.
S takýmito vecami sa predsa nezahárva.

Zase porovnávať vieru s recepcom to je tiež neporovnateľné.
Koláč je niečo konkrétne.
Viera zase niečo abstraktne, čo môžeš iba s pokorou prijať, a uveriť.
Ja som tá v diskusii, ktorá ti tu vieru pripomína.
Boh je láska a nekonečné milosrdenstvo.
Aj za to si toľko píšeme o viere, aby si sa raz pred Bohom nemohla vyhovárať, ja som o tom nevedela, mne to nikto nepovedal, ja som takéto poznanie nemala.
06.03.2011
Mgr.    Reagovať
viera a ospravedlenia
Pýtala som sa nájde Syn človeka vieru u teba vieru na zemi keď príde ?

Keby si mala vieru aspoň takú malú ako horčičné zrnko.

Už aj to je malý pokrok, keď si priznala, že viera je pomocný prvok pri každodennej ťažkej realite života.

Zjavila sa Božia spravodlivosť
Rim 3, 21-25

Ale tarz sa zjavila Božia spravodlivosť bez zákona a dosvedčujú ju Zákon i Proroci. Božia spravodlivosť skrze vieru v Ježiša Krista pre všetkých, čo veria. Lebo niet rozdielu atď... môže si to pozrieť.

Poznámka : k stati 21
Ospravedlnenie znamená odpustenie hriechov a získanie milosti. Ním sa človek stáva účastným na Božej prirodzenosti. Tento dar ospravedlnenia zaslúžil nám Kristus a Boh ho každému zdarma ponúka.

úloha viery :
Rim 3, 27-31
Aké teda vystatovanie ? Je vylúčené. Akým zákonom ? Skutkov ? Nie, ale zákonom viery. Lebo si myslíme, že človek je ospravedlený skrze vieru bez skutkov podľa zákona. Vari je Boh len Bohom židov ? A nie aj pohanov ? Veru aj pohanov, lebo je len jeden Boh, ktorý ospravedlní obrezaných z viery a neobrezaných pre vieru. Rušíme teda vierou zákon : Vôbec nie !Naopak zákon potvrdzujeme.

Poznámka k stati 27-28
Židia nemajú dôvod vystatovať sa, lebo potrebujú ospravedlnenie tak ako pohania. Zdrojom ospravedlnenia je viera v Krista, a nie zachovávanie predpisov Starého zákona.
10.03.2011
lulu    Reagovať
Re: viera a ospravedlenia
Ja som veľmi rada, že nemám vieru ani ako to horčičné zrnko. Lebo aj to zrnko dokáže zneistiť. Ale ja som istá a spokojná. Úplne mi to vyhovuje.
10.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: viera a ospravedlenia
Ja viem, že človek by aj chcel veriť, a je to pre neho neskôr veľmi ťažké.

Ježiš a Tomáš
Jan 20, 24-29

Tomáš, jeden z Dvanástich, nazývaný Didymus, nebol s nimi, keď prišiel Ježiš. Ostatní učeníci mu hovorili: "Videli sme Pána." Ale on im povedal: "Ak neuvidím na jeho rukách stopy po klincoch a nevložím svoj prst do rán po klincoch a nevložím svoju ruku do jeho boku, neuverím." O osem dní boli jeho učeníci zasa vnútri a Tomáš bol s nimi. Prišiel Ježiš, hoci dvere boli zatvorené, stal si doprostred a povedal: "Pokoj vám!" Potom povedal Tomášovi: "Vlož sem prst a pozri moje ruky! Vystri ruku a vlož ju do môjho boku! A nebuď neveriaci, ale veriaci!" Tomáš mu odpovedal: "Pán môj a Boh môj!" Ježiš mu povedal: "Uveril si, pretože si ma videl. Blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili."
05.03.2011
lulu    Reagovať
sila...
Ehm, neviem, čo sa v predposlednej vete vlastne pýtaš. Vieš dobre, že takú vieru, akú si predstavuješ Ty, u mňa nikto nenájde.

Otočím zrak a vidím svoju dcéru spinkať s mackom v náručí pod srdiečkovou perinou a vôbec ma nenapadne, že za to mám ďakovať nejakému Bohu.
To čo mám, je len moja zásluha. Ani s Bohom, ani bez neho to nebude iné.
Veci sa nestanú inak pre veriaceho a neveriaceho.
Znova sa vraciam k tomu, čo som už písala, že v dnešnej dobe už nemá Boh taký význam. Ľudia otvorili oči, už nepotrebujú vysvetlenie nadprirodzených javov, ktoré nevedeli pochopiť.
V mojom ponímaní viera už len dáva akési pomocné prvky pri každodennej ťažkej realite života.
Je väčšia odvaha neveriť a postaviť sa realite priamo, ako si niečo nahovárať a dúfať v nemožné.
05.03.2011
Mgr.    Reagovať
viera
Luk 17. 6

Pán vravel keby ste mali vieru ako horčičné zrnko a povedali by ste tejto moruši : Vytni sa aj koreňom a presaď sa do mora, poslúchla by vás.

Keby si mala vieru aspoň takú malú ako horčičné zrnko, tak ako o tom hovorí sv. Písmo.

Boží človek
1 Tim 11-12
Ale ty, Boží človek, utekaj pred tým a usiluj sa o spravodlivosť, nábožnosť, vieru, lásku, trpezlivosť, miernosť. Bojuj dobrý boj viery a zmocni sa večného života; veď si doň povolaný a zložil si pred mnohými svedkami dobré vyznanie.
05.03.2011
Mgr.    Reagovať
state
Vyhľadala som si uvedené state s Písma.
Ber to v celom kontexte.

1 Tim, 8-15
Muži a ženy v liturg.zhromaždení.
Chcem, teda, aby sa muži modlili na každom mieste a dvíhali čisté ruky bez hnevu a hádok.

Podobne aj ženy nech sú v odeve ozdobenom cudnnosťou a nech sa krášlia skromnosťou, nie pozaplet. vlasmi, zlatom a perlami alebo drahými šatami, ale ,ako pristane ženám, ktoré vyznávajú nábožnosť, dobrými skutkami.

Žena nech sa učí v tichosti a úplnej podriadenosti. učiť žene nedovoľuje , ani vládnuť nad mužom, ale nech je tichá. Veď prvý bol stvorený Adam, až potom Eva. atď..

Vysvetlivke v stati 11-15 sa uvádza :
Žena nech sa učí v tichosti a úplnej podriadenosti. ...atď

V tejto časti treba brať do úvahy to, čo sa odvodzuje zo sociálneho zamerania listu.
Bolo by anarchizmom hľadať tu riešenie aktuálnych problémov služby žien pri bohuslužbách.

Odporúčaním, aby sa ženy učili tichosti, sa Pavol stavia najmä proti tým, čo sú klebetné a všetečné a navravia , čo sa nepatrí.

1 Kor, 34-35
Ber to v celom kontexte.

Začína to tým, že každý má nejaký iný dar
a tu ich aj Písmo vymenováva dar chválospevu, náuky, zjavenia, vysvetľovania a všetko nech je na budovanie. Ďaľej sa tu píše keď má niekto dar jazykov, nech hovoria dvaja nanajvýš traja, jeden po druhom, a jeden nech vysvetľuje. Ak by nemal kto vysvetľovať nech mlčí na zhromaždení, nech hovorí sebe a Bohu. Proroci nech hovoria dvaja alebo traja a ostatní nech posudzujú. Ale ak by dostal zjavenie iný zo sediacich prvý nech mlčí. Lebo jeden po druhom môžete všetci prorokovať, aby sa všetci poučili a všetci povzbudili. Prorocký Duch je podriadený prorokom veď Boh nie je Bohom neporiadku, ale pokoja.

A až teraz prichádza tá tvoja stať
1.Kor. 34-35

Čo si my chcela týmito statmi povedať ?
05.03.2011
lulu    Reagovať
Re: state
Vlastne len to, že v čase písania Biblie bol svet úplne iný, a preto je napísaná tak, ako je.
V žiadnom prípade nemohla byť napísaná z vnuknutia Boha, lebo ten by vo svojej nekonečnej múdrosti predsa vedel, že o pár storočí bude vražda neprípustná, ženy budú emancipované, čiže rovnoprávne s mužom a neprípustné akékoľvek zabíjanie "v mene Božom".
V Biblii je z nášho pohľadu veľa nehorázností. Jedným veríte a druhé ospravedlňujete a vraj to bolo myslené inak.
Pre mňa je to neprijateľné.
05.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: state
Ospravedlnení z viery majú nádej a pokoj.

Rim 5, 1-5
Ospravedlnení súc tedy z viery máme pokoj blížiť sa k Bohu skrze svojho Pána Ježiša Krista, skrze ktorého sme dostali aj prístup vierou do tejto milosti, v ktorej stojíme, a chválime sa nádejou slávy Božej. No, nie len to, ale sa chválime aj súženiami vediac, že súženie pôsobí trpezlivosť a trpezlivosť dokázanosť a dokázanosť nádej, a taká nádej nezahanbuje, lebo láska Božia je vyliata v našich srdciach skrze Svätého Ducha, ktorý nám je daný.

Rim 1, 16-17
Evanjelium mocou Božou

Lebo sa nehanbím za evanjelium Kristovo, lebo je mocou Božou na spasenie každému veriacemu, Židovi predne i Grékovi. Lebo spravedlivosť Božia sa v ňom zjavuje z viery vo vieru, jako je napísané: Ale spravedlivý bude žiť z viery.

Gal 2, 16
a vieme, že človek nie je ospravedlnený zo skutkov podľa zákona, ale iba skrze vieru v Ježiša Krista. Aj my sme uverili v Krista Ježiša, aby sme boli ospravedlnení z viery v Krista, a nie zo skutkov podľa zákona, lebo zo skutkov podľa zákona nebude ospravedlnený nijaký človek.

Lk, 18.8
Hovorím vám: Zaraz ich obráni. Ale nájde Syn človeka vieru na zemi, keď príde?"

Nájde syn človeka vieru na zemi u teba keď príde ? Porozmýšľaj.
04.03.2011
lulu    Reagovať
len tak
Tento konkrétny človek mi je ukradnutý, vôbec s ním nesúcitím. Uviedla som ho len ako dobrý príklad, ako sa ľudia dokážu schovávať za vieru a ospravedlňovať svoje zvrhlé činy.
Ak by to spravil neveriaci, tak budeš hádzať kamene, a na súcit si ani nespomenieš.

Len som otvorila internet a už na mňa vyskočila správa, že odsúdili kňaza na 15 rokov za zneužívanie detí.
Ja som šťastná, že do tejto skupiny občanov veriacich, nepatrím.

Steven Weinberg
S náboženstvom alebo bez, mali by sme dobrých ľudí, robiacich dobré veci a zlých ľudí, robiacich zlé veci. Ale aby dobrí ľudia robili zlé veci, to chce náboženstvo.
04.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: len tak
Ja s ním práveže veľmi súcitím. On sa za vieru neschováva a určite neospravedlňuje svoj čin. Zvrhlý čin je silný výraz.
A nesúhlasím ani s poslednou vetou, aby dobrí ľudia robili zlé veci to chce náboženstvo.

O posudzovaní :

Mt 7, 1-3
Nesúdťe, aby ste neboli súdení. Lebo ako budete súdiť vy, tak budú súdiť aj vás, a akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.

Luk 6, 36-38
Budťe milosrdní, ako je milosrdný váš Otec. Nesúdťe a nebudete súdení. Neodcudzujte a nebudete odsúdení. Odpúšťajte a odpustí sa vám. Dávajte dajú vám : mieru dobrú, natlačenú, natrasenú, vrchovatú, vám dajú do lona, lebo akou mierou budete merať vy, takou sa nameria aj vám.
04.03.2011
lulu    Reagovať
literatúra
AKO Boh miluje deti: (Žalmy 137.8-9 ) Dcéra babylonská,, ty ničiteľka! Blahoslavený, kto ti odplatí za to, čo si nám robila. Blahoslavený, kto tvoje deti pochytí a o skalu roztrieska.

Čo hovorí biblia o ženách v kostole: (Prvý list Korynťanom 14:34 ) tak aj vo vašich cirkevných zhromaždeniach ženy nech mlčia! Nie je im totiž dovolené, aby (tam) hovorili, ale majú byť poddané, ako aj zákony nariaďujú. (Prvý. list Korynťanom 14: 35) Ak sa chcú o niečom poučiť, nech sa doma spýtajú mužov. Nepatrí sa , aby žena hovorila na cirkevnom zhromaždení ( v anglickom znení: :pretože je to hanebné pre ženu hovoriť v kostole.)(1.Tim 2: 11 ) Žena nech sa učí v tichosti a vo všetkej poslušnosti. Nedovoľujem však žene vyučovať, ani nad mužom panovať , ale nech je tichá a pokojná.

Ja síce radšej čítam sci-fi ako horory, ale nevadí, literatúra, ako literatúra.
03.03.2011
lulu    Reagovať
všeličo
Ja síce napĺňam štatistiku narodených detí bez sobáša, ale nie som pokrytec a nehlásim sa k viere. Ja nezrádzam tie Vami uznávané hodnoty, lebo v ne neverím.
Ak Ti niečo hovorí matematika 6-tej triedy ZDŠ, tak je jasné, že sa k viere hlásia aj Tí, ktorí z ďaleka tak nežijú. To by Ťa malo štvať, nie ja.
To je podľa Teba hlboké náboženské cítenie? No podľa mňa, len keď im to vyhovuje.

Naivne si myslíš aj s celou Tvojou prednáškou, že škola deťom vštepuje základné mravné návyky atd... To určite. To čo nedostanú doma, v škole nepoberú. Učitelia sa môžu aj roztrhnúť. Aj keď už dávno nemajú ani snahu.

O šťastie mojej dcéry sa nemusíš báť. Ver mi, že má najlepšiu matku na svete a hlavne normálnu.

Tým Žitným si to fakt zahlobila. Vidíš, koľká faloš aj v Tebe. Vôbec Ti nevadí, že niekoho zabil. Dostal chabých 2,5 roka, mohol si to dôstojne odsedieť. Takto sa chová hlboko veriaci človek?
Dobrým ľuďom sa stávajú zlé veci, keď idú po vidieckej ceste 120 a narazia do cyklistu na opačnej strane cesty, lebo v tej rýchlosti sa to samozrejme nedá zvládnuť.
A on chudáčik, teraz s tým musí žiť. No koľké nešťastie. To už si akože kupuje aj tie odpustky. Blé, blé.
Určite na to myslí každý deň svojho života.
Stratil všetko? Čo všetko?
Nechám to tak, lebo už by som sa rozohnila.
03.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: všeličo
Nič si nekupujeme. A on naozaj stratil skoro všetko. Ja som to už naznačila v prvom príspevku a naozaj to tu nechcem pretriasať.
Chcela si vedie môj postoj, za to tu spomenula práve túto nehodu. Vieru mu pomáha nájsť pokoj a vyrovnať sa s tým, čo určite nie je ľahké. Vôbec nie si empatický človek. nevieš sa vôbec vžiť do toho, čo asi prežíva. Je to určitá skúška. Ano aj dobrým a veriacim ľuďom sa nekedy stávajú zlé veci.

Stále si to nejako omlúvaš, a ututlávaš to svoje svedomie, že si lepšia ako iní ľudia napr. aj veriaci. Aj tetnto príbeh čo si vytiahla to len dokazuje.
03.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: všeličo
Ty stále nechápeš realitu. On "urobil zlú vec", nie že sa mu stala.
Toto je skúška? Že aký budem bezočivý a potom sa budem tváriť, ako trpím? Ha, ha.
Fuj, že vžiť sa do toho, čo prežíva. Tak sa skús vžiť do toho, čo prežíva rodina zavraždeného dieťaťa.
A už vôbec nechápem, prečo spomínaš moje svedomie. Ja som nikoho nezabila.
03.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: všeličo
Práveže chápem realitu. Určite táto nehoda, ho bude prenasledovať do konca života.
Ja viem, že aj rodičia veľmi trpia. Ale toto nie je vhodný spôsob ako to tu teraz rozoberať.
03.03.2011
lulu    Reagovať
veriaci
Ak ideš do obchodu a kupuješ topánky, riadne si ich vyskúšaš. Lebo nie každé Ti sadnú, aj keď je správne číslo.
Vzájomné porozumenie v sexe je hádam dôležitejšie, ako nejaké topánky, ktoré bez problémov vyhodíš.
Čo myslíš, prečo je dnes toľko rozvodov? Určite jedným z faktorov je aj nezhoda v posteli.
A nie je to len o chlapcoch, ale hlavne o dievčatách. Ony potrebujú väčší súlad, aby boli uspokojené. Chlap sa spraví vždy.
Dcére by som povedala, že robí najväčšiu chybu vo svojom živote, ak sa ide vydávať ako panna.

Najnovšie štatistiky hovoria, že u nás sa momentálne rodí 30% detí mimo manželského zväzku. Rozvodovosť je nejakých 45%. Tak mi sakra povedz, prečo sa u nás hlási ku katolíckemu vyznaniu ževraj 80% obyvateľstva.
To sú presne Tí, ktorí sa spoliehajú na tie nezmyselné odpustky.

Moje názory a konania Ťa poburujú, ale nemajú prečo, lebo ja nie som veriaca. Mám iné hodnoty. Tvoje skazené, nie je moje skazené.
Mali by Ťa skôr hnevať Tí, ktorí veria, chodia do kostola, tvária sa, ale veruže tak nekonajú.

Jeden skvelý príklad: Žitný, známy to moderátor, zabil, neprijal pokorne trest, ale išiel sa "zo zlého psychického stavu", liečiť k priateľovi duchovnému do kláštora. A už ani nehovorím, že sa rozviedol, napriek tomu, že bol sobášený v kostole.
Toto je úpadok cirkvi a katolicizmu. Nie ja. Ľudia sa chvália, akí sú strašní veriaci, ako chodia do kostola. Ale skutky hovoria niečo iné.
03.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: veriaci
Tak dovoľ, aby som Ti pripomenula, že aj ty si spomínala, že žiješ tiež bez papierov.
/mám na mysli bez sobáša aj keď by bol pravdepodobne iba na úrade a teda civilný/

Teda aj ty, si jedna z tých, čo naplňajú túto štatistiku, že deti sa rodia mimo. manželstva.

Ďalej toto Ťa trápi, že toľko ľudí sa hlási ku katolíckemu vierovyznaniu. Toto ti nedá pokoja, určite ťa zhrýza svedomie.

Vieš viera je v nich hlboko zakorenená. Cítia s cirkvou a majú hlboké náboženské cítenie.

Ďaľej aké máš ty hodnoty ? A aké hodnoty Ti vštepili rodičia a škola ?

Ešte mám stále v pamäti vetu z prednášky, že škola deťom vštepuje základné mravné návyky, vlastnosti a všeľudské mravné hodnoty.

To je až neuveriteľné, že si až taká nemrav. a skaz. to je normálne od zlého ducha.
Takéto rady a a takto uvažovať o budúc.svojej dcéry.

Ešte k tomu R. Žit. Aj dobrým ľudom sa niekedy stávajú zlé veci. Pozri on statil všetko. /v pozn. bol mediálne známy, mal dobrú prácu., atď... /
Určite na to myslí, každý deň svojho života. A už, že s tým musí žiť je podľa mňa dostat. trest. Prosím nechaj ho na pokoji. Určite sa mu týmto zmenil radikálne celý život.

Ešte raz to zopakujem aj dobrým ľuďom sa niekedy stávajú zlé veci.
28.02.2011
lulu    Reagovať
znova deti
Vidíš, znova máš mylnú predstavu. Hádam si naozaj nemyslíš, že som nejaký časopis kupovala priamo pre syna. Ty vôbec nežiješ reálny život.
Keby chcel, tak si na internete nájde oveľa horšie veci. Tomu som chcela predchádzať.
Ale nie som taká naivná, aby som si myslela, že keď bude starší, nič si nepozrie.
Ty sa tváriš, ako keby sex neexistoval a v určitom veku nebol najzaujímavejší na svete. Lenže práve prístupom fuj, fuj, to ešte zhoršujete.
U 15-ročného je už načase rozprávať o rozmnožovaní a zodpovednosti za ňu. Nie sa tváriť, že to neexistuje.
A teraz Ťa pobúrim, ale kondóm je prvé, čo by sa malo spomenúť pri pohlavnom styku.

Môžeš sa na mne vyzúriť. Ale ja v prvom rade hovorím, že treba počkať, aby to bolo to správne orechové. Lenže puberta a chtíč je nevyspytateľná vec, tak treba vedieť veci dopredu, nie až keď je neskoro.
01.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: znova deti
Prevzatie zodpovednosti je jedna vec.

A, čo tak hovoriť o čistote a zdržanlivosti, mladých chlapcov a dievčať. Aj to dievča, by si malo uvedomiť, aj pred tým chlapcom, že mám nejakú cenu, a nemala by robiť niečo, čo neskôr oľutuje. Dievčatá tento dar čistoty a nevinnosti zahadzujú, chcú skúsiť akési zakázané ovocie, na ktoré majú ešte toľko času, ešte musia predsa dokončiť školy, nájisť si zamestnanie a získať aké také istoty. Aj ty neviem, kam sa chceš takto uponáhľať.
No tak pozor, na také niečo má ešte čas. Hádam, nehceš, aby ako 15 roč. začal nejako prečasne žiť.

Vieš a ešte jedno v 15 rokoch sa začínajú bidovať len akésy prvé mravné princípy a postoje.
obdobie dospievania /12-20 rokov /
Viem aké je správanie dospievajúcich neisté a nepredvídateľné.
Dospievajúci hľadá odpoeď na otázky typu kto som aký je zmysel môjho života ako sa na mňa pozerajú ostatní.
Určitá miera zmätku a neistoty je prirodzená a vysvetľuje chaotický nestály charakter správania dospievajúcich.
Mladí ľudia v tomto čase, hľadajú záväzky napr. osobné.
Začína sa tu budovať akási základná hybná sila cnosť vernosti / udržanie spolupatričnosti voči kamarátom, k skupine, k milovanému, k hodnotám atď../

obodbie ranná dospelosť
20-30 rokov
úlohou obdobia rannej dospelosti je formovanie dôverných vzťahov s dospelým partnerom, vytvorenie hlbokého osobného vzťahu voči druhej osobe.

Výslednica tohto obdobia je cnosť lásky a vzájomnej oddanosti medzi paartnermi, ktorí sa rozhodli spolu zdielať celý život.
Toľko prednáška z vývinvej psychológie.
01.03.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: znova deti
No v knihe to možno tak funguje, ale v reálnom živote celkom nie.
Vieš, rozprávať o sexe v 15-tich so všetkými poučeniami je lepšie, ako čakať do 18-nástich, keď už bude bruško nechcene naplnené.
To je také isté, ako by si dcéru poučila o tom, že dostane menzes, až keď ho dostane a aj s riadnym šokom.

Samozrejme 15 je malý vek na začatie sexuálneho života. Ani to nepredpokladám. Ale lepšie vedieť a neurobiť, ako nevedieť a urobiť.
Ja nie som pán Boh a preto neponúkam nijaké zakázané ovocie.
Ja to viem, že čo je zakázané, to najviac láka. Tak ma napadá, že Boh to urobil schválne s tým stromom poznania, lebo veď on všetko vie, tak musel vedieť, že ochutnajú. (ale to už som písala)

Nejaká čistota pre mňa tiež nehrá rolu. Neviem prečo by dvaja mladí ľudia, ktorí sa majú radi, majú na to vek (tak 18-násť) a je to obojstranné, nevynútené, nemohli zažívať krásy vzájomných intímnych chvíľ.

Muža, ktorý si má vážiť ženu len preto, že je "čistá", by som nechcela. Nech si kúpi iné zvieratko.
02.03.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: znova deti
Zažívať intívne chvíle, majú iba manželia.

Keď si chlapec s tým, dievčaťom neskôr neporozumie tak, čo potom keď to zajde priďaľeko, takto ju využije a potom ju akože bez problémov opustí, a nájde si zase inú a takto to dokedy, akože mieni skúšať.

Takéto konania ho neoprávňuje na to aj keď má už vek dospelosti.

Prečo musíš, všetko čo je krásne, čisté, nevinné, a vznešené zase niečim nepríjemným a skazeným zaklincovať.

späť späť   11  |  12  |  13  |  14  |  15  |  16  |   17  |  18  |  19  |  20    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.