referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Homosexualita
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
06.02.2011
lulu    Reagovať
xxxxx
23 poslal ho Hospodin Boh von zo záhrady Éden obrábať pôdu, z ktorej bol vzatý
Čiže, dovtedy sa len motkali po Raji a mali tam byť večne.
Potom Adam poznal svoju ženu Evu; ona počala a porodila Kaina.
Až potom sa začali množiť.

Kain poznal svoju ženu; ona počala a porodila Enocha.
A kde sa vzala Kainova žena? To musela byť jeho sestra, nie? A o nej sa nič nepíše, že ju Eva porodila, ani o žiadnej inej žene.

No čo už s vami. Kto chce, uverí aj zázraku.
06.02.2011
lulu    Reagovať
Re: xxxxx
17 Ak si niekto vezme vlastnú sestru, či už otcovu dcéru alebo matkinu dcéru, a uvidí jej ohanbie, a aj ona uvidí jeho ohanbie, je to mrzkosť; nech sú odstránení pred očami príslušníkov vlastného ľudu; odkryl ohanbie svojej sestry; ponesie svoju vinu.

Fíha, a kdeže Kain tú svoju ženu našiel. Žeby to bola vlastná sestra?
05.02.2011
Mgr.    Reagovať
otázka
odpoved na otázku

A neodpovedala si mi ani na to, prečo a načo stvoril Adama v Raji, kde mal žiť večne.

muž a žena sú stvorení, to znamená, že ich Boh chcel. Na jednej strane v dokonalej rovnosti ako ľudské osoby, na druhej strane v ich špecifickom bytí muža a ženy.

Byť mužom byť ženou je dobrá a Bohom chcená skutočnosť.

Muž a žena majú :
-neodnateľnú dôstojnosť, ktorú dostávajú priamo od Boha svojho Stvoriteľa
-rovnakú dôstojnosť na obraz Boží
-muž a žena odzrkadľujú múdrosť a dobrotu Stvoriteľa

Muž a žena sú stvorení spolu a Boh chce, aby boli jeden pre druhého.

Nie je dobre, aby bol človek sám. Urobím mu pomoc, ktorá mu bude podobná.
/ Gn 2,18 /
Ani jedno zviera nemôže byť takýmto spoločníkom človeku.

Ženu, korú Boh utvára z rebra vyňatého z muža a ktorú k nemu privádza, vyvoláva v mužovi výkrik údivu, zvolanie lásky a spoločenstva: Toto je teraz kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa muž objavuje ženu ako druhé ja, s rovnakou ľudskou prirodzenosťou.

muž a žena sú stvorení jeden pre druhého nie že by ich Boh urobil iba napoly a neúplných stvoril ich pre spoločenstvo osôb, v ktorom každý môže byť pomocou pre druhého, lebo sú rovnakí ako osoby a zároveň sa doplňajú.

V manželstve ich Boh spája tak, že tvoria jedno telo a môžu odovzdávať ľudský život. Plodťe sa a množte sa a naplňte zem.

Keď muž a žena ako manželia a rodičia odovzdávajú svojim potomkom ľudský život, jedinečne spolupracujú na diele Stvoriteľa.

Prvý človek nielenže bol stvorený dobrý, ale bol aj ustanovený v priateľstve so svojím Stvoriteľom.

Ked cirkev vysvetľuje symboliku biblickej reči vo svetle nového zákona a tradície učí, že naši prarodičia Adam a Eva boli ustanovení v prvotnej svätosti a spravodlivosti. Táto milosť prvotnej svätosti bola účasť na Božom živote.

Znakon dôverného priateľstva človeka a Boha je to, že ho Boh umiestňuje do záhrady. Človek tam žije, aby ju obrábal a strážil práca nie je za trest , ale spolupráca muža a ženy s Bohom na zdokonaľovaní viditeľného sveta.

zhrnutie

muž a žena majú rovnakú a neodnimateľnú ľudskú dôstojnosť.

boli to dokonalé ľudské bytosti stvorené ako muž a žena na obraz Boží

nie je dobré, aby bol človek sám tak mu Boh stvoril ženu, aby mu bola nápomocná.

Muž a žena sú stvorení jeden pre druhého.
05.02.2011
lulu    Reagovať
Re: otázka
Napísala si mnoho slov, ale nepovedala nič.
Ja som sa pýtala "prečo ich Boh chcel"?
Plodťe sa a množte sa a naplňte zem - to bolo až pri vyhnaní z Raja. Ale pred tým, prečo ich chcel? Mali obrábať Rajskú záhradu večne? Len oni dvaja? Klaňať sa Bohu?
Aký zmysel Ti to dáva? Mne žiadny.
05.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: otázka
Plodťe sa a množte sa a naplňte zem - to bolo až pri vyhnaní z Raja.

nie toto nebolo pri vyhnaní z raja.

Vláda nad svetom, ktorú dal Boh na počiatku človekovi, uskutočňovala sa predovšetkým u samého človeka ako ovládanie seba.

Bože človeka si stvoril na svoj obraz a dal si mu na starosť celý svet, aby vládol nad všetkým tvorstvom a slúžil iba tebe, svojmu Stvoriteľovi.

Darmo by Boh stvoril svet, a ostal by pustý, a bez civilizácie. Tak stvoril aj prvých ľudí.
Už som ti raz písala, že len človek je schopný milovať Boha.
Len človek je schopný pracovať, myslieť a tvoriť a slobodne sa rozhodovať. Iba človek dokáže vytvárať materiálne a duchovné hodnoty.
Tak preto stvoril človeka ako muža a ženu ich stvoril.
05.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: otázka
Ale teraz už vážne všetko prekrúcaš.
Stvoril Adama a potom Evu a doprostred záhrady dal strom poznania, z ktorého nemali ochutnať plody, nie?
Mali tam žiť večne, len tie dve ľudské bytosti, nie?
Až keď ochutnali tie plody, boli vyhnaní z Raja, až potom im bolo povedané, choďte a zaľudnite zem.
Tak sa znova pýtam, čo tam mali Tí dvaja robiť večnosť?
Keby poslúchli a neochutnali, tak sa tam ešte motajú a my si tu nepíšeme. Tak čo tým Boh myslel?
06.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: otázka
Nič som neprekrútila
čítaj dielo šiesteho dňa Gn 1, 24-25

Prečítaj si Gn 1, 26-28-29-30

a to teraz odcitujem :
Nato Boh povedal, Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby ! Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi !

Boh ich požehnal a povedal im : Ploďťe a množste sa a naplňte zem ! Podmaňte si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čo sa hýbe na zemi !

Potom Boh povedal : Hľa dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy , majúce plody, v ktorých je ich semeno : nech sú vam za pokrm !
Všetkým zverom zeme a všetkému vtáctvu neba a všetkému, čo sa hýbe na zemi, v čom je dych života, / dávam / všetku zelenú trávu. A stalo sa tak. A Boh videl všetko, čo urobil, a hľa, bolo to veľmi dobré. A nastal večer a nastalo ráno, deň šiesty.

Už to je posun, že sa bavíme o tom prečo stvoril Boh človeka a prvých ľudí.

prvých ľudí Adama a Evu stvoril presne nato, prečo stvoril aj nás, aby zem nebola pustá a bez civilizácie.

Čo tam mali v tom raji robiť ?
Podmaniť a naplniť zem, pracovať . Len človek dokáže myslieť, tvoriť, a milovať .
Len človek, je schopný milovať Boha a je živou a mysliacou, a slobodnou bytosťou.

Na čo by nám tu nechal prázdnu a pustú zem bez ľudí.
05.02.2011
Mgr.    Reagovať
vzkriesenie
Vo verím v Boha sa modlíme :
Verím vo vzkriesenie tela a život večný atď.,

Pevne veríme a dúfame, že ako Kristus naozaj vstal z mrtvych a žije naveky, aj spravodliví budú po svojej smrti naveky žiť so vzkrieseným Kristom a že on ich vzkriesi v posledný deň.

keď vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mrtvych, a potom ten, čo vzkriesi z mrtvych Krista, oživí aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás. / Rim 8,11/

Výraz telo označuje človeka v stave jeho slabosti a smrteľnosti. Vzkriesenie tela znamená, že po smrti nebude žiť len nesmrteľná duša, ale že znova ožijú aj naše smrteľné tela. / Rim 8,11 /

Veriť vo vzkriesenie mrtvych bolo podstatným prvkom kresťanskej viery už od jej začiatkov. Vzkriesenie mrtvych je istota kresťanov. Vierou vo vzkriesenie sme kresťanmi.
05.02.2011
lulu    Reagovať
Re: vzkriesenie
Vzkriesenie mrtvych je istota kresťanov. Vierou vo vzkriesenie sme kresťanmi.
Lepšie by som to nenapísala ani ja. Potrebujete nejakú istotu, lebo inak sa strácate. Ja ju nepotrebujem. A keďže ju tým pádom ani nemám, nie som kresťan. Som potešená.
05.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: vzkriesenie
Ty si kresťanom krstom. A ten je stále platný. Aj si človek neplní krstné sľuby.

Pokrstený patrí navždy Kristovi, lebo nosí na duši Kristovu pečať, znak a charakter.
A má na duši znak nezmazateľný.
05.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: vzkriesenie
Zabudla si, že väčšina obyvateľov zeme je nepokrstená. Tí kam pôjdu po smrti?
Inak, ja som nedala žiadne krstné sľuby, tak neviem, ako by som si ich mala plniť.
05.02.2011
Mgr.    Reagovať
dobro
Mt 5 : 16 Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach.

Mt 6:1 Dajte si pozor a nekonajte svoje dobré skutky pred ľuďmi, aby vás obdivovali, lebo nebudete mať odmenu u svojho Otca, ktorý je na nebesiach.

Mt 7:11 Keď teda vy, hoci ste zlí, viete dávať dobré dary svojim deťom, o čo skôr dá váš Otec, ktorý je na nebesiach, dobré veci tým, čo ho prosia.

Jn 3-20 Veď každý, kto zle robí, nenávidí svetlo a nejde na svetlo, aby jeho skutky neboli odhalené.

Jn 3:21 Ale kto koná pravdu, ide na svetlo, aby bolo vidieť, že svoje skutky koná v Bohu.

Vo verím v Boha sa modlíme :
Verím vo vzkriesenie tala a život večný atď.,
Pevne veríme a dúfame, že ako Kristus naozaj vstal z mrtvych a žije naveky, aj spravodliví budú po svojej smrti naveky žiť so vzkrieseným Kristom a že on ich vzkriesi v posledný deň.

ke´d vo vás prebýva Duch toho, ktorý vzkriesil Ježiša z mrtvych, a potom ten, čo vzkriesi z mrtvych Krista, oží aj vaše smrteľné telá skrze svojho Ducha, ktorý prebýva vo vás. / Rim 8,11/

Výraz telo označuje človeka v stave jeho slabosti a smrteľnosti. Vzkriesenie tela znamená, že po smrti nebude žiť len nesmrteľná duša, ale že nova ožijú aj naše smrteľné tela. / Rim 8,11 /

Veriť vo vzkriesenie mrtvych bolo podstatným prvkom kresťanskej viery už od jej začiatkov. Vzkriesenie mrtvych je istota kresťanov. Vierou vo vzkriesenie sme kresťanmi.
04.02.2011
lulu    Reagovať
ja......
No na otázku "načo som na svete" musím priamo odpovedať "na nič".
Vývinom sme dosiahli istý stupeň inteligencie a preto si svoju existenciu uvedomujeme. Ale v mnohých ohľadoch sme horší, ako zvieratá. Ja sa len snažím prežiť život pekne. Niekde začal a niekde zákonite aj skončí.
Ja neverím na nesmrteľnú dušu, tak si tým nezaoberám.

A chcela som skôr vedieť, prečo stvoril Adama a načo? Veď Boh si pôvodne nepredstavoval celé ľudstvo, nie?
04.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ja......
Tak to je nejako málo, keď odpovedáš, na otázku na čo som na svete tak tvoja odpoveď je, že na nič.
To je trošku prízemné nie ?
Ja aspoň viem, prečo som na svete a kam spejem. Snažiť sa prežiť život len pekne, to je pramálo.
Aj to, že niekde život začne a skončí aj to znelo, tak nasilu, a ako keby to malo skončiť niekde v ničote. Vyznelo to tak bezcieľne a beznádejne.
05.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: ja......
Nie, nie je to beznádejné, a už vôbec nie prízemné. Len realita.
Ja mám životné cieľe.
Snažím sa prežiť dobrý, čestný život. Odovzdať deťom to nejlepšie čo mám, dobre ich vychovať, a spraviť veľa dobrých vecí, ale snažím sa aj život užiť, lebo sme tu len krátko.
V globálnom ponímaní však moja existencia absolútne nič neznamená. Teraz som, a potom nebudem.
Ja nie som dobrá, aby som sa po smrti dostala do bájnej krajiny. Ja som dobrá, lebo som inteligentný mysliaci a cítiaci tvor. Som dobrá, lebo chcem. Nie preto, že musím, alebo sa niečoho bojím.
Celá myšlienka viery vlastne spočíva v slabosti jednotlivca. V tom, že sa nevie vysporiadať s tým, že po smrti prestane absolútne existovať.
Chcete nádej a v podstate je pekné, že Vám ju má kto poskytnúť. Ale aj Ty sama určite veľmo ľahko vo svojom okolí zrátaš Tých, ktorí sa podľa svojej viery aj správajú. Tých, ktorí sa len tvária, radšej ani nerátaj, lebo budeš hore do rána.
Ja žijem oveľa slušnejšie, ako veľa veriacich aj bez toho, aby som spela do neba.
Tak kde je potom chyba?

A neodpovedala si mi ani na to, prečo a načo stvoril Adama v Raji, kde mal žiť večne.
04.02.2011
lulu    Reagovať
rerere
V poslednom príspevku a ani v žiadnom inom som nebola vulgárna, ani vo vulgárnej rovine.
Pojem pohlavné orgány a všetko čo k tomu patrí je absolútne slušný, normálny a bežne používaný výraz aj v odbornej literatúre.
Nemôžeš pred určitými skutočnosťami zatvárať oči a tváriť sa, že neexistujú.
Nestačí rozvíjať len ducha, ale aj telo.
Inak takú jednoduchú, slušnú a priamu otázku Ti môže dať aj ten šiestak, ktorého si spomýnala.

Vraj sme stvorení na Boží obraz. Ani tomu celkom nerozumiem. To je myslené fyzicky?
V starom Grécku mali Božstvá hašterivé, zákerné, smylné, mocenské. Čiže mali neresti aj prednosti ako ľudia a aj ich výzor.
Tomuto sa hovorí "na svoj obraz"
V prípade kresťanského Boha neviem, ako si to mám vysvetľovať. Vlastne skôr neviem, ako si to vysvetľujete Vy.
04.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: rerere
Boh nás stvoril osobitne a so zvláštnou láskou. Sme stvorení podľa jeho mysle, myšlienok a predstavy, ale na jeho obraz a podobu.
Človek je obrazom Božím, lebo má nesmrteľnú dušu, používa rozum a má slobodnú vôľu.
/ môže sa slobodne rozhodovať /
napr :
- pre Boha
- alebo opačne proti Bohu,
- že budet veriť v neho
- alebo ho úplne odmietne/

V čom je vlastne tento Boží obraz : v rozume, mysli a v duši.
Jedine človek dokáže myslieť, cítiť, tvoriť a milovať.
Jednine človek dokáže milovať Boha. A Boh chce človeka len pre neho samého.
svet patrí človeku, a človek Bohu. Svet je človečí a človek Boží.
04.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: rerere
A čo si myslíš, prečo nás Boh stvoril?
04.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: rerere
Aby sme konali dobro.
Každý človek má nejakú úlohu a poslanie na tejto zemi.

Aby sme pracovali a zveľadovali túto našu zem.
Ukázali aj neveriacim a ľahostajným ľuďom vo viere, že dá sa žiť aj inak príkladne a vo viere v Boha.
hovorí sa slová zaujmu, ale príklady tiahnu

Aby sme v zamestnaní, kde pracujeme a kde sme postavení si čestne a svedomito plnili svoje úlohy a povinnosti.

A boli sme v zamestnaní pracovití, a pracovali aj nad rámec našich povinností, lebo vtedy som užitoční sluha.

Aby sme sa ku každému človeku správali s úctou, a videli v ňom svojho blížneho.

Aby si ľudia plnili aj svoje stavovské povinnosti / napr. matky a otcovia pri svojich rodinách a pri výchove detí. /
- aby kresťanské a veriace rodiny a manželstvá dávali dobrý príklad, a ukázali, že dá sa žiť aj v usporiadaných manželstvách.

Pane, daj mi silu na to, čo zmeniť môžem, a trpezlivo znášať to, čo zmeniť nemôžem.

Už som písala, že Boh chcel človeka, len pre neho samého. A len človek dokáže milovať Boha svojho Stvoriteľa.

Aby sme vytvárali materiálne a duchovné hodnoty , a aby sme zveľaďovali a niečo po sebe zanechali.

Aby sme si verne plnili aj náboženské povinnosti a aj tie záväzky, ktoré máme voči Bohu, a ktoré má každý pokrstený kresťan vo vzťahu k svojej cirkvi.

Viera cirkev a katolícka charita pozdvihuje ľudí z materiálnej a duchovnej biedy.
/ snaží sa im zabezpečiť základné životné potreby zbiera pre nich šaty, poskytuje im teplé jedlo, vytvára pre nich útulky /

Keď dám tebe otázku na čo si na svete, čo by si mi odpovedala ty ?
03.02.2011
lulu    Reagovať
aj ja RE
Inak Trias Jura Krieda sú druhohory.
Áno, ovládam to lepšie ako Bibliu, zaujíma ma to a baví.
Ale vyjadrovala som sa aj k Sodome a Gomore, k soľným sochám môj názor a prečo tomu neverím.
Ty sa k mojim témam nevieš a nechceš vyjadriť. Vlastne na to ani nemáš názor, proste to slepo ignoruješ.
Ak chceš, môžem znova vytiahnuť stvorenie Adama s pohlavnými orgánmi, keď ešte Eva ani nebola, tak mi uniká potreba toho nástroja, ale to zasa nestráviš.

Viera vyžaduje pokoru, naivnosť, oddanosť, poslušnosť, zaslepenie a hlavne veriť, veriť, veriť a na nič sa nepýtať.
Vo mne však z toho nie je ani kúsok. Ja sa budem pýtať stále.
Odpoveď je na Tvojom zvážení. Vieš, stačí neodpísať, aj keď pravdu poviem, bude mi to chýbať.
03.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: aj ja RE
Nie nechcem, diskutovať na tému Adam a Eva. Nemalo by to význam s tebou o tom hovoriť. Zase si vkĺzla do vulgárnej roviny.

Presne to vyžaduje viera, pokoru a oddanosť, nesúhlasím, že len veriť, byť zaslepený, a nepýtať sa.
Keď mám niečo čo si potrebujem pozrieť, tak si to buď prečítam v literatúre, alebo sa opýtam rodičov.
Pýtaj sa, proti tomu nič nemám. Budem sa snažiť odpisovať. Pokiaľ to budú rozumné otázky a odpovede dajú nové niečo mne ale aj tebe. Hovorí sa, že viera je dar.
Stále ťa beriem, že hľadáš Boha a vieru. Dúfam v to, že je to tak. Lebo hľadajúcim máme ukazovať cestu, pokiaľ prejavia o to úprimný záujem, a hlavne že to berú vážne.

Boh je láska a treba dúfať v jeho nekonečné milosrdenstavo.
03.02.2011
Mgr.    Reagovať
reakcia
Budem teraz ja zase trošku uštipačná.

Predpokladám, že naša diskusia sa bude krútiť nasledovne.
začíname u prehistorických vyhynutých zvieratých a rastlinách.

včera sme boli niekde pri skamenelinách a trilobitoch.

ide do prvhôr a fázy / tros, jura, krieda /
potom skončíme niekde pri dinosauroch.
S tade sa presenieme niekde k neandertálcovi, alebo homo sapiens atď..
a takto budeme sa stále krútiť v začarovanom kruhu.
02.02.2011
lulu    Reagovať
??????
Ja sama som už písala, že Biblia sa dá vykladať podľa potreby. Ale je tam jasne napísané, že bola tma, nikde nič a zrazu svetlo atd....
Ako mohol Boh stvoriť zem, potom tie blbiny okolo a nakoniec Rajskú záhradu s Evou a Adamom?
Kde sú tie prvohory?
A keď tie prehistorické zvieratá vyhynuli a nemali tu byť, tak kto ich stvoril?
Hádam sa ten všemohúci Boh pomýlil, tak to potom nechal vyhynúť?
A až potom stvoril Rajskú záhradu, či ako?
02.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: otázka
Veď ja som sa už k tomu vyjadrila. Chceš odo mňa počuť ano boli živočíchy staré mil. rokov.
Lenže vyhynuli a tak to asi malo aj byť.

Toto naozaj nie je pre mňa podstatné.

Ja som už napísala, že diskutovať o prehistorických zvieratách nie je moja silná stránka.
/ tu čítaj v tejto vete medzi riadkami /
Ano boli na svete zvieratá, ktoré mohli byť staré mil. rokov.
A už viac nemám k tomu čo dodať. Dobre aj nejaké najdené skameneliny staré mil. rokov môžu byť ale to je úloha pre vedcov a nie pre nás do diskusie.
02.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: otázka
No ja len stále poukazujem na evolúciu a celkový vývin živočíchov a celej našej planéty.
Tým vyjadrujem, že to, čo je písané v Biblii, nie je pravda. Je to podľa mňa absolútny rozprávkový nezmysel.
Vieš, Ty stále trváš na stvorení Raja, Evy a Adama, ale mne to stále nepasuje.
A ak niečomu naozaj veríš, musíš si to vedieť aj obhájiť. Alebo aspoň by si mala.
02.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: otázka
Veda a viera si ešte nemusia protirečiť.

Tak potom prečo tie všetky prehistorické zvieratá vyhynuli. Tak asi tu nemali byť.
Aj my sme v psychologii preberali evolučné vývinové zmeny.

Tak prečo by potom biblia o tom hovorila. Stvorenie sveta a človeka.
02.02.2011
lulu    Reagovať
nerozumiem
Ja si vždy nájdem pasáž Biblie, na ktorú sa niekto odvoláva.
Tak som si dnes prečítala Izaiáša a konkrétne 40:22, lebo vraj týmto prorok Izaiáš zaznamenal, že zem je kruh.
Čiže stačilo napísať "nad obvodom zeme" a už je jasné, že je to kruh. Inak len tak mimochodom, obvod má každé teleso, aj kosoštvorec.
Skutočne ma fascinuje tá Vaša neskutočná naivnosť. Ako si dokážete verš vysvetliť podľa potreby a uveriť tomu.
Históriu zeme ignorujete.
Pred 500 miliónmi rokov obývali našu planétu trilobiti. Dodnes ich popísali okolo 17 000 druhov.
Ale podľa Teba Boh stvoril len Raj s Evou a Adamom pred pár tisíc rokmi.
Toto sú fakty, ktoré žiaľ nie sú pre Vás podstatné. Podstatný je nejaký nezmyselný verš, ktorý sa dá vysvetliť na 1 000 spôsobov, ako sa kedy hodí.
Ja Vám nerozumiem.
01.02.2011
lulu    Reagovať
otázka
Ja napatrím nikomu, len sama sebe.
Tak isto, ako si Ty presvedčená o jeho existencii, ja som presvedčená, že nikto taký neexistuje.
Ani ja, ani Ty nemáme presvedčivé dôkazy, tak pravdu môže mať každá.
Ale Ty stále slepo ignoruješ fakty. Skôr uverím tomu, že pri zrode samotného vesmíru stála nejaká pomyslná vyššia ruka.
Raj, Eva a Adam sú absolútny nezmysel.
Prehystorické zvieratá tu žili milióny rokov bez akejkoľvek inteligentnejšej bytosti a potom zrazu vyhynuli. Čo spôsobilo, že sa do popredia dostali cicavce, z ktorých sme sa vyvinuli aj my.
Alebo hádam chceš povedať, že v tom Raji sa preháňal aj Tyranosaurus Rex?
Mám tam len jeden otáznik, tak čo si myslíš Ty.
01.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: otázka
Tot nie je moja silná stránka diskutovať o prehistorických zvieratách.

To naozaj netuším, čo spôsobilo, že sa do popredia dostali cicavce. Nemôžem uveriť, že mám pôvod v nejakom cicavcovi.
Dufam, že neveríš tomu, že človek má niečom spoločné s neandertálcom.
už som to písala, že nie je pôvodcom človeka, to som si zapämetala.
/ neandertálec mal predsa také hrubé črty od dnešného človeka. /
Niečo sme preberali na kultúrnej antropológii, musela by som sa pozrieť do prednášok alebo na CD z učivom.
01.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: otázka
Ty si znova nepochopila otázku. Alebo skôr si nechcela.
Neandertálec nie je náš predchodca, ani som sa naňho nepýtala.
Ja nechcem odborný názor o prehistorických zvieratách. Vôbec o ních samotných nemusíme diskutovať.
Mňa len zaujíma Tvoj pohľad na ich existenciu. Ako mohol Boh stvoriť pustú nehostinnú Zem a potom stvoril svetlo atd....
A stvoril všetko živé - takže aj dinosaurov, nie. Nezdá sa Ti to divné?
Teraz to beriem z filozofického hľadiska.
Chcela by som vedieť, ako si to vysvetľujete. Čo by mi na moje otázky odpovedal farár?
Zatiaľ ma každý poslal do hája.
01.02.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: otázka
Ked chceš počuť tak nejaké prehistorické zvieratá boli. Boli a žili pred mil rokov prehistorické živočíchy toto chceš odomňa počuť.
Naozaj nechcem diskutovať o prehistorických živočíchoch.
To nie je pre mňa podstatné.
Ja sa ani nečudujem tým kňazom, že ťa s takoutou požiadavkou poslali do hája.

keby si od nich chcela vysvetlenie pravdy viery ako ačlovek, ktorý hľadá to by bolo iné.
01.02.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: Re: otázka
Lenže toto mňa nenapĺňa.
Ja rovno poviem, že toto takto a toto neviem.
Ako chcete šíriť vieru, keď nedokážete odpovedať na jednoduché otázky.
Vysvetliť pravdu viery je fanatizmus, ktorý sa nadrví aj jedinec s podpriemerným IQ.
A nechcela som od Teba počuť, že tu boli nejaké predhistorické zvery.
Chcela som počuť, čosi o tom myslíš.
Lebo pobľa Teba ich stvoril Boh. To Ťa nezaujíma?
Prečo stvoril niečo, čo vyhynulo?
Nepleť si to s nejakou korytnačkou. To je zásluhou človela a ničenia životného prostredia.
31.01.2011
lulu    Reagovať
neverím
Prepáč čierny humor, ale ja kráčam akurát tak do krematória.
Vo mne je nesmrteľné len to, že som sa roznmožila a odovzdala svoju DNA. Tak budem žiť ďalej. A samozrejme v spomienkach. Snažím sa, aby boli čo najlepšie.

Podľa Teba Boh stvoril človeka ako najdokonalejšiu a najvyššiu bytosť v jeho očiach, ako niekoho chápajúceho.
Mne z toho vychádza, že boh je samoľúby, lebo potrebuje niekoho, kto sa bude k nemu obracať, uctievať ho, miestami sa ho báť atd.
Pretože samotný Boh vedel, že bez mysliacich bytostí vlastne neexistuje.
To musela byť strašná nuda. Stvoril niečo a samé zvery, nik sa k nemu neobracal. Tak to vyhubil a pustil sa do ďaľšieho experimentu.
Tentoraz si dal viac záležať a stvoril niekoho, o kom dopredu vedel, že zhreší a vyženie ho z Raja, aby bola zábava.
Lebo Boh je všemohúci a vševediaci, nie?
Tak predsa vedel, že keď dá doprostred Raja strom Poznania, stačí počkať, a ochutnajú. A ešte tam nastrčil hada, aby nemusel tak dlho čakať.
31.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: neverím
Ale aj ty máš nesmteľnú dušu. Krstom si sa stala Božím dieťaťom.
Len aká škoda, že to všetko v sebe umlčuješ.
Lenže svedomie tento najintívnejší regulátor nášho správania sa bude neustále v tebe ozývať.
Boli sme stvorení Bohom na obraz Boží a spejeme kam no predsa zase k Bohu.

Prvá tri prikázania teda Desatoro sú vo vzťahu k Bohu

Milovať budeš Pána, svojho Boha celým svojim srdcom, celou svojou dušou a celou svojou myslou.
1, Ja som Pán Boh tvoj , nebudeš mať iných Bohom okrem mňa
2, Nevezmeš meno Božie na darmo
3, Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni

Lebo iba človek dokáže a má schopnosť milovať Boha.
31.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: neverím
Ja nemám nesmrteľnú dušu. Som iba inteligentný cicavec. Proste som sa vyvinula do vyššej formy života.
Nič viac - nič menej.

Vôbec si sa nevyjadrila k tomu, že Zem obývala iná fauna a flóra, ako dnes. Tá zmyzla a teraz sme tu my.
Povieš, že to neriešiš, že Ťa to nezaujíma. No mňa áno. Preto je pre mňa Biblia rozprávka. Lebo stále recitujete len naučenú básničku a ignorujete vedecky doložené fakty.

A len tak okrajovo, ja budem mať Bohov, akých uznám za vhodné. Našťastie, už sme sa vyvinuli natoľko, že mi v tomto nebude nikto rozkazovať.

Už len to "1, Ja som pán Boh Tvoj... vypovedá o všetkom. Tí, čo to vymysleli, veľmi dobre vedeli, že treba ľudí primknúť k jednému pánovi, jednému odovzdávať statky. Preto bol neskôr zavedený celibát. Ale to je už na ďaľšiu debatu.
31.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: neverím
Lenže ty už patríš Bohu krstom. Aj keď si to neuvedomuješ.

Boh je iba jeden.

Asi tá floria a fauna nebola pre ľudí taká dôležitá, keď vymyzla.
Nastal nejaký prirodzený proces, v prírode.

Veď, čo myslíš, veď aj teraz vymierajú živočíchy a hynie flóra.

Svet môže onedlho prísť o viac ako 12-tisíc živočíšnych a rastlinných druhov.

Definitívne vyhynula seychelská sladkovodná korytnačka diamantová, vo voľnej prírode vymizli i dve havajské rastliny.

Za posledných 500 rokov vinou toho zmizlo z našej planéty 762 druhov, pričom ďalších 58 ich prežíva iba v umelom prostredí.

A ešte k Adamovi a Eve :
Tak toto hodnotenie ma úplne dorazilo.
Boh dal Adamoci a Eve slobodu.
Ale to, že porušili Boží príkaz Boha veľmi ranilo.
Myslíš, že Boh sa chcel zabávať na vyhnaní Adama a Evy z raja ? No tak to sa veľmi mýliš. Zabávaš sa dobre na tom asi len ty ?

I keď si neuvedomuješ, že následky hriechu prvých ľudí znáša celé ľudstvo :

v pote tváre budeš jesť svoj chlieb, kým sa nevrátiš do zeme, z ktorej si bol vzatý, lebo prach si a na prach sa obrátiš.
30.01.2011
lulu    Reagovať
-----
Zľakla si sa smrti?
Ale tak to chodí. Uctili sme si, spomímať budeme, ale ideme ďalej.
A teraz otázka, aby vedela, že som to stále ja.
Ak prídu všetci do Raja aj zvieratá, tak to sa tam budeme naháňať aj s dinosauramy?
31.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: -----
Iba človek má nesmrteľnú dušu.

/ človek je ten, čo tvorí a rozmýšľa a uvažuje, jedine ten má slobodnú vôľu /
- človek je najdokonalejší spomedzi tvorstva
-človek najdokonalejšia a najvyššia bytosť v očiach Božích
-a preto chcel Boh človeka len pre neho samého.

Vôbec ma nezaujíma ani netrápi či pôjde do raja nejaký pes alebo mačka. Pre mňa to nie je podstatné.
Predsa zvierata sa chovajú pudovo.
/ to je u nich silnejšie /

Ty by si sa mala zaujímať, či si na ceste do nebeskej vlasti a raja.

Voľná diskusia a to čo si o tom myslím ja.
24.01.2011
lulu    Reagovať
s Tebou by som zašla na kávu
Myslím, že v našej diskusii sme veľmi pokročili ale ja dnes naozaj nemám silu na dráždenie, alebo diskusiu.
Ja sa znova nájdem, ale v piatok mi zomrel ocino a zajtra má pohreb, tak už mierne nevládzem.
24.01.2011
lulu    Reagovať
len tak
Ak si s niekým vymeníš skoro 200 príspevkov, tak Ťa to baví, ako aj mňa. To nie je o trpezlivosti.
Ja si vážim Tvoje príspevky, lebo sú inteligentné, nevulgárne a neurážajúce.
To, že majú dve bytosti rozdielny svetonázor ešte neznamená, že si nemusia porozumieť.
No a na veľa vecí neviem odpoveď, ani Tvoj osobný názor, ale dnes mám naozaj smutnú náladu, tak nebudem provokovať.
24.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: povzbudenie
Budem krátka. Vždy, keď som večer v kostole na sv. omši, tak prosím za obrátenie svoje spolu diskutujúcej.
Len krátko stočí jedna veta, jeden povzdych.
Vieš niektoré veci nie sú pre mňa podstatné ako napr. chemické zloženie svätenej vody.
Dôležitý je účinok, očistný charakter, napr. pri vstupe do chrámu, mám na pamäti, že idem na miesto, ktoré je posvätné.

Čo by si chcela vedieť. Veď teraz málo citujem, väčšina príspevkov je voľná diskusia.

Neviem čím by som Ťa povzbudila.
Vo všetkom, čo urobím a poviem, nech sa zjaví láska. Nech mám pre každého dobré slovo, skôr než sa s ním rozídem.
Nech mám cit pre druhých a myslím viac na nich ako a seba.
Prosím ťa, daj, aby som sa vždy ovládal, nech nie je zo mňa mrzutec, ale nech som ku každému láskavý a srdečný.
Nech vo mne zostane aj iskra humoru, ktorého je tak zapotreby.
23.01.2011
lulu    Reagovať
.....
Mňa krst po duchovnej stránke vôbec nezaujíma. Ale zaujíma ma po materiálnej stránke, čo zaujíma aj cirkev-viď kázania v tomto smere. Nechcú sa vzdať svojich ovečiek za žiadnu cenu, aj keď jasne vyjadrujú svoj nesúhlas.
A prečo to robia? Lebo vždy ide len o peniaze. Nakoľko u nás financuje cirkev štát, treby vykázať čo najviac veriacich aj za cenu klamania. Každý pokrstený je vedený ako veriaci, aj keď tomu tak nie je. A aké percento veriacich, také dotácie.
Nechceš mi hádam tvrdiť, že tomuto nerozumieš.
Som veľmi zvedavá na tohoročné sčítanie ľudu. Je tam možnosť vyjadrenia vierovyznania. Škoda, že tam nie je aj možnosť, či sú ochotní si tú cirkev aj financovať. To by sa tie rady veriacich asi trošku scvrkli.

Ešte k tej kňažskej a biskupskej vysviacke. Znova je to len obrad vykonávaný ďalším človekom. Čo zmení tá voda chemické zloženie keď sa posvätí? Vôbec nič sa nestane.
To je také isté, ako keď niekto neprejde ulicu, keď prebehne čierna mačka.
Všetko čo tu teraz máme, stvoril ludský mozog. Aj Boha.
23.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: .....
Bola si pokrstená bola. Každé pokrstené dieťa je zapísané v krstnej matrike. Je to tak ?

To nie je klamanie.
Ten kňaz ťa s tade nemôže vymazať.
To by bolo klamstvo.
Tak k takému pokrstenému, ktorý osobne žiada o zrušenie krstu, uvedie nejakú bezvýznamnú poznámku.
/ zrušenie krstu, veď to je nelogické, to sa nedá doslovne na človeku vykonať. /

Ja dúfam, že pri májavom sčítaní ľudí sa čo najviac tradičných kresťanských cirkví prihlási k tej svojej
/ či už rimsko.katol. grekokatol.pravosláv. /

Lebo aj v písme je napísané :
Mt 10,32-33
Každého kto mňa vyzná pred ľudmi, aj ja vyznám pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach. Ale toho, kto mňa zaprie pred ľuďmi, aj ja zapriem pred svojím Otcom, ktorý je na nebesiach.
Lk. 12 8-9
Hovorím Vám, : Každého, kto mňa vyzná pred ľuďmi, aj Syn človeka vyzná pred Božími anjelmi. Ale kto mňa zaprie pred ľuďmi, bude zaprený pred Božími anjelmi.

V každej cirkvi sa posudzuje pravosť sviatostí, a neprerušenosť kňazských a biskupských svätení.

Si veľmi svetský človek, aj všetky duchovné a náboženské veci takto posudzuješ.

Pritom máš minimálne náboženské vedomosti, a neovládaš ani základné pravdy viery.
Inak, aby si sa ma na takéto veci nevypytovala.
Pre mňa je táto náboženská otázka a viera, učenie cirkvi, úplne normálne a prirodzené.

Ty všetko vnímaš iba v tej ľudskej rovine, nie náboženskej alebo nadprirodzenej.
Tvoj duchovný zrak je zastretý, ale to som ti už písala.
23.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: .....
Skôr by som povedala, že zastretý zrak majú veriaci.
Ja vnímam veci v rovine reálnej. To je pre mňa úplne prirodzené a normálne.
Je pravda, že moje náboženské vedomosti sú chabé. Preto som sa pýtala. Ale Ty nevieš odpovedať.
Tvoja jediná záchrana je citát.
K tomu krstu a tej bezvýznamnej poznámke. No dobre. Pre Boha ostane pokrstený, ale pre štát nie. Takže ja sa hlásim k štátnej príslušnosti SR, platím dane a využívam celý systém. Ale k príslušnosti cirkvi sa nehlásim, nič od nej nechcem. Tak prečo ma nenechá na pokoji? Lebo peniaze?
23.01.2011
Mgr.    Reagovať
odpovede
Kto by ti tak trpezlivo odpovedel ako ja.

Ak tej vode :
Ešte som zabudla uviesť,že do vody sa pridáva ešte soľ.
Voda sa po chemickej stránke nezmení.

Voda dáva život a očisťuje.
23.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: .....
V poslednom príspevku som použila 2 citáty, každý bol na tri riadky.
Ostatné bola voľná diskusia.
Na čo nevieš odpoveď.
Keď aj niečo napíšem to zase vyvoláva ďalšie otázky.
Aspo, že si priznáš, že máš chabé vedomosti, to je poľahčujúca okolnosť.
22.01.2011
lulu    Reagovať
neviem
Vieš, niekedy už radšej mávnem rukou, keď sledujem tú Vašu neskutočnú naivitu.
Že olej posvätil biskup. To ako? Povedal pri tom tralala? Kde zobral tú moc, že toto je posvätený olej?
Čo je to posvätený?
Pre mňa je to davová psychóza, ktorá uzná určitý obrad. Nič iné.
Ak pripisujete určitému pre Vás vyvolenému človeku moc niečo posvätiť, tak je to v podstate rúhanie.
Ako môže človek niečo posvätiť. Tak to potom môžem aj ja nie?
23.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: neviem
Na katolicku faru, došla pokrstená kresťanka, a prišla zo žiadosťou o zrušenie krstu. Dvere farského úradu otvoril kaplán. Keď si vypočul o čo, prišla pokrstená kresťanka žiadať o zrušenie krstu, tak to zhodnotil nasledovne :
Idem zavolať dekana, lebo s touto diabolskou vecou nechcem mať nič spoločného.

Aj ty svojmu krstu pripisuješ veľkú vážnosť, / pozn. ako podľa tvojich slov, že ti je to jedno, a že to neriešiš / , aj ty potom pripisuješ väčšiu vážnosť sviatosti krstu, akú má, keď chceš ísť na farský úrad, požiadať o zrušenie sv.krstu.
To ma asi zase provokuješ.

Ja dobre viem v akom rade som stála :
presne opačnom ako ty.
Je to rad, viery, nábožnosti, dodržiavanie záväzkov sviatosti krstu, nádeje a lásky.
23.01.2011
Mgr.    Reagovať
odpovede
exkomunikácia a zrušenie krstu sú dve rozdielne veci.

exkomunikácia je cirkevný trest.

Aj voda s ktorou sa krstí je posvätená.
Svätená voda sa bežne používa sväteničke pri prežehnávaní sa v kostole, veriaci si ju môžu zobrať aj domov.

1, pri požehnaní, sa daná vec či miesto stáva posvätným / požehnanie dáva kňaz /
/ napr. na troch kráľov sa koná posvätenie našich prýbitkov /

2, pri posvätení sa udeľuje predmetu charakter väčšej stability (trvalého určenia na Boží kult), keďže sa spája aj s pomazaním krizmou.
Tiež treba poznamenať, že posvätenie vykonáva biskup.

Kňaz v omši, ktorý požehnáva v mene Ježiša Krista.
Kňazské požehnanie, ktoré prijímaš vo svätej omši, je potvrdené Bohom samým.

máme 7 sviatostí :
Sedem sviatostí

1. Krst
2. Birmovanie
3. Sviatosť Oltárna - Eucharistia
4. Pokánie - Zmierenie
5. Pomazanie chorých
6. Kňazstvo
7. Manželstvo

Kde zobral tú moc, posvätiť olej : tú moc predsa získal pri kňazskej a biskupskej vysviacke.

účinky kňazskej vysviacky
Pomazanie Duchom Svätým označuje kňaza nezmazateľným duchovným znakom
/ charakterom / pripodobňuje ho Kristovi Kňazovi a robí ho schopným konať v osobe Krista.
Kedže je spolupracovník biskupského stavu, je vysvätený, aby hlásal Evanjelium, aby slávil Bohoslužbu, najmä Eucharistiu, z ktorej jeho služba čerpá silu, a aby bol pastierom veriacich.

tu je poslanie cikrvi ohlasovať Evanjelium.

/ už som spomínala v inej diskusii poslanie cirkvi /

Biskupská vysviacka… udeľuje s poslaním posväcovať aj poslanie učiť a spravovať…
Je zrejmé, že vkladaním rúk a konsekračnými slovami sa natoľko udeľuje milosť Ducha Svätého a vtláča posvätný charakter, že biskupi vynikajúcim a viditeľným spôsobom berú na seba úlohu samého Krista, Učiteľa, Pastiera a Veľkňaza, a konajú v jeho osobe. „A tak sa biskupi stali skrze Ducha Svätého, ktorý im bol daný, pravými a hodnovernými učiteľmi viery, veľkňazmi a pastiermi.“

Dne opät kňaz hovoril o pokrstených, ktorí žijú nazval to, že sú v duchovnej tme.
22.01.2011
lulu    Reagovať
len tak
Ó, som milo prekvapená. Ty si sa neurazila a nehodila nejaký citát napriek tomu, že som zabrúsila do erotickej témy.
Ale áno, snažím sa žiť tak, aby ma nemrzelo, že som niečo mohla urobiť a neurobila. Život môže v sekunde skončiť (viem o tom svoje) Snažím sa mať vždy všetko v poriadku.
No a k tomu patrí aj každodenná roskoš. Pokiaľ ma to baví, prečo nie. :)

Nikdy ma nezaujímalo, v akej cirkvi som pokrstená. Ale už viem, áno v katolíckej.
Ale stále nechápem, prečo by som sa mala POVINNE zúčastňovať na nejakej omši. Ja som neveriaca. Čo by som tam robila?
To je horšie ako komunisti. Aj Tí síce tlačili na pílu, ale až na dospelých a ten čo mal iné presvedčenie, proste do strany nevstúpil.
To, že som pokrstená, nie je môj záväzok, ani moje presvedčenie.

Niekde som čítala, že sa dá požiadať na fare, kde som bola krstená o zrušenie. Musím si o tom nájsť viac, lebo už ma to vážne prestáva baviť.
22.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: len tak
Asi pred dvomi rokmi v Košiciach na súde bola podaná nasledovná žaloba :

pokrstený kresťan podal na súd žiadosť o zruašenie krstu.
/ je to na intenete a bolo to aj medializované. /

Žaloba je precedensom v slovenskom súdnictve.
Žalobca žiadal gréckokatolícku cirkev a pravoslávnu cirkev o nulitu svojho pravoslávneho krstu, ku ktorému ho priniesli v roku 1956 rodičia, a potom aj o zrušenie členstva v oboch cirkvách s vydaním príslušného písomného dokumentu.
Len tak sa podľa vlastných slov môže cítiť slobodným človekom a bez vierovyznania, ako mu to zaručuje Ústava SR.

Pred súdom vystupovali v úlohe žalovaných obe cirkvi preto, lebo tento kresťan bol na prvom svätom prijímaní v gréckokatolíckej cirkvi.

V čase jeho krstu bola totiž gréckokatolícka cirkev prenasledovaná a zakázaná.

Právni zástupcovia oboch cirkví namietali svoju pasívnu legitimáciu v spore, čo v bežnej reči znamená, že v ňom figurujú neopodstatnene.
Právny zástupca gréckokatolíckej cirkvi tvrdil, že tento veriaci nie je jej členom, nefiguruje nikde v jej záznamoch a nezúčastňuje sa obradov.
Pravoslávni kňazi okrem iného pred súdom tvrdili, že sviatosť krstu je nezmazateľná a že pokrstený kresťan ich žiada o to, čo urobiť nemôžu.
22.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: len tak
O tej exkomunikácii z cirkvi viem, dokonca ten pán Holováč (inak tiež mgr.) o tom dokonca napísal knihu. Ale bolo to už v roku 2003.
Ja by som tam kam až on nezašla, lebo tým sám prisúdil samotnému krstu väčšiu vážnosť, ako v skutočnosti má.
Pre mňa naozaj nejaké 3 kvapky vody s nejakou básničkou absolútne nič neznamenajú.
Ale ako som sa dočítala, teraz stačí osobná žiadosť, ktorú si na mieste skontrolujete. Čiže, že miestny farárko urobí poznámku do matričnej knihy "na vlastnú žiadosť zrušené", alebo nejaká podobná poznámka.
Aj tak si myslím, že v štatistike to nehrá rolu, lebo církev aj vyčiarknutých bude naďalej uvádzať ako členov, čo z môjho pohľadu nie ja absolútne férové.
V tomto mi žiaľ uniká pointa. Načo si držia silou mocou ovečky, ktoré jasne a zreteľne prejavili svoju vôľu.
22.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: len tak
To nie sú len tri kvapky vody, ale aj pomazenie krizmou / voňavým olejom, ktorý posvätil biskup / pri krste znamená dar Ducha Svätého daný novopokrstenému.

späť späť   11  |  12  |  13  |  14  |  15  |  16  |  17  |  18  |   19  |  20    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.