referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Homosexualita
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
06.01.2011
lulu    Reagovať
,,,,,
Nie nevytočila si ma. Tebe naozaj verím, že veríš.
Len tá viera je skazená, a Ty to nevidíš.
Priamo rozvíjam svoje myšlienky a Ty to hodnotíš ako inkvizícia. Ešte že sme ďalej.

Čo Tí duševne zaostalí, mrzáci a bezmocní urobili, že sú takí? Kompenzujú niečo? Neviem, či sa mám smiať, alebo plakať.
To robí dobrotivý otec? Prečo? Ako si vyberie to novonarodeniatko a určí, že bude duchom zaostalé, alebo postihnuté.
Ja viem. Lebo je to príroda a Boh s tým nemá nič spoločné.
Nepochopím tú neskutočnú naivitu, že keď sme zdraví, sme vďační a keď je zle, prosíme. (to sú tie otrocké cnosti)
Boh aj tak nič neurobí. Lebo neexistuje.

Medzi nami Ja a Ty je to tak, že Ty čakáš na ten nemí úžas a chceš byť zaskočená.
Fascinuje Ťa to, ako môže niekto neveriť, tak isto ako mňa, ako môže niekto veriť.

Tak ešte hodím jednu vec. Načo dal Boh žene menštruačný cyklus?
06.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ,,,,,
Po toľkej diskusii ma u teba už nič nemôže zaskočiť. Teraz si to zase vystihla. Keď sme zdraví, je dobre sme vďační, keď je zle tak prosíme. Presne takítu sú ľudia poznám aj ja takých. Poznám aj ja tri konkrétne prípady.
Myslíš, že keď nastal zvrat a obrat v zdraví, že boli títo ľudia vďační ? Tak ti poviem že nie. Zase spokojne a úplne na Boha zabudli. Vôbec nie sú vďační.
06.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: ,,,,,
Náš svetonázor je v podstate rovnaký.
Boh s tým nemá nič spoločné.
Lebo sama si priznala, že viera nerobí lepších ľudí.
Čím to je?
Prečo sme dobrí a zlí? Nevieme.
Ja neverím na stvoriteľa, ale verím, že je niečo medzi nebom a zemou. :)
06.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: ,,,,,
Ja som len chcela poukázať, aký dokáže byť človek nevďační.
Vieš nemôžeš všetkých veriacich ľudí hádzať do jedného vreca.

Určite medzi veriacimi nájdeš úprimných, čestných, spravodlivých, a vďačných ľudí.
Ja som chcela poukátať na tú druhú skupinu.
Tu vidíš, aká si pokrytecká.
/ mám na mysli tých dinosaurov /
Už tu vidím, aká si bola neúprimná, a chytáš ma za každé slovíčko.

Ja som nikde priamo nenapísala, že viera nerobí lepších ľudí.
Ešte raz ti poviem, že viera je dar, a ty nie si toho daru hodná, lebo ho stále odhadzuješ.
07.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: Re: ,,,,,
Mňa už život dávno naučil, že netreba všetkých hádzať do jedného vreca.
Že som pokrytecká kvoli dinosaurom, tak to naozaj nechápem. Snáď Ťa poburujú fakty?

A keď hovoríš o dare, tak hádam je na obdarúvanom, či ho prijme.
Aj keď ja by som vieru nenazvala darom, skôr bremenom.

No a neodpovedala si mi, teda Tvoj názor, prečo Boh stvoril Evu s menštruačným cyklom. Načo jej bol?
Alebo to dotvoril až po vyhnaní z Raja?
07.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: ,,,,,
Tak teraz k tej neúprimnosti a pokrytectvu o tých dinosauroch :

Tak chceš so mnou diskutovať a ťaháš ma do diskusie o dinosauroch, a potom napíšeš, že si článok si skopírovala a je pre teba nepodstatný.
A kedže sa k diskusii o dinosauroch nechytám skoro vôbec, alebo len minimálne a napíšem, že sú pre mňa nepodstatný.

Hňed som vydedukovala, že diskusia o dinosauroch, to je len odvádzanie od témy, zakrývanie, a zavádzanie a vyrovnávanie si komplexov.

potrestanie a prísľub Mesiáša

Tu Pán Boh povedal hadovi :
preto, že si to urobil, prekliaty budeš medzi všetkým dobytkom a medzi všekou poľnou zverou !
na bruchu sa budeš plaziť a prach zeme hltať po celý svoj život
Nepriateľstvo ustanovujem medzi tebou a ženou, medzi tvojím potomstvom a jej potomstvom, ono ti rozšliape hlavu a tys mu zraníš pätu

Žene povedal :
Veľmi rozmnožím tvoje trápenie a ťarchavosť, v bolesti budeš rodiť deti
a hoci budeš po mužovi túžiť on bude vládnuť nad tebou.

A Adamovi povedal :
Preto, že si počúvol hlas svojej ženy a jedol si zo stromu, o ktorom som ti prikázal : Nesmieš z neho jesť !
nech je prekliata zem pre teba
s námahou sa z nej budeš živiť
po všetky dni svojho života
Tŕnie a bodľačie ti bude rodiť
a ty budeš jesť poľné byliny.

V pote svojej tváre budeš jesť svoj chlieb,
kým sa nevrátiš do zeme,
z ktorej si bol vzatý,
lebo prach si a na prach sa obrátiš.
Adam nazval svoju ženu menom
Eva / život / , lebo sa stala matkou všetkých žijúcich.
06.01.2011
lulu    Reagovať
diskusia
Dinosaury, ako najväčšie suchozemské stavovce (podkmeň Vertebrata, trieda: Reptilia, plazy), oddávna pútajú pozornosť odborníkov paleontológov, ale aj laikov. Žili v geologickom období, ktoré nazývame druhohory. Objavili sa vo vrchnom triase (podľa niektorých autorov už vo vrchnej časti stredného triasu), ako malé mäsožravé plazy s pomerne dlhým chvostom (veľkosti kohúta) čiperne sa pohybujúce po dvoch nohách. V nasledujúcich dvoch geologických útvaroch - jure a kriede sa z nich vyvinuli obrovské typy, pohybujúce sa po dvoch, alebo štyroch končatinách, z ktorých mnohé boli bylinožravé. Boli to najväčšie suchozemské zvieratá všetkých čias. Aj keď niektoré dosahovali gigantické rozmery a hmotnosť až k 130 ton, poznáme aj celkom malé formy dinosaurov. Ani najväčšie dinosaury nedosiahli hmotnosť veľryby vráskavca obrovského, ktorého jedna ulovená samica dlhá 33 m mala hmotnosť až 150 ton aj keď sa tomuto rekordu približuje Seismosaurus, ktorého dĺžku odhadli na 54 m a hmotnosť blízo 130 ton. Dinosaury koncom kriedy pomerne rýchlo vyhynuli. Zanechali po sebe celé kostry, alebo jednotlivé kosti a zuby, stopy po pohybe a hniezdení a dokonca sa zachovali aj skamenelé dinosaurie vajíčka a embryá. Systematicky patria k plazom

A čo voľná diskusia hovorí tomuto?
06.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: diskusia
Tie dinosaury ma vôbec netrápia.
tak aspoň niečo.
3 fázy druhohôr :
1, tras
2, jura
3, krieda

Druhohory
1, era plazov
2, era dinosaurov

Ako prvé stavovce osídlili :
- vzdušný priestor / vtákojaštery /
- morský priestor / rybojaštery /

Na konci druhohôr, nastáva vymieranie živočíšnych a rastlinných druhov.

Bol to zrejmä nejaký prirodzený proces, ktorý nastal v prírode.
Tak potom tie dinosaury nemali prežiť keď vyhynuli.

Aj teraz vedci objavili nové morské a zemské živočíchy.
Prvohory, druhohory atď.. sa predsa učia žiaci na prírodopise.
06.01.2011
lulu    Reagovať
Re: Re: diskusia
Ten článok čo som skopírovala, je úplne nepodstatný.
Podstatné je to, čo sama píšeš.
Bol to zrejmä nejaký prirodzený proces, ktorý nastal v prírode.
Tak potom tie dinosaury nemali prežiť keď vyhynuli.
Ale to je evolúcia, nie Boh.
Lebo ja sa zamýšlam, prečo by taká dokonalá bytosť stvorila niečo, čo vyhynie?
A úplne to odporuje Rajskej záhrade. Tam presda boli všetci stvotení.
Alebo dinosaury boli pred tým?
05.01.2011
lulu    Reagovať
ja viem
Človek, ako prirodzená súčasť prírody pre svoj život v prirodzenom prostredí nepotrebuje ani nadprirodzené sily, ani náboženstvo. Keby sa ľudstvo striktne správalo podľa Mojžišových zákonov, žiaden farár by nemal možnosť zobrať do ruky mobilný telefón, voziť sa na modernom aute, pápež by nemohol Vatikán vybaviť počítačovou technikou.....

Ak existuje Boh, odkiaľ viete, že je dobrý?
Prečo stvoril duševne zaostalých?
Prečo mrzákov a bezmocných?
Prečo stvoril zločincov, blbcov a šialencov?

Za čo stojí takýto Boh?
Či najvyššia múdrosť úmyselne stvorila mikroskopické beštie, ktoré sa živia zrakovým nervom človeka?
Oslepovať ľudí, aby sa vyhovelo chúťke mikróbov!

Čo je teda náboženstvo?
Bázeň a strach.
Učí otrockým cnostiam. Poslušnosti, pokore, sebazapreniu, odriekaniu.
Neučí spoliehaniu sa na seba, nezávislosti, odvahe a sebeobrane. Robí Boha pánom a človeka nevoľníkom.

Ja takého Boha nechcem. Nič dobré pre nás neurobil, len sa "prizeral".
Je zvrhlejší než ľudstvo samo. Akých si nás stvoril, takých nás má, že.
05.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: ja viem
Normálne som zostala zaskočená, v nemom úžase, že človek dokáže byť až takýto opovážlivý.

Tak dobre vieš prečo sa rodia duševne zaostalý, telesne postihnutý, mrzáci a bezmocný, aby aspoň nejako kompenzovali týmto svojim utrpením život opovážlivých, rúhavých a bezbožných ľudí.

Ale to ty pochopiť nemôžeš.

Môžeš byť rada, že si zdravá, máš zdravé deti, a mala by si byť za to aspoň trochu vďačná.
Keď vidím v príspevkoch a reportážach, postihnutých ľudí alebo vozíčkaroch, tak ďakujem Bohu, tak si to lepšie a hňed uvedomujem, že by som mala byť vďačná, že mám zdravé ruky a nohy.

Povedz čím som ťa tak vytočila ?
Vidíš voľná diskusia.
Keby sa mal človek spoliehať na seba a iných ľudí, ich sľuby to je všetko veľmi nestále v tomto svete.
Veru chýba ti bázeň Božia aj taký strach, pred Bohom, že človek je takýto opovážlivý, že vôbec sa nebojí následkov, ktoré môžu prísť. / teraz alebo neskôr /
Veď máme slobodnú vôľu môžme sa rozhodnúť žiť s Bohom, alebo postaviť sa proti nemu.

Prečo ťa to potom tak vyrušilo, že sa v tomto živote snažíme žiť a budovať čnosti, že máme Bázeň voči Bohu, pokoru, vieru a nábožnosť a sebazapieranie.

Teba musí veľmi trápiť svedomie, a to ti nedá inak, by si so mnou o viere, krste, Bohu, toľko nediskutovala.
03.01.2011
Mgr.    Reagovať
krst-doplnenie
O krste som ešte niečo našla :

Katechizmus katolíckej cirkvi 1252

Prax krstiť malé deti je od nepamäti tradíciou Cirkvi. Od druhého storočia sú o nej výslovné svedectvá. Je však celkom možné, že už od začiatku kazateľskej činnosti apoštolov, keď prijali krst celé domy boli pokrstené aj malé deti.

Katechizmus katolíckej cikrvi 1121
Tri sviatosti : krst, birmovanie a posvätný stav udeľujú okrem milostí aj sviatostný charakter alebo znak prostredníctvom ktorého má kresťan účasť na Kristovom kňazstve a patrí do Cirkvi podľa rozličných stavov a funkcií. Toto pripodobnenie Kristovi a Cirkvi uskutočnené Duchom Svätým je nezničiteľné. Zostáva navždy v kresťanovi ako pozitívna dispozícia na milosť, ako prísľub a záruka Božej ochrany a ako povolanie k Božiemu kultu a k službe cirkvi.
03.01.2011
lulu    Reagovať
Re: krst-doplnenie
No dobre, ten krst Ti nedá, ale pre mňa je nepodstatný. To sú veci vymyslené a vykonávané ľuďmi.
Mňa skôr zaujíma, kedy vlastne ten Eden existoval. Tak 6000-7000 rokov dozadu?
No a našla som že správa genezis vysvetľuje, že spomedzi všetkého živého na zemi JEDINE ľudia boli vytvorení na boží obraz. A len ľudia majú podobne ako boh túžbu tvoriť. Tak čo ten Neandertálec? Aj on tvoril nástenné maľby, čo nerobilo žiadne zviera.
Ešte k stvoreniu ženy z rebra Adamovho. Lebo vraj boh chcel, aby muž a žena uzatvorili manželstvo a vzniklo medzi nimi blízke puto a stali sa jedným telom?
Ehm, čím ďalej, tým lepšie.

K poslednej Tvojej vete, že záruka božej ochrany až mi je zle. K tej sa utiekali všetci hnusní tyrani a vrahovia. Kupovali si odpustky za majetky následne pridelené cirkvi.
04.01.2011
Mgr.    Reagovať
Re: EDEN
miesto prvého človeka : raj

kn Genezis 2 8-16

Potom Pán Boh vysadil na východe, v Edene, raj a tam umiestnil človeka, ktorého utvoril.
A Pán Boh, dal vyrásť zo zeme stromom všetkých druhov,na pohľad krásnym na jedenie chutným, i strom života v strede raja a stromu poznania dobra a zla.

miesto Edenu : Edenu vytekala rieka, ktorá mala zavlažovať raj, a rozdeľovala sa odtiaľ a tvorila 4 toky.

Meno prvého je Pišon. To je ten, čo obteká celú krajinu Havilah, kde sa vyskytuje zlato, a zlato tej zeme je rýdze.
Tam sa nachodí aj bdélium a kameň ónyx.

Meno druhej rieky je Gihon.
Tá obteká celú zem Kuš.

Meno tretej rieky je Hidekel / Tigris / Tá tečie naproti Asýrii.

Štvrá rieka je Perát / Eufrat /
I vzal Pán, Boh človeka a umiestnil ho v raji Edenu, aby ho obrábal a strážil.
A Pán Boh prikázal človekovi : Zo všetkých stromov raja môžeš jesť. Zo stromu poznania dobra a zla však nejedz !
Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš.
prvý hriech :
človeka spočíva v tom, že človek pokúšaný diablom nechal vo svojom srdci vyhasnúť dôveru k svojmu Stvoriteľovi. Neposlúchol ho, lebo chcel byť ako Boh., ale bez Boha, a nie podľa Boha. Takto prví ľudia Adam a Eva
okamžite stratili pre seba a pre všetkých svojich potomkov milosť prvotnej svätosti a spravodlivosti.

človek pokúšaný diablom nechal vo svojom srdci vyhasnúť dôveru k svojmu Stvoriteľovi, zneužil svoju slobodu a neposlúchol Boží príkaz. V tom spočíval prvý hriech človeka.

Dedičný hriech :
v ktorom sa rodia všetci ľudia, je stav pozbavenia prvotnej svätosti a spravodlivosti. Je to hriech, ktorý sme zdedili nie spáchali. Je to stav v ktorom sa rodíme, a nie osobný čin.

Samozrejmä, že Boh stvoril človeka na svoj obraz, na Boží obraz ho stvoril, muža a ženu ich stvoril. Človek má v stvorení jedinečné miesto : Je na Boží obraz, vo svojej prirodzenosti spája duchovný a hmotný svet, je stvorený ako muž a žena, Boh ho ustanovil vo svojom priateľstve.

To predsa dávno viem, že človek bol stvorený, na Boží obraz.

Zo všetkých viditeľných stvorení jedine človek je schopný poznať a milovať svojho Stvoriteľa, je jediný tvor na zemi, ktorého Boh chcel pre neho samého, on jediný je povolaný, aby mal poznaním a láskou účasť na Božom živote. Na tento cieľ bol stvorený a v tomto je hlavný dôvod jeho dôstojnosti.

Kedže je človek stvorený na obraz Boží, má dôstojnosť osoby : nie je len niečím, ale niekým.

Boh všetko stvoril pre človeka, ale človek bol stvorený, aby slúžil Bohu a miloval ho a aby mu obetoval celé stvorenie.

Záver :
Ktože má byť stvorený a zahrnutý takou úctou ? Je to človek, veľká a obdivuhodná živá bytosť, vzácnejšia v Božích očiach ako celé stvorenie. Pre neho boli stvorené nebo i zem a more a všetko ostatné stvorenie : človek, na ktorého spáse Bohu tak záležalo, že pre neho neušetril ani svojho jednorodeného Syna, a neprestal vynakladať všetko úsielie, kým ho nevyzdvihol do výšin a neposadil po svojej pravici.
30.12.2010
lulu    Reagovať
pravek
Stále robíš to isté. Prečítala si si a skopírovala o neandertálcovi, čo ja už dávno viem.
Ake kde je Tvoj názor?
31.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: pravek
Veď aj ja si musím niečo o tom prečítať, nemôžem si vo svojom názore vymýšľať.

Vidíš nie je to pravda, že v sebe nosíme nejaké neandertálcove gény.

Genetické analýzy kostrových zvyškov urobené v roku 1997 však jasne preukázali, že neandertálec napriek všetkým zhodným znakom NEBOL praotcom dnešného človeka."

A ešte k tejto potope, samozrejme, že rozšírené a doplňujúcea poznatky, máme aj z internetu. Povyberala som podstatné a skrátené časti.

V arche mal Noe zachrániť tiež všetky druhy cicavcov, plazov a vtákov, ktoré by potopu neprežili.

Potopu prežili Noe, jeho manželka a ich traja synovia Sem, Cham a Jafet so svojimi manželkami.

Títo ľudia sa stali praotcami nového ľudstva.
Noeho predkovia sa potopy nedožili.

vieš čo mi povedal žiak šiestej triedy ZŠ :
že Darwinova teória je takmer zhodná z Bibliou ? Čo ty na to ?
31.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: pravek
Práveže je to pravda, že nosíme v sebe aj malé precento zhodnej DNA s Neandertálcami.
Ale naš vývoj sa rozdelil, a my sme sa vydali inou vývojovou cestou.
Neandertálec nebol naším praodcom, to je pravda, ale istú vývojovú líniu máme slopočnú.
A keď už pripúšťaš, že tu ten Neandertálec bol, tak čo tu robil? Bol na vysokej inteligenčnej úrovni, v podstate v tom období na takej istej, ako my.
To Boh stvoril dve vetvy ludí? Dokonca najnovšie objavy hovoria až o troch.
Podľa mňa nie Boh. Bola to proste evolúcia.
Ani s tou potopou nemôžem súhlasiť. To by prestali existovať všetky sladkovodné živočíchy.
Lokálne potopy boly a budú všade, a keďže predtým mali ľudia obmedzenú predstavu o zemi a jej veľkosti, aj miestna potopa bola opisovaná ako zaplavenie celého sveta.
A k tomu že zobral na palubu každý pár žijúcich zvierat sa škoda aj vyjadrovať.
Takú veľkú ľoď, ktorá by zároveň naložila aj stravu pre všetky, odhliadnuc od toho, že pre také austrálske koaly alebo klokany by ju ani nezohnal, by nepostavili ani dnes.
To určite naháňal aj lúčne koníky a fúzača alpského. Alebo tie mu tam naliezli samy?
Vieš si predstaviť, koľko druhov zvierat na zemi žije? Je absolútny nezmysel, naložiť ich všetky do jednej lode a ešte ich aj 40 dní živiť.
K tomu žiakovy 6 triedy ZDŠ. Keby som sa s ním rozprávala, v prvom rade by som chcela vedieť, v čom videl tú zhodu, nech mi o tom porozpráva. Potom by som hodnotila
Inak deti vidia aj Mikuláša lietať na saniach, takže na to by som veľmi nepoukazovala.
29.12.2010
lulu    Reagovať
o ničom
No veď to je ten problém, že Vy určité skutočnosti proste ignorujete. To čo sa Vám do viery nehodí, odmietate komentovať.
Ja som Ti len chcela priblížiť moje myšlienky a dôvody, prečo je pre mňa viera absolútne neprijateľná.
Mňa zaujímajú nové poznatky, ako napríklad genóm neandertálcov, ktorého zmapovanie potvrdilo, že v sebe stále nosíme niektoré neandertálske gény.
Ignoruješ paleontológiu, nevieš sa vyjadriť k dinosaurom.
Vieš sa vyjadriť len k tomu, k čomu sa hodí citát z Biblie. Ale to sú pre mňa nereálne veci. Ja sa zaoberám realitou.
Napríklad aj tým, že potopa celého sveta opísaná v Biblii nie je možná. Na celej Zemeguli aj po roztopení všetkých ľadovcov nie je dostatok vody, aby zaplavil totálne všetku súš.
A to ani nehovorím o tom, že by automaticky zomreli všetky sladkovodné ryby, ktoré by takú dlhú dobu v slanej vode neprežili.
Ale Ty moje argumenty zasa odignoruješ, alebo povieš, že som ironická a čo ja viem čo.
Nechcem Ti brať ilúzie, ale mňa vyviesť z rovnováhy a znervózniť, je ťažký oriešok aj pre lepších borcov. (a už vôbec nie na nete)
Ty sa mi javíš ako čistá duša, celé Tvoje vyžitie spočíva vo výzdobe kostola a socialnej práci. Mala by si zabudnúť na netové diskusie, lebo ja som bola super slušná a Ty už máš problém.
Prečítaš si aj oveľa horšie reakcie, ak zablúdiš na iné verejné stránky.
29.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: o ničom
Tie dinosaury by ma trápili najmenej. To nie je pre mňa podstatné.

To nie je o tom, že čo sa mi do viery nehodí tak to nekomentujem. Tie dinosaury ma až tak netrápia, keďže už vyhynuli.
K tým génom neanderetálcov sa naozaj neviem vyjadriť, nie som paleontolog.
A s týmto ( pozn. dinosaurami, a génmi neandertálcov) viera nemá vôbec nič spoločného.

V súčastnosti po roztopení ľadovcov, to je iná situácia keď sa to topí, že nezaplaví celú súš.

Pozri sa v lete príde jedna väčšia búrka, aj tu u nás na Slovensku v júni čo to spôsobilo aké veľké zrážky, padli to Ti stále nič nehovorí ?

Ale veď dáž nebol slaný, neviem prečo by mali hynúť sladkovodné ryby.

Ale potopa opísané v Biblii bolo niečo mimoriadne, iní ľudia vôbec nečakali, že dojde potopa na svet, veď žili píše sa, že sa ženili vydávali atď.
ľudia sa vôbec nesnažili meniť svoj život, a nevyužili čas na nápravu svojho života a za to prišla potopa.

Darmo Ti budem opisovať potopu sveta tak ako ju opisuje Biblia aj tak by si to neprijala.
ale predsa :
Potom Pán povedal Noemovi, Vojdi ty a celá tvoja rodina do korába, lebo som videl, že iba ty si spravodlivý predo mnou v tomto pokolení.

Naozaj za čias potopy prišiel na zem dážď a vody zakryli zem. Pršalo 40 dní a 40 nocí, Zachránil sa iba Noe a jeho traja synovia, jeho žena a ženy jeho synov s nimi.

I nastal 40 dňová potopa, na zemi.
Vody pribúdali, a vyzdvihli koráb zo zeme do výšky. Vody veľmi stúpali a zaplavili všetko na zemskom povrchu, koráb však plával na vodách. A vody vzrastali ďaľej na zemi, takže zaliali všetky, aj vysoké vrchy, ktoré sú po šírym nebom. Voda prevyšovala o 15 lakťov vrchy, ktoré pokrývala.

Keď aj vyberiem niečo z Biblie je to presne k téme, neviem o tom, že by som vybrala niečo čo stým priamo nesúvisí.

Tak máš tam aj svoje myšlienky a názory, nielen z Biblie.
30.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: o ničom
"No a vody zakryli zem, zaplavili všetko na zemskom povrchu a prežil iba Noe s rodinou"
Ak vody zaplavili celú zem na 40 dní, museli sa zmiešať s moriami ktoré SÚ slané. Sladkej vody je na planéte len malé percento a dážď to navytrhne.
Čiže podľa toho by museli 40 dní žiť sladkovodné živočíchy v slanej vode, ale to by zahynuli. Čo na tomto nechápeš?
Podľa Teba bola potopa celej zeme, ale vody sa nezmiešali.
Tak si napusti do vane slaný kúpeľ a potom tam vypusti sladkovodnú rybyčku v šálke sladkej vody a sleduj, dokedy vydrží.
30.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: reakcia
Potopa sveta (lat. diluvium) bolo zaplavenie celej Zeme spomínané v Biblii ako forma Božieho potrestania ľudstva za skazenosť.

Podobná potopa sa nachádza aj v ďalších mytológiách po celom svete.
Časové údaje

Podľa údajov o rodokmeňoch z Biblie došlo k potope v roku 1556 židovského kalendára, t.j. v roku 2204 pred Kr.
Keď potopa nastala, mal Noe 600 rokov a jeho syn Sem mal 100 rokov.
Potopa začala dažďom trvajúcim nepretržite 40 dní a potom ďalších 335 dní trvalo, než voda opadla a posádka archy mohla vystúpiť na pevninu. Noe s rodinou a zástupcami živočíšnej ríše strávili v arche presne jeden rok a 10 dní.
Priebeh potopy

Podľa Biblie sa Boh rozhodol zničiť vtedajšie ľudstvo, pretože bolo skazené. Boh chcel, aby prežil len spravodlivý Noe a jeho rodina. Preto mu o potope, ktorá mala nastať, povedal mnoho rokov vopred a dal mu presné inštrukcie pre stavbu archy.

V arche mal Noe zachrániť tiež všetky druhy cicavcov, plazov a vtákov, ktoré by potopu neprežili.
Potopu prežili Noe, jeho manželka a ich traja synovia Sem, Cham a Jafet so svojimi manželkami.
Títo ľudia sa stali praotcami nového ľudstva.
Noeho predkovia sa potopy nedožili.
Jeho otec Lámech (774 - 1551) zomrel 4 roky pred potopou.
Noeho starý otec, Matuzalem (587 - 1556), zomrel krátko pred potopou.

Vedci zistili, že asi do roku 5600 pr.n.l. zostávalo Černé more sladkovodným jezerem. Potom sa však z záhadných dôvodov začala dvíhať hladina blízkych morí – Stredozemního a Egejského. Slaná voda prenikla až do Černého mora, ktoré sa katastrofálne zväčšilo. Vzápätí ničivým vodným živlem zaplavilo okolité pobrežia roviny na nepredstaviteľnej ploche 110 000 km2. Žiadny živý tvor nemal šancu na záchranu!

Existoval biblický raj?
Rada vedcov sa domnieva, že naši predkovia, kterí obývali planétu Zemi pred spomínanou potopou, dosahovali velkého vzrastu. Niekterí badatelia dokonce tvrdia, že v tej dobe žili i dinosauri.

Tuto hypotézu má mj. podporovat skutečnost, že v Texasu odkryli stopy (dlouhé 38 cm) chodidel člověka vedle otlačkov pazúrov dinosaurov. Všetko bolo zadokumentované pomocou fotografií a filmu, ktorý však neskôr záhadně zmizol.
30.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: o ničom
Akože nemá viera nič spoločné s poznanín histórie planéty. Veď veríte knihe, ktorá tvrdí niečo absolútne iné.
Ja nemôžem pochopiť, ako ignorujete niektoré skutočnosti.
Boh stvoril pustú zem, nebolo rastlinstva atd... Až poton stvoril človeka. To je čo za blud, keď tu už dávno pred tým boli dinosaury.
To pre Teba nie je podstatné? Veď tu boli milióny rokov pred nami. Aj ich stvoril? Tak potom nemohol stvoriť človeka do zeme, ktorá bola predtým pustá. Nič, nechytáš sa?
A človek dnešného typu sa stretol s Neandertálcami. Boli jeho súčasníci. Čiže istý čas žili spolu na tejto planéte. To mi ako vysvetlíš?
Ja viem že nijako, Ty vieš len odcitovať Bibliu. A tam sa o tom nepíše. Lebo ľudia ktorí ju písali to netušili. Ak by ju písali z Božského vnuknutia, to by muselo vyzerať úplne inak.
29.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: reakcia
vidíš píšeš, že ja by som mala zabudnút na
diskusie a prečo ?
Daj si ruku na srdce, že v tom diskusnom príspevku o všeličom z 28.12.2010 a následnej reakcii z 28.12.2010 si bola slušná ?
Naozaj ?
Teraz urobím nasledovné : Bože z celého srdca a duše ľutujem, že som si to musela prečítať.

Práve naopak na niektoré veci sa budem a musím sa ozývať a ozvať, keď vidím napr. na niektorých referátoch, aj tí čo sa v diskusii vyjadrujú, lebo mi to nedá pokoja. Nemôžem predsa v niektorých principiálnych veciach s nimi súhlasiť.
30.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: reakcia
Môžem to dookola čítať aj 100x a nenájdem tam ani jedno neslušné slovo. Čítal to aj 14 ročný syn a ani on nič neslušné nenašiel.
30.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: o ničom
S každým ďalším nálezom a poznatkom sa ukazovalo, že neandertálec patrí skôr do spoločnosti súčasných ľudí než opíc.

Síce sa vyznačoval typicky nižším čelom, masívnou bradou a plochým zátylkom.

Genetické analýzy kostrových zvyškov urobené v roku 1997 však jasne preukázali, že neandertálec napriek všetkým zhodným znakom NEBOL praotcom dnešného človeka."

Rekonštrukcia hovorí jasnou rečou: neandertálec by v dnešnej spoločnosti nebol nijak mimoriadne nápadný.
Prečo vyhynul?

Neandertálci opustili javisko dejín počas poslednej doby ľadovej pred viac ako 30.000 rokmi a ich vymretie predstavuje dodnes nevyriešenú záhadu.

Prvá fosília bola objavená v roku 1856 v údolí Neandra pri Düsseldorfe v Nemecku. Vedci sa vtedy domnievali, že sa jedná o nášho predka podobného skôr opiciam.
Síce dvojnohého, ale surového a primitívneho.

Dlhú dobu existovali obidve vývojové vetvy vedľa seba. Ich miešanie je takmer nepreukázateľné. Rovnako chýbajú jednoznačné nálezy dokladajúce existenciu väčších bojov oboch druhov o nadvládu nad svetom.

Záhada zostáva: Prečo neandertálci vymizli, keď predtým dokázali v Európe prežiť 250.000 rokov v podmienkach doby ľadovej?

Neandertálec:

Život: na južnom okraji veľkej ľadovej pustatiny würmskej doby ľadovej.
Jeho životný priestor sa podobal tomu, v akom teraz žijú Eskimáci.

Domovom mu bola pustá, mrazivá tundra, ktorá iba v južnej Európe prechádzala do trávnatej stepi a riedkej tajgy.

Možnosť prežitia v takomto prostredí bola podmienená značnou schopnosťou adaptácie.

Tak bol neandertálec, ktorý žil na území od južného Francúzska po Sibír, od Afriky po Blízky a Ďaleký východ, veľmi silný, neobyčajne obratný a prefíkaný lovec, ktorý vedel ukoristiť aj veľké zvieratá, ako bol jaskynný medveď alebo sibírsky kozorožec.

Zver mu poskytovala nielen energeticky bohatú mäsitú stravu, ale tiež kožušiny. Jednoduchý kožušinový odev a hrejúci oheň, na ktorom neandertálci tiež pripravovali jedlo, ho chránili pred mrazom.

Fyziológia: Neandertálec (Homo Sapiens Neanderthalsis) bol asi 1,60 m vysoký, mal silnú kostru a vyvinuté svalstvo.

Ale napriek mohutnej postave sa dožíval vo svojom drsnom domove vyššieho veku ako 50 rokov.
40% neandertálcov umieralo pred dovŕšením 20 rokov, ďalších 40% potom medzi 20. a 30. rokom.
Tvrdý každodenný boj o prežitie vyžadoval od neandertálcov inteligenciu.
Jeho mozog bol svojím objemom medzi 1350 až 1725 ccm taký veľký (niekedy aj väčší) ako mozog dnešných ľudí. Nie je teda divu, že už premýšľajú o zmysle života a smrti.

Pochovávanie:

Pochovávajú svojich zomretých a dávajú im do hrobu zbrane, nástroje a potravu. Pravdepodobne verili na posmrtný život.

Reč: vedel rozprávať jednoduchým jazykom.
Umenie: vytváral prvé umelecké predmety, malé, jednoduché plastiky.

Z nálezov je zrejmé, že Neandertálci už dokázali prejaviť ľudský súcit – solidaritu a máme už doložené prvé znaky náboženstva.
28.12.2010
lulu    Reagovať
o všeličom
O rebre som samozrejme počula, aj ostatné veci som čítala, ale neuverila.
Na Vás silne veriacich je krásna tá detská naivnosť. Vieš dobre, že Biblia nehovorí o nejakom genetickom kolektíve - Adam. Myslí priamo jediného človeka mužského rodu.
K tomu z rebra pribudla žena - doslovne. Pre mňa absolútny nezmysel.
A toho Boha otca označujete za láskavého, dobrotivého ...
Stvoril celú veľkú zem a len niekde na kúsku hory vystaval raj a tak to malo byť naveky. To aký malo zmysel?
A starostlivý rodič postaví na sporák panvicu, rozpáli ju a pohrozí deťom, nechytajte sa jej. A toto robí donekonečna každý deň. Kedy myslíš, že nastane čas na chytenie panvice? Majú na to nekonečno, tak sa to určite raz znudeným deťom stane.
Ale naozaj starostlivý rodič to NESPRAVÍ.
Vieš kto by to spravil? Práve ten zákerný milo sa tváriaci Diabol. Lebo stvoril veľkú prázdnu zem, ktorú treba zaplniť.
Inak by si stvoril len malý Rajík a žiadny strom poznania by tam nedal.
A ďaľšia zákernosť bola, že stvoril rozmnožovacie orgány a super do seba pasujú. To keď tvoril Adama, načo mu stvoril semenníky a spermie s orgánom ktorý ich spoľahlivo dopraví do vagíny. Veď vagínu ešte ani nemal. Ale on už Diabolsky vedel, načo bude Adamovi penis.
Už stačil len ten strom poznania a čakať, lebo raz sa to muselo stať.
A prirovnala som Vás k naivným deťom, lebo ani tie sa nezapodievajú tým, či darčeky naozaj nosí Ježiško. Proste tomu slepo veria, lebo je to pekné. Nepotrebujú vidieť tú tvrdú realitu okolo.
Ja si hlboko veriacich vážim, ale len Tých, ktorí sa tak naozaj správajú. Ale žiaľ, v poslednom čase je vo Vašich radoch veľa jedu.
No a islam už neriešim vôbec, lebo to je pre mňa absolútny fanatizmus kde sa porušujú základné ľudské práva.
28.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: o všeličom
Toľko ironie, sarkazmu som už dávno nikde nečítala. A tie vulgárnosti ku koncu na to vôbec nie som zvyknutá, na to už vôbec nenachádzam slov.
To veľa hovorí o sobnosti a kultúre človeka.

Ja sa snažím kultivovane, agrumentačne napísať poznatky, ktoré som si prečítala v literatúre alebo som ich našla na stránke.

Ty vieš, že mám pravdu a to ťa veľmi znerôznilo, a vyviedlo z rovnováhy.
Skús mi napísať nejaké tvoju vedeckú teóriu, o vzniku človeka popr. sveta atď.

Toľko neúcty, nevedieť si vážiť dary zeme a sveta, toľko znudenosti, pýchy je v tomto poslednom príspevku.
Pozri vyspelá Európa a svet sa má až príliš dobre, a nevie si to vážiť.

My stojíme pevne na nohách, neviem o akej detskej naivite to píšeš, máme aspoň istotu viery, máme sa o čo oprieť.
Aspoň vieme prečo sme na svete a kam smerujeme.
28.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: o všeličom
Neviem, čo sa Ti zdalo vulgárne na normálnom pomenovaní pohlavných orgánov. Čo som Ti mala napísať šušurka a vtáčik? Alebo Ty nemáš pohlavné orgány?
A pri cikaní si čo utieraš? Buchtu.
Čo si robot.
Lebo tak sa mi javíš. Nemáš svoj názor na to, prečo boli stvorené pohlavné orgány? Veď ich máme ako ruku a nohu.
Toto sa Ti javí ako ironia a sarkazmus?
No ja myslím, že to skôr znervóznilo Teba.
Ja som Ti písala svoje myšlienky. Ty mi napíšeš citát z Biblie o stvorení sveta. Ale to som čítala.
Lenže Ty nemáš svoj názor. Ja áno. Ak Ťa pobúril, tak prepáč.
Ak máš istotu viery, tak Ťa predsa nemôžem rozhádzať.
Inak dary zeme si veľmi vážim. Akurát tvrdím, že nie sú od Boha.
No a vedecká teória o vzniku života je pre mňa evolúcia ktorá sa stále mení, ako aj poznatky o nej.
Ja slepo nevyhlasujem, že toto a len toto je pravda.
Lebo vedu nepoburujú základné otázky života, ale vieru áno.
28.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: o všeličom
Niektorými vecami v poslednom príspevku a reakcii si ma riadne zaskočila, a naozaj nie som robot som človek z mäsa a kostí.
Ale o takých veciach nebudem ich konkretizovať jednoducho nediskutujem.
29.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: o všeličom
Ak majú byť toto Tvoje názory, tak ťa ovládajú nízke pudy.
Na takýto štýl diskusie, ako si ho napísala v poslednom svojom príspevku jednoducho neprístupim, lebo je pre mňa neprijateľný.

Takto vidím, na akej prízemnej úrovni diskutuješ. U teba ma už nič naozaj nemôže prekvapiť.
Táto tvoja diskusia, a následnej aj reakcia na mňa pôsobila do vulgárne, a dokonca by som povedala, že až nemravne.
A týmto, že som si to prečítala, si dokonca chcela znemravniť aj mňa.
Toto je moje principiálne stanovisko.
Musím ešte k tomu toto napísať.

Ja aspoň diskutujem kultivovane a na úrovni, čo sa o Tebe vôbec nedá povedať.
A každý kto si to nezávisle prečíta si určite spraví o tom mienku.
29.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: o všeličom
Nič zábavnejšie som nečítala. Tak ja som Ťa chcela znemravniť?
To sa dá cez internet?
Vieš čo, pridaj si k tomu Mgr dve samohlásky ao.
A teraz som vulgárna, aj keď v náznakoch.
29.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: : o všeličom
Už len tak, že si mi to v diskusii a v reakcii podsúvala.
29.12.2010
lulu    Reagovať
čo dodať?
Keď Pán, Boh, urobil zem a nebo, nebolo na zemi nič ani tráva, lebo Pán, Boh, nedal pršať na zem a nebolo ani človeka.

Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života.
Tak sa stal človek živou bytosťou.

Prepáč, nedá mi nerypnúť si.
Takže nebolo ani dažďa atd. až potom Boh stvoril človeka?
Ja už neviem, čo dodať. A čo tie dinosaury? Jáj, nemám riešiť. :)))
27.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: viera
Doteraz najprijateľnejšie informácie nám poskytuje Biblia. Nie síce v striktne historickom zmysle (jej rozpravy o pôvode človeka zaraďujeme do predhistórie), ale pomáha nám lepšie chápať pôvod človeka, jeho veľkosť i krehkosť, pôvod a zmysel jeho utrpenia, zmysel a cieľ jeho života.

Biblia označuje prvých ľudí menami Adam a Eva. V rozprávaní o ich osudoch používa ich mená ako osobné, ale biblisti dávajú menu Adam aj kolektívny, generický význam - človek.

Zo správy však vidno privilegované miesto človeka v tomto svete a jeho osobitný vzťah k Stvoriteľovi.

Druhá správa o stvorení hovorí o utvorení ženy "z Adamovho rebra". Symbolicky sa tu naznačuje nielen mužovo prvenstvo, ale aj spoločné východisko ľudského pokolenia a úzky vzťah medzi mužom a ženou:

"Toto je kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa... Preto muž opustí svojho otca i svoju matku a prilipne k svojej manželke..." (Gn 2,21-24) Žena tu nevystupuje len ako sexuálna partnerka na zabezpečenie potomstva, ale predovšetkým ako "pomocníčka", to znamená ako spoločníčka, ktorá stojí po boku mužovi a dopĺňa ho v prirodzenom poriadku.

Pokušiteľ zneužíva pôvab zakázaného ovocia a dráždi ctižiadosť prvých ľudí: "Naozaj povedal Boh, že nesmiete jesť z nijakého rajského stromu?"

Lákavosť plodov a prísľub "Budete ako Boh!" vedú našu pramatku k tomu, že trhá zo zakázaného stromu, okúša jeho ovocie a dáva jesť aj svojmu mužovi.

Prirodzene, tým vzniká aj zodpovednosť človeka za tento čin.
Následky porušenia Božieho zákazu boli osudné pre našich prarodičov i pre ich potomstvo.

Človek nechcel uznať Božiu vládu a stratil vládu sám nad sebou.

Dostavili sa aj ďalšie tresty: námaha, bolesť a predovšetkým smrť.
No azda najväčší trest bol strata Božej priazne, osobitného Božieho priateľstva.

No už v tejto tragickej zmene ľudského postavenia sa objavuje záblesk nádeje do budúcností.
Prišla nová Eva, Panna Mária, aby svojou poslušnosťou napravila Evinu neposlušnosť; prišiel aj nový Adam, Ježiš Kristus, aby svojím vykupiteľským dielom znovu získal človekovi adoptívne Božie synovstvo, ktoré prvý Adam stratil.

Z Adamových a Eviných detí Biblia spomína výslovne iba troch synov: Kaina, Ábela a Seta. V nich sa už prejavil ďalší dejinný vývoj ľudstva.

Mimobiblická židovská tradícia bola preniknutá presvedčením, že Adam a Eva robili pokánie, ctili si Boha, svojho Stvoriteľa, a dúfali v príchod Vykupiteľa, ktorý vyslobodí ľud z hriechu.

V Novom zákone apoštol Pavol a starí cirkevní otcovia venovali našim prarodičom pozornosť z hľadiska dejín spásy.
27.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: viera
Mne pomáha lepšie chápať pôvod človeka veda.
Stvorenie ženy z rebra aj keď obrazne, je pre mňa absolútne neprijateľné, ba až smiešne a urážajúce. Pôvodný pisec biblie ponižuje ženu, ktorá sa vyvinula rovnako ako muž. To hádam každú samicu stvoril zo samca? Alebo len vnútil poslušnosť žene. Otrasné.
Žena trhá zo zakázaného stromu? To ako?
Čo objavila orgazmus a ukázala ho mužovi.
Prepáč, ale neskutočná znáška blbostí.
Alebo mi prosím doslovne vysvetli, čo je vlastne ten prvotný hriech.
Alebo zasa neviete.
27.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: viera
Snažím sa odpovedať na tvoje otázky, podľa najlepšieho vedomia a svedomia, literatúry a biblie, poznatkov a vedomostí, ktoré mám dostupné.

no dobre prvotný hriech je vlastne dedičný, hriech, ktorý podľa kresťanskej teologie spočíva v poslušnosti voči Bohu.

V knihe genezis sa píše : Pán Boh vysadil na východe v Edene raj a tam umiestnil človeka, ktorého stvoril.
A Pán boh dal vyrásť zo zeme stromom všetkých druhov, na pohľad krásnym a na jedenie chutným, i strom života v strede raja a stromu poznania dobra a zla.

I vzal Pán , Boh človeka a umiestnil ho v raji Edenu, aby ho obrábal a strážil. A Pán Boh, prikázal človekovi : Zo všetkých stromov raja môžeš jesť.

ZO STROMU POZNANIA DOBRA A ZLA však NEJEDZ. Lebo v deň, keď by si z neho jedol, istotne zomrieš.

storenie ženy : Potom Pán Boh povedal : Nie je dobré byť človeku samému. Urobím mu pomoc, ktorá mu bude podobná. atď...
Tu Pán Boh dopustil na Adama tvrdý spánok a keď zaspal, vybral mu jedno rebro a jeho miesto zaplnil masäm.
A z rebra, ktoré vybral Adamovi, utvoril Pán Boh ženu, a priviedol ju k Adamovi.
Vtedy Adam povedal : toto je kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa, preto sa bude volať mužena, lebo je vzatá z muža.

Pokúšanie na hriech.
No had bol ľstivejší ako všetky poľné zvieratá, ktoré urobil Pán Boh a vravel žene : Naozaj povedal Boh, Nesmiete jesť z nijakého rastrého stromu !Žena odpovedala hadovi Z ovocia rajských stromov môžeme jesť, ale o ovocí stromu, ktorý je v strede raja, nám Boh povedal : Nejedzte z neho, ani sa ho nedokýtajte, aby ste nezomreli. Tu povedal had žene : NIE NEZOMRIETE, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo. A žena videla, že strom je na jedenie chutný, na pohľad krásny a na poznanie vábivý, nuž vzala z jeho ovocia a jedla, dala aj svojmu mužovi, čo bol s ňou, a on tiež jedol. / tu je ten prvotný hriech, neuposlúchli Boha a chceli byť ako BOH /

vysvetlenie : U prvých rodičov, nebolo možné, že by pokušenie pri nich bolo prišlo znútra, mali vliatu vedomosť, dostali milosť, čo ich oslobodzovala od boja nezriadených žiadostivostí proti rozumu a vôli. Preto pokušenie muselo prísť zvonka. Inými slovami zlo je už prítomné vo svete. Pokušiteľ je tu diabol, bytosť,ktorá rozmýšľa a rozpráva,teda duch.A pretože pokúša k neposlušnosti a pýche, je to zlý duch. Had tu slúži ako symbol bytosti nepriateľskej Bohu a človeku.
Diabol pokúša slabšieho ženu.

Myslíš, že islam je k žene úctivejší ?
Niekde som čítala, že keď svedčí muž stačí jeho svedectvo, ale keď svedčia ženy musia svedčiť až dve, kým muž iba jeden je to normálne ?
28.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: viera
Na doplnenie a vysvetlenie :
prvotný hriech je vlastne dedičný, hriech, ktorý podľa kresťanskej teologie mal spočívať v poslušnosti voči Bohu.
Dobre vieme, že prvý ľudia Adam a Eva spravili úplný opak poslušnosti.

A žena videla, že strom je na jedenie chutný, na pohľad krásny a na poznanie vábivý, nuž vzala z jeho ovocia a jedla, dala aj svojmu mužovi, čo bol s ňou, a on tiež jedol. / tu je ten prvotný dedičný hriech, neposlušnosť a neuposlúchli Boha a chceli byť ako BOH /

Boh dovolil prarodičom jeť z ovocia všetkých stromov okrem jedného. Zo stromu poznania dobra a zla. zakázal im totiž jesť, a preto, aby človek poznal a uznal, že i keď je vlastníkom všetkých stvorených vecí, predsa nie je ich neobmedzeným pánom.Človek si má uvedomiť, že aj pri užívaní stvorených dobier je závislý na Bohu, lebo poznať, čo je dobré a čo je zléa rozlišovať to vie len Boh. Preto je cesta k stromu poznania dobra a zla zakázaná.

Čo je pre človeka otvorené, je cesta k stromu života. Potom pochopíme, že hoci pri Božom zákaze išlo o nepatrnú vec, pre zámer, ktorý Boh sledoval svojím príkazom, zákaz sa stal veľmi vážnym. To mal človek chápať, aj v tom, že prekročenie tohto zákazu malo mať za následok ťažký trest : Istotne zomrieš !

Chceš povedať, že si to o tom rebre nepočula a nečítala v Písme ?

Podľa mňa Eva a Adam, ako prví ľudia nepotrebovali krst lebo :
U prvých rodičov, nebolo možné, že by pokušenie pre nich bolo prišlo znútra :
-- mali vliatu vedomosť,
-- dostali milosť, čo ich oslobodzovala od boja nezriadených žiadostivostí proti rozumu a vôli.
27.12.2010
lulu    Reagovať
viera
Tak ak sa krst robil len od narodenia Krista, pred tým nebol nikto spasený, nie?
Takže ľudia žijúci pred tým neprišli do neba, alebo kam to vlastne pôjdete.
Dovtedy mal všetky duše Diabol (podľa Tvojho výkladu). Lebo tie desaťtisíce rokov pred tým nikto o nijekom kresťanskom Bohu ani len netušil. To vypustil Adama a Evu z rajskej záhrady len tak? Bez krstu? Veď aj oni niesli svoj dedičný hriech. Aj ich deti nie?
A prečo ich nepoučil o tej správnej viere v neho. To Adam s Evou neodovzdali to správne učenie. Ako mohlo vzniknúť z dvoch ľudí toľko náboženstiev?
Ja Vašej viere rozumiem čím ďalej, tým menej.
A prečo stvoril dinosaurov a Neandertálca?
No a už aj človek umelo vytvoril živý organizmus, takže až také božské to nebude.
Možno samo ludstvo o pár tisícročí stvorí celý umelý svet. Možno to tak bolo aj s nami. Ale neverím, že Stvoriteľ chcel, aby sme robili všetky tie hlúposti s kostolmi, modlením a krstením.
Najskôr ho to už vôbec nezaujímame a venuje sa iným pokusom.
27.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: viera1
Teda zatratenie sa nemôže automaticky vzťahovať na malé dieťa, ktoré nemá iný hriech, ako dedičný - pretože chýba jeho osobné vedomé a dobrovoľné odmietnutie prijatia krstu a spásy.

To by platilo iba vtedy, keby Ježiš neprišiel. Ale on prišiel, obetoval sa za nás.
Pán Ježiš, Syn človeka, zomrel za tento Adamov hriech a preto človek (dieťa), ktorý nemá možnosť spáchať iný hriech, môže v Ježišovi prejsť zo smrti do života. Aj napriek nepokrsteniu.

Napokon, veď pred príchodom Ježiša tu vlastne ani krst v Mene Otca i Syna i Ducha Svätého ani nebol, a predsa Ježiš prišiel kvôli každému človekovi, každému historickému individuálnemu človekovi.

Teda všetci pred ním zomreli vlastne bez krstu - tak preto nemohol myslieť svoju vetu z Mk 16,16 tak, že len a len krst zachraňuje.

Zachraňuje totiž On - cez krst (ak je tu taká teoretická možnosť pre človeka).

Divosi / kmene/ , ktoré žijú v ďažďových, amazonských, brazílsych pralesoch, ktorý žijú izolovane, nikdy o Bohu nič nepočuli a nemali možnosť prijať krst s tými čo asi bude ?
27.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: viera1
Tí divosi ma zaujali. No nič s nimi nebude. Proste zomrú a hotovo. Ako ja.
Práve si potvrdila, že výklad Biblie je v podstate nazmyselný. Lebo keď sa to hodí, poviete, že nemohol myslieť vetu tak..., lebo to myslel tak a tak...
Pre mňa je to stále, že kto chce uveriť, uverí aj v UFO.
27.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: viera1
Ježiš je ústredná postava evanjelií. Narodil sa v Betleheme v Palestíne / ktorá bola v tom čase pod nadvládou Ríma / za panovania cisára Augusta a v prvých rokoch vlády židovského kráľa Herodesa.
Mladosť strávil v Nazarete, galilejskom meste v severnej Palestíne. Keď mal Ježiš 30 rokov / v Ríme vtedy vládol cisár Tiberius, začal hlásať príchod Božieho kráľovstva - najprv Galilei, neskôr po celej Palestíne.
Veď kresťanstvo vyšlo zo židovstva. Ježišovo učenie vychádzalo zo židovského náboženstva.
Židovský ľud, ktorý ho nadšene nasledoval, ho pokladal za proroka, ba viac za mesiáša, vykupiteľa, čo splní dávne očakávanie židov.
pozn./ obnoví politické kráľovstvo /
On však prišiel hlásať duchovné kráľovstvo.
Zároveň sa musel brániť proti útokom predstaviteľov židovstva, kde ho napokon zradil jeden z učeníkov Judáš, Ježiša zajali odovzdali vrchnosti a nakoniec ho obžalovali.
Ježiš predsa prišiel pre všetkých ľudí, tak ako už píšem obetoval sa až na smrť na kríži a na tretí deň vstal z mŕtvych podľa sv. Písma.

Podľa svedectva Ježišových učeníkov na tretí deň vstal Ježiš z mŕtvych a poslal ich ohlasovať učenie do celého sveta.
Za 50 rokov sa kresťanské obce rozšírili po celej Rímskej ríši.

Tak vykúpil všetkých ľudí. Skrze vieru, sme ospravedlení.
Nemyslím si, že som potvrdila, že výklad Biblie je nezmyselný.
Len sa snažím vysvetliť, aby si to pochopila.
26.12.2010
lulu    Reagovať
sviatky
No vidíš, stále je to o tom istom, že za nemluvňa rozhodne niekto iný. Mne sa to nepáči.
To nie je rozhodnutie slobodnej vôle a opakujem, že až deti okolo 12-teho roku života sú schopné vôbec vieru pochopiť.
Na začiatku kresťanstva sa krstili len dospelí, ktorí bolo schopní pochopiť a prijať vieru. To mi pripadá férové.
A prečo to nemôžem zrušiť?
Ále, vlastne mi to je už jedno. Paradoxne jediné poznanie nastane po smrti. To si už nevychutnám, lebo tam nič nie je.
Včera dávali nejaký katastrofický film a mňa zaujalo, ako sa všetci veriaci utekali zachraňovať, keď sa začala triasť zem. A to prečo. Veď nemali ostať v kostole a modliť sa ďalej? Išli by na lepšie, nie?
No nie. Lebo evolúcia je silnejšia ako viera a tá nám velí zachraňovať život. Je to pud. Jeden z najsilnejších, hneď po rozmnožovacom. Viera je naučená človekom, ale pud je pud.
27.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: krst
na stránke redemptoristi

Lenže ani dnes Katolícka cirkev nekrstí svojvoľne.

Krstí vždy až na požiadanie rodičov a po ich výslovnom sľube, že budú svoje dieťa vychovávať vo viere.
Teda prakticky sľubujú a vyznávajú v mene dieťaťa. Vzhľadom na Bibliu, kde sa jasne hovorí, že "Pán upevnil právo matky nad synmi", kde je jasne postavené právo rodičov rozhodovať o výchove svojich detí, teda v tom zmysle, že nerozhoduje o výchove dieťa, ale jeho rodič - tak je jasné, že rodičia majú právo žiadať od Cirkvi krst a Cirkev ho potom vykoná.

Spoliehajúc sa na sľub rodičov... Teda ak rodičia nedostoja svojim sľubom, je to vina rodičov, nie Cirkvi.

Ďalej, nie je porušené právo dieťaťa rozhodnúť neskôr, v dospelosti, kedy sa už právo rodiča nad dieťaťom oslabí, resp. úplne zruší, o svojej vlastnej náboženskej orientácii.

Môže byť námietka, že Cirkev hovorí o večnej platnosti krstu - teda krst sa nedá zrušiť - lenže aj napriek tomu, dospelý človek môže svoj krst odmietnuť, vedomý si toho čo robí.

Pácha hriech proti Duchu Svätému tak isto, ako keby sa mu hlásalo a on by neprijal. Takže, ak túži byť zatratený, ak túži Boha nenávidieť - má možnosť.
Je to možno vulgárne povedané, ale...

Ja sa na veci ohľadom krstu detí pozerám skôr pozitívne.

Krst bezpochyby zmýva dedičný hriech.
Robí človeka otvorenejším na prijímanie Božej lásky už počas jeho výchovy, keď mladý človek je zmietaný pokušeniami, dozrievaním, rôznymi názormi.

Krst ho robí schopným bojovať, lebo po krste patrí Ježišovi, Duch Svätý je v jeho duši a vedie ho. Dieťa je začlenené do Cirkvi, stáva sa jej súčasťou a celá Cirkev sa za neho modlí, ako za svojho člena.

To určite nie je málo a preto si myslím, že zlý duch bojuje proti krstom detí - pretože týmto krstom je z ich duší vytesnený.

No niekedy, zdá sa, nebojuje až tak, lebo vie, že ak rodičia berúci krst ako kultúrnu udalosť nedodržia svoj záväzok, tak dieťa mu bude nakoniec patriť tak, či onak...

V určitom zmysle rúhanie a odmietanie Boha pokrsteným človekom musí byť pre Pána urážlivejšie ako urážky od nepokrsteného, ktorý nebol krstom začlenený do mystického Ježišovho tela, teda Cirkvi, a nepatrí mu.

A v tom asi aj bude ten háčik útokov proti krstom detí.
Zlý duch presviedča pokrstených, že bolo porušené ich právo zostať nepokrstení, že nebola dodržaná ich slobodná vôľa a voľba a teda že cirkev a rodičia na ňom spáchali zločin, keďže mu ukradli jeho slobodu rozhodnúť sa proti Bohu, ale v podstate ide diablovi o to, že zúri, že načas musel dušu dieťaťa opustiť.

Na takýchto činoch duchovných úbožiakov odmietajúcich svoj vlastný krst (nemyslené pejoratívne, ale so smútkom) vidieť ohromujúcu zlobu diabla a jeho nezmernú nenávisť voči Bohu a človekovi.
26.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: sviatky
Je úplne prirodzené, že každý si chráni život, či je veriaci alebo nie. Každý si chce, keď je to len trochu možné, aj v tomto katastrofickom filme zachrániť si život.
Je to určitý pud sebazáchovy.

Chrániť si život bolo pre nich niečo úplne prirodzené. Neviem aký katastr.film išiel, ale ostávať, tam kde by hrozilo spadnutie kôli otrasom, by sa mi zdalo nebezpečné.

Je to úplná iná situácia, keď máš možnosť a čas ešte na záchranu, a keď to človeka zastihne nečakane a nepripraveného.

Chrániť si život je úplne niečo prirodzené. Sme povinní si tento život chrániť.

Veď nikto nikdy nemal v nenávisti svoje telo, ale si ho živí a opatruje tak, ako Kristus svoju Cirkev, pretože sme údmi jeho tela.

katechizmus katolíckej cirkvi 2280

Každý je za svoj život zodpovedný pred Bohom, ktorý mu ho dal.
Boh zostáva zvrchovaným Pánom života.(2258) Sme povinní prijímať život s vďačnosťou a chrániť ho na Božiu česť a spásu svojej duše.
My sme správcami, nie vlastníkmi života, ktorý nám Boh zveril.

katechizmus katolíckej cirkvi 2258
„Ľudský život je posvätný,(356) pretože už od svojho začiatku vyžaduje stvoriteľské pôsobenie Boha a navždy zostáva v osobitnom vzťahu k Stvoriteľovi, svojmu jedinému cieľu.
Jedine Boh je Pánom života od jeho začiatku až do jeho konca: nikto a za nijakých okolností si nemôže nárokovať právo priamo zničiť nevinnú ľudskú bytosť.“

Viera sa nedá naučiť nasilu to v tom človeku je niečo úplne prirodzené a spontánne, že je veriaci.

Videla som zopár katastr.filmov, a tiež ma zaujalo, ako sa ľudia v takýchto situáciách správajú, či si pomáhajú, a sú k sebe láskaví, ohľaduplní, alebo sú sebeckí a dokážu potom ešte aj jeden druhému ubližovať a dokonca to zachádza ešte aj ďaľej.
25.12.2010
lulu    Reagovať
.....
Tak hurá, máme to za sebou. Dnes som si konečne oddýchla. Všetci boli spokojní a to je pre mňa najdôležitejšie.
Ešte nejako prežijem Silvester a zasa rok pokoj. :)
A ešte tak na okraj, že práca nám zabespečuje pravidalný príjem a vyššiu životnú úroveň na Slovensku až tak celkom neplatí. Kiež by všetci poctivo pracujúci mohli aj slušne žiť.
25.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: .....sviatky
23. decembra som celý deň pomáhala pri vianočnej výzdobe v kostole.

Nechcela by som tie sviatky všetky tak urychlovať.

Ešte stále sme vo vianočnej oktave.
/ pozn. od dnešnej nedele 8 dní /
Teda túto oktavu prežívame, ako keby počas týchto osem dní bola nedeľa.

Pre nás vianočne obdobie končí až krstom Pána Ježiša.
Evanjelium sviatku Krstu Pána opisuje samotnú udalosť krstu.
Ján krstí Ježiša v Jordáne.
Vianočná výzdoba sa môže ponechať až do 2.febr. do Hromníc.
26.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: .....sviatky
Áno, Vy to vnímate inak, tak je pekné, keď si to tak aj naozaj užijete.
Poviem pravdu, neviem presne v ktorý deň bol Ježiš pokrstený, ale pre mňa je dôležité, že už bol dospelý.
Niečo som si o tom našla.

Krstom nieje:
Krst nemluvniat, detí, ktoré ešte nie sú schopné uveriť a zodpovedne sa rozhodnúť pre Ježiša.
Krst toho, kto neprijal vierou spasenie.
Krst toho, kto neprijal Ducha Svätého.
Krst pokropením, alebo pomazaním.
Krst toho, kto v pokání neprejavil ľútosť nad svojimi hriechmi.

Môžeme teda konštatovať, že každý kto sa snaží obhájiť krst nemluvniat sa odvoláva na Božiu Milosť, kým ten, ktorý chápe krst ako výraz viery krsteného s tým nemôže bezvýhradne súhlasiť. V každom prípade by sa kresťania mali držať Božieho Slova a v súlade s Ním dávať pozor na to, aby význam krstu nepreceňovali tak ako židia obriezku.

Lebo toto si myslím aj ja. Ja by som chcela svoj krst zrušiť.

Inak my sme mávali vždy výdobu do troch kráľov. Ale v dnešnej dobe umelých stromčekov môže byť až do Veľkej noci. :)
A keď boli živé jedličky pochybujem, že si ich niekto nechával doma opadávať až do Hromníc.
Ja to budem skladať tak nejako ku koncu prázdnin, aby som ešte využila aj detskú pracovnú silu. Treba aj pomáhať, nie len darčeky rozbaľovať. :)
26.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: .....sviatky
Krst nás zaväzuje zrealizovať príkaz Krista:

„Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal“ (Mt 28,19-20).

Vyznávame, že krst je narodením pre nový život v Kristovi.
Je nevyhnutne potrebný na spásu.
Krst musí zachovať stanovenú matériu a formu.
Pri krste sa nám odpúšťa dedičný hriech a všetky osobné hriechy pred krstom spáchané a stávame sa adoptívnymi deťmi Otca, chrámom Ducha Svätého a dostáva sa nám účasti na Kristovom kňazstve.

Krst vtláča do duše nezmazateľný duchovný znak, charakter, ktorý určuje pokrsteného na kresťanský náboženský kult.

Pre tento charakter nemožno krst opakovať.
Krst Krista Pána budeme sláviť 9.januára.
Ježiš prijal krst aj preto, aby sa s nami postavil do radu.

vieru možno prijať :
1, tradične / rodičia nás dajú pokrstiť v tej viere, ktorú aj oni prijali od svojich
rodičov /
2, prijali vieru a krst / napr. za čias prvých kresťanov z pohanstva alebo židovstva /

--alebo sa pre vieru rozhodli sami v dospelosti svojim slobodným rozhodnutým a tak prijali krst.

V každom prípade za nemluvňa preberajú záväzky krstu rodičia.
21.12.2010
lulu    Reagovať
Vianoce
Ja si stále myslím, že ľudia sme rovnakí. Absolútne nezáleží na viere, šibe nám rovnako.
Ja sa to snažím tlmiť ako sa dá. Len tie darčeky nepustia, lebo deti.
Inak máme rezne so šalátom (lebo deti ryba fuj) a nejaké perníčky, ale inak normálny nedeľný obed. Akurát polievka je iná.
Skôr to vnímam ako spomienku trebárz na blízkych. Chodíme na cintorín zapaľovať sviečky, donesieme nejaký venček.
Ideme celá rodina. Na všetkých svatých nechodíme.
22.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Vianoce
V tom máš pravdu, že všetci ľudia sú rovnakí, ale ja by som skôr povedala, že sa viac pred sviatkami vymikajú z normy.

Na Slovensku, že je chudoba,alebo sa ťažko žije, alebo, že je kríza keby si sa pozrela pred obchodné reťazce, z akými plnými nákupnými košíkmi odchádzajú.

Ja viem, že sú aj chudobní, ktorí žijú pod hranicou sociálnej biedy, žijú zo dňa na deň prežívajú. ( bezdomovci, romovia )
Toto je zas druhý extrém.

Bola som u nás na pošte v čase vyplácania sociálnych dávok, normálna rada.
Kde tento štát má brať na to penaze.
Podľa mňa by si to mal každý vo svojom bydlisku odpracovať. ( spoň 6 hod. denne )
pozn. odpracovať, nie je formálne.
Misí byť po nich viditeľný výsledok.
22.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: Vianoce
Veruže v tomto sa zhodneme. Aj ja by som vyplácala soc. dávky len na základe vykonanej práce.
To tu máme tak čisto, že netreba nič upratovať? Tých prác by sa našlo.
Každý chce žiť ako vo Švajčiarsku, ale vôbec si nevie predstaviť, ako to tam vlastne chodí. Každý druhý by z tade zutekal, lebo to je disciplína a poriadok, nie bordel, ako u nás.
Keď chceš brať, musíš najskôr dávať.
Och, idem do práce, som unavená, strašne sa mi nechce, ale čo už.
Teším sa, že budem mať aspoň 3 dni voľno. :)))
22.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Vianoce
Na to sa zhodneme, že keď chce človek dostávať musí najskôr dávať. Veď každé ráno, musí každý zamestnaní vstať a ísť pracovať do zamestania.

A oni hňed ráno majú fairont.

Tých prác by sa učite našlo, dosť.
Dokázali by nahradiť aj technické služby v meste.
( údržaba, čistenie, zamestanie atď. )
Nizkokvalifikovaná sila je dosť aj ťažko zamestnateľná.

Dlhodobo nezmamestaní strácajú pracovné návyky, odbornosť a kvalifikáciu.

Náhodou ja celkom rada chodím do práce. Tiež mi ráno trvá, možno som, aj trochu unavená, ale to potom neskor prejde.
Práca je aj spôsob sebarealizácie, a uplatnenia, ale aj motivácie, sa stále zdokonaľovať.
Práca nám azabezpečuje aj pravidelný príjem a vyššiu životnú úroveň.
Konečne máme teraz voľno, a sviatočné dni aj na odpočinok.
18.12.2010
lulu    Reagovať
no možno
Ak si múdry a rozhľadený človek, čítaš veľa kníh a nie každá Ti vstúpi do srdca.
Tak isto sa naučíme veľa básničiek, a ani tie nám nevstúpia do srdca.
Mne netreba prijať Boha. Ja v ňom nevidím spásu. Lebo, spopolniť a rozfúkať po lúke.
A Vianoce? No pekné. Ale vieš že pre mňa nie náboženské. Rodinné.
Mňa skôr zaujíma podobnosť embryí objasňujúcich proces evolúcie.
19.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: no možno
Tak evolúcia ťa zaujíma.

Tak nejaká základná a všeobecná charakteristika :

Druhy vývinových zmien :

1, Evolučné zmeny : ( progresívne )
zákonitý,neopakovateľný postup radu zo seba navzájom vychádzajúcich zmien, ktoré možno hodnotiť ako prechod od menej dokonalého k dokonalejšiemu, zložitejšiemu.
Evolúcia je : -vzostup,zdokonaľovanie,obohacovanie.

I keď k určitým pozitívnym zmenám
( zdokonaľovanie niektorých schopností a získavanie nových spôsobilostí ) dochádza i neskôr, predsa len tieto neskoršie zmeny nie sú nikdy tak rýchle a prevratné ako v ranných etapých života človeka.

Dobre Vianoce sú možno rodinné sviatky na tom, by sme sa mohli zhodnúť, ale stále mi tam chýba duchovný rozmer vianoc.
Sú z toho vynechané hlavné postavy Vianoc svätá rodina Mária, sv. Jozef a Ježiško.
20.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: no možno
Ja som humanista, proste ma zaujíma veda, objavy, aj tá evolúcia, vesmír a jeho vznik.
Tvoje rozmýšľanie je založené na poznaní Biblie, moje na poznaní vedy. To sa nedá zmeniť.
A s tými Vianocami. Poviem pravdu, keby som nemala deti, tak by som sa s nimi ani nezaoberala. Toto sú pekné sviatky, máme voľno, tak si to s rodinou užijeme.
Ale takú Veľkú noc vôbec neslávime. To ideme radšej niekde na výlet do prírody. Takže je to zasa viac o rodine a jej sceľovaní.
Inak Ti prajem pekné sviatky a aby si ich prežila podľa svojho cítenia čo najlepšie.
20.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: no možno
Aj ja inklinujem sociálnym a spoločenským vedám.

Určite poznatky vied v rôznych oblasti nášho spoločenského a sociálneho života ako pedagogika, psychologia, sociológia, sociálna politika, sociálna práca a ďalšie vedy a overené poznatky z praxe a empirického zistenia
( zistené vedeckými metodami ) ako sú :

napr. pozorovania a hospitácií, dotazník, sociometria, škála sociálnej vzdialenosti, rozhovor, linkertova škála, experiment, sémantický diferenciál, analýza rozhovoru, )

veď pred týmito poznatkami v oblasti spoločenských, sociálnych, sociologických a pedagogických vied nemožno pred nimi zatvárať oči.

Poznanie aj iných kultúrnych alebo náboženských a cirkevných poznatkov patrí k všeobecnej inteligencii človeka.
/ teda aj poznanie Písma a Biblie, /

Mňa napr. veľmi zaujíma oblasť sociálnej politiky :
-- dávky a príspevky v hmotnej núdzi,
--podmienky a základné pravidlá pri poskytovaní dávok v nezamestnanosti,
--výška a podmienky na vyplácanie materského a rodičovského príspevku
-výška dávok a príspevkov v hmotnej núdzi
Príspevky na bývanie, aktivačný a ochranný príspevok
-výška a podmienky životného minima.
-podmienky pre priznanie starobného dôchodku.
Takže určite nečítam ani toľko to sv. Písmo.
21.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: Re: Re: no možno
Chi, Ty pracuješ asi na úrade práce, alebo si to poňala s humorom.
Tieto sociálne veci ovládam aj ja , ale keďže nepracujem v tejto sfére, aktuálne viem len to, čo sa ma týka. Aj tak sa zákony žiaľ každé 4 roky menia. Takže je výhodnejšie kupovať zlaté tehličky, ako sporiť na dôchodok v druhom piliery.
A poviem Ti pravdu, už som z tých Vianoc taká unavená, že sa nemôžem dočkať, kedy bude po nich.
To duchovno sa už úplne stráca. Premenilo sa to na obžerstvo a mamon. Chodenie po obchodoch s vyplazeným jazykom a nakupovanie a nakupovanie.
No čo už. Nejako vydržíme a zasa o rok. :)))
21.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: Re: Re: no možno
Nie toto som vyštudovla.
Tiež nepracujem v tejto sfére.

Máš pravdu to nakupovanie je teraz v najväčšom prúde.
Teská praskajú vo švíkoch a nedá sa tam poriadne ani zaparkovať.
( počula som z rozprávania )

To je škoda, že to takto vnímaš, veď vianoce a štedrý deň je ešte stále pred nami.
Práve som dopiekla medovníčky, a slané pečivo, som doma a mám pohodu.

Našich kresťanov to predvianočné nakupovanie a zhon tak pohltilo, že sa vytráca atmosféra duchovna vianoc.

Ano na štedrovečernom stole si doprajeme, všetky tradičné jedlá, keďže už nie je na štedrý deň pôsť.
( kto si dá na večeru kapustnicu s klobásou je to úplne v pohode )

Fakt ma tá sociálna oblasť veľmi zaujíma. Vieš mám v rodine takého, člena ktorému musím pomáhať.
15.12.2010
lulu    Reagovať
príbeh
Tak jeden príbeh odo mňa.
Mala som starkú. Do kostola ani veľmi nechodila. Nebolo kedy. Mala sedem detí a v nedeľu bolo treba variť obed, nie vysedávať v kostole.
Bola veľmi sčítaná a v podstate držala pohromade celú rodinu. Všetci ju rešpektovali a držali sa toho, čo povedala.
V nedeľu poobede mal vždy farárko cestu okolo ich domu. Vždy sa zastavil na kus reči a hovoril, že keby mali v každom dome takúto matku rodu, mohol by kostol zavrieť a svet by bol krásny.
Rada si na ňu spomínam a som hrdá, že kus tej múdrej ženy je aj vo mne.
Tak sa snažím ten kus odovzdať dalej.
15.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: príbeh
Tak to je pekné, obeta matky k deťom má určite hodnotu aj pre Bohom. Ale aj to ako tieto deti vychováva a v podstate je za ne zodpovedná. Viem, keď sú deti malé a sú narodené po sebe je s nimi dosť veľa práce.

Neskôr keď deti trošku odrástli a tie staršie dávali pozor na tie mladšie a najmladšie, tak potom určite aj pre kostol a Boha mohla maať viac času.
Viem okolo detí je veľa práce variť, prať, upratovať, venovať sa im aj k učeniu ich viesť atd..
Určite títo starkí ( vo všeobecnosti )mali takú jednoduchu vieru v Boha, veľa sa modlili, spievali si a veľa pracovali napr. aj na poli. ( pozn. nebola taká technika ) všetko sa robilo ručne alebo pomocou zvierat.

My sme mali tu doma tiež takú jednu starkú ( nebola to ani rodina, ale sme sa o ňu postarali )
Bola to jednoduchá žena, veľa pracovala a žili úplne jednoduchu, veľa sa modlila a spievala si. Bola skromná, ale mala svoj sedliacky rozum, a stále rozprávala, aký je svet krásny.
18.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: príbeh
Ále, moja starká sa nemodlila, vlastne v toho Boha ani neverila. Farárko sa vždy zastavil, lebo sa s ňou dobre porozprával.
Ja som si vlastne tú Bibliu čítala preto, že som obdivovala, ako ovláda jej obsah, niektoré pasáže naspamäť a dokáže na úrovni komunikovať s niekým, kto má na to v podstate školu. Nikdy ju nepresvedčil a vždy mala lepší argument.
A on ju napriek tomu mal rád.
Preto stále tvrdím, že ľudia sú dobrí a zlí, nie veriaci a neveriaci.
18.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: príbeh
Modlitba je rozhovor človeka s Bohom.

Modliť sa môže človek klasické a známe modlitby, ako som aj ja uviedla v tejto diskusii.
napr. Otče náš, Zdravas Mária atď.

Modliť sa môžeme aj vlastnými slovami, ale prečítaním Biblie a iných náboženských textov.

Myslím si, že modlitba je dôležitá pre veriaceho človeka.
Teraz sa pripravujeme na Vianoce, na narodenie Ježiša v Betleheme.
Nestačí si tú Bibliu len čítať, vedieť staťe naspamäť, ale to hlavné je ju prijať, plniť a uskutočňovať a podľa toho aj žiť.
Treba prijať Boha a tak isto aj Božie slovo v tomto Písme.
Boha možno poznávať a prijímať v Božom slove, teda v Písme a Biblii, a že na neho budeme obracať v modlitbe.

Veď aj modlitba Otče náš je predsa pasáž z Biblie. Mt 6 9-13

o modlitbe
Ale keď sa ty ideš modliť, vojdi do svojej izby, zatvor za sebou dvere a modli sa k svojmu Otcovi, ktorý je v skrytosti.
A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti.

Veď aj ďalšia modlitba Zdravas Mária vychádza tiež z Biblie.
13.12.2010
lulu    Reagovať
Vianoce
Keď spomínaš Vianoce, napadlo mi, že v takýchto diskusiách sa často stretávam s názorom, že prečo ich slávime, keď nie sme kresťania.
No a ja odpovedám, že pre mňa sú to sviatky rodiny. Proste sú tu a nedajú sa ignorovať, lebo celá spoločnosť je tak nastavená.
A deti chcú darčeky, je im jedno, pri akej príležitosti.
Lebo naozaj, tá Ema z Tvojho príbehu nie je bežné dieťa.
14.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Vianoce
Na strávenie takýchto náboženských myšlienok, človek naozaj potrebuje čas, premýšľať nad tým, nechať si tieto myšlienky dozrievať a doznievať, inkubovať a až potom sa môže s nimi stotožniť.

teraz ten príbeh o básanikov :

Bol jeden básknik, ktorý vošiel do kostola, pokľakol si, a takto odvážne a opovážlivo sa rúhal Bohu.
Bože ak existuješ, tak nech ma teraz v tejto chvíli trafí a udrie do mňa blesk.
Samozrejmä, že nič sa neudialo a pokojne s kostola odišiel.
Po čase vyšiel článok v dennej tlači, že tento básnik vstúpil do kláštora a za toto rúhanie sa kajal celý svoj život.

Namiesto toho prírodného živlu / bleku /, ho trafil, ale iný blesk, bol to blesk Božej lásky.
12.12.2010
lulu    Reagovať
viera
No ja si myslím, že vieru už neobjavím, lebo povedzme si pravdu, ani ju nehľadám.
Som silná osobnosť, presne viem,čo chcem.
Ja sa zaujíman o myslenie a pocity ludí a to ma priviedlo k tejto diskusii.
Tvoja čistá viera mi nedovoľuje byť
nepríjemná a mať naozaj zlé otázky.
Lebo ak naozaj žiješ tak, ako píšeš, tak si jedna z mála a ja Ti to nebudem kaziť, lebo takých je málo.
13.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: viera
Ďakujem za tvoje slová.

Teraz sa pripravjeme na vianoce.
Pripravte cestu Pánovi, vyrovnajte mu chodníky.
Aj ja som tiež podobná osobnosť, tiež má určité ciele, a idem za nimi.
Viera je dar. Slová zaujmu, ale príklady tiahnu. Viera bez skutokov je mrtva.

Na budúce možno uvediem jeden príbeh o básnikovi.
Touto našou diskusiou si ma donútila ešte si aj niečo naštudovať a popozerať.
11.12.2010
Mgr.    Reagovať
žijem bežný život.
Žijem úplne normálny a bežný život.
Normálne chodím do práce.
Dokonca v lete na dovolenku k moru.

Možno ešte pošlem nejaký predobraz a príbeh.
S Bohom sa dá vždycky začínať u neho nie je nikdy neskoro.
12.12.2010
lulu    Reagovať
Re: žijem bežný život.
Príbehy sú pekné, ale ešte nikoho na vieru neobrátili, tobôž mňa.:)))
Ty berieš vieru veľmi vážne, čo je v podstate obdivuhodné. Ja poznám viac veriacich ľudí, ale len jednu rodinu, ktorá žije a koná naozaj v mene viery.
A ostatní? No sú tam aj dobrí ludia, ale aj takí smradi, že mi je z nich zle. V nedeľu sa poberú do kostola, ako vzorná rodinka, ale cez týždeň spánom bohom katastrofa.
Žiaľ, tých čo berú vieru vážne je menšina.
Preto si v podstate vážim, keď stretnem niekoho ako Ty, kto sa na vieru iba nehrá.
Ale myslím si, že dobrý človek je dobrý či s vierou, alebo bez. A hajzlíci čo sa schovávajú za vieru sú podľa mňa ešte horší ako ten, čo otvorene povie, že v Boha neverí.
Lebo ja faloš z duše neznášam.
12.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: žijem bežný život.
Ano viem, aj u nás kde,žijem ja myslíš, že sú ľudia iní, všade sú v podstate rovnakí.

Sú to rodiny, ktoré pekne chodia do kostola, ale aj rodiny, ktoré majú problémy
( napr. pri výchove svojich detí )
-ale aj rodiny, ktoré chodia sporadicky
( napr. pred vianocami, veľkou nocou )

Vieš ja som bola tak vychovaná a formovaná, a pre mňa je to úplne niečo prirodzené.

Aj pre mňa je to tiež určitá nová skúsenosť, keď diskutujem s tebou.
Myslím si, že si hľadajúci človek, ktorý hľadá Boha, ale stále sa s tým ešte celkom nestotožnil.
U mňa tiež hladáš odpovede na niektoré otázky.
Vie človek musí Bohu otvoriť " dvere " stlačením kľučky z vnútra, svojho srdca a tak ho vpustiť do svojej duše.

Evanjelium je stále aktuálne aj v dnešných časoch.
Máme predsa pravdy viery :
( spomeniem aspoň dve )
1, Duša človeka je nesmrteľná
2, milosť Božia je na spasenie potrebná

skutky duchovného milosrdenstva :
(spomeniem aspoň dva)
1, pochybujúcim dobre radiť
2, nevedomých vyučovať
Myslím, že aj ty si dobrý a hľadajúci človek,
ktorý raz vieru v sebe objaví, ale príde to úplne prirodzene, spontánne a nečakane.
Lebo nasilu niekoho presviedčať, k viere to sa predsa nedá.
11.12.2010
lulu    Reagovať
len tak
No čo už dodať. Pekný príbeh. Ale stále mi to pripadá, ako keby ste zabudli vyrásť a dospieť.
Ste stále také veľké deti. Veríte príbehom a miestami zabúdate žiť.
Ja viem, Ty na seba nič neprezradíš, ale prežívaš niekedy aj obyčajnú pozemskú rozkoš?
Veď vám je vraj nadelil Boh nie?
A to ma privádza k myšlienke, prečo potom kňaz nemôže.
Ale vlastne viem. To si vymyslela len cirkev, aby sa nemuseli deliť majetky.

späť späť    21  |  22  |  23    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.