referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Homosexualita
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
10.12.2010
lulu    Reagovať
otázka
Zasa si to presne vystihla. Stačí sa rozhodnúť v poslednom okamihu života a si v klube. Dokonalý nástroj.
Tak skúsme hypoteticky.
Ja som dobrý človek, žijem slušne, nekradnem. Deti sú slušne vychované, sme harmonická rodina, spokojná.
Neprímem Boha ani v poslednej sekunde svojho života. Tak potom čo?
Na druhej strane vrah ( pedofilný kňaz ), alebo nejaký iný hriešnik. Začne sa kajať pri sklonku svojich dní. Kam pôjde?
10.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: otázka
Dobre opísala si vlastnosti, žiješ podľa prirodzeného svedomia,
( si čestná, láskavá spravodlivá, staráš sa o deti a svoju rodinu, slúžiš im, )
To je všetko dobré a chválihodné.

Každý raz aj ja aj ty prídeme pred Boha na osobný súd.
Tam každý dostane, čo si svojim životom zaslúžil.
Do neba pôjdú tí, ktorým to pripravil Pán.
Neviem ti na toto dať jednoznačnú odpoveď. Musíš to cítiť vo svojom svedomí.

Vieš Pán Boh určite nezatratí človeka, ktorí mu bol celý život oddaný.

Vieš aj pastieri cirkvi ( kňazi ) budú pred Bohom oveľa prísnejšie súdení. Zato, že dostali zodpovednosť za svojich veriacich, a keď dávali napr. zlý príklad.

V poslednej chvíľi ešte všetko môžeš oľutovať, na to nikdy nezabúdaj.

poznáme cirkev :
1, putujúcu ( to sú žijúci veriaci )
2, trpiacu ( to sú duše, ktoré sa očisťujú )
3, oslávenú ( to sú všetci tí ktorí sú v nebi,
všetci svätí, ale aj laici, ktorí sú už spasení )

Ešte sme obidve mladé, máme celý život pred sebou a aj čas v tomto živote ešte na sebe popracovať, zmeniť sa a ty obrátiť sa.
Viera a Boh mi dáva istotu a nádej, že ked vytrvám v dobrom a vo všetkom, čo cirkev a Boh na nám kážu plniť tie dve hlavné prikázania : 1, milovať Boha a blížneho.

-plniť si svoje základné kresťanské poslanie
ešte som zabudla no predsa žiť podľa Desatora Božích prikázaní.
11.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: otázka
Ja si nemyslím, že predstúpim po smrti pred niekoho. Stále tvrdím, že smrťou sa to končí.
Ja som dobrá nie preto, že budem musieť niekomu skladať účty, lebo ja nebudem.
Ja som dobrá, lebo tak mi je lepšie tu na svete, teraz.
Najväčšia irónia je, že nikdy nenebudem mať potvrdenú svoju pravdu. Ale ja sa toho nebojím. Beriem to ako fakt.
Ja som dokonca ochotná pripustiť, že možno Vy, čo ste tak silne duchovne založení, posledné sekundy života prežijete v akejsi pre Vás Božskej nirváne.
Tak by ste aj Vy mohli aspoň okrajovo pripustiť, že ľudia absolútne neteisticky zmýšľajúci, proste zomrú a ďalej nič. Lebo ja to tak cítim vo svojom svedomí.
11.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: predobraz
Príbeh a predobraz podobenstvo o Boháčovi a Lazárovi.

Žil istý bohatý človek. Obliekal sa do purpuru a deň čo deň prepychovo hodoval. Pri jeho bráne láhal žobrák menom Lazar, plný vredov. Túžil sa nastýtiť z toho, čo padalo z boháčovho stola, a len psy prichádzali a lázali mu vredy.

Žobrák zomrel , a anjeli ho zaniesli do Abrahámovho lona.

Zomrel aj Boháč a pochovali ho. A keď v pekle v mukách pozdviho oči, zďaleka videl Abraháma a Lazára v jeho lone. Í zvolal Otec Abrahám , zľutuj sa nado mnou a pošli Lazára, nech si namočí aspoň koniec prsta vo vode, a zvlaží mi jazyk, lebo sa hroze trápim v tomto plameni.

No Abrahám povedal : Synu, spomeň si, že si dostal všetko dobré za svojho života a Lazár zasa iba zlé. Teraz on sa tu teší a ty sa trápiš.

A okrem toho je medzi nami a vami veľká priepasť, takže nik , čo ako by chcel nemôže prejsť odtiaľto k vám ani odtiaľto prekročiť k nám.

Tu povedal Prosím Ťa Otče, pošli ho do domu môjho otca. Mám totiž 5 bratov , nech ich zaprisahá , aby sa nedostali aj oni na toto miesto muk.

Tento príbeh veľa napovedá. Lazár dostal od života iba všetko zlé, bol chudobný, a biedny.

Druhý kontrast bol boháč, ktorý mal za svojho života všetko hodoval, dobre sa obliekal, ale pre Lázara nemal kúsok lásky, pochopenia, a súcitu, ani len jedlo zo svojho stola mu neponúkol.
09.12.2010
lulu    Reagovať
rerere
Ja viem, v čom spočíva viera hinduizmu, ale nikde som nespomínala, že tomu verím aj ja.
Inak zabudla si podotknúť, že tiež veria v akúsi svätú trojicu, čo mohla byť inšpirácia pri písani kresťanskej Biblie. Ale to sa Vám veľmi nehodí.
No a keď je už po 5000 rokoch súce na smetisko dejín, zrejme tam pôjde po 5000 rokoch aj Kresťanstvo.
Ja chcem stále poukázať na to, že existujú aj iné náboženstvá, dokonca staršie ako Kresťanstvo, tak kde beriete to presvedčenie, že len to Vaše je správne a pravé?
Neverím žiadnemu náboženstvu, len sa nestačím čudovať, ako každý vyhlasuje to svoje za jediné pravé. Všetci máte milión argumentov, ale stále je to o tom istom.

A máš pravdu, Ty máš svoje klapky a ja svoje. Moja zmena myslenia je prakticky nemožná. Vždy budem chcieť odpovede a tie mi nedávate.
09.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: rerere
Na čo chceš odpovede ?

Nechcem v tejto diskusii pôsobiť konfrontačne.

Ale mňa na tom príbehu oslovilo to malé dievčatko, ktoré malo krásnu čistú a nevinnú dušu a svojou láska k Ježišovi nás
dospelých doslova prevýšilo.

Pán jej za túto lásku určite odpustil všetky detské nezbednosti.

Dúfam, že sa zhodneme aspoň na tomto.
10.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: rerere
Žiaľ nezhodneme.
Čo už len bolo také horzné, čo by jej mal odpúšťať? To malé nevinné dieťa malo ísť do neba bez nejakého hlúpeho prijatia Ježiša. Ono samo tomu aj tak nemohlo rozumieť.
Máš deti? Ja takú Emu mám. Viem, že keby zomrela, navždy ju stratím. Po smrti nič nie je.
V Tvojom ponímaní, idú do neba len pokrstené deti a tie čo prijali Ježiša? Kruté a scestné.
Celá tá viera je zlá. Samé strašenie, keď neurobíš toto, tak sa stane hento.
Aj tak je len veľmi malé percento skutočných kresťanov, čo vieru dodržiavajú do poslednej bodky. Ono to smetisko dejín zrejme príde o niečo skôr ako po 5000 rokoch.
10.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: reakcia
Tu nikdo nestraší.
Každý máme slobodnú vôľu.

Nikto Ti nechce žiadnu vieru a Boha nanútiť. To sa nasilu naozaj nedá. Lebo Pán Boh nebude nasilu do spásy ťahať nikoho.

Každý sa musí v poslednom okamihu života rozhodnúť buď pre Boha alebo proti Bohu.
Prečo človek odmieta to čo mu dáva nádej, a to čo ho pozdvihuje ?
10.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: reakcia
A k tej poslednej vete, ja nerozumiem, akú dáva Boh nádej.
09.12.2010
lulu    Reagovať
všeličo
Hinduizmus je tu už 5 000 rokov!

Načo musí predmanželské poučenie dokola omielať základné pravdy viery? Hádam to už majú dostatočne naučené s prvého prímania a z birmovky nie? To je podľa mňa obyčajná šikana.
Skôr by potrebovali zájsť na poučenie k sexuológovi a psychológovi. Vedia sa modliť, ale nevedia spolu žiť a milovať sa.

A prepáč, ten príbeh nebol na povzbudenie, je morbídny.
Päťročné dieťa nie je schopné pochopiť, čo je to Ježiš. Ty ako psychologička by si to mala vedieť. Verí aj na perníkovú chalúpku a Ježibabu. Je to len sfanatizovanie, lebo si to dávala aj babička aj mamina.
Určite si doma obliekala aj mamine silónky, lodičky a sukňu, lebo to nosia veľké baby.
Dieťa dokáže rozumovo pochopiť vieru tak v 12-13tich rokoch.
Toto bol naozaj veľmi zlý príbeh. Doslova ma pobúril, ako dokážete sfanatizovať aj malé deti. Popri tom tvrdíte o všetkých ostatných vierach, že sú nepravdivé, fanatické, sekty. Ale Vy robýte to isté.

To je načo dobré, že si necháte položiť na jazyk nejakú hnusnú oplátku? Veď ju upiekol človek. To si môžem dať aj nejaký keksík. Pre mňa je to celé davová psychóza.
Myšlienka, že sa budem ešte aj po smrti niekde potulovať, ma vôbec neláka. Ja zomriem a koniec, naozaj. Spopolniť a rozfúkať po lúke. Nechcem, aby ma žrali červíky. Alebo ešte po 100 rokoch vyťahovali kosti z hrobu, lebo si tam bude chcieť ľahnúť niekto iný. :)
09.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: všeličo
Cieľom hinduizmu je mokša - čo je stav, kedy človek sa vymaní z kolotoča večného prevteľovania sa a dostane sa do sveta Dévov, čo sú Vyššie Bytosti.

Pre dosiahnutie tohto používajú hinduisti rôzne techniky, z ktorých jedna je joga, druhá meditácia, ale spôsobov je veľa a každý si môže vybrať.
( joga ďalšia neprijateľná technika ! )

Hinduizmus verí v reinkarnáciu, večné prevteľovanie teda veriaci ukončia mokšou, ale pravdaže aj dobrými skutkami, teda karmou, ktorá speje k jednému cieľu. Dôležité je povedať, aký je rozdiel medzi hinduizmom a budhizmom – opäť je to väčšia heterogénnosť hinduizmu, väčšia homogénnosť budhizmu, ale pre hinduistov nie je možné mokšu dosiahnuť bez pristúpenia k božstvám, zatiaľ čo v budhizme nie sú bohovia natoľko dôležití.

Veríš naozaj tomuto ? Prepáč ale ja nie.
Reinkarnácia prepáč to, že sa o 100 rokov narodím v nejakom zvieraťi alebo inom človeku prepáč, ale to je pre mňa absolútne neprijateľné.

Hinduizmus je pre kresťanstvo neprijateľný a nezlúčiteľný. Musela som to takto tvrdo napísať. Veď verí v reinkarnáciu.
To je pre nás tak cudzia kultúra zvyky a enkulturalizácia.
Reinkarnácia je zase pre kresťanstvo neprijateľná a nezlučiteľná !
Prepáč aj keď je to náboženstvo staré 5000 rokov nech ide na smetisko dejin.
Každý človek je jedinečný orginál a osobnosť.
Duša človeka je nesmrteľná.
09.12.2010
Mgr.    Reagovať
S tebou sa nedá diskutovať.
Neprijímaš žiadne názory.
Si veľmi materialisticky a svetsky založená.
Tvoj duchovný zrak je veľmi zastretý.
07.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Ja už cestu mám
No aká cesta to je ?

Vieš prvé Božie prikázanie hovorí :

1, nebudeš mať iných Bohov okrem mňa.

Prvé prikázanie zakazuje uctievať iných bohov okrem jediného Boha.
pozn. sem zaraďujeme ak ateizmus
i) Ateizmus - spočíva v tom, že človek odmieta alebo popiera jestvovanie Boha.

Pre mňa je , že verím úplná samozrejmosť a tá naprirodzenejšia vec na svete.

Niektoré zážitky viery Boh zveruje iba konkétnemu človeku, a sú takého osobného a duchovného charakteru, že nerad by otváral svoje vnútro.
08.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: Ja už cestu mám
Aká cesta? No cesta životom.
Bez tých všelijakých smiešnych zákazov a príkazov, hriechov a odpustení. Načo Vám je potom slobodná vôľa, keď ju vôbec nepotrebujete.
Už len to nebudeš mať iných Bohov okrem mňa. To je slobodná vôľa?
Skoro ako komunisti.
Ešte ma napadlo k tomu minulému poučeniu. Ako môže dávať poučenie kňaz, ktorý nikdy nežil so ženou ani nemal sex. To ako ich chce poučiť? Vari vie, ako uspokojiť ženu? A žena muža? Keby ich vedel správne poučiť v týchto veciach, rozvodovosť by nemusela byť taká vysoká. Ono modlenie pre manželstvo vôbec nie je dôležité.

A napríklad takí hinduisti majú oveľa staršie náboženstvo, tak neviem, prečo by malo byť práve to Vaše pravé.
08.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Ja už cestu mám
Kresťanstavo je tu už 2000 rokov.

Na tých predmanželských poučeniach o sviatosti manželstva učia základné pravdy viery. Napr. preberajú čenie Cirkvi, sv. písmo, ale aj sviatosti.

Už som Ti raz napísala o slobodnej vôli. Môžeš sa rozhodnúť pre Boha alebo proti Bohu.

príklad na povzbudenie :

Raz sa stalo toto:

V rodine mali 90 ročnú babičku, ktorá už len ležala. Duchovný jej občas priniesol Telo Pánovo.

Prítomná bola 5 ročná vnučka Ema, ktorá sa vždy vypytovala: "Babička, a čo ti to priniesol pán farár?" -

"Pána Ježiša, moja milá" - Tak mi daj, babi, kúsok Pána Ježiša." - "Emka, až budeš väčšia, príde Pán Ježiš aj k tebe!"

Na budúcu nedeľu išla Ema s mamou do kostola. Matka išla k svätému prijímaniu, Ema musela zostať v lavici.

Sotva sa matka vrátila, už sa maličká pýtala: "Mami, čože si to dostala?" -
"Tichučko, Emka, až vyrastieš, tiež dostaneš Spasiteľa."

O týždeň znovu išla matka na sv. prijímanie.
Emka potichu vstala, išla za matkou, postavila sa do rady a zbožne prijala Telo Pána.

Keď to matka spozorovala, bolo už po sv. prijímaní. "Ach, čo si to vykonala, dieťa, moje?" -

"Ale, mami, išla som si len po Ježiška."
Po sv. omši hovorí rozochvetá matka udalosť prekvapenému kňazovi.
Pán farár sa opýtal: "Emka, prečo si to urobila?"
Dievčatko odpovedalo pevným hlasom:

"Chcela som prijať Spasiteľa, skôr, ako zomriem..."

Kňaz nevychádzal z údivu.
Prišlo nedeľne popoludnie.
Emka sa hrala na ceste, náhle sa prirútilo z druhej strany ulice auto, zvalilo a prešlo Emu.
Chúďa Ema! Hrudník rozdrvený, na tvári tržné rany a z úst jej chŕlila krv. Priniesli ju domov v bezvedomí.

Matka zalomila rukami nad postieľkou svojho miláčika.
Náhle Emka prišla k vedomiu. Zdrvená matka sa jej prihovára:

"Miláčik, veľmi ťa to bolí, že!?" Emka ukázala svojou ranenou rúčkou na svoje polámané rebrá a namáhavo zašepkala:
"Mamička, umieram rada, mám Ježiška v srdci!"

Toto boli jej posledné slová, o niekoľko minút ležala na postielke len Emkina mŕtvola...

Pozrite, ako Emu posilnilo sväté prijímanie! A určite jej otvorilo cestu do nebeskej vlasti.

Kto by tušil, že Emka zomrie? My tiež nevieme, kedy umrieme.
Možno to bude náhle a nebude pri nás môcť byť kňaz so Sviatosťou.

Preto často prijímajme! Vždy si povedzme: "Neviem, kedy zomriem, ale bez sviatostného Spasiteľa nechcem zomrieť.
Preto budem chodiť k svätému prijímaniu čo najčastejšie."

A pri každom sv. prijímaní si, možno myslime: "Kto vie, či neprijímam Telo Pána naposledy v živote..."

Uvidíte, ako vás táto myšlienka povzbudí k tomu, aby sme prijímali s ozajstnou zbožnosťou.
07.12.2010
lulu    Reagovať
Ja už cestu mám
Tak hlavne, ja nehľadám cestu k Bohu, takže je zbytočné hovoriť o ľahšej ceste.
Mňa zaujíma každá viera ako taká, rada diskutujem s rozumnými veriacimi a chcem pochopiť ich vnútro.
Zaujíma ma človek a jeho odhodlanie, myšlienky a kam až je schopný vo viere zájsť.
Prečo sú neveriaci voči Vám takí tolerantní, ale ateisti sú tŕňom v oku?
Bola som v kostole s deťmi čisto z historického hľadiska, je to kultúrna pamiatka. Ale jej význam som im vysvetlila po svojom. Nikoho sme nerušili, aj tak tam bolo prázdno a pán farár nás vyhodil, že keď mienim rozprávať toto, tak tam nemáme čo hľadať.
Asi si ten kostol kúpil. Starší syn odchádzal s poznámkou " chvala Bohu, že sme ateisti."

Viem že Jehovisti nemajú pravé kostoly, len som nevedela ako to nazvať.
To, že s Tvojho pohľadu komolia Bibliu ja neriešim. Sú to milí ludia.

Na to uzavretie manželstva som sa bola pýtať len zo zvedavosti. Mám deti a muža ( nie manžela ), tak som chcela vedieť, komu by to nerobilo problém. :)))
06.12.2010
lulu    Reagovať
prečo je to tak?
Áno aj túto motlidbu poznám.
Stále si však myslím, že pravý zámer cirkvi krstiť malé nerozumné deti je práve ten, čo si napísala.
Musia to mať natlčené do hlavy od malička, lebo v dospelosti sa s tým až tak ľahko nestotožnia. Toho sa cirkev obáva.
Z toho pramení aj jej absolútna neochota vyradiť zo svojich radov síce pokrstených, ale neveriacich.
Vieš, najlepšie by bolo, keby to u nás fungovalo tak, ako v Amerike. Každá cirkev má len toľko členov, koľko sa k nej dobrovoľne hlási. Tí si ju aj financujú a starajú sa o seba navzájom.
Tam žiadny duchovný neodmietne urobiť svadobný obrad. Nikoho pred tým nepoučuje a nemusia byť ani pokrstený atd. Je rád, že mu pribudli ovečky.
Radšej mám evanielické cirkvi, lebo sú prirodzenejšie, ľudskejšie.
Poznám dokonca evanielickú farárku s ktorou sa dá veľmi dobre porozprávať a nehnevá sa ani keď začnem mať nepríjemné otázky.
U katolíckych farárov som to skúsila 2x a dopadlo to zle. A to som bola slušná, len som mala otázky.
Keď som sa bola spýtať na možnosť svadby, poučenia nemali konca kraja a dorábanie si všelijakých blbostí.
V evanielickom alebo jehovistickom kostole to bolo jedno. Bez problémov, stačilo určiť termín.
A to veríte v jedného boha a v rovnaké základné princípy správania.
06.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: prečo je to tak-odpoveď
Prečo hľadáš stále ľahšiu cestu.

jehovistické kostoly predsa neexistujú.
oficálne sa to volá :
-sála Kráľovstva svedkov jehovových.

Jehovisti nemajú žiadne kostoly, sviatosti, nemajú dokonca ani vyštudovaných vykladačov sv. Písma.

Aj ja stále do nim vrátam, že na akej Teologickej a bohosloveckej fakulte študovali biblické vzdelávanie a výklad písma.

Naozaj brilantne svedkovia jehovovi dokážu citovať zo sv. Písma, naspamäť a presne citujú jednotlivé state.
-Jehovistická biblia a pohľad na Boha a sviatosti sa u jehovistov veľmi líšia a vôbec to nemajú pochopené.
( napr. sviatky neuznávajú vianoce, kríž, )

Bádatelia Biblie i Svedkovia jehovovi sa odtrhnutím od Petrovho stolca odtrhli od dedičstva apoštolov.
Svoje učenie nečerpajú z Petrovho dedičstva, ale z Brooklynu v USA.
Jehovisti veľmi dobre a obratne manipulujú s citáciou sv. Písma a Bibliou.
Častokrát keď si to človek nepozrie v Písme svätom schválené katolíckou cirkvou tieto zmeny a odchálky v jednotlivých citátoch ani nezbadá a odchýlku nepostrehne.

zase nie je jedno aké sväté písmo čítaš.

Mnoho vecí si tiež aj ja pamätám so sv. Písma a viem si to aj rýchlo pohľadať a nalistovať. Ale pre istotu a presnosť citátov alebo parafráz siahnem po Biblii.

A v čom spočíva pravá príčina, prečo sa nemôžeme dohodnúť so Svedkami jehovovžmi. Nerozdeľuje nás totiž sväté písmo, ale spôsob jeho výkladu a porozumenia.

Čo sa týka katolíkov, môžeme dokázať, že náš spôsob výkladu a porozumenia Svätého Písma sme zdedili od apoštolov.

V tomto sa môžeme oprieť o nespočetné dôkazy. A jedným z týhto dôkazov je i nepretržitá postupnosť nástupcu sv. Petra na rímskom biskupskom stolci.
Vďaka tejto postupnosti učenie apoštolov prechádzalo z pokolenia na pokolenie cez stáročia až po naše časy.

A z tohto žriedla sa každý katolik dozvedá, ako treba vysvetľovať a rozumieť svätému Písmu.

Ostáva nepopierateľnou pravdou, že v určitom období svojho života prišiel Peter do Rima, stal sa biskupom tohto mesta a tu aj zomrel ako mučenik.
A tu bol aj pochovaný. Dobre si pozri zoznam rimskych biskupov, ktorí jeden po druhom sedeli na Petrovom stolci :
sv. Peter 64-67
sv. Linus 67-76
sv.Kletus 76-88
sv. Klement 88-97
atď a tak ďalej bez prestávky až po naše časy.
Nič Ti nehovorí táto nepretržitá postupnosť rímskych biskupov ?
Práve ona hovorí veľmi veľa. Je garancia, že tu v Ríme sa prechováa pravá náuka Kristova i apoštolov.

Vieš príprava na sviatosti
( napr. na sviatosť manželstva ) si vyžaduje dlhší čas, aby kňaz mohol posúdiť či sú dostatočne pripravení.
naozaj táto príprava môže trvať minim. 6 mesiacov ale aj viac.
Veď musia mať pred takýmto dôležitým krokom aj nejaké vedomosti a poznatky v oblasti, katolickeho učenia, manželskej a rodičovskej prípravy, pre vstupom do manželstva.
05.12.2010
Mgr.    Reagovať
viera
Vieš vieru, keď u dieťaťa nebuduje rodič od detstva tak aj keď sa pre niečo v dospelosti rozhodne nie je s tým takýto človek celkom stotožnený a je to dosť ťažké.

Nakoniec môže skončiť v nejakom nebezpečnom kulte alebo sekte.

(napr. u jehovistov, baptistov, scientologov modrý kríž, cirkev bratská, adventistov, mormonov, cirkvi zjednotenie atď.) už sa mi to ani nechce všetko menovať, takáto lacná nahrážka.

Ešte ak by si našli neskôr v dospelosti životných (partnerov, partnerky), ktorí by boli veriaci kresťania katolíci, a takto by sa dokázali voči viere otvoriť a prijať ju.

Neskôr keď si má človek vybrať vieru a Boha nie je s touto vierou tak vžitý ako keď ju mal vštepený od detstva.
Stále mi tam niečo chýba.

Stále som rozmýšľala čo ešte napíšem :

A až teraz ma to napadlo :
Vieš s Bohom sa dá stále začínať u neho nie je nikdy neskoro.

ešte krátka modlitba :

Zdravas, Mária, milosti plná Pán s tebou požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho Ježiš.
Svätá Mária Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i v hodinu smrti našej Amen.
05.12.2010
lulu    Reagovať
re:Otče náš
Podľa mňa by sa mali krstiť vždy dospelí, alebo minimálne tie deti po 14-tom roku. Vtedy sú už schopní pochopiť, o čo ide.
Otčenáš poznám, ale nikdy som sa ho neučila. Len tak z počúvania, lebo je to najznámejšia básnička na svete.
Ale poznám aj Mor ho, Marínu, nejaké básne od Erbena a veľa iných, dokonca aj Slohy lásky od Ščipačeva a možno by som si spomenula na ne aj v Ruštine.
Zasa musím podotknúť, že ak niekto ten otčenáš odrieka úprimne, no dobre. Ale ak si ho drmolí 20x aby mu bolo odpustené, lebo bol na spovedi a farár mu to naordinoval, tak to neberiem.
Ja delím ľudí na dobrých, horších a zlých.
Viera u mňa nehrá rolu.
02.12.2010
lulu    Reagovať
všeličo
Tak začnem odzadu. Na prvom svätom prímaní som nebola. Našťastie. Ani som nebola vychovaná v duchu viery. Rodičia ma dali pokrstiť len preto, "lebo sa to tak robilo". Ešte že ma nezapísali rovno aj do KSČ. Ale už som im to odpustila. Spravili to pre pokoj v rodine.
No a tí homosexuáli. Prečo by nemohli viesť usporiadaný život? Ja takých poznám. Sú spolu už asi 20 rokov. Sú slušní, chodia do práce a v živote som nepočula, že by sa hádali. A veď aj oni majú rodinu nie? A majú aj rodičov a súrodencov. Aj to je ich rodina.
Kto tvorí rodinu? No spolok milujúcich sa ľudí. Ježišmária, choď niekam s pedagogikou rodinného života.
Ja si ani neviem predstaviť, keby bol Tvoj syn homosexuál. Nie je to choroba. Proste chybný gén. Nedá sa to vyliečiť.
No a to svedomie samozrejme mám, ale nie také o akom hovorí Tvoja viera.
To že nekradnem, snažím sa hovoriť pravdu, slušne vychovávať deti je samozrejmé. Stačí mi len jedem muž, ten môj, ale deti plodím len keď chceme, čiže antikoncepcia je pre mňa normálna.
Vieš ako ja vnímam svedomie? Že napríklad zdvihnem hovienko po svojom psovi, aj keď sa nikto nedíva, že si tajne nezoberiem zo susedových zemiakov, veď aj tak by to nezistil....
Vieš, nechcela som to vyťahovať, ale kde bolo svedomie kňazov, čo zneužívali malé deti? Teraz idú zimomriavky po tele mne.
Lepší homosexuál v registrovanom partnerstve, ako v sutane.
02.12.2010
Mgr.    Reagovať
U teba by blo naozaj lepšie keby ťa rodičia nedali pokrtiť.
K tomuto ma doviedla táto naša diskusia.
Ja chcem diskutovať slušne a hlavne kultivovane a na úrovni.

Veď rodičia na krste sľubovali, že ťa budú vychovávať vo viere, ale pri tom krste kňazovi klamali ?

Rodičia žiadajú o krst a pri krste sľubujú. Napríklad to, že svoje dieťa budú vychovávať vo viere, že mu budú príkladom, že budú jeho prvými učiteľmi v láske k Bohu.

Jedna švédska biskupka :
( protestantka ) evanjelickej cirkvi v Štokholme, ktorá spravuje najväčšiu diecezu v krajne žije v registrovanom partnerstve tiež evanjelickou farárkou.

pozn.
Je to vôbec normálne ?
Veď predsa takýto človek má byť príkladom a morálnou autoritou ?
A je to presne naopak ?
Ako sa môže postaviť pred veriacich a kázať im niečo a vôbec aký príklad táto šveds.biskupka dáva svojim veriacim ?

Je vôbec prvou ženou v dejinách luteránskej cirkvi, ktorá získala takúto vysokú funkciu napriek tomu, že žije v registrovanom partnerstve s osobou rovnakého pohlavia.

Svetská moc a zákonodárstvo umožnilo v Švedsku, aby sa páry rovnakého pohlavia, mohli sobášiť nielen na radnici ale aj v evanjelickom kostole.

Svetská moc to spískala a ešte do toho, už im nič iné nezostávalo navliekli ešte aj cirkev ( teraz hovorím o evanjelickej cirkvi)

Mne sa to zdá zvrátené ( mám na mysli homosex. švedsku biskupku, a že povolili v Švedsku sobáš párom rovnakého pohlavia v evanjelickom kostole)

Predsa učenie a postoje v cirkvi má byť v základných a podstatných otázkach : ako je napri.

1, ochrana rodiny a manželstva,
/ teraz mám na mysli manželstvo medzi mužom a ženou /
2, ochrana života ( od narodenia až po prirodzenú smrť )
vo všetkých štátoch rovnaké ? Nie alebo sa mýlim ?

(pozn. muži evanjelickej cirkvi sa môžu normálne oženiť a žena farárka sa môže vydať )

Homosexuálne páry sa tvária normálka v pohode, ale určite vo vnútri cítia to aj vo svedomí, že to určite nie je v poriadku.

Vidí žiadna citácia s Písma voľná diskusia.
02.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: všeličo
Ale veď to, že ma rodičia nemali dať pokrstiť, si myslím aj ja. Je to pravda. Nič ma na tom neuráža. To, či tam niečo aj sľúbili je ich vec. Ja už to neriešim.
Ja som svoje deti pokrstiť nedala, lebo to tak necítim. A keď vyrastú, nech uvážia, čo chcú.
No a vzácne sa s Tebou zhodnem, že biskupka by nemala zotrvávať v homosexuálnom vsťahu. Neodsudzujem ten vsťah ako taký, ale ona prezentuje iné hodnoty. V jej prípade by som sa vzdala minimálne toho úradu. Vieru si môže pestovať doma.
To mi pripadá, ako keby som ja išla rečniť o nevhodnosti predmanželského sexu. :)
03.12.2010
Mgr.    Reagovať
Je fain, že sa zhodneme aspoň v niečom.

Vieš cirkev je hierarchická nie demokratická.
Hriech homosexuality je starý ako ľudstvo samo.

toto je voľná parafráza nie citácia z Písma :

Veď poznáš Biblické mesta Sodomu a Gomoru, hriech Sodomy a Gomory bol veľký a aj obžaloba pred Pánom bola veľká.
(V týchto mestách sa tento hriech páchal vo veľkých rozmeroch. )

Dokoca ho páchali všetky vekové kategorie.

Tento hriech má aj meno odtiaľto sodomia (homosexualita )

Ved aj skupina Elan spieva pieseň neobzerajte sa pani Lotova.

Nakoľko Lotova žena sa pri uteku zo Sodomy obzrela za seba a premenila sa v soľný stlp.
A na vysvetlenie a naozaj v okoli mrtveho mora je veľa skal, ktoré majú podobu človeka.
Mesta Sodoma a Gomora sa prepadli do Mrtveho mora a niet po nich žiadnej stopy.
Mrtve more, ktoré nesiahalo až tak ďaleko na juh, následkom zemských otrasov a prehĺbenia asfaltových a petrolejových ložísk sa dostáva nižšie k juhu a zalieva kraj, kde stála Sodoma a ostatné zničené mestá.
A táto prehlbenina je dokázateľne geologicky mladšia ako ostatné okolie.

Z miest Sodomy a Gomory boli zachránení
Lot a jeho žena a dve dcery.
Lot chcel zachrániť aj svojich zaťov, ktorí si mali vziať jeho dcery. Vstanťe a chodťe preč, lebo Pán mesto zničí.
A Pán dal padať na Sodomu a Gomoru síru a
oheň z neba.
Tak ešte niekto pochybuje, že je to hriech ?
04.12.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: všeličo
Ja hlavne hovorím, že nemám rada ľudí, čo sedia na dvoch stoličkách.
Čiže pre mňa to hriech nie je, ale ja som ateista.
Ak sa niakto aktívne hlási ku kresťanskej viere, nemal by sa tým na verejnosti minimálne chváliť a o farárke už ani nehovorím.
Ale nevidím nič zlé na tom, ak sú aj homosexuáli veriaci, len sami pre seba musia uznať, že treba zvoliť svoju vieru.
Táto téma je aj tak veľmi tenký ľad a každý si to musí usporiadať v hlave sám.
A tolerancia tuším chýba na oboch stranách.
No a tú Sodomu a Gomoru už archeológovia našli aj s ostatnými mestami. Bolo ich tuším 5. Je to oblasť okolo Mŕtveho mora ktorá sa nachádza v tektonickom zlome, takže zemetrasenie bolo prirodzené. Ja v tom nevidím Božiu ruku.
Je to tiež oblasť mora, ktoré je veľmi slané, takže soľné sochy sú tiež prirodzené.
Ono sa dá všetko vysvetliť tak aj tak. Čomu uveríme, je na nás.
04.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: krst
Ešte by som poznamenala k tomu krstu.

Pokiaľ nie je dieťa pokrstené myslím, že je to do určitého veku, potom sa to už posudzuje ako krst dospelého.
( do 14 rokov )

V katolíckej cirkvi je to tak, že príprava dospelého na krst trvá minimál 2 roky.

Viem, že niektorých to môže aj odradiť a znechutiť, ale cirkev ich chce poučiť, aby vedeli do čoho idú.
Aby boli oboznámení s vierou a učením, ktorú hlása.
Aby boli raz schopní a mali vôlu plniť krstné záväzky. Veď musia poznať aspoň základné pravdy viery.
Vieš sa spoň modliť ?
aspoň Otče náš ?

modlitba Otče náš :
Otče náš, ktorý si na nebesiach posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje, buď vôľa tvoja ako v nebi tak i na zemi. Chlieb náš každodenný daj nám dnes a odpusť nám naše viny ako i my odpúšťame svojim vinníkom a neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého Amen.

A ešte jedno, čo ma veľmi zarazilo, keď boli teraz MS vo futbale, kresťanským hráčom sa zakazovali pred zápasom prežehnávať.
To my doslova vyrýžalo dych.
Je to vôbec možné ? Predsa keď boli títo mladí muži takto vychovaní pre nich je to úplne niečo prirodzené.
Aj tak to robili úplne prirodzene a spontánne tak ako to v tej chváli cítili, lebo to tak robia pred každým svojim zápasom.
01.12.2010
lulu    Reagovať
re lulu
Trošku odľahčene - ja svedomie nemám. Teda aspoň nie také, o akom hovoríš Ty. Takže ma nemá čo trápiť.
Vieš, ja stále nechápem, akú istotu máš v tom Bohu. Len imaginárnu. Život musíš prežiť tu na Zemi s ľuďmi, s blízkymi a žiaľ aj s nepriateľmi. Boh Ti v tom nepomôže.
Ja mám istotu vo svojich blízkych, opieram sa o nich a oni o mňa.
Neviem čo si prežila v živote Ty, ale ja dosť. Veľmi ťažké životné situácie. Ale musela som sa pozbierať sama. Boh s tým nič nemal.
Ak sa niekto ocitne v ťažkej životnej situácii, aj tak sa z toho musí pozbierať sám, v lepšom prípade mu pomôže niekto blízky. Boh je len duchovná podpora, imaginárna, ktorá sa dá nahradiť - psychológom, niekym blízkym...ale hmotným.
Ak Boh pomáha vo Vašej pychike, je to pekné a Vaša vec.
Ja len nemám rada Vaše všeobecné moralizovanie, zatracovanie a strašenie, trebárs aj tých homosexuálov. Žijú usporiadaný život a aj tak Vám nie sú dobrí.
Ja toto proste nepochopím.
Som skalopevne presvečená, že svoje deti vychovávam oveľa lepšie, ako prepáč, sfanatizovaný kresťan.
Žiadne strašenie, len slušnosť, váženie si druhého a rozhovory o všetkom.
01.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: re lulu
Naozaj si si istá, že nemáš svedomie ?
tak nejaká charakteristika svedomia:
Každý človek má určite nejaké svedomie.
môžeme hovoriť o nasledovných druhoch svedomia :
1, úzkostlivé
2, laxné
3, zmätené

1,svedomie je všeobecné poznanie dobra a zla.
2,svedomie podstatný atribút ľudskej osoby.

Na predmete psychologia výchovy sme preberali definiciu svedomia podľa Frankla :

hovorí, že zmysel nášho života nám pomáha odhaliť naše svedomie.

Hovorí, že svedomie je schopnosť odhaliť zmysel.

Frank hovorí, že strach zo svedomia sa nevzťahuje len na skutky konania, ale aj na všetky premárnené, zmeškané, premrhané a nevyužité príležitosti a šance, ktoré človek v živote zahodil.

Naozaj žijú homosexuálny usporiadaný "rodinný život " ?
Na pedagogike rodinného života sme preberali kto tvorí rodinu ( muž žena a deti )
Práve ide modre z neba príbeh kde v Čechách dvaja slováci idú uzavrieť registrované partnerstvo.
Idú mi z toho zimomriavky po tele.
Moje svedomie sa búri a povie tak niečo zvrátené som dávno nevidela.
Veď je to proti prirodzenému poriadku u ľudí. Je to proti prírode a prirodzenosti.

Boh je skutočný živý a nie ako píšeš ty o imaginárnom.

K Bohu sa predsa modlíme, prosíme a ďakujeme mu.
Ježiša môžeme dokonca aj prijímať v Eucharistii vo svätom prijímaní do svojho srdca a duše.
Mám ešte jednu otázku bola si aj na prvom svätom prijímaní ?
01.12.2010
lulu    Reagovať
pekný deň
Ja vôbec netápem ani nie som neistá atd.
Som vyrovnaný, slušný a šťastný človek bez Boha. Mám muža a deti. Nevzala som si ho v kostole, vlastne nemám na to papier vôbec. Načo? Ak by sme nežili šťastne, žiadny sobáš v kostole by to nezachránil.
Deti mi ani vo sne nenapadlo dať krstiť. Majú predsa slobodnú vôľu, tak keď uznajú za vhodné, spravia čo chcú.
A to, že sa nedá z katolíckej cirkvi vystúpiť a zrušiť ten akt, hovorí za všetko. Je to len primitívny rituál. Nič neznamená. Ale cirkev sa ho drží zubami nechtami. Toto u mňa nie je slobodná voľba.
A ešte by som chcela poznamenať, že v žiadnom prípade nechcem nikoho veriaceho uraziť, ani ho zosmiešniť. Všetci sme rovnakí ludia, aj keď s iným svetonázorom.
Takéto debaty ma zaujímajú s pocitového hľadiska. Som zvedavá, prečo ľudia veria a čomu vlastne veria.
Ty si nesporne vzdelaný človek, ale všetko riešiš bezcitne naučenými poučkami, alebo citátmi. Ani náznak slobodnej vôle, alebo emócií. Preto mi stále viera pripadá, ako pomôcka pre neistých a slabích. Ako by nedokázali byť slušní bez bubáka nad sebou. A každí, kto odmieta vieru, je automaticky zlý.
Žiaľ aj Ty si skĺzla k tomuto rozhodnutiu, že človek bez viery je neistý, tápe a čo ja viem čo. Tak chvíľu popremýšlaj za seba a nie v duchu katolíckej školy.
01.12.2010
Mgr.    Reagovať
Re: pekný deň
Už som povedala žiadne citáty z Písma.

Voľná diskusia.
Dobre chceš emocie. Ja som vôbec nechodila do katolíckej školy. Chodila som do štátnych škol. Študovala som na kresťanskej univerzite.

Ja verím Boha, to je istota, lebo ľudia sú nestáli a môžu sa od nás odvrátiť.
Teba musí riadne trápiť svedomie.
Práve preto, že verím v Boha človek má nejaké zábrany povedala by som mantinely, ktoré nesmie prekročiť.
Nepovedala by som , že kto odmieta vieru musí byť automaticky zlí.
( a zase sme pri prirodzených vlastnostiach, ktoré som už spomínala. )
Predsa potrebuješ v živote nejakú istotu o ktorú sa môžeš oprieť (môže to byť choroba, a rôzne ťažké životné situácie. )
Boh predsa napĺňa človeka pokojom, práve preto slušní človek sa nemusí Boha obávať.
Boj je predsa láska, a hľadá každého človeka.

ešte sa vrátim k psychológii - zmena postojov
1, zmena postoja sa týka nie hlavného problému, ale iba okrajového
2, človek aby zmenil postoj nesmie práve preživať stav úzkosti. ( neistoty )
29.11.2010
Mgr.    Reagovať
krst-doplnenie
Krst je aj základná podmienka k spáse.

A prečo sa krstia malé deti. V minulosti deti aj vo veľkom zomierali. Tak aj preto sa krstia malé deti, aby mali aspoň základnú sviatosť a podmienku k spáse.
A ešte celkom na záver
V prípade ohrozenia života človeka krstiť môže každý človek. Preto je to zariadené takto, aby sa pred Bohom nemohol nikto vyhovárať.
Dokonca som čítala v Katolíckych novinách, ako jedna sestrička v nemocnici na pôrodnici sprostredkovala krst a spásu deťom, ktoré sa ocitli na prahu smrti alebo krátko po narodení zomreli.
26.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Biblia
Ako vznikli biblické spisy? Kto je ich skutočným autorom? Čím sa líši táto kniha od všetkých ostatných kníh?

Na tieto otázky dáva konkrétnu odpoveď Druhý vatikánsky koncil v dogmatickej konštitúcii o Božom zjavení Dei verbum:

"Bohom zjavené pravdy, ktoré sú v knihách Svätého písma vyjadrené a zachované, boli napísané z vnuknutia Ducha Svätého a ako také boli zverené Cirkvi.

Na napísanie posvätných kníh si Boh vyvolil ľudí a použil ich tak, že oni uplatnili svoje schopnosti a sily, no On účinkoval v nich a skrze nich, aby napísali ako skutoční autori všetko to a len to, čo On sám chcel.

Keďže teda všetko, čo inšpirovaní autori čiže svätopisci tvrdia, treba pokladať za výrok Ducha Svätého, musí sa uznať, že knihy Písma bezpečne, verne a bez omylu učia pravdu, ktorú chcel mať Boh vo Svätom písme zaznačenú na našu spásu..."
Tento výrok poukazuje na dôležité vlastnosti Svätého písma:

1. Inšpirácia - znamená, že biblické spisy boli napísané z vnuknutia Ducha Svätého, označuje mimoriadny Boží vplyv pri vzniku týchto spisov. Slovo "inšpirácia" pochádza z 2Tim 3, 16: "Celé Písmo je Bohom vnuknuté!" Je to kniha Božej a ľudskej spolupráce vo chvíli, keď sa Božie slovo "stáva knihou". Boh použil pri písaní biblických textov ľudského autora, aby pod jeho priamym pôsobením napísal všetko a len to, čo on chcel.

Ľudský autor pritom používa pri písaní svoj rozum a slobodnú vôľu, reč, štýl, kultúru. Počína si ako ktorýkoľvek spisovateľ:

rozhoduje sa niečo napísať, zbiera si materiál, dáva svojmu dielu definitívnu podobu, vydáva ho.
Ale vo všetkých týchto oblastiach pôsobí na neho Boží zásah.
2. Božie zjavenie - je to obsah Svätého písma. Dogmatická konštitúcia Dei verbum hovorí, že obsahom Svätého písma sú Bohom zjavené pravdy, cez ktoré "chce Boh vyjadriť seba samého a večné rozhodnutie svojej vôle o spáse ľudí."
3. Neomylnosť - neznamená to, že v Biblii niet omylov z hľadiska historických, alebo prírodných vied, ale týka sa takých právd viery, ktoré sú dôležité pre spásu človeka.
4. Kanonickosť - z gréckeho kanón - norma, meradlo. Je to zoznam biblických kníh, ktoré sú zozbierané v kánone, preto im hovoríme aj kanonické. Spisy SZ prevzala Cirkev od Ježiša Krista a jeho apoštolov ako boli uvedené v gréckom preklade Septuaginty /najstarší preklad SZ do gréčtiny/.
Hlavné kritériá, podľa ktorých boli biblické spisy zaradzované do kánonu sú:

ich apoštolský pôvod, ich verejné používanie vo väčšine cirkevných obcí a ich súlad s pravidlom viery tradovaným od apoštolov a používaným pri príprave na krst.
Protokanonické spisy: biblické knihy SZ a NZ, ktoré Cirkev hneď prijala bez námietok a diskusií do kánona.

Deuterokanonické spisy: sú tie, ktoré neboli hneď bez prekážok prijaté do kánona.
5. Autentickosť a pseudonymita - hovorí o autoroch biblických spisov.

Za čias helenizmu - od Alexandra Veľkého r. 336 pred Kr. až po vznik Rímskej ríše r. 31 pred Kr. - to bol bežný spôsob písania.

V prípade autorstva biblických spisov hovoríme o prvotnom a druhotnom autorovi. Prvotným autorom Biblie je BOH, druhotným autorom je ČLOVEK.
28.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: Biblia
Ako mohol nejaký vatikánsky koncil dať na niečo odpoveď. Veď to bolo obyčajné zasadanie ľudí. Žiadny Boh tam nebol.
Takže, zasa sa len ľudia rozhodli.
Boh neexistuje.
Čiže svätopisci tvrdia? To sú zasa len ľudia. Nevidím dôvod im slepo veriť.
Ako mohl taká bytosť, ako Boh, ktorá si nás stvorila, nechať niečo len na nejakých pisálkov.
A najviac ma štve tá spása. Aká spása a načo? Veď zomriem a dovidenia.
Ešte ma napadá, že prečo sa ten Váš Boh zobudil až nedávno?
Prečo mali staré kultúry iné Božstvá? To mu nevadilo?
Taký Egypt, alebo Čína už boli dávno, dávno civilizácia a tu Európa ešte barbarská primitívna.
Ale ja viem. Lebo žiadny Boh neexistuje.
28.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: diskusia
S tebou sa nedá diskutovať, lebo všetko odmietaš. Hlavne to, čo má len trochu náboženský podtext.

Ja chcem diskutovať s tým čo úprimne hľadá vieru a Boha. Nie s tým, čo Boha odmietajú a nevedia prečo sú na svete a kam spejú.

Takže už žiadne citáty s Písma.

Keď si nebola pokrstená a si neveriaca tak je to v poriadku.
Tak potom treba žiť podľa prirodzeného svedomia, lebo každý zdravý človek dokáže rozoznávať dobro od zla.
( napr. byť čestný, spravodlivý, pomáhať ľuďom, pracovitý, charakterný, mravný a svedomitý, atď.)

Ale ak si bola pokrstená tak to v poriadku nieje, lebo odmienúť Boha je pre neho najväčšia urážka.
28.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: diskusia
Žiaľ, bola som pokrstená a preto ma to štve. Ja som ako dieťa nemohla rozhodnúť.
Strašné na tom je, že ak nie som pokrstaná dobre, je to v poriadku. Ak som, urážam Boha? Prečo?
Dal nám slobodnú voľbu, nie? Tak prečo sa musia bábätká podrobovať aktu, ktorému nemôžu rozumieť?
Prečo je potom urážka, rozhodnúť sa inak? Prečo má církev taký strašný problém zrušiť ten akt? Ja ho nechcem. A svojim deťom som to neurobila. Keď vyrastú, nech sa rozhodnú sami.
Ale vlastne pôvodná diskusia bola homosexualita.
Takže, ak nebol homosexuál pokrstený, tak je to v poriadku.
A vôbec, poznáme toľko svetonázorov, že vyhlasovať ten jediný pravý je absolútne sobecké.
Ja sa len pýtam. Vôbec neriešim, čomu veríš a či je to hlúpe, alebo nie.
Ale Vy ste stále rovnakí. Len citáty z Biblie. Jehovisti, Satanisti, Scientológovia...
Stále to isté. Žiadna vlastná myšlienka.
Ale veď v tom je záklkad viery. Nepýtaj sa. Len uver.
29.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: diskusia
Krst je prvá a základná sviatosť.
1, Krstom sa zmýva dedičný hriech, s ktorým prichádzajú na svet všetci ľudia.
2, Krstom sa stávame kresťanmi a právoplatnými členmi Kristovej cirkvi.
3, Krstom dostávame na dušu nezmazateľný Kristov znak a pečať sme označený Kristovým charakterom.
4, Krst sa nedá zrušiť a ani z cirkvi
pozn. napr. Katolíckej sa nedá vystúpiť.

Máš pravdu máme slobodnú vôľu s tým súhlasím.
Môžme sa rozhodnúť pre Boha a konať dobro, alebo môžme Boha odmietnúť a postaviť sa proti nemu.

Ani ten nepokrstený homosexuál nie je v povriadku. ( napísala som vlastnosti) , ktoré majú byť a človek by mal žiť a konať podľa prirodzeného svedmia.
pozn. ešte by som doplnila mať usporiadaný manželský a rodinný život.

rodičia už pri sviatostnom manželstve
( v katolickom kostole )
sľubujú, že budú prijímať a vychovávať deti v tejto viere.
Dobre krstia sa malé deti nemluvňatá, ale rodičia za tieto deti prijímajú záväzky, že ich budú vychovávať v duchu viery.

Vidíš už žiadne citáty z Písma. Voľná diskusia. Takto to vnímam ja a takto o tom aj píšem.
Len na okraj všetky tieto spoločnosti čo si menovala jehovisti,scientologovia atď. sú pre kresťanstvo nezlučiteľné a neprijateľné.

Vidíš ako takýto neveriaci ale pokrstený človek tápe, je neistý, nevie kde je pravda, je zmätený a nevie, čomu má veriť a čoho sa má pridŕžať.

V psychologii sme preberali zmenu postojov
a len v krátkosti zmena postoja v nejakej zásadnej situácie si vyžaduje čas a prebieha pomaly.
21.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re:Biblia
Biblia a písmo sväté zachytávali evanielisti ale z vnuknutia Ducha Svätého.

Hieronymov preklad bol všeobecne prijatý až v 16. stor. Dekrétom tridentského koncilu, v ktorom bola Vulgáta prehlásená za autentický text Biblie katolíckej cirkvi.

Tretie vydanie Sixto – Klementínskej edície z roku 1598 sa stalo oficiálnym biblickým textom rímskokatolíckej cirkvi.

Predsedom komisie bol menovaný kardinál A. Bea, SJ. Takto to ostalo až do r. 1979, keď bola vydaná Nová Vulgáta.

Táto nasleduje Hieronymov text, ale ho podáva vylepšený tým, že sa ho snaží priblížiť k hebrejským, aramejským alebo ku gréckym originálom.

Prvé „typické vydanie“ úplného textu Novej Vulgáty promulgoval Ján Pavol II. apoštolskou konštitúciou Scripturarum thesaurus 25. apríla 1979.

Druhé vydanie vyšlo r. 1986. Nová Vulgáta je určení pre latinskú katolícku cirkev, ktorá používa jej texty v liturgii a v úradných dokumentoch.

Naozaj cirkev musela prekrúcať Bibliu ?
biblia sa predsa musela prekladať z hebrejčiny, a iných jazykov.-

A čo myslíš takí jehovisti ju ako prekrútili ?

A ešte jedna poznámka vôbec nie je jedno aké Písmo čítaš. Vôbec nemusíš postrehnúť zmeny a odchýlky.
Takže ja čítam Bibliu kde je Imprimatu - teda cirkevné schválenie katol.cirkvi.
25.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re:Biblia
Mne je fuk, akú knihu čítam. Ja si prečítam každú.
Otázne je, čomu aj uverím.
Tie citáty absolútne nevyjadrujú Tvoje myšlienky. Takto sa nedá diskutovať.
No a že niekto napísal knihu z vnuknutia Ducha svätého? Nuž možno. Ja tomu neverím.
A stále nechápem, prečo sa tak bojíš tých dinosaurov.
25.11.2010
Mgr.    Reagovať
v krátkosti na vysvetlenie :
ešte raz zdôrazňujem :
1, nemôžem si predsa vymášľať svoje vlastané teórie.

2, vysoká škola nás učí, že na základe prečítanej a preštudovanej odbornej literatúry, vkladáme do odborných seminárnych prác svoje myšlienky a postrehy.
Dávame praktické odporúčania pre prax.
-na základe prečítanej a preštudovanej literatúry a nechať si to potvrdiť z viacerých zdrojov. Porovnávať poznatky a doplňať z inej literatúry, časopisov a zborníkov.
3, nemôžem si pred niektorými historickými a vývinovými teóriami zakrývať oči a uši.
--máme však možnosť s niektorými vývinovými teóriami
(vznik človeka,sveta) súhlasiť viac a prikloniť sa k nimi ( naprik Kniha Gezis -vznik človeka a sveta )
-- niektoré teórie odmietnúť a nesúhlasiť s nimi.

Podľa môjho názoru sa Biblia šírila najskôr ústnou tradíciou.
Keď čítam niektoré diskusné fóra v týchto referátoch až sa mi rozum nad tým zastavuje. Potom sú to akože vlastné myšlienky, s ktorých nevychádzam z údivu.
Sú to rôzne dohady, ľudské ohľady, veľké pochybnosti, ktoré by diskutujúci ani nemuseli mať keby sa len trošku pozreli do nejakej múdrej knižky.

Ešte raz upozorňujem vôbec nie je jedno akú Bibliu čítaš.
Vôbec nemusíš postrehnúť odlišnosti, vety vytrhnutú s kontextu.
Pozri si referáty od kazateľa tam je najviac odlišností pri citácii s Biblie.
- jednu ti hneď aj teraz poviem :
v písme sa hovorí o múdrych a nemúdrych Pannách ( podobenstvo o 10 pannách )

kazateľ písal o opatrných a bláznivých pannách.
(tu vidíš tie zmeny a odchýlky, ) ktoré keď nemáš s čím dôveryhodným a iným porovnať, tak na to ani neprídeš a ani tieto zmeny nepostrehneš.
26.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: reakcia
Nuž, my si hlavne nerozumieme v základoch diskusie. Ja sa pýtam, ako mohlo vzniknúť také rôznorodé ludstvo z dvoch ľudí, a Ty mi dáš citát absolútne o ničom.
Podľa mňa to nie je možné. Taká rôznorodosť sa mohla len vyvinúť.
A čo taký Nendertálec? Aj toho stvoril? A načo a prečo? Bol na vysokom stupni vývoja, keď ho vytlačil človek dnešného typu a on vyhynul. Kde o tom píše Biblia?
No nikde, tak isto ako o tých dinosauroch. lebo v čase vzniku Biblie o tom žiaden človek nemal tušenia. Ale keby to bolo z vnuknutia Ducha svätého, muselo by to tam byť, lebo by to vedel.
Tak ja už len na záver: Biblia je geniálna kniha napísaná geniálnou hlavou, ale len ľudskou. Ten kto to vymyslel bol nesporne veľký psychológ a znalec ludského Ja, ale len človek.
Má môj obdiv, ale vieru rozhodne nie.
26.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: odpoveď
Biblia píše predsa o človeku.
Nezaoberá sa predsa niejakými opicami a dinosaurami. Chceš diskutovať no tak dobre.
Tvoje hľadanie nie je úprimné ale špekulatívne. Zdá sa mi, že si omlúvaš svoju neveru.
V biblii sú predsa zjavené Božie pravdy.

Ja som sa už ku vzniku človeka a rás predsa vyjadrila v tejto diskusii.
Vieš môžeš mi prosím ten vývin rôznorodosti popísať ?
28.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: odpoveď
Ani vo sne by mi nenapadli omlúvať svoju nevieru. Ja som šťastne neveriaca. "chvala bohu"
No a Neandertálec nebol opica. A nakoľko sa Biblia zaoberá stvorením sveta, tak ma to zaujíma.
Veď na počiatku bola tma, nie? Ale dinosauri tu boli a nebola tma. Tak to mal skúšobný projekt?
A potom ten Neandertálec sa asi akosi nevydaril, tak šup ešte Adama a Evu? Rozmnožia sa a vytlačia ho z revíru?
A keď už aj zabudneme na tých nešťastných dinosaurov, tak stále ostáva ten Neandertálec, ktorý žil súčasne s človekom dnešného typu. Nebola to žiadna opica. Používal nástroje a žil v podstate podobne, ako jeho protivník (čiže my) ktorý ho vytlačil.
To akosi odporuje tomu úžasnému stvoreniu. Lebo je to evolúcia, kde silnejší a zdatnejší vyhráva. Boh s tým nič nemá.
18.11.2010
Mgr.    Reagovať
reakcia
Ľudská rasa je teda biologickou kategóriou, kým národ je pojem vytvorený spoločenskými vedami.

Ľudské rasy vznikli v období sapientácie, v čase vývoja pračloveka na predvekého človeka, teda asi pred 100 000 rokmi. Vieme, že ľudstvo, všetky jeho rasy, tvoria jediný druh Homo sapiens.
Zo Starého zákona sa odvodzuje názor, že ľudským rasám dali vznik traja synovia praotca Noeho.

Teda praotec Noe mal troch synov a :

Sem bol praotcom žltej rasy
Chan bol praotcom čiernej rasy
Jafet bol praotcom bielej rasy.

Ľudstvo sa rozdeľuje do 3 veľkých rás:

1. Žlto - hnedá rasa, mongoloidná rasa,
ázijsko - americká rasa
2. Biela rasa, europoidná rasa, kaukazoidná rasa:
3. Čierna rasa, negroidná rasa, rovníková rasa:

Rodokmeň národov ( kniha Genezis )
Gn10

Jafetovci. - Toto je potomstvo Noemových synov, Sema, Chama a Jafeta, lebo po potope sa im narodili synovia.
Jafetovi synovia sú Gomer, Magog, Madai, Javan, Tubal, Mosoch a Tiras. Gomerovi synovia sú Askenéz Rifat a Togorma. Javanovi synovia sú Elisa, Taršiš, Kitim a Dodanim. Z nich sa rozvetvili ostrovné národy podľa svojich krajín, jazykov, kmeňov a obyvateľstva.

Chamovci. - Chamovi synovia sú Chus, Mesraim Fut a Kanaán. Chusovi synovia sú Šaba, Hevila, Sabata, Regma a Sabatacha. Regmovi synovia sú Šaba a Dadan. Chusovi narodil sa tiež Nimród. On začal byť mocnárom na zemi. Bol udatným poľovníkom pred Pánom, takže sa hovorievalo: „Udatný poľovník pred Pánom ako Nimród!“ Jeho kráľovstvom bol na počiatku Bábel, Arach, Achad a Chalane v krajine Senaár. Z tejto krajiny tiahol do Asýrie a vystaval Ninive, mesto Rechobot, Chale a Rezen medzi Ninive a Chale. To je najväčšie mesto.

Od Mesraima pochádzajú Ludovia, Anamčania, Leabčania, Naftuchovia, Fetrusi, Kasluchovia - z nich vzišli Filištínci - a Kaftorčania.
Od Kanaána pochádza jeho prvorodený Sidon a Hetejci, ďalej Jebuzejci, Amorejčania, Gergezejčania, Hevejci, Arachejčania, Sinijci, Aradovia, Samarovia a Amaťania. Potom, keď sa čeľade Kanaánčanov rozišli, územie Kanaánčanov siahalo od Sidonu smerom ku Gerare až po Gazu a smerom k Sodome a Gomore, Adame a Seboim až po Lesu. Toto sú Chamovi synovia podľa svojich čeľadí, jazykov, krajín a obyvateľstva.

Semiti. - Aj Semovi, praotcovi všetkých Heberových synov a staršiemu Jafetovmu bratovi, sa narodili synovia. Semovi synovia sú Elam, Asýr, Arfaxad, Lud a Aram. Aramovi synovia sú Us, Hul, Geter a Mes.
Arfaxadovi sa narodil Sale, Salemu zasa Heber. Heberovi sa narodili dvaja synovia, jeden sa volal Faleg, lebo za jeho čias sa rozdelila zem, a jeho brat sa volal Jektan. 26 Od Jektana pochádza Elmodad, Salef, Asarmot, Jare, Aduram, Uzal, Dekla, Ebal, Abimael, Saba, Ofir, Hevila a Jobab. Títo všetci sú Jektanovi synovia. Ich sídlo siahalo od Mesy až k Sefaru, k východným vrchom. 31 Toto sú Semovi synovia podľa svojich čeľadí, jazykov, krajín a obyvateľstva. To sú čeľade Noemových synov podľa svojich rodov a národov. Z nich sa potom po potope rozvetvili národy na zemi.
18.11.2010
eviku    Reagovať
Fíha, tak Ty si pokroková, to beriem. Že ľudstvo vzniklo pred 100 tisíc rokmi. Lebo pokiaľ sa nemýlim, Biblia hovorí niečo iné.
Ale stále nechápem, kde sa vzali tie rasy?
Ako mohli dať ľudským rasám vznik nejaký traja synovia? Hádam nepochádzali z Adama a Evy? Tak ako?
Prosím Tvoje myšlienky, nie citácie z nejakej knihy.
Inak, o červenej rase, teda Indiáni sa v biblii nič nepíše. Žiadne americká rasa.
19.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: prví ľudia
Biblická legenda - človek bol vytvorený Hospodinom z prachu zo zeme a vdýchol do neho vzduch ,,dych života“.

kniha Genezis :

Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života.
Tak sa stal človek živou bytosťou.

1. človek, sa uplatnil aj pri výklade odlišností farieb pleti ľudských rás.
•belosi – biely , černosi – čierna zem, červená pleť- egyptská červená hlina

vysvetlenie :
1, na objasnenie asi toľko všetko je v knihe pôvodu ( knihe Genezis ) stačí si to iba nalistovať.
2, nemôžem si predsať vymýšľať nejaké svoje teórie.
3, vysoká škola učí všeobecné a overené poznatky.
4, a ešte nás učí, kde v prípade potreby si to máme nalistovať a pohľadať.
5, učí nás prepájať poznatky a predmety
toto súvisí a je prepájané z predmetmi Multikultúrna výchova a kultúrna antropológia.
21.11.2010
lulu    Reagovať
Re: Re: prví ľudia
Vieš, keby aj Galileo Galiley a ostatný vedci neriešily, keď im prikázali, tak by sme ešte stále verili, že zem je plochá doska. Našťastie riešili.
Po stáročia musela cirkev stále prekrucovať Bibliu, aby im sedela k novým poznatkom. Teraz už dokonca Pápež vyhlásil, že mimozemšťania môžu existovať a dnes som dokonca pozerala správy a vraj aj kondóm už môže byť.
Takže to čo si ja prečítam v Biblii a nie je to doložené ničím iným len tým, že je to napísané, ma neuspokojí.
A verím tomu, že aj tú bibliu písali ľudia síce veľmi múdri, ale len zo svojej hlavy a žiadnu myšlienku im žiadny Boh nevnukol. Lebo písali len o tom o čom mali poznatky. Keby im to pošepol Boh, tak by vedeli aj o tých dinosauroch a aj o tom, že slnko nie je stredom vesmíru.
20.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: dotaz.
Ja už len veľmi krátko. Genezis je kniha pôvodu. Je to jedna z 5 kníh Mojžišových.
1. genezis (stvorenie sveta,človeka,)
2. exodus
3. leviticus
4. numeri
5. deuteronomium

a ešte jedna myšlienka :

Vraciame sa tu k začiatkom ľudských dejín, kedy Pán po prvotnom hriechu povedal Adamovi:
„V pote tváre budeš jesť svoj chlieb, kým sa nevrátiš do zeme, z ktorej si bol vzatý, lebo prach si a na prach sa obrátiš!“ (Gn 3,19).

na okraj tých dinosaurov prosím už nerieš.
19.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: ďalší rodokmeň
Kniha Genezis 5 :

Adam opäť poznal svoju ženu a ona porodila syna a dala mu meno Set,

aj Setovi sa narodil syn a dal mu meno Enos. Vtedy sa začalo vzývať meno Pánovo.

Toto je zoznam Adamovho potomstva:

Keď Boh stvoril Adama, urobil ho na Božiu podobu, muža a ženu ich stvoril, požehnal ich a dal im meno človek, keď boli stvorení.

Keď mal Adam stotridsať rokov, narodil sa mu syn, jemu podobný, podľa jeho obrazu, a nazval ho menom Set.

Po Setovom narodení žil Adam ešte osemsto rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

A všetkých dní Adamovho života bolo deväťstotridsať rokov a potom zomrel.

Keď mal Set stopäť rokov, narodil sa mu Enos.
A Set po Enosovom narodení žil ešte osemstosedem rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Setových dní bolo deväťstodvanásť rokov a potom zomrel.

Keď mal Enos deväťdesiat rokov, narodil sa mu Kainan.
Po Kainanovom narodení žil Enos ešte osemstopätnásť rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Enosových dní bolo deväťstopäť rokov a potom zomrel.

Keď mal Lainan sedemdesiat rokov, narodil sa mu Malalel.

Po Malaleelovom narodení žil Kainan ešte osemstoštyridsať rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Kainanových dní bolo deväťstodesať rokov a potom zomrel.

Keď mal Malaleel šesťdesiatpäť rokov narodil sa mu Jared.
Po Jaredovom narodení žil Malaleel ešte osemstotridsať rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Malaleelových dní bolo osemstodeväťdesiatpäť rokov a potom zomrel.

Keď mal Tared stošesťdesiatdva rokov, narodil sa mu Henoch.
Po narodení Henocha žil Jared ešte osemsto rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Jaredových dní bolo deväťstošesťdesiatdva rokov a potom zomrel.

Keď mal Henoch šesťdesiatpäť rokov, narodil sa mu Matuzalem.
A Henoch chodil s Bohom.

Po Matuzalemovom narodení žil ešte tristo rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.
Všetkých Henochových dní bolo tristošesťdesiatpäť rokov.

Keď mal Matuzalem stoosemdesiatsedem rokov, narodil sa mu Lamech.

Po Lamechovom narodení žil Matuzalem ešte sedemstoosemdesiatdva rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Matuzalemových dní bolo deväťstošesťdesiatdeväť rokov a potom zomrel.

Keď mal Lamech stoosemdesiatdva rokov, narodil sa mu syn a dal mu meno Noe, hovoriac:

„Tento nás poteší pri našej robote a námahách na zemi, ktorú Pán preklial.“
Po Noemovom narodení žil Lamech ešte päťstodeväťdesiatpäť rokov a narodili sa mu synovia a dcéry.

Všetkých Lamechových dní bolo sedemstosedemdesiatsedem rokov a potom zomrel.

Keď mal Noe päťsto rokov, narodili sa mu Sem, Cham a Jafet.

poznámka : ( pozrime sa koľko rokov sa dožívali ľudia v týchto rodokmeňoch )
19.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: prví ľudia
Keď Pán, Boh, urobil zem a nebo, nebolo na zemi nič ani tráva, lebo Pán, Boh, nedal pršať na zem a nebolo ani človeka.

Vtedy Pán, Boh, utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života.
Tak sa stal človek živou bytosťou.

Stvorenie ženy. - Potom Pán, Boh, povedal: „Nie je dobre byť človeku samému. Urobím mu pomoc, ktorá mu bude podobná.“

Keď Pán, Boh utvoril z hliny všetku poľnú zver a všetko nebeské vtáctvo, priviedol ho k Adamovi, aby videl, ako by ho nazval, lebo ako ho nazve, také bude jeho meno.

A nazval Adam menom všetok dobytok, všetko nebeské vtáctvo a všetku poľnú zver. Ale pomoc, ktorá by mu bola podobná, nenašiel.

Tu Pán, Boh, dopustil na Adama tvrdý spánok a keď zaspal, vybral mu jedno rebro a jeho miesto zaplnil mäsom.

A z rebra, ktoré vybral Adamovi, utvoril Pán, Boh, ženu a priviedol ju k Adamovi.

Vtedy Adam povedal :

„Toto je teraz kosť z mojich kostí a mäso z môjho mäsa; preto sa bude volať mužena,
lebo je vzatá z muža.“
Preto muž opustí svojho otca i svoju matku
a prilipne k svojej manželke a budú jedným telom.

Genezis 4
Synovia prarodičov: Kain a Ábel. - Adam potom poznal svoju ženu Evu a ona počala a porodila Kaina a povedala:

„Získala som človeka od Pána.“ A opäť porodila - jeho brata, Ábela.
19.11.2010
eviku    Reagovať
Re: Re: prví ľudia
Toto som už čítala, priznám sa dávno, neštudovala som to bližšie a rozhodne nemám také znalosti ako Ty.
Ale na jednej strane hovoríš o vývoji pračloveka na pravekého človeka, kde prirodzene vznikli rasy, ktoré tvoria druh Homo sapiens. To je evolúcia a tú predsa Biblia nepripúšťa.
Naozaj nechcem zapárať, lebo naša debata sa po úvodnom miernom zaškrípaní celkom slušne vyvinula.
Len mi tam akosi stále nezapadajú dinosaury a teraz už aj dosť slušne vedecky podložená existencia Neandertálca, ktorý vyhynul.
18.11.2010
Mgr.    Reagovať
reakcia
Snažím sa argumentovať vecne, konkrétne a k podstate veci.
Chcem reagovať uvážlene a premyslene.
Snažím sa vyjadrovať k veci a nie útočiť na osobu diskutujúceho.
Na fakulte sme mali predmet kultúrna antropologia.
Vidíš a zase sme skončili pri Biblii a písme svätom, lebo tam nájdeš skoro všetko.
A ešte jedna vec preberali sme kresťanské pohľady, filozofie a teórie.
17.11.2010
Mgr.    Reagovať
pre evika-stvorenie svetla a človeka1
Dielo šiesteho dňa :
Potom Boh povedal : Zem vydaj živé bytosti podľa svojho druhu : dobytok, plazy, a divú zver podľa svojho druhu. A stalo sa tak. Boh urobil divú zver podľa svojho druhu, dobytok podľa svojho druhu i všetky plazy. A Boh videl, že je to dobré.

Nato Boh povedal :
Urobme človeka na náš obraz a podľa našej podoby. Nech vládne nad rybami mora i nad vtáctvom neba i nad dobytkom a divou zverou a nad všetkými plazmi, čo sa plazia po zemi.

A stvoril Boh človeka na svoj obraz,
na Boží obraz ho stvoril,
muža a ženu ich stvoril

Boh ich požehnal a povedal im :
Ploďťe a množte sa a naplňťe zem. Podmaňťe si ju a panujte nad rybami mora, nad vtáctvom neba a nad všetkou zverou, čosa hýbe na zemi.

Potom Boh povedal : Hľa dávam vám všetky rastliny s plodom semena na povrchu celej zeme a všetky stromy, majúce plody, v ktorých je ich semeno : nech sú vam za pokrm.

Takto boli ukončené nebo a zem a všetky ich voje.

V siedmy deň Boh skončil svoje diela,ktoré urobil. A v siedmy deň odpočíval od všetkých diel, ktoré urobil. I požehnal siedmy deň a zasvätil ho, lebo v ňom odpočíval od všetkých diel, ktoré Boh stvoril a urobil.

Taký je pôvod neba a zeme, keď boli stvorené.
17.11.2010
eviku    Reagovať
Re: pre evika-stvorenie svetla a človeka1
Ha, ha, ha. Akosi zabudol spomenúť dinosaurov, neandertálcov, galaxie a nekonečnosť vesmíru.
Adam a Eva? A kde sa vzali černosi, indiáni, číňania?
To sa ten boh ihruškal s každou baktériou? Prd.
A konzervatívne Slovensko je už len na papiery. Na šialeného klasického boha už pomaly neverí nikto.
Treba poopraviť Vašu náuku a potom možno znova získate viac veriacich.
17.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: pre evika-stvorenie svetla a človeka1
Čo si v živote dokázala ty ? Nemáš žiadne argumenty, len mlátenie prázdnej slamy.

Akého si evika vierovyznania ?
( si ateista, alebo neveriaci )
aké máš vzdelanie ?

Ja sa držím písma svätého a biblie.

Túto tvoju reakciu citujem Ti určite nezhltnem.
citujem :
Naozaj na šialeného a klasického Boha už pomaly neverí nikto ?

Naozaj ?

Tak prečo potom sa na Slovensku za rok narodí 64 tisíc detí a katolícka cirkev z tohto počtu krstí 42 tis. detí. Je to zo štatistiky.

Tak prečo sa ku kresťanstvu na Slovensku hlási 84 percent.

Štatistické údaje deklaratívneho hlásenia sa k cirkvi, vychádzajúce zo sčítania ľudu, ukazujú, že v roku 1991 bolo na Slovensku 72,8 % veriacich a v roku 2001 ich už bolo 84 %.

nezabudaj, že mám vysokoškolské vzdelanie aj bakalársky a magisterský diplom.

na fakulte sme mali predmety : 1,religionistika
2, netradičná religiozita.
( nové náboženské hnutia )
Predsa vysoká škola poskytuje iba overené poznatky aj z oblasti náboženstva tak isto aj teologické fakulty.
17.11.2010
eviku    Reagovať
Re: Re: Re: pre evika-stvorenie svetla a človeka1
Nuž, máš dve vysoké školy a rozumu pramálo. Jediné, čo Ti napadlo, že som hlupaňa s ledva dokončenou ZDŠ. Ako myslíš pani magistra.
Prehistorickí ľudia v južnej Afrike vynašli vysoko vyvynutý spôsob opracovania kameňa oveľa skôr ako Európania. Doteraz sa predpokladalo, že štiepenie tlakom vyvinuli v Európe asi pred 20-tisíc rokmi.
Z podobnosti replík s pôvodnými nálezmi vyplynulo, že tento spôsob spracovania kameňa nevynašli vo Francúzku a Španielsku pred 20-tisíc rokmi, ale v južnej Afrike už oveľa skôr.
To je pre Teba trošku tej prázdnej slamy. Toto je overený fakt. Tvoja biblia sú len rozprávky Tisíc a jednej noci.
Ja mlátim slamu, ale Ty nevieš vysvetliť ani Tých černochov. Mala by si ten diplom radšej roztrhať.
17.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: :pre evika-stvorenie svetla a človeka
Naozaj Boha stvoril človek ? Nie je to náhodou naopak ? že Boh stvoril človeka.

a ešte niečo na začiatok som kresťanka katolička
Kniha Genezis - kniha pôvodu

Na počiatku stvoril Boh nebo i zem Zem však bola pustá a prázdna, tma bola nad priepasťou a Duch Boží sa vznášal nad vodami.

Dielo prvého dňa :
Tu povedal Boh Buď svetlo a bolo svetlo. Boh videl, že svetlo je dobré i oddelil svetlo od tmy.
A Boh nazval svetlo dňom a tmu nazval nocou. A nastal večer a nastalo ráno, deň prvý.

Dielo druhého dňa :
Potom Boh povedal Buď obloha uprostred vňd a staň sa delidlom medzi vodami a vodami. I urobil Boh oblohu a oddelil vody, ktoré boli pod oblohou, od vňd, ktoré boli nad oblohou. A stalo sa tak. A Boh nazval oblohu nebom. A nastal večer a nastalo ráno, deň druhy.

Dielo tretieho dňa :
Potom Boh povedal Vody, ktoré ste pod nebom zhromaždite sa na jednom miesta a ukáž sa súš. A stalo sa tak. A Boh nazval súš zemou a zhromaždišťe vôd nazval morom. A Boh videl, že je to dobré. Tu Boh povedal Zem vyžeň trávu,rastliny s plodom semena a ovocné stromy, prinášajúce plody, v ktorých je ich semeno, podľa svojho druhu. A stalo sa tak.

Dielo štvrtého dňa :
Tu Boh povedal Budťe svetlá na nebeskej oblohe na oddeľovanie dňa a noci. A budťe na znamenie pre obdobia, dni a roky. I buďte svetlami na nebeskej oblohe, aby ste osvetľovali zem. A stalo sa tak. A Boh urobil dvoje veľkých svetiel : väčšie, aby vládlo nad dňom, a menšie, aby vládlo nad nocou a aj hviezdy. Umiestnil ich na nebeskej oblohe, aby osvetľovali zem, aby vládli nad dňom a nad nocou a oddeľovali svetlo od tmy. A Boh videl, že je to dobré.

Dielo piateho dňa :
Tu Boh povedal : Vody hemžite sa množstvom živých tvorov, a okrídlené tvory, lietajte ponad zem na nebeskej oblohe A Boh stvoril veľké morské zvieratá a všetky živočíchy, ktoré sa hýbu a hemžia vo vode podľa svojho druhu, ako i všetky okrídlené lietajúce tvory podľa svojho druhu. A Boh videl, že je to dobré. Boh ich poýehnal a povedal Ploďťe a množste sa a naplňte morské vody, aj vtáctvo nech sa rozmnožuje na zemi.
15.11.2010
eviku    Reagovať
:))))))))))
Čo sa trápiš. Veď boha stvoril človek. Je to len fantázia ľudskej mysle.
Osobne poznám zopár homosexuálov a sú to skutočne skvelí ludia.
17.11.2010
Magisterka Mgr.    Reagovať
Re: :))))))))))
Nevadí ti že žijú v hriechu a nezriadených vzťahoch ? A ešte aj provokujú Boha ?
17.11.2010
eviku    Reagovať
Re: Re: :))))))))))
Tuším že provokujú len Teba. Nejakého vymysleného boha nemôžu, lebo neexistuje.
A ja som žena, mám muža aj deti aj homosexuálnych priateľov.
A žijem podľa Teba v nezriadenom vsťahu. No a čo.
17.11.2010
Mgr.    Reagovať
Re: Re: Re: :eviku
evika

Myslím, že tí tvoji homosexuálny priatelia riadne provokujú Boha.
Vieš moja Boh sa nenechá urážať do nekonečna.

List Filipanom 3 17-21

dobrí a zlí kresťania :
Bratia spoločne ma napodobňujte a všímajte si tých , čo žijú podľa vzoru, aký máte v nás. Lebo mnohí, o ktorých som vám často hovoril a teraz aj s plačom hovorím, žijú ako nepriatelia Kristovho kríža.
Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky. Veď naša vlasť je v nebi. Odtiaľ očakávame aj Spasiteľa Pána Ježiša Krista. On mocou, ktorou si môže podmaniť všetko, pretvoriť naše úbohé telo, aby sa stalo podobným jeho oslávenému telu.

Tu chcem podotknúť, to že homosexuálne orientovaným ľudom táto hanba je ich slávou.

Katechizmus Katolíckej cirkvi v paragrafe 2357 uvádza: homosexuálne úkony sú svojou vnútornou povahou nezriadené.
Sú proti prirodzenému zákonu.“

Zničenie Sodomy a Gomory :

Slnko vyšlo nad zem, keď Lot došiel do Segoru.

A Pán dal padať na Sodomu a Gomoru síru a oheň z neba od Pána a zničil tie mestá i celé okolie Jordánu so všetkými obyvateľmi mesta a so všetkým poľným rastlinstvom.

Abrahám sa vybral zavčas rána na miesto, na ktorom predtým stál pred Pánom.

Keď sa pozrel na Sodomu a Gomoru a na celú okolitú krajinu videl vystupovať zo zeme dym ako dym z pece.

Sodoma a Gomora sa prepadli do Mŕtveho mora a niet po nich ani stopy.

Hriech Sodomy a Gomory bol veľký a veľká bola aj žaloba pred Pánom.
/hriech sodomy a gomory bol hriech homosexuality /

Tak ešte niekto pochybuje že homosexualita je hriech ?

Poznámka : Mám vysokoškolské vzdelanie II.stupňa

A ešte raz na pedagogike rodinného života nám prednášajúci zdôrazňoval že rodinu tvorí muž žena a deti.

Na konzervatívnom a kresťanskom Slovensku to je riadna provokácia aj toho, čo napísal aj tento referát.
17.11.2010
Magisterka Mgr.    Reagovať
Vidím, že naozaj nemáš k týmto mojim argumentom čo dodať a si schopný napísať lento to aký sú skvelý ľudia naozaj ? naozaj ?

späť späť   21  |   22  |  23    ďalej ďalej
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.