Zaujímavosti o referátoch
rakovina
25.11.2007
nikusssa:)
Reagovať
dakujem
ahoj dakujem za tento članok pomohol mi pri pisani seminarnej prace.
11.03.2007
Zdenuska
Reagovať
kde su dobre informacie
Velmi dobre a fundovane informacie tykajuce sa pricin rakoviny vcitane dedicnosti sa nachadzaju na webovej stranke Nadacie Vyskum rakoviny : www.nvr.sk
09.11.2006
Martina
Reagovať
Re: super
Milá anetka aj keď trochu neskoro, ale predsa. Neviem presne ako ti tento článok pomohol, ale ak sa raz na túto stránku vrátiš skús o tom niečo napísať. Písala som to pred rokom. Aj som zabudla, kde všade som už o tejto diagnóze písala. Zúfalo sa snažím porozprávať s niekým, kto trpí na túto diagnózu. Trošku sa hanbím ako chaoticky som tu všetko rozpísala. Ale čo už. Najlepšie je keď si to človek nechá uležať aspoň jeden deň v hlave, na čo som nemala čas. Takže teraz vidím, že to mohlo byť oveľa lepšie popísané. Môžem len dodať že nedávno operovali aj jedného maminho brata. Toho mladšieho. Nuž teraz sa stretávame všetci traja každý rok na onkológií.
09.11.2006
Martina
Reagovať
Re: super
Milá anetka aj keď trochu neskoro, ale predsa. Neviem presne ako ti tento článok pomohol, ale ak sa raz na túto stránku vrátiš skús o tom niečo napísať. Písala som to pred rokom. Aj som zabudla, kde všade som už o tejto diagnóze písala. Zúfalo sa snažím porozprávať s niekým, kto trpí na túto diagnózu. Trošku sa hanbím ako chaoticky som tu všetko rozpísala. Ale čo už. Najlepšie je keď si to človek nechá uležať aspoň jeden deň v hlave, na čo som nemala čas. Takže teraz vidím, že to mohlo byť oveľa lepšie popísané. Môžem len dodať že nedávno operovali aj jedného maminho brata. Toho mladšieho. Nuž teraz sa stretávame všetci traja každý rok na onkológií.
29.04.2005
Martina
Reagovať
Familiárna polypóza hrubého čreva
Slovo RAKOVINA sa v našej rodine omiela hádam každý deň. Moja mama mi často spomínala akú mala úžasnú mamičku. Bolelo ju, že jej ju choroba akou je RAKOVINA zobrala tak skoro. Stará mama mala len 42 rokov keď umrela. Viem, že dnes ľudia chorí na rakovinu umierajú bohužiaľ aj veľmi mladý, dokonca aj malé deti, ale v tej dobe toho bolo veľmi málo a myslím, že to bola v spoločnosti dosť tabuizovaná téma, šepkalo sa o tom dokonca aj vtedy, keď na rakovinu čreva ochorela aj moja mama. Ľudia na ňu ukazovali prstom, keď sme išli po sídlisku. A mňa sa to ako pubertiačky strašne dotýkalo. Hovorili o nej ako keby mala AIDS. Ľudia jednoducho neboli informovaný, čo to tá rakovina vôbec je. Prežívali sme ťažké obdobia. v tej dobe ochorela na rakovinu aj mamina mladšia sestra. Mama pochádzala totiž z piatich detí. Z prvého manželstva bola moja mama a jej sestra a z druhého manželstva boli jej dvaja bratia a tretia sa narodila jej najmladšia sestra. Jej zistili rakovinu hrubého čreva asi v rovnakom období. Od diagnostikovania choroby sa moja mamička trápila ešte 3 roky. Umrela ako 40 ročná. Jej mladšia sestra umrela približne o 2 roky neskôr. V tej dobe sme už vedeli, že každé jedno, každé druhé dieťa zo starkinej vetvy môže ochorieť na rakovinu hrubého čreva, teda aj ja alebo môj starší brat alebo najmladšia sestra alebo dokonca naše deti alebo vnuci. Diagnóza: FAMILIÁRNA POLYPÓZA HRUBÉHO ČREVA ! ! ! Šesť rokov po maminej smrti som sa dozvedela, že brat musí ísť na operáciu hrubého čreva. Zľakla som sa, že ide o rakovinu. Našťastie išlo zatiaľ len o polypy. Mal ich na čreve približne 200-300 kusov. Nechali mu iba 2cm. No a o dva mesiace na to som operáciu podstúpila aj ja. Mne ich našli asi tak do 100 kusov. O niečo menej. Sme dva roky po operácií a čo sa týka brata horší sa to. Polypy má už na žalúdku a aj na tenkom čreve. Dúfame len, že nebudú rásť. Nik nevie čo nás čaká. Ja sa zatiaľ držím, keďže mi nedávno diagnostikovali reflux žlče do žalúdka držím riadnu diétu. Niečo nesadne črevu niečo žalúdku. Brat má 29 a ja 26 rokov. No a v predvčerom bol operovaný mamin mladší brat na to isté. No a akoby nestačilo aj mojej 13 ročnej sestre diagnostikovali reflux zo žalúdka do pažeráka. RAKOVINA nie je slovo pred ktorým sa treba preehnávať, ale choroba pred ktorou sa v dnešnej dobe musí chrániť každy jeden človek dokonca aj relatívne zdravý. Každý človek by mal ísť aspoň raz za svoj život na vyšetrenie hrubého čreva, hlavne tí čo sú po 40-tke. Pretože hrubé črevo je na rakovina najviac náchylné. Prechádza totiž cez neho tuhá stolica a žiaľ u mnohích až príliš tuhá. A práve to je najčastejšou príčinou pri vzniku rakoviny hrubého čreva. Hoci som už prečítala mnoho článkov o rakovine a nielen rakovine hrubého čreva slovo FAMILIÁRNA RAKOVINA je dosť málo spomínaná. O mojej diagnóze neviem zohnať nič konkrétne. Môj gastroenterológ ma ubezpečil, že má len tri rodiny s touto diagnózou a to je onkológ v jednej z najznámejších bratislavských nemocníc. Viem, že som jeden z pokusných králikov lebo neviem ako ma táto choroba poznačí fakt je ten, že to nevie nikto. Myslím, že o tejto chorobe sa hovorí veľmi málo a bola by som rada, keby som sa mohla o nej dozvedieť ešte o niečo viac.