Zaujímavosti o referátoch
Alžbeta Báthoryová životopis
29.12.2007
lucia
Reagovať
ach...
o bathorycke som precitaal toho pomerne dost,od romanov az po fakty a tento referat je naozaj len povyberanim niektorych pasazi z knih stiavnickeho a niznanskeho.takz eked pisat referat,tak nie zavadzajuci,jo?
31.10.2007
lucka
Reagovať
verim tomu
ja verim tomu ze alzbeta batoriova bola kruta.citala som uz o nej vela knih a verim tomu.je to fascinujuce
08.10.2006
CatLady
Reagovať
niežeby sa mi niečo nepáčilo
Zbožňujem knihu "Čachtická pani" ale pripísať to, čo sa v nej píše do jej životopisu je trošku iné kafe. Za takýto výklad jej života, by ťa Andrej Štiavnický upálil na hranici. Román a skutočnosť sú dve rozličné veci. Na referát tohto typu treba mať prečítané viac, ako jeden román.
Ale bolo to veľmi pekne "vycucnuté".
Ale bolo to veľmi pekne "vycucnuté".
16.06.2006
vlado
Reagovať
nič proti fantázii, ale...
Súhlasím s Martinou a jej presnou formuláciou: "historický bulvár". Keď chce byť niekto presný a aj seriózny pri faktografickej intepretácii historických príbehov, nesmie do príbehu vnášať svoju (alebo požičanú) fantáziu. Keď svoju fantáziu v tvorbe použije umelec - spisovateľ, filmár - nič proti tomu, ale to je iná "káva". Životný príbeh grófky Erzsebet Bathory a hlavne udalosti roka 1610 zostanú zrejme navždy zahalené tajomstvom. A práve to je na ňom také fascinujúce a pútavé. Nikto nemôže tvrdiť, že má v rukách tú pravú pravdu o vine a nevine v tejto historickej súdnej kauze. Nakoniec, násilie v 16. a 17. storočí bolo vtedy chápané celkom inak.
16.06.2006
vlado
Reagovať
nič proti fantázii, ale...
Súhlasím s Martinou a jej presnou formuláciou: "historický bulvár". Keď chce byť niekto presný a aj seriózny pri faktografickej intepretácii historických príbehov, nesmie do príbehu vnášať svoju (alebo požičanú) fantáziu. Keď svoju fantáziu v tvorbe použije umelec - spisovateľ, filmár - nič proti tomu, ale to je iná "káva". Životný príbeh grófky Erzsebet Bathory a hlavne udalosti roka 1610 zostanú zrejme navždy zahalené tajomstvom. A práve to je na ňom také fascinujúce a pútavé. Nikto nemôže tvrdiť, že má v rukách tú pravú pravdu o vine a nevine v tejto historickej súdnej kauze. Nakoniec, násilie v 16. a 17. storočí bolo vtedy chápané celkom inak.