referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Cecília
Piatok, 22. novembra 2024

Pobox

ATLAS

Prihlásenie

@atlas.sk
Zaujímavosti o referátoch
Branný zákon
Meno:
E-mail:
Nadpis:
Text príspevku:
16.12.2010
Tibor Gonos    Reagovať
Znevýhodňovanie bývalých vojakov nesúladom medzi zákonmi.
Prajem pekný deň,
neviem kto si môj referát prečíta ale postrehol som zásadné rozpory medzi vojenskými a policajnými zákonmi na základe ktorých bývalý vojaci sú vo veľkej nevýhode. Branný zákon ako zákon ústavný vymedzuje základné pojmy a povinnosti či úlohy ozbrojených síl a kde ich možno použiť. Medzi 0S patria Armáda SR,a vojská MV a žel. vojsko i keď už je súčasťou MV SR. Zjednoduším aby ste pochopili, že Armádu je možno použiť všade tam, kde sú ohrozené životy, zdravie a majetok občanov. V praxi to znamená čo som ako vojak bol svedkom, že ak bolo potrebné polícii pomáhať pri strážení pôšt, št. hranice či vezňov alebo ochraňovať majetok pbčanov i so zbraňou v ruke, všade sme fungovali. V profesionálnej činnosti išlo o sústavné stráženie objektov osobitnej dôležitosti, čo vyžadovalo skutočnú odbornú prípravu. Preto je nepochopiteľné prečo vojaci v zákone o SBS sú vyblokovaný a policajti sa odvolávajú na prax v ozbrojenom bezpečnostnom zbore. Čo je teda Ozbrojený bezpečnostný zbor? Branný zákon ho nedefinuje. Pamätám, že za socializmu do ozbrojených bezpečnostných zborov patrili Armáda a Verejná bezpečnosť.
Z toho čo som naštudoval v zákone o SBS som prišiel na to, že tento zákon si napísali policajti pre seba. Neviem či to je správny postup pri tvorbe zákonov.
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.