referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Typy a charakter medzinárodných vzťahov, nositele a faktory ich rozvoja
Dátum pridania: 09.10.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: lethei
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 950
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.7
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 6m 10s
Pomalé čítanie: 9m 15s
 
1. Úvaha

Charakterizovať medzinárodné vzťahy je veľmi zložité ako z hľadiska sociálno-ekonomického, tak aj spoločensko-vedného. Veľmi zaujímavým faktorom, ktorý vystupuje do popredia je psychológia ľudí a ich psychická subjektívna zainteresovanosť v tejto problematike.


1.1 Ľudia a medzinárodné vzťahy

Každý jednotlivec sa v prvom rade orientuje len na vlastné uspokojenie a nevníma medzinárodné vzťahy v konkrétnych súvislostiach vzhľadom na to, pretože sa ho bytostne nedotýkajú. Obyčajný človek má svoje problémy a zaujíma sa nanajvýš o domácu politiku. V prípade, kedy sa vyskytne globálny problém, ktorý môže alebo eventuálne bude ovplyvňovať jeho život a životné podmienky, vtedy si človek uvedomí potrebu nejakej inštitúcie, ktorá by riešila tieto novovyskytnuté problémy, ale hlavne inštitúciu, ktorá by ich vedela predpokladať s časovým intervalom možného výskytu a v prípade vyskytnutia sa problému by vedela zaujať okamžité stanovisko. V tomto prípade vychádzam zo svojich všeobecných skúseností. Pravdou ostáva, že ľudia veľmi radi prenechávajú zodpovednosť tým vyvoleným, aby sa sami nemuseli znepokojovať. Rozhodnutie o našom vstupe do EÚ či do NATO môžu ľudia podporiť alebo ignorovať. Je to však na politikoch ako volených zástupcov ľudu, aby konali správne, efektívne, so zameraním svojich krokov do budúcnosti. 1.2 Dôležitosť medzinárodných zoskupení pre SR

Slovensko je malá krajina uprostred Európy, ktorá ničím nevyniká z hľadiska hospodárstva. Žije tu malý počet obyvateľov v porovnaní s ostatnými štátmi či už vyspelej alebo menej vyspelej Európy. Keďže však nie sme ničím výnimoční, musíme sa dostať do integračného zoskupenia ostatných národov, aby nám dokázali pomôcť a zároveň pomôžeme aj my im. Neustále platí, a hlavne v politike, ruka ruku myje. Ono to vyznieva veľmi jednoducho, ale splniť požiadavky na vstup do integračného zoskupenia je veľmi náročné, pretože tu vplývajú také faktory ako sú čas, financie a spolupráca. Pre nás, Slovensko, je veľmi dôležité, aby sme niekam patrili. Nedokážeme sa v podstate postarať sami o seba a to ani nespomínam prípadné vyhlásenie výnimočného stavu. Nemáme ako štát dostatočné finančné prostriedky, nemáme dostatočné zdroje energie a naše nerastné suroviny nie sú hodné, aby sa o nich písalo vzhľadom na celosvetové meradlá. Iné dôvody tu nebudem uvádzať, pretože sú už všeobecne známe. Prispôsobovanie sa však politike a podmienkam Európskej únie predpokladá výskyt problémov, ktoré sa budú musieť riešiť.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.