referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Trhové hospodárstvo
Dátum pridania: 27.01.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: bifrost
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 647
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.5
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 4m 10s
Pomalé čítanie: 6m 15s
 
Trh je miesto, kde sa stretávajú predávajúci a nakupujúci, aby si prostredníctvom peňazí vymenili tovary a služby.
Rozdelenie trhov podľa kritérií:
1/ Podľa počtu tovarov: a) čiastkový = Predáva sa jeden druh tovaru
b) agregátny = všetky druhy tovarov a služieb

2/ Podľa kúpy a predaja: a) trh výrobných faktorov
b) trh tovarov a služieb
c) finančný trh ( prerozdeľovanie finančných prostriedkov).

3/ Podľa územia: a) regionálne trhy
b) národný trh ( vzniká spojením regionálnych trhov)
c) svetový trh ( vzniká spájaním národných trhov).
Subjekty trhu:
a) firmy = vyrábajú tovary a služby, účinkujú na trhu tovarov a služieb, vstupujú ako predávajúci a na trhu výrobných faktorov ako kupujúci. b) Domácnosti = na trhu tovarov a služieb sú nakupujúci a na trhu výrobných faktorov sú predávajúci.
Špecifické postavenie na trhu má štát. Vystupuje aj ako nakupujúci aj ako predávajúci. PONUKA: súhrnné množstvo výrobkov a služieb, s ktorými výrobcovia prichádzajú na trh, aby ich predali. Môže byť individuálna ( ponuka jedného výrobcu), alebo čiastková ( ponuka jedného typu výrobku, alebo služby), alebo agregátna ( ponuka všetkých typov)
Ponuka závisí od množstva výrobkov, ktoré sa na trhu nachádzajú – Nasýtenosť trhu, od ceny výrobku a od nákladov na výrobu tovaru. Krivka ponuky vyjadruje vzťah medzi cenou tovaru a ponúkaným množstvom. Výrobcovia chcú čo najvyšší zisk. Čím je väčšia cena, tým väčšie množstvo sú ochotní ponúknuť. DOPYT: súhrnné množstvo výrobkov a služieb, ktoré sú schopní a ochotní spotrebitelia nakúpiť. Dopyt ovplyvňuje: cena, kvalita, výška príjmov, množstvo výrobkov, sezóna.
Dopyt je vzťah ,medzi cenou požadovaného výrobku a množstvom.
Krivka dopytu má klesajúci charakter. Čím je nižšia cena, tým je požadované množstvo vyššie. CENA: výrobcovia prichádzajú na trh s cieľom čo najdrahšie predať a spotrebitelia s cieľom čo najlacnejšie nakúpiť. Rovnovážna cena: ponuka = dopyt.

Hospodárska politika štátu.
Základný prostriedok, ktorý usmerňuje chod ekonomiky je trhový mechanizmus. Adam Smith označil trhový mechanizmus ako neviditeľnú ruku trhu. Trhový mechanizmus nepôsobí ideálne, preto sa v ekonomike vyskytujú aj negatívne javy, ako nezamestnanosť, inflácia, vznik monopolov. Preto je potrebné aby trhový mechanizmus dopĺňali zásahy štátu do chodu ekonomiky. Hospodárska politika je súhrn cieľov, nástrojov a zásahov štátu do ekonomiky v danom období.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.