referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Vývoj ekonomického myslenia
Dátum pridania: 27.01.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: bifrost
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 761
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 7.2
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 12m 0s
Pomalé čítanie: 18m 0s
 
ANTIKA

Hoci hosp. činnosť sprevádza ľudstvo od jeho vzniku, tak až do 15. Storočia nemáme žiadne doklady o existencií ekonómie ako vedy vo formalizovanej podobe. Ekonómia sa rozvíjala v rámci filozofie a ako samostatná začala vystupovať až v polovici 18. Storočia vznikom Anglickej klasickej ekonómie. Jej predstaviteľom boli Smith a Ricardo. Prvý filozof, ktorý zaviedol pojem ekonómie bol Xenofón, ktorý napísal dielo ,,OIKONOMIKUS“( oikos = dom, hosp. nomos = pravidlo, zákon). Autor v tomto diele vyzdvihol význam poľnohospodárstva ako odvetvia, ktoré zabezpečuje obživu pre obyvateľov.
Platón- svoje ekonomické názory spracoval v diele ,,Ústava“ a ,,Zákony“. Snažil sa tu predstaviť model ideálneho štátu, a snažil sa ho realizovať aj v praxi. Podľa neho je ideálny štát spravodlivý a spravodlivým je vtedy, keď každý robí to, na čo má predpoklady. Spoločnosť rozdelil do 3 skupín a každej skupine určil vlastnosť, ktorá túto skupinu charakterizovala: 1. Skupina: VÝROBCOVIA = rozumnosť v zmysle poslušnosti
2. skupina : STRÁŽCOVIA = odvážnosť a statočnosť
3. skupina: VLÁDCOVIA = múdrosť
Platón bol odporca súkromného vlastníctva, považoval ho za príčinu všetkého zla v spoločnosti. Súkr. vlastníctvo by nemali mať ani vládcovia. Preto, lebo všetky spory okolo majetku odvádzajú pozornosť od úlohy spravovania štátu. Podčiarkoval úlohu štátu vo výchove detí. A uvádzal, že štát by mal zasahovať do výberu partnera pre manželstvo.
Aristoteles- bol Platónovým žiakom, avšak názorovo sa s ním rozchádzal. Bol zástancom súkr. vlastníctva, lebo hovorí, že spoločenské vlastníctvo je v rozpore s prirodzenosťou človeka, lebo každý človek je v podstate egoista, ktorý sa bude lepšie starať o svoj majetok ako o spoločný. Hovorí, že všetky negatívne javy, ktoré prináša súkromné vlastníctvo nevyplývajú z jeho podstaty, ale z chýb charakteru človeka, ktoré sa dajú odstrániť výchovou. Zaoberal sa pojmami: POTREBY- potreby človeka sú obmedzené a jeho TÚŽBY sú neobmedzené. Výrobu tovarov, ktorá je určená na uspokojenie potrieb, označil ako EKONOMIKA: A výrobu tovarov, ktorá má slúžiť na uspokojenie túžob ako CHREMATISTIKU. Hovorí, že pokiaľ sa vymieňa tovar za tovar, ide o uspokojovanie potrieb a keď sa vymieňa tovar za peniaze, ide o uspokojovanie túžob.

STREDOVEK

Predstavuje obdobie 10 storočí.(5.st.n.l – 15 st. n. l.). je to obdobie, ktoré sa charakterizuje ako doba temná, v ktorej sa zaznávalo postavenie vied. Dominantná bola cirkev.
 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9845 1174 slov
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9610 7223 slov
Vývoj ekonomického myslenia 2.9659 283 slov
Vývoj ekonomického myslenia 2.9754 2150 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.