referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Spotrebný úver
Dátum pridania: 14.05.2004 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: Newmi
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 077
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.5
Priemerná známka: 3.00 Rýchle čítanie: 7m 30s
Pomalé čítanie: 11m 15s
 
1. O čo sa jedná:

Spotrebný úver sa dá využiť na financovanie konkrétnych potrieb klienta (napr.: zariadenie bytu, kúpa spotrebného tovaru, kúpa elektroniky, rekonštrukcia bytu, vybavenie domácnosti, nákup stavebného materiálu, odkúpenie bytu, kúpa športovej výstroje, kúpa motorového vozidla, financovanie vysporiadania dedičských vzťahov, rodinných udalostí a pod.)

Bankové spotrebné úvery sa na rozdiel od nákupov na splátky vybavujú o nie4o zložitejšie. Klient totiž musí preukázať schopnosť splácať úver zo svojho príjmu. Banky navyše môžu vyžadovať rôzne formy zábezpeky, ako napríklad ručenie fyzickou osobou, záložné právo na nehnuteľnosť, vinkuláciu vkladov, životné poistenie, prípadne založenie cenných papierov. Banka navyše väčšinou vyžaduje, aby mal klient u nej vedený účet niekoľko mesiacov pred pridelením úveru.

Podmienky na poskytnutie spotrebného úveru sa u jednotlivých spoločností líšia. Všeobecným pravidlom, spoločným pre všetky, je nutnosť byť občanom Slovenskej republiky (alebo cudzincom s trvalým pobytom v SR) a mať dostatočný príjem, ktorý umožní úver splácať. Veková hranica žiadateľa sa pohybuje spravidla od 18 rokov a splatnosť úveru nesmie siahať do penzijného veku. Naopak výhodou bankového spotrebného úveru oproti nákupu na splátky je nižšia úroková sadzba. Pokiaľ pri nákupe na splátky sa úroková sadzba nezriedka pohybuje nad 30%, pri bankovom spotrebnom úvere môžete prostriedky získať už od 9,8% úrok.

1. Použitie spotrebného úveru

Vďaka bezúčelovému spotrebnému úveru sa dajú veľmi jednoducho získať finančné prostriedky na zabezpečenie voľnosti pri nákupe tovarov a služieb podľa vlastného výberu a stanú sa tak finančnou rezervou. Banky poskytujú možnosť požiadať o bezúčelový spotrebný úver už od výšky 20 000 Sk, v tom prípade nežiadajú doklady o použití finančných prostriedkov. U niektorých bánk je horná hranica poskytnutého bezúčelového spotrebného úveru až do výšky 300 000 Sk. Splatnosť úveru je od 6-60 mesiacov. V závislosti od výšky úveru a doby splatnosti môže banka trvať na povinnom poistení úveru. Ak sú žiadateľmi manželia je možnosť dostať úver aj bez zabezpečenia, v prípade žiadateľa - jednotlivca banka vyžaduje 1 ručiteľa. Tým, že banky dávajú voľnosť pri použití peňažných prostriedkov z úveru , môžu tieto občania vhodne investovať napríklad: na odkúpenie bytu, resp.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.