referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Sergej
Utorok, 22. októbra 2024
Aktívne a pasívne operácie bánk
Dátum pridania: 19.09.2005 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: maturita
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 440
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 1.7
Priemerná známka: 2.95 Rýchle čítanie: 2m 50s
Pomalé čítanie: 4m 15s
 

Banky vykonávajú obchodné operácie pasívne a aktívne. 

U pasívnych operácií ide o sústreďovanie cudzích zdrojov, ktoré predstavujú rozhodujúcu časť bankového kapitálu, potrebného na podnikanie. Banka tu vystupuje ako dlžník. Cudzí kapitál predstavujú vklady: vklady na požiadanie, úsporné vklady, termínované vklady, vkladové listy, bankové obligácie a taktiež ho predstavujú úvery a pôžičky od centrálnej banky a od ostatných bánk. 


Pre obchodnú banku je pri získavaní cudzích zdrojov veľmi dôležitá štruktúra získaných zdrojov a výška úroku, ktorú sa banka zaväzuje zaplatiť. Úrok je cena, za ktorú dáva veriteľ svoje peňažné prostriedky dlžníkovi na používanie počas dohodnutej doby. 


Vklady na požiadanie sú vlastne peniaze, ktoré si klienti ukladajú na svoj bežný účet a môžu nimi voľne disponovať. Sú to vklady bez časovej viazanosti a pre banku sú veľmi nákladným a najmenej stabilným cudzím zdrojom, preto sú aj najmenej úročené. Úsporné vklady slúžia na dlhodobejšie uloženie prostriedkov klienta a nemožno ich využívať v platobnom styku. Pre banku sú pomerne stabilný úverový zdroj, preto je pri nich vyšší úrok. Najčastejším dokladom je vkladná knižka. Termínované vklady sú dlhodobejšie viazané vklady, klient sa dobrovoľne zaväzuje nedisponovať s vkladom po určitý čas. Pre banku sú pomerne stabilným peňažným zdrojom. Často sú spojené s mnohými výhodami, úročené sú vyššou úrokovou sadzbou. Vkladové listy a bankové obligácie - banka získava cudzie zdroje aj predajom vkladových listov a bankových obligácií. Úvery a pôžičky od iných bánk - a to od centrálnej banky a iných obchodných bánk. 

Aktívne bankové operácie zahŕňajú činnosti, v dôsledku ktorých sa mení objem aktív. Banka vystupuje ako veriteľ. Patria sem úverové operácie a investičné činnosti bánk.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.