referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Az áruismeret tárgya és jelentösége
Dátum pridania: 07.11.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: laury
 
Jazyk: Maďarčina Počet slov: 315
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 0.9
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 1m 30s
Pomalé čítanie: 2m 15s
 
Azokat a termékeket, amelyek adásvétel útján kerülnek forgalomba áruknak nevezzük. Az árukra vonatkozó rendszerezett ismeretek összességét áruismeretnek nevezzük. Az áruismeretet nem nélkülözheti a biológia, az ásványtan, a fizika és kémia ismereteit. Felhasználja a gazdaság-földrajzot, munkafolyamatok, technológiák alapjait. Az áruismeret tehát más tudományok eredményeit alkalmazza, tehát alkalmazot tudomány.

3 fö területet különböztetünk meg:

- az áru tudományos leírása - anyagszerkezet, kémiai összetétel, az áru nyersanyagainak és gyártási folyamatainak ismertetése.
- minöségvizsgálati módszerek - érzékszervi és müszeres vizsgálatok lehetnek.
- a minöség megóvásának érdekében az áruismeretnek fontos feladatai vannak. Vizsgálja a záruk anyagának és környezetének kölcsönhatását, és arra törekszik, hogy felkutassa az okokat, amelyek a záruk idö elöti romlásához vezettek.

Az áruk használati értéke

Áru minden olyan tárgy vagy termék, ami eladásra kerül, és amiben emberi munka fekszik. Az áru használati értéke és tulajdonsága nagyon szorosan összefüggnek. Áru használati értéke csak akkor nyilvánul meg, ha a vásárló konkrét igényeit elégíti ki. A minöség mérésével az árunak azokat a tulajdonságait kell vizsgálni, amelyek a használati értéket befolyásolják.

A minöség meghatározása:

- szubjektív – olyan vizsgálati módszerek, melyek eredményei a vizsgálatot végzö személytöl függenek.
- objektív – a vizsgálatot végzö személytöl függetlenek, tárgyilagosak, és reprodukálhatók. Ide tartoznak a müszaki vizsgálatok, melyek menetét szabvány (norma) határozza meg.
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.