referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
Koučing
Dátum pridania: 16.08.2007 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: favorit
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 3 460
Referát vhodný pre: Vysoká škola Počet A4: 9.7
Priemerná známka: 2.94 Rýchle čítanie: 16m 10s
Pomalé čítanie: 24m 15s
 

Charakteristika "koučingu"

Koučing (coaching)

má svoju históriu i pôvod.

 Samotné, pôvodom anglické slovo "coach" asociovalo najmä spätosť s prostredím športu. V niektorých prekladových slovníkoch sa dá nájsť pojem tréner, ale i súkromný učiteľ, vychovávateľ, či inštruktor. A tak pojem "to coach" môže znamenať trénovať, ale
i neustále sa pripravovať, vzdelávať či viesť zverencov.

Rozdiely vo výslovnosti samotného slova (pôvodom anglického) sa rôznia i geograficky. Či v našich podmienkach má znieť ako "kouč" alebo "kauč" sa viedli diskusie najmä pod vplyvom sledovania športových vysielaní zo zámorských, či svetových ľadových plôch a fonetický výsledok ovplyvnilo i americké, kanadské, či britské, prípadne európske vyslovenie slova - aj napríklad žuvačka v ústach vyslovujúceho. V strednej Európe, a najmä nemecky hovoriacich krajinách sa stretávame s čisto vysloveným pojmom, ktorý v slovenskom, ale i českom preklade znie foneticky "kouč".

U nás, často v kontexte nesprávne používané slovo "couch" sa v angličtine i nemčine vyslovuje práve ako "kauč" a znamená skutočne to, čo poznáme ako gauč, pohovku, diván. A tak veta "idem na kaučing" môže byť pochopená aj inak, než bola pôvodne myslená. Myslím, že dnes sa už pomaly v našom regióne udomácňuje a používa pojem "koučing".

Pojem

Najvšeobecnejšie akceptovaná definícia tohto pojmu uvádza, že koučing je „sprevádzanie niekoho procesom učenia a rozvoja", „...schopnosť meniť sa pomocou aktívneho počúvania a kladenia cielených otázok" a „...pomoc nachádzať riešenia".

Definícia koučingu hovorí:

Koučing je sprevádzanie niekoho procesom učenia a rozvoja pomocou aktívneho počúvania a kladenia cielených otázok a pomoc nachádzať a rozvíjať riešenia.

Rozdiely a príbuznosti koučingu

V praxi sa používajú viaceré výrazy, ktoré označujú svojím obsahom podobné činnosti: učiteľ, kouč, mentor, assessor, terapeut, konzultant, tréner. Niektoré sú s koučingom tematicky príbuzné.

Z histórie vo svete

Známy predstaviteľ svetového manažmentu Peter F. Drucker už dávnejšie povedal, že v budúcnosti môže konkurenčnú výhodu garantovať len vysoko kvalifikovaný ľudský kapitál, ktorý sa dokáže neustále zdokonaľovať.

Jednou z manažérskych metód na zabezpečenie dlhodobého rozvoja ľudských zdrojov je koučing.

Profesia koučingu (externom) vznikla vo svete biznisu koncom osemdesiatych rokov 20.storočia. Prví koučovia pracovali exkluzívne s vrcholovým manažmentom v stredne veľkých a vo veľkých korporáciách. Už vtedy dokázali špičkoví pracovníci oceniť možnosť interakcie s nezávislou osobou v pravidelných intervaloch. 

Najlepší odborníci si uvedomili prínos, ktorý by mohli odborne školení koučovia ponúknuť oveľa širšiemu spektru ľudí. Na základe toho vznikli viaceré organizácie, školy a tréningové programy, ktorých cieľom je pripravovať koučov. Jednou z najznámejších je Coach University, ktorú založil Thomas Leonard, jeden z prvých svetových odborníkov v oblasti koučingu.

Helping Hand

V škandinávskych krajinách úspešne prebiehal už od polovice 90-tych rokov projekt koučovania na pracovisku s názvom "Helping Hand" - Pomocná ruka. Bol to nástroj najmä pre riadiacich pracovníkov, aby sa naučili "koučovať" svojich podriadených.

Dnes by sme možno odporučili skôr termín mentor, či tútor pre nadriadeného a pracovne staršieho kolegu a termín "kouč" práve pre externého kouča. Jedno by však mali mať spoločné - pomocnú ruku.

 
   1  |  2  |  3  |  4  |  5    ďalej ďalej
 
Zdroje: TREND / Jana Karlubíková (27.4.2007) Kouč manžérovi pomáha ale neradí, eTREND.sk / Klára Giertlová(25.4.2007) Koučovanie s ľuďmi: Keď koučovať, tak koučovať, sjf.tuke.sk / POSTAVENIE KOUČINGU V SÚČASNOM MANAŽMENTE, Doc. Ing. Jozef Mihok, PhD., Ing. Jana Naščáková, PhD., Ing. Peter Malega, Technická
Súvisiace linky
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.