referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Trh a trhový mechanizmus
Dátum pridania: 04.06.2009 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: wl333
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 837
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.4
Priemerná známka: 3.01 Rýchle čítanie: 4m 0s
Pomalé čítanie: 6m 0s
 

Trh a trhový mechanizmus

Trh – je to miesto, kde sa stretávajú výrobcovia a spotrebitelia a kde sa uskutočňuje kúpa a predaj najrôznejších výrobkov a služieb.

Trhový mechanizmus – je to súhrn vzťahov medzi spotrebiteľmi a výrobcami, podnikateľmi. Na základe týchto vzťahov sa rozhoduje o rozdeľovaní a použití výrobných zdrojov a v konečnom dôsledku o určení ceny a množstva tovarov a služieb.

Trhová ekonomika – je založená na systéme slobodného podnikania a voľnej súťaže trhových subjektov. Funguje vďaka trhovému mechanizmu a trhový mechanizmus funguje prostredníctvom ponuky, dopytu a pôsobenia cien.

Základné ekonomické problémy:
1. Čo vyrábať? – aké tovary a služby produkovať, a v akých množstvách.
2. Ako vyrába? – to znamená, ako produkovať statky a služby v závislosti od technologických možností a využitia zdrojov na výrobu tovarov a služieb.
3. Pre koho vyrábať? – ako sa majú vyprodukované tovary a služby rozdeľovať, či sa má viac produkovať pre vývoz a pre ktoré krajiny.

Trhové hospodárske subjekty
1. Domácnosti - vstupujú na trh, aby si kúpili výrobky a služby na uspokojovanie svojich potrieb. Zároveň vystupujú na trhu ako predávajúci, lebo sú vlastníkmi výrob. faktorov (práce, pôdy a úspory, ktoré sú zdrojom kapitálu)
2. Podniky - na trhu výrobných faktorov kupujú výrobné faktory pre výrobu a na trhu výrobkov a služieb predávajú svoje produkty.
3. Štát - vystupuje aj ako predávajúci, aj ako kupujúci. Jeho hlavnou úlohou je vytvárať podmienky na fungovanie trhu a korigovať nepriaznivé dopady na ekonomiku.

Základnými prvkami trhu sú:

Dopyt a krivka dopytu – je množstvo tovarov, ktoré sú spotrebitelia ochotný a schopný za určitú cenu na trhu kúpiť. Súhrn záujmov spotrebiteľov nakúpiť na trhu spotrebných tovarov určité množstvo za určitú cenu predstavuje dopyt.
Krivka dopytu ukazuje za akú cenu sú spotrebitelia ochotný kúpiť určité množstvo tovarov. Graf ukazuje, že krivka dopytu má klesajúcu tendenciu.

Ponuka a krivka ponuky – je súhrn všetkých tovarov a služieb, s ktorými firmy prichádzajú na trh, aby ich za určitú cenu predali predstavuje ponuku. Druhy ponúk:
1. individuálna ponuka – je to ponuka tovarov a služieb 1. výrobou.
2. čiastková ponuka – je to ponuka jedného druhu tovaru od viacerých firiem.
3. agregátna ponuka – je súhrn všetkých tovarov a služieb, ktoré predávajú všetci výrobcovia spolu.

Trhová rovnováha, rovnovážna cena – každý subjekt prichádza na trh s konkrétnym cieľom. Kupujúci chce čo najlacnejšie kúpiť, aby ušetril a predávajúci čo najdrahšie predať, aby mal väčší zisk. Rovnovážna cena vznikne, keď kupujúci a predávajúci musia nájsť cenu, ktorá by obidvom vyhovovala. Zároveň by mal výrobca vyrábať toľko tovarov, koľko kupujúci nakúpia.

Konkurencia – je súťaž. Existuje rovnako medzi výrobcami a hovoríme jej:
1. konkurencia na strane ponuky, ale aj spotrieb – vyplýva z toho, že každá firma chce dosiahnuť, čo najvyšší zisk a to aj na úkor iných výrobcov, preto sa usiluje vytvoriť na trhu čo najlepšie postavenie a tak ovládnuť trh.
2. konkurencia na strane dopytu – je konkurenciou medzi spotrebiteľmi. Každý z ich chce kúpiť čo najviac tovarov a čo najlacnejšie, hoci aj na úkor iných spotrebiteľov.

 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9424 1491 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9724 1220 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9866 1108 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9515 559 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9867 735 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9709 1138 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 3.0042 1119 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9625 1099 slov
Trh a trhový mechanizmus SOŠ 2.9732 875 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.