referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Demeter
Sobota, 26. októbra 2024
Digitalizácia vo svete globalizácie
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: fetamin
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 1 090
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4.4
Priemerná známka: 2.96 Rýchle čítanie: 7m 20s
Pomalé čítanie: 11m 0s
 
Globálne zmeny hmotných a nehmotných tokov uľahčuje digitalizácia. Siete informačných a komunikačných technologií (IKT) umožňujú prístup k informáciám.
Môžeme teda konštatovať, že globalizácia a digitalizácia majú závažný vplyv na geografiu a inovácie, a tiež na výber lokality. V praxi to môže znamenať radikálne zmeny v rozdelení trhu, modeloch rastu, zamestnanosti a príjmoch.V Európe prebiehajú rozsiahle transformácie.
Európske regióny sa menia aj v dôsledku politického vývoja. Hospodárska a menová únia (HMU) a rozšírenie EU smerom na východ boli politickým rozhodnutím. Dôsledky sa však prejavujú aj v procese ekonomickej integrácie v Európe. HMU má veľa pozitívnych dôsledkov - rozšírenie trhu, väčšiu transparentnosť cien a stabilnejšiu hospodársku politiku, ktorá vedie k zníženiu kapitálových nákladov. Niektoré firmy zbohatli a následkom toho sa zvýšila konkurencia medzi regiónmi. Niektoré firmy sú lepšie ocenené, než firmy v menej rozvinutých regiónoch - týka sa to najmä malých, ktoré v produktivite, technológii a metódach riadenia zaostávajú. Malé firmy sú tak stále pod tlakom, pretože konkurenčne vyspelejšie firmy sú pre trh dostupnejšie.
Náklady na pracovnú silu v strednodobom a dlhodobom časovom horizonte narastajú. HMU znamená, že finančná politika (napr. devalvacia meny) sa už nedá aplikovat na dosiahnutie konkurencieschopnosti domácich výrobkov. Menej rozvinuté regióny sú pod dvojitým tlakom - v zóne euro aj mimo nej.
Rozširovanie EU menej rozvinutým regiónom komplikuje situáciu. Práve tieto regióny budú určovať priemernú úroveň blahobytu. Prispôsobiť sa tejto situácii si vyžaduje nejaký čas, ale práve ten je príliš krátky.

Regionálny vplyv: ťažkosti a možnosti
IKT možu odstrániť geografické bariéry a umožniť okrajovým regiónom prekonať fyzické prekážky. Niektoré regióny budú vedieť lepšie využť výhody spojené s lokalitou. Špecifické aspekty a rôzne výhody, ktoré s lokalitou súvisia, sa budú skôr zdôrazňovať než zanikať. Dá sa to ilustrovať na 4 prípadoch.
1. Regióny v digitalizovanej ekonomike
Čo sa týka prístupu IKT k infraštruktúre a službám s pridanou hodnotou, firmy v menej rozvinutých regiónoch ešte zaostávajú. Ak sa majú využiť nové technológie, občania musia byť ochotní a schopní ich využiť. To si žiada nových odborníkov na výpočtovú a komunikačnú techniku a inštitúcie, ktoré by spĺňali požiadavky priemyslu. Menej rozvinuté regióny však tieto podmienky nespĺňajú.
 
   1  |  2  |  3  |  4    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.