referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Kvetoslava
Štvrtok, 24. októbra 2024
E-Ekonomika
Dátum pridania: 30.11.2002 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: fetamin
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 914
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 4
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 6m 40s
Pomalé čítanie: 10m 0s
 
Je to ekonomika vedomostí. Spoločným definujúcim aspektom novej ekonomiky je narastajúca dôležitosť znalostí. Čo to ale presne znamená? Musíme uvažovať o dvoch významných typoch vedomostného priemyslu. Prvým z nich sú odvetvia, ktorých hlavným produktom je vedomosť, znalosť ako taká. Druhým sú odvetvia, ktoré riadia a transportujú vedomosti. Prvá skupina zahŕňa odvetvia ako softvér, biotechnológie, hardvér informačných technológií a povolania ako technici, vedci, výskumníci, programátori a návrhári. Ich hlavným výstupom je výskum pretransformovaný do nových produktov a služieb. Druhá skupina je tvorená subjektami, ktoré sa zúčastňujú na procese riadenia, spracovávania a distribúcie informácií - telekomunikácie, banky, poistovne, právne a reklamné spoločnosti, medicína a zdravotníctvo a veľká časť vládnych a vzdelávacích štruktúr. V týchto odvetviach je efektívna výmena a správa informácií základným faktorom úspechu.
V novembri 1998 sa The Progressive Policy Institue (PPI) stal garantom projektu, ktorý definoval "novú ekonomiku" v podmienkach USA. V júli 1999 tento projekt vyústil do súboru kvalitatívnych a kvantitatívnych ukazovateľov, ktoré spolu definujú index novej ekonomiky (New Economy Index). S využitím rovnakých kategórií a metodológie zrealizovala v roku 1999 Rubin Systems Inc, pridružená spolocnosť META Group, projekt indexu novej globálnej E-ekonomiky. Globálny index E-ekonomiky reprezentuje dôležité porovnanie ekonomickej dynamiky a sily, ako aj technologickej spôsobilosti a potenciálu každej zo 47 hodnotených krajín. Predmetom hodnotenia boli ukazovatele, ktoré možno začleniť do nasledujúcich 5 skupín, ktoré majú podstatný vplyv na rozvoj ekonomík v nasledujúcich rokoch:
Vedomostné Profesie (Knowledge Jobs)
Vedomostné a informačne orientované profesie sú hnacou silou novej ekonomiky. Tieto pracovné miesta úzko súvisia s technikou a informačnými technológiami, so zväčšujúcou sa potrebou kvalifikovaného staršieho manažmentu. Okrem toho neustále sa zvyšujúce požiadavky si vyžadujú vyššiu úroveň školení a výcviku. Kľúčovými ukazovateľmi v tejto skupine sú:
- dostupnosť kvalifikovaných technikov a inžinierov v rozhodujúcich oblastiach
- dostupnosť kvalifikovaných pracovníkov v oblasti informačných technológií
- dostupnosť kompetentného staršieho manažmentu
- sieť verejných a súkromných inštitúcií pre vyššie vzdelávanie osôb vo veku 17 až 34 rokov

Zatiaľ čo stará ekonomika bola národne orientovaná, nová ekonomika má globálny charakter.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Galéria k článku [1]
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.