referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Aurel
Piatok, 25. októbra 2024
Vývoj ekonomického myslenia
Dátum pridania: 15.05.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: smoulinka
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 859
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 3.6
Priemerná známka: 2.98 Rýchle čítanie: 6m 0s
Pomalé čítanie: 9m 0s
 
Starovek – mnohé ekonomické javy si ľudia spočiatku vysvetľovali veľmi zjednodušene, čo vyplývalo z ich poznania sveta. Myslitelia: Grécko – Xenofón, Platón, Aristoteles. Rím – bratia Gracchovci, spisovateľ Varro, rečník Cicero, filozof Seneca.

Stredovek – ekonomické myslenie sa rozvíjalo v duchu náboženského učenia. V Taliansku vyvrcholilo učením Tomáša Akvinského – vysvetľoval niektoré základné kategórie: cena, úver, obchod.. heslo: „Modli sa a pracuj!“

Novovek – začali vznikať samotné ekonomické teórie. Vznikol merkantilizmus, ktorý sa vyvíjal od 16. storočia do polovice 18. storočia. Po narušení základov feudalizmu nastupuje nová sila kapitalistický poriadok – v obchode vzniká kapitál. Anglicko – londýnsky obchodník Thomas Munn, Francúzsko – minister Ľudovíta XIV. J. B. Collbert, Rakúsko-Uhorsko – Mária Terézia a jej syn Jozef II.

Merkantilizmus delíme na:
1. ranný merkantilizmus (monetárny systém) – stotožňoval bohatstvo krajiny s peniazmi, drahými kovmi. Všetky opatrenia boli zamerané na to, aby do krajiny prúdilo čo najviac drahých kovov a aby ich tu aj čo najviac ostalo. Vývoz peňazí sa zakázal, potom sa zákaz zrušil, pretože bol brzdou výmeny.
2. rozvinutý merkantilizmus (manufaktúrny systém) – predstavitelia tohto systému vysvetľovali, že dosiahnutie zhromaždenia zlata je možné tak, že sa bude rozvíjať manufaktúrna výroba určená na export. Tým, že sa viac vyváža ako dováža, nastáva obchodná bilancia.

Fyziokratizmus – vznikol neskôr vo Francúzsku. Jeho zakladateľom bol Francoise Quesnay, ktorý bol osobným lekárom francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Fyziokratizmus znamená doslova „vláda poľnohospodárstva“. Je to uznávanie nadvlády prírody. Fyziokrati hľadali zdroj bohatstva krajiny v poľnohospodárstve. Obdobie šírenia bola druhá tretina 18. storočia. Výrobnú sféru zredukovali fyziokrati len na poľnohospodárstvo.
Rozdelil ľudí do niekoľkých skupín:
· trieda vlastníkov pôdy
· produktívna trieda (podnikatelia, pracujúci v poľnohosp.)
· sterilná trieda (pracujúci v ostatných odvetviach)
Adam Turgot – snažil sa o reformy, bol ministrom, ale ho odvolali.

Klasická ekonómia – ekonómia ako veda je pomerne mladou vedou, pretože predmet jej skúmania prešiel výraznými zmenami až v poslednom storočí, keď vzniká kapitalistické hosp. Na vzniku vedy sa podieľali Viliam Petty – írsky veľkostatkár, pôvodom bol vojnový lekár. Zdroj bohatstva hľadá vo výrobe.
 
   1  |  2  |  3    ďalej ďalej
 
Podobné referáty
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9424 2409 slov
Vývoj ekonomického myslenia SOŠ 2.9610 7223 slov
Vývoj ekonomického myslenia 2.9659 283 slov
Vývoj ekonomického myslenia 2.9754 2150 slov
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.