referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Alojza
Streda, 23. októbra 2024
Filozofické myslenie v medzivojnovom období na Slovensku
Dátum pridania: 20.03.2003 Oznámkuj: 12345
Autor referátu: dominisia
 
Jazyk: Slovenčina Počet slov: 526
Referát vhodný pre: Stredná odborná škola Počet A4: 2.5
Priemerná známka: 2.97 Rýchle čítanie: 4m 10s
Pomalé čítanie: 6m 15s
 
V medzivojnovom období boli na Slovensku položené základy skutočného rozvoja vedeckej práce hneď v niekoľkých oblastiach. To podnietilo neskorší vývoj slovenskej vedy a filozofického myslenia. Slovenská veda prechádzala v tomto období od diletantizmu, ktorú bol pre ňu typický v 19.stor. ku skutočnej vedeckosti. Češi, ktorí viedli fakultu filozofie UK do roku 1938. B.Tomsa, J.Král, J.Tvrdý. práve títo vedecký pracovníci ovplyvnili novú generáciu študentov a formovali ich filozofické myslenie. Práve prostredníctvom českých vedcov bola do slovenského kultúrneho života infiltrovaná racionalistická a vedecká myšlienková orientácia, práve tieto myšlienkové smery, ktoré prichádzali so zásadami teoretickej práce a snažili sa ju presadzovať do praxe na Slovensku narážali na odpor a nepochopenie od časti slovenskej inteligencie. Takúto odozvu malo hnutie Hlasistickej a Prúdistickej generácie a podobne celé Pozitivisticko-Realistické a vôbec Pozitivistické myslenie pôsobiace v slovenskom kultúrnom živote. Prvá generácia slovenských profesionálnych filozofov vyrástla práve v medzivojnovom období. Jej predstavitelia sú: I.Hrušovský, S. Štúr. Oni aktívne zasahovali do filozofického života od polovice 30-tych rokov.
Z hľadiska vývoja filozofického myslenia možno v slovenskom kultúrnom živote tohto obdobia vyzdvihnúť niekoľko filozofických tendencií a prúdov okrem rozvijajúcej sa marxistickej filozofie tu pôsobili niektoré smery nemarxistického filozofického myslenia. Vedľa filozofických tendencií katolíckej teológie, tomizmu, resp. novotomizmu a protestanskej teológie išlo predovšetkým o pôsobenie pozitivizmu, novopozitivizmu a štrukturalizmu. Buržuázne filozofické myslenie na Slovensku v období medzi dvoma vojnami môžeme schématicky rozdeliť do dvoch hlavných prúdov:
1. filozofické myslenie pozitivisticko-realistickej orientácie
2. špekulatívne teologické myslenie
Hlavné línie vývojového procesu v oblasti filozofického myslenia prebieha v kritickej konfrontácii pozitivistického myslenia a formujúceho sa marxistického frontu (okolo časopisu DAV) na Slovensku. Českí filozofovia J. Tvrdý a J. Král mali silný vplyv na tvorbu a vývoj Svätopluka Štúra, ktorý sa prikláňal fideisticko-idealistickým koncepciám. Akceptoval intuitívny realizmus a dostaval sa do reakčnej pozície. Dielo Svätopluka Štúra: Problém transcendenta v súčasnej filozofii. V druhej polovice30-tych rokoch preniklo na Slovensko súčasné európske pozitivistické myslenie.
 
   1  |  2    ďalej ďalej
 
Copyright © 1999-2019 News and Media Holding, a.s.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.